Menő budapesti lakások: Kiadásra készült, mégis él benne a múlt

szucsadam 2017 június 08.

Annabella és Tamás, az Én Menő Lakásom tervezői a Szabadság tér közelében, a Vadász utcában újítottak fel egy lakást, kiadási céllal. Az ágyak és a galéria elhelyezésén látszik, hogy egy-két hetes itt-tartózkodásra ideális a tér, mégis két fontos különbséget látok az átlag erbíenbís lakásokhoz képest. 

Az egyik, hogy a lakás jól néz ki. Annabella és Tamás a látszó fémmel szeret játszani, mégpedig úgy, hogy annak kevésbé indusztriális, inkább menő hatása legyen. Egy kis csiszolás itt, egy kis megvilágítás ott, és máris a lakás dísze a minden másnál izgalmasabb lehetőségeket kínáló, szabálytalan és morcona felület.

A másik különbség, hogy ez a lakás sokat megőrzött a budapesti történelméből. Mária ház: állítólag csak így ismerték ezt az épületet, mert apácák lakták.

Sőt, annyira egy közösség élt itt, hogy a lakások egybenyíltak: körbe-körbe lehetett járni az egyik lakástól a másikig, így egy szint egyetlen hatalmas közösségi térként is funkcionált. 

Ennek a lakásnak az egyik átjáró ajtaja épp itt volt, a mostani étkezőasztal mellett. Most egy nem túl mély beépített szekrény van a helyén, de a tervezőpáros gondolt egyet, és egy régi, bontott spalettát tett be az ajtó helyére (a másik feléből előszobafalat építettek, ebből is látszik, mi mindenre jó egy spaletta, ha nem spalettaként nézünk rá). Így az az érzésünk, mintha az apácák átjárója még mindig közöttünk kísértene.

Egyébként is jellemző a lakásra a személyesség és a régi anyagok megőrzése. A galériás ágyvégek például az itteni, régi faajtóból készültek, a kanapé feletti lámpák az 50-es évekből megmentett ecseris darabok. A nyers fa pultok és a polc a Tamás által kábé 20 éve a Tisztviselőtelepen kibontott 100-150 éves kötőgerendájából származnak. A kanapé Svájcból érkezett, az akasztó örökség.

A dekorációk is személyes kötődésűek: barátok, rokonok, egy CEU-s diák (akinek Annabella indította útjára első kiállítását annak idején) művei láthatóak szerte a falon. A műalkotások szép ellentétet alkotnak a galéria festetlen OSB padlójával és a betonhálóból készült ráccsal. És persze a félig látszónak hagyott nyerstégla födémmel. 

Lehet így is. Én hálás lennék, ha egy idegen országban szállok meg, akkor a történelem visszaköszön a lakás szegleteiben. 

untitled.jpgA fenti lakás tervezőit itt éred el. Eladó, tutibiztosan menő lakásainkat itt találod. Ha pedig is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten meglévő otthonból, kattints ide Ha neked is van menő lakásod, és eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása