Menő budapesti lakások: a nagyvonalú pesti

szucsadam 2017 október 10.

Enikő férjével, Balázzsal tervezte, és alvállalkozókkal újíttatta fel ezt az újlipótvárosi negyedik emeleti lakást. Nem, ők egyébként nem foglalkoznak lakberendezéssel, és nem, semmi közük az építőiparhoz. Mégis, ahogy ott jártam a lakásban, látva a felújítás minőségét, és a berendezés határozott dizájnt követő kiválasztását, leesett az állam.

Az én menő lakásom tervezői csapatánál ugyan egyáltalán nem ritka a pályaelhagyó, újrakezdő tervező, akik lelkesek és odaadóak a megbízókkal szemben, így nem csodálkoztam azon, hogy ez a lakás is nagyon alaposan ki lett találva. Az elrendezése pedig nekem nagyon bejött.

De maradjunk picit az épületnél. A Vígszínház mellett járunk, a Szent István körúttól egy köpésre, a zajnak mégis útját állja a 120 éves színházépület - a fénynek épphogy nem, lévén a negyedik emeleten járunk, többnyire déli-délnyugati fekvésű ablakokkal.

vigszinhaz-370.jpg

A negyedik emelet a felújítás előtt egy romhalmaz volt - a korábbi építtető nem fejezte be a szintet -, így aztán nem nagyon kellett bajlódni a bontással. Enikőék elvitették a sittet, és gyakorlatilag egy csupasz, szűz területen kezdhették meg az építkezést, minden vezetéket úgy beépítve, mintha a nulláról építenének egy házat (ma már a negyedik emelet fölé egy ötödiket is emelnek épp). 

A lakásba belépve egy előszobába jutunk, ahonnan jobbra egy kis dolgozószoba rejtőzik, keletre nyíló ablakkal. Én pont délelőtt néztem meg a lakást, és nem tudnék elképzelni jobb munkakezdést, mint beülni a fényre, ami mégis kicsit különválik a lakás többi részétől. E mellett a lakás nagyobbik fürdőszobája található.

vigszinhaz-308.jpg

Ha azonban nem jobbra, hanem balra kanyarodunk, a külön helyiségben található, mégis nyitott, nagy konyha (és szemben a tárolóhelyiség) mellett elhaladva a nappali-étkezőbe jutunk. Ez a szoba hatalmas, a lakás központi “lelke”, amit az elhelyezkedése is alátámaszt. A hálószobák és a fürdőszoba ebből a helyiségből nyílik egy hurokra kötve, vagyis körbejárható módon. Annyira praktikus az elrendezés, annyira kézre áll minden, amilyen ritka a százéves épületek lakásainak felhozatalában.

A nagyobbik hálószobában pedig ott van az a plusz, amiről titkon mindenki álmodozik: az épület síkjából kiugró rizalit lehetőséget adott arra, hogy az ablakok alá egy kis kádat helyezzenek, ezzel pedig lehetőséget arra, hogy télen egy forró fürdőben könyvet olvassunk a város felett, miközben az ágyunk csak néhány lépésre vár minket (a kettő között ne felejtsünk el megtörölközni).

vigszinhaz-159.jpg

A felújítás minősége magas - erről ritkán esik szó, pedig van olyan felújítás is, ami után legjobb, ha újra nekiállunk inkább a bontásnak -, a dizájnt pedig mindenki láthatja. A lakás eladó, az alapár tartalmazza a konyhai bútorokat, gépeket és beépített bútorokat, amik közül kiemelném a falba épített bioetanol tüzelésű látványkandallót, amit kémény és minden járulékos probléma (fa, korom, füst) nélkül begyújthatunk. Minden más bútor megegyezés kérdése: akinek tetszik a dizájn, viheti egyben az egészet, ha nem, kipakolják az új tulajdonosnak. Nekem mondjuk nagyon fájna a szívem a kristálycsillárok és a fürdőszobai kád miatt, ha így történne, olyan jól passzolnak ide, a Nagyvonalú Pesti lakásképbe - ahogy egyébként minden, az egységes koncepciót nehezen lehetne megtörni egy ponton. 

Szóval akit érdekel, az itt tájékozódhat bővebben a lakásról, és tud időpontot lebeszélni a megtekintésre is. 

süti beállítások módosítása