Ezekre illik figyelni konyhabútor vásárlásakor

Magyarósi Csaba 2017 február 24.

Közeleg a konyhakiállítás: 2017. március 3-5-ig lesz a Budapest Sportarénában.

Mielőtt kirohannánk, merüljünk el egy kicsit a témában, hogy lássuk, milyen szempontok alapján érdemes konyhabútort választani.

A konyha ideálisan a lakás központi helyisége, ezért okos kialakítása, helye és alakja alapvető fontosságú.

ba08c1179366d10e258a0c385639ca5b.jpg

Első lépésként gondoljuk át, hogy milyen egy jó konyha, milyen elvárásainknak kell megfelelnie. Nyilván fontos az otthonosság. Fontosak a kényelmes székek (nagyon fontosak). És fontos az is, hogy praktikus legyen, hogy minden kézre essen, hogy ne csak lenni tudjunk a konyhában, de használni is.

Az ételek elkészítéséhez például szükségünk van egy nagyobb és jól takarítható munkafelületre. Szerencsés esetben ehhez közel helyezkednek el az aktívan használt edények, vagy mondjuk a szemetes.

Mindenki képes arra, hogy elővegyen egy kockás papírt és egy ceruzát, amivel felvázolja konyhája alaprajzát. Találjuk meg, hogy minek hol a helye, mérjünk és használjuk ki az eldugott sarkokat is. Ha elsőre nem is sikerül tökéletesre a terv, ne adjuk fel, próbálkozzunk tovább. Képzeljük el, hogy milyen munkákat szoktunk végezni, mi az, ami természetesen kézre áll és muszáj lesz átmenteni az új konyhába is, és mi az, ami folyton hiányzott eddig, de most végre esély lesz javítani a hibát.

Találjuk ki, hogy melyik stílus áll hozzánk közel: vintage vagy modern?

Ha az előbbit választjuk, akkor a hangsúly az egyes korszakok keverésén van. A bútorok többsége ebben az esetben modern klasszikus, retró, amit egy-egy modern tárggyal színesítünk.

A bútorok lehetőleg legyenek egyszínűek, vagy színben álljanak nagyon közel egymáshoz. Ha a vintage-re szavazunk, anyaghasználatban érdemes a meleg színű fákra, cserepekre, természetes anyagokra szorítkozni.

De ha modern stílusban gondolkodunk, akkor használhatunk hideg, fehér, vagy fémfelületeket is bátran.

Az edényválasztáson is érdemes eltöprengni. Fatányérokkal és cserépedényekkel, vagy üveg, műanyag és fém edényekkel töltjük fel új konyhánk polcait? Ér keverni, csak nem mindig érdemes.

Mielőtt azonnali vásárlásba kezdenénk, nézzük át milyen később is használható eszközeink vannak. Ez azért is fontos, hogy választáskor a pontos méretek ismeretében nem fogjuk alulbecsülni a bútor helyigényét.

Ügyeljünk arra is, hogy a konyha dekorációja illeszkedjen a ház teljes stílusához. Egy ultramodern amerikai konyhás nappalihoz nehezen kapcsolódik egy romantikus és rusztikus konyha. Nagy kontrasztot idézhet elő a stíluskavalkád.

Ha a részletekben is a tökéletességre törekszünk, akkor néhány egyedi darabbal karaktert adunk konyhánknak. Ezeket a részleteket nem könnyű kitalálni, ilyenkor kérjünk segítséget lakberendezőtől (igen, most hazabeszélünk).

Hajrá!

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása