Menő budapesti lakások - A miniatűr tér művészete

szucsadam 2017 november 16.

Komolyan mondom, Budapesten a rengeteg kicsi belvárosi lakás és az Airbnb együttes hatásaként elkezdett kifejlődni egy újfajta kollektív tudás.

Annak az ismerete, miként lehet egy aprócska térbe belepasszírozni egy lakás valamennyi funkcióját, méghozzá a modern elvárások szerint.

Legyen egy nappali, ahol ledőlsz, tévézel. Tudj fogadni vendéget, kitenni valami rágnivalót meg poharat elé. Tudj étkezni, akár valakivel kettesben. Tudj főzni. Elférjen egy nagy hűtő. Franciaágy. Egy külön dolgozósarok, asztallal. Tárolóhely a könyveknek, ruháknak, nyomtatónak. Mosógép, zuhanyzó, vécé. Kiülős rész a szabadban.

Huszonkét négyzetméteren.

Na jó, természetesen a történet úgy kezdődik, hogy kiütöd a falakat, vagyis elforgatod őket: galériát hozol létre, ami jelen esetben 13 négyzetméter pluszt adott, alatta 220, felette 204 centiméteres magasságot értek el. András az Én Menő Lakásom workshopján is tanult, így a képek alapján állíthatjuk, merészen és ügyesen vágott bele ebbe a projektbe. Egy csomó olyan részletet fedezhetünk fel, aminek köszönhetően ez lett a legszellősebb ilyen lakás, amit eddig láttam (pedig ennek szinte szakasztott alaprajzi mását korábban már bemutattuk).

Mutatom azokat a trükköket, amik nekem leginkább tetszettek.

1. A konyha logikai határai

20170729_20.jpg

Egy ekkora lakásnál nincs hely a konyha minimális elválasztására sem a nappali tértől, de a csempe és a járólap ügyes használatával elérhető, hogy a bent lakó fejében megtörténjen az elkülönítés. Így egyértelműbbek a funkciók, talán még a tér is nagyobbnak tűnik, kellemesebb az érzet.

2. A vendégfotel színei

20170729_22.jpg

Kiemelném a vendégfotel tarka színeit, ami elsőre elüt a lakás alapszíneitől, mégis nagyon feldobja, és központban állva összetartja az egész koncepciót. Ilyen merészségek miatt lesz egy lakás különleges.

3. Átlátszó étkező székek

20170729_21.jpg

Két szék a nappali közepén eléggé összenyomja az egyébként is kicsi teret. Ezzel a megoldással viszont - noha a szék ugyanott van - mégis tágasabb érzetet kapunk.

3. Kihúzható dohányzóasztal

20170729_08.jpg

Egy ilyen lakásban, amit lehet, kettős funkcióval kell ellátni. Jelen esetben a dohányzóasztal egy kisebb, második asztalkát is rejt.

4. Varrógép alap a csaptelep alatt

20170729_33.jpg

Nem egyedi ötlet, mégis a kis térben a kovácsoltvas láb kellemes, szellős hatást kelt, és jól is néz ki.

5. Egyedi méretű íróasztal

20170729_05.jpg

Érdemes a lábunkhoz igazítva éppen akkora asztalt gyártatni, amekkorára szükségünk van, a több teret használjuk inkább a könyveinknek, iratainknak, nyomtatónak. Ebben a lakásban a bútorok jó része mind egyedi tervezés, asztalos készítette.

6. Félig zárt galéria

20170729_01.jpg

Egy galéria szükségszerűen sokszor nagyon nyitott, platform érzetet kelt, noha egy hálószoba esetén szükség van némi intimitásra is. Jelen esetben ez megvalósul, félig zárt a felső tér.

7. Dupla “éjjeliszekrény”

20170729_10.jpg

Az ágy mindkét oldalán van pakolási lehetőség. Ahol a falhoz simul a fekhely, ott is megoldották egy süllyesztéssel a szekrénybe.

8. Mini Provence

20170729_40.jpg

A bejárati ajtó előtt egy kis műfüves placcot alakítottak ki, raklapokkal körbekerítve. Ez ugyan kicsit újraértelmezi a társasházi közös tér fogalmát, de amíg a lakók nem szólnak érte, szerintem bele kell férnie. Annyira jó hangulatot áraszt.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

süti beállítások módosítása