A növények szerepe a lakásban

Horváth Patrik 2017 július 24.

Mostanában meglehetősen nagy érdeklődés övezi a minimalista lakásokat, melyek az átlagnál sokkal kisebbek. Csak a legszükségesebb bútorok, minél szellősebb terek és olykor a megmagyarázhatatlan üresség jellemzik az ilyen otthonok egy részét.

bachelor-apartment-m-3-4.jpg

Akárcsak a nagyobb lakások esetében, úgy itt is viszonylag egyszerű lenne a megoldás. Mi az, ami hiányzik a fenti képről? Pontosan, a növények.

white_bedroom_plants.jpg

Azon kívül, hogy közérzetünket is pozitívan befolyásolhatják, zöld színük nyugtatóan hat és dekorációs elemként sem utolsók.

screenshot.png

main_original_640x0c-2.jpg

Persze, érdemes odafigyelni, nehogy kisebb esőerdőt csináljunk a lakásunkból, a végletek ugyanis általában nem túl szerencsések.

3ff10f40bef6eeeb82e875640c22717e.jpg

decorated-spaces-with-plants-20-1-kindesign.jpg

Ha viszont jó ízléssel és körültekintően válogatunk, a viszonylag uncsi helyiségekből is valami sokkal menőbbet varázsolhatunk.

studio_mcgee_our_favorite_plants_how_to_keep_them_alive-2.jpeg

main_original_640x0c-3.jpg

Ha lusták vagyunk, érdemes utána nézni, mely növények igénylik a legkevesebb törődést vagy tűrik el a természetes fény hiányát hosszabb távon.

decorated-spaces-with-plants-09-1-kindesign.jpg

decorated-spaces-with-plants-11-1-kindesign.jpg

fiddle-leaf.jpg

studio_mcgee_our_favorite_plants_how_to_keep_them_alive.jpeg

Próbálkozni viszont mindenképpen érdemes, hiszen könnyen lehet, hogy csupán ez az egy dolog az, ami hiányzik a lakásból ahhoz, hogy több időt töltsünk otthon.

Hogyan alakítsuk partihelyszínné a budapesti erkélyeket?

Annabella és Tamás 2017 július 20.

Patrik cikkében már láthattuk milyen csábító hellyé alakíthatók át a falatnyi erkélyek is. Abban a pillanatban, hogy a lomtárból élettérré változtattuk az erkélyt, biztosak lehetünk benne, hogy a nyári házibulik, családi ünnepségek legfontosabb színterévé is válik.

Mi az, amivel még otthonosabbá és ünnepélyesebbé tehetünk akár egy loggiát is a bulik idejére?

Például lámpafűzérekkel, színes DIY zászlócskákkal, mécsesekkel (szúnyogok ellen leginkább a fáklyákat ajánlunk, melyek olaja gyakran tartalmaz szúnyogriasztó adalékanyagot is):

 

Annak érdekében, hogy a házigazda se szoruljon a tűzforró konyhába, jól jön egy mobil grillsütő, amit helyszűke esetén az erkélykorlátra szerelhetünk:

 

A kiegészítő pakoló- és étkezőasztalkák elhelyezhetők az erkélykorláton, de akár egy faliszekrényben is:

 

Amennyiben ebédre hívjuk össze a társaságot, ne feledkezzünk meg a tűző nap elleni védekezésről sem. Kis helyigénye és könnyű kezelhetősége miatt a legjobb megoldás egy könnyű függöny, melynek ráadásul szemet gyönyörködtető a tánca a lágy esti szellőben.

 

Mi mást is mondhatnánk a fenti képek láttán? Erkélyre magyar! (De csak visszafogottan hangoskodva persze.)

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. 

10 perc alatt felépítheted a saját házad, szerszámok nélkül

szucsadam 2017 július 18.

A futurisztikus otthonépítés csúcsa az egyesült királyságbeli Ten Fold Engineering terméke, amivel 10 (!) perc (!!!!) alatt felállíthatod az otthonodat egy szabadon megválasztott helyre. Megrendeled a házat, leszállítja a kamion, betoljátok a helyére, megnyomjátok a gombot, a többi már magától megy. A ház kinyílik, a tető, a padló és a falak a helyükre kerülnek. Lehet kérni beépített bútorokat is, akkor már ezzel sincs gond.

Nézzétek:

Ten Fold Demonstrator Unit from TEN FOLD Engineering on Vimeo.

És itt nem csak arról van szó, hogy gyorsan kész van a házad, és nem kell várni a beköltözéssel. Egészen megváltoztathatja az életünket egy ilyen megoldás.

Lássuk, mitől kíméljük meg magunkat az építkezés előtt és során. 
 1. Nem kell kiválasztani egyetlen helyet, ahol élni szeretnénk. Ha megtetszik egy telek, megvásároljuk, felállítjuk az otthont, aztán ha meguntuk, eladjuk a földet, és máshová költözünk. Akár egy-egy új munkahely kiválasztásának függvényében, akár kedvtelésből. Az otthon változatlan marad.
 2. Nem kell meghallgatni a szakembereket, hogy “nem is akartam elvállalni ezt a munkát, de csak neked most megtettem”, “kérek előleget, mert nincs pénzem benzinre, és így nem tudok jönni holnap”, “az előző munkás ezt olyan rosszul csinálta meg, hogy nekem sokkal többet kell vele dolgoznom” és az örökzöld “dehogy rontottam el, ez szándékos, mert így sokkal jobb, mint a terveken”.
 3. Nem jössz rá az építkezés finisében (esetünkben az összeszerelés kilencedik percének környékén), hogy a pótmunkák miatt mégsincs pénzed befejezni a házat
 4. Ha beázol, nem mutogat egymásra az ács és a bádogos, hogy a másik rontotta el
 5. Egészen új értelmet nyer a “bezárom a házat” kifejezés 
És akkor lássuk, milyen hátrányokkal jár egy ilyen megoldás.
 1. Kész házat vásárolsz, nincs beleszólásod a kialakításba.
 2. Noha állítólag nem szükséges alapot készíteni, egyenetlen talajon is biztosan áll a ház, azért mi tartanánk a talaj megsüllyedésétől, és attól, hogy erre a ház megfelelően tud reagálni (amennyiben feltételezzük, hogy  a talajmozgásokat valóban képes lehet azonnal lekövetni. Ha nem tudja, akkor máris rettegünk)
 3. A hőszigetelésért őszintén aggódnék a vásárlók helyében
 4. Az elektromos, víz és csatorna bekötéseket meg kell tenni, szóval a tíz perc ezekkel egy picivel hosszabb lesz.
 5. Éjszakánként néha arra riadsz fel, hogy azt álmodtad, közelednek a falak, és csukódik össze a ház. Készenlétben tartasz ilyen esetekre egy mérőszalagot az ágyad mellett, így éjszaka gyorsan le tudod ellenőrizni, hogy tényleg közelebb került-e az ajtó az ablakhoz. Egy idő után veszel egy lézeres távolságmérőt, hogy ne kelljen kikelni az ágyból.

A kinyitható ingatlanok ára 35 millió forint körül indul (az összes információ az oldalon ennyi volt: “from £100.000”), ennyiért azonban valószínű egy miniirodák kapunk csak.

via The Inhabitat

 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. 

A régi téglát szeretném látni!

Domsa Mihály 2017 július 14.

Gyakori dizájnelem mostanában, amikor a vakolat leverése után az eredeti téglafalat tartjuk meg. Erre nem mindig van lehetőség és ha mégis, annak is vannak bizonyos feltételei, ezért igyekszünk átfogó képet adni az ezzel kapcsolatos korlátoktól és lehetőségekről.

Tégla a mennyezeten

Budapest belvárosában rengeteg patinás épületben csinálunk lakásfelújításokat. A múlt századforduló környékén épült házak legtöbször olyan födémekkel készültek, amelyek lehetővé teszik a látszó tégla dizájnt. A leggyakoribb ezek közül valószínűleg a poroszsüveg födém.

Ilyenkor az épület teherhordó falai között húzódó vas gerendák, valamint az ezek között enyhe ívvel kirakott tégla képezik a födémet. Az ilyen típusú mennyezetről - sokszor nem kis vesződség árán, de - le lehet verni a vakolatot és láthatóvá válik a vágyott tégla.

A dolog azonban nem mindig ilyen egyszerű. Kevésbé jól megépített, vagy a háborúban bombát kapott, esetleg rosszabb anyagok felhasználásával épült házak esetében a födém téglabetétei nagyon ramaty állapotban is lehetnek. Repedések tarkíthatják, olykor megállíthatatlanul potyoghat belőlük a fugákat képező habarcs, és olyan is előfordul, hogy kiesik egy-két tégla. Persze, a legtöbb esetben orvosolható problémákról beszélünk, de sokszor komoly anyagi és időbeni ráfordítást igényel egy rossz állapotban lévő mennyezet helyreállítása, tehát nem biztos, hogy megéri mindenáron ilyen típusút készíteni.

Ha a szerkezet jó állapotban van, akkor is van néhány apróság, amit el kell végeznünk, mielőtt késznek nyilvánítanánk.

 • A levert vakolat után sokszor szükséges a téglák további tisztítása. Ezt a legtöbbször állványról, kézi eszközökkel végzik, mint például drótkefe, vagy flexbe, esetleg fúróba befogott drótkorong. Bizonyos esetekben a tisztítást el lehet végezni akár nedves homokfúvással is.
 • A hiányzó habarcs és a téglák pótlása ugyancsak elengedhetetlen
 • A vasgerendák alsó övének korrózióvédelme és festése is szükséges
 • Ha nem szeretnénk egyfolytában porszívózni, a látszó téglafelületet le kell impegrálni. Ez meggátolja, hogy a tégla magába szívja a lakásban keletkező nedvességet (s így tovább amortizálódjon), valamint remekül megfogja az állandóan le-leváló apróbb szemcséket is.

Tégla a falon

A mennyezethez hasonlóan oldalfalon is gyakran terveznek látszó szerkezetet a belsőépítészek. Ez sok esetben gond nélkül összehozható, de sajnos itt is akad néhány fiaskó, amivel kalkulálnunk kell, ha mi is ilyet szeretnék. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori problémát, amelyekkel szembesülhetünk a vakolat leverése után.

 • A leggyakoribb jelenség a különböző gépészeti-, és villamosvezetékek falba vájt hornyai. Ezeket csak nagy macera árán tudjuk eltüntetni, amire a legtöbb esetben nem is kerül sor. A rusztikus megjelenés részévé válik a dolog és rendszerint úgy hagyjuk, ahogy van.
 • Ha olyan falról verjük le a vakolatot, amiben ablak vagy bejárati ajtó van, akkor íves tégla áthidaló jelenik meg a nyílászáró fölött. Ez, bár baromi jól néz ki, gyakran előfordul, hogy igényel némi utómunkát. Egy ablakcsere után ugyanis megesik, hogy az ívesen rakott tégla áthidaló kissé megereszkedik és a fugák között markáns repedések jelennek meg. Ezeknek nem pusztán esztétikai, de statikai jelentőségük is van, ezért is nagyon fontos, hogy a repedéseket szakszerűen kijavítsuk, ami nem mindig sikerül úgy, hogy végül ne kelljen újra vakolattal takarni.
 • A szomszéd lakással közös válaszfalak esetén nagy kockázattal jár a vakolat leverése, mert ha masszívan kapaszkodik a holmi a téglához, mire leverjük azt, a fal másik oldalán lakó szomszédnál embertelen rombolást okozhatunk. Szóval, itt csak óvatosan!
 • A lakás mélyén lévő tűzfalak esetében a legtöbbször kémények szelik át a falat. Itt kormos fekete téglákkal, törött, széteső felületekkel és akár salétromos kicsapódással is találkozhatunk. Ezek rendszerint nem mutatnak túl jól egy igényes enteriőrben, így lehet, hogy a végén mégis visszavakoljuk a falat.

Ha ezek nem zavarnak minket, vagy könnyen kijavíthatóak/megoldhatóak, akkor a kialakult nyers téglafallal hasonlóan kell eljárni, mint a mennyezetnél.

Van úgy, hogy a letisztított téglafelület semmiképpen sem tartható meg, mi viszont ragaszkodunk az elképzelt látszó téglához. Ilyenkor nyúlunk a szeletelt téglához, melyeket legtöbbször bontott téglákból készítenek erre szakosodott cégek. Kicsit macerásabb vele dolgozni, ebből adódóan drágább is, viszont a végeredmény teljesen jó lesz. Ebben az esetben a téglaszeleteket, mint egy burkolatot ragasztjuk a falra, majd a kihagyott hézagokat kifejezetten erre a célra gyártott fugázó anyaggal töltjük ki. Ha jól csináljuk, épp úgy fog kinézni, mint egy valódi téglafal.

Ha a fent leírtak mellett gondos kivitelezéssel elkészül a látszó téglafelület, ne feledjük, hogy ez egy igényes cucc, tehát foglalkozni kell vele, időnként tisztogatni, javítgatni, szükség szerint pedig újra impregrálni.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon. Fotó: Hiba Dóra.

Budapesti menő lakások: Ragyogóan világos belvárosi

Magyarósi Csaba 2017 július 11.

Márk régi barátunk, akiről tök véletlenül tudtuk meg, hogy épp tőlünk kért megbízást a lakása felújításához. Egészen konkrétan Ildi és András állt neki a munkának, ami egyszerre volt problémás és a szokásoshoz képest könnyebb is: problémás, mert egész tereket kellett újragondolni, hogy a végeredmény megfeleljen Márk elvárásainak, de az újlipótvárosi átlaghoz képest könnyebb, mert itt legalább az alaprajz több mozgásteret engedett, ráadásul fényből is több jut ide, mint szokott.

Szóval ez volt a kiindulási alap:

Rögtön látható előny volt, hogy a lakás legfelső emeleten van, ráadásul kelet felé néz az egyik ablak, már csak azt kellett megoldani, hogy az innen beömlő fényt ne blokkolja az ablaktól néhány méternyire található szobaelválasztó fal, de úgy, hogy a szoba mégis megőrizze szobajellegét.

Erre találták ki azt az üvegfalat, ami most elválasztja a nappalit a hálótól:

_k5_9939_m.jpg

_k5_9948m.jpg

_k5_9951m.jpg

Ha szükséges, egy függönnyel bármikor le lehet választani a hálót, de mivel Márk kettesben él itt a barátnőjével, a legtöbbször nincs ilyesmire szükség, emiatt aztán az egész lakás annyira világos, hogy hasonlóval legfeljebb Duna parti új építésűekben lehet találkozni, de hát hol vannak azok polgári hangulatban ettől?

A lakás amellett, hogy tágas, világos, tökéletesen praktikus, ez ugyanis nem az Airbnb-re megy: van nagyon sok és ízléses tároló, vannak kényelmes bútorok, van mindennel felszerelt, tökéletes használható konyha (ahol Márkék épp kakaós csigát sütöttek, amikor bejáráson voltam, méghozzá brutálisan jót, köszi!), és van olyan fürdőszoba, ami nemcsak nagy, de még egy szauna is belefért.

Meg van egy dolgozószoba is, ahová el lehet vonulni, de amiről végül mindenki elfelejtett képeket készíteni.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon. Fotó: Hiba Dóra.

Imádni való kis lakások tele élettel és ötletekkel - 2. rész

Horváth Patrik 2017 július 10.

Folytatva múltkori sorozatunkat, ezúttal is igyekszünk bemutatni pár hangulatos, ámde apró kuckót, melyek ötletet és inspirációt adhatnak nekünk, ha lakásvásárlás, esetleg átalakítás előtt állunk.

Élet az IKEA-n kívül

3-sala-estar-jantar-cozinha-americana-preta.jpg

Jártunk már Svédországban az előző részben is, akkor egy göteborgi lakást mutattunk meg Nektek, most viszont itt van egy még vidámabb kecó egyenesen a fővárosból, Stockholmból.

2-sala-estar-almofadas-coloridas-e-mantas.jpg

Nem is az az igazán nagy dolog, hogy mi mindent sikerült összehozni 21 négyzetméteren, hanem az, hogy a lakás azon túl, hogy nem tűnik zsúfoltnak még kifejezetten hangulatos is lett.

5-cozinha-americana-armarios-pretos-paredes-brancas.jpg

Persze a fehér színnel alapból nehéz mellé lőni, de a tervező jó ízléssel adagolta hozzá a többi, olykor sokkal kontrasztosabb színt.

7-quarto-escandinavo-aconchegante.jpg

Ha már a színeknél járunk, van itt valami, ami a korábbi lakásoknál nem volt jellemző, ez pedig nem más, mint a növény, pontosabban növények, merthogy van belőlük bőven.

6-detalhes-plantas.jpg

Azon kívül, hogy minden szempontból jó hatással vannak az ember hangulatára, zöld színük egyenesen kiugrik a világosabb árnyalatú felületek közül.

9-banheiro-simples-branco-e-preto.jpg

A legnagyobb kompromisszumot talán a fürdőszobával, illetve a mellékhelyiséggel kell kötnünk, ezeket tényleg nagyon szűkre szabták cserébe azért, hogy az egyetlen – egyébként amerikai konyhássá alakított – szoba minél nagyobb lehessen.

1-sala-estar-jantar-tv-parede.jpg

Bár a bejárathoz közel is találunk némi tároló alkalmatosságot, a legtöbb cókmókot a tulajdonos valószínűleg a szoba bal oldali falán található meglehetősen magas gardróbba rejti.

10-varanda-cadeiras-vime.jpg

A lakásnak nagyon jót tesz, hogy ennyire világos, ugyanis a fehér színű falak miatt így nagyobbnak érződik, nem beszélve a padlótól plafonig érő üvegajtóval, melynek segítségével juthatunk ki a közel 5 négyzetméteres teraszra.

A flexibilitás csúcsa New Yorkból

160226_eye_pivotapartment2_jpg_crop_original-original.jpg

Állítólag a svájci bicska inspirálta a brooklyni Architecture Workshop PC csapatát, mikor megalkották ezt az alig 35 négyzetméteres belvárosi kéglit. A belső építészetért a gárda tavaly elnyerte az American Institute of Architects tiszteletbeli díját, nem véletlenül. A lakás ugyanis nagyfokú variálhatóságának köszönhetően több identitással is bír.

160226_eye_pivotapartment4_jpg_crop_original-original.jpg

Ha akarjuk, menő modern otthon egy kis hálószobával.

160226_eye_pivotapartment1_jpg_crop_original-original.jpg

Ha akarjuk, a hálószobát el is tüntethetjük belőle, így az sem okoz fejfájást, hogy mi lesz, ha betoppan hozzánk egy tíz fős baráti társaság.

160226_eye_pivotapartment5_jpg_crop_original-original.jpg

A lakás kulcsfontosságú része a mozgatható elválasztó elem, melynek két oldala kinézetüket tekintve különbözik egymástól, így mind a hálószobának kialakított részhez, mind a nappalihoz passzolnak.

160226_eye_pivotapartment3_jpg_crop_original-original.jpg

Az ágy simán felhajtható és elrejthető, amennyiben nem fekvő alkalmatosságra, hanem több helyre lenne szükségünk.

Amikor a kevesebb több

large-2.jpg
Graham Hill, a Lifeedited.com alapítója 2014-ben döntött úgy, hogy a korábbi 39 négyzetméteres kísérleti lakásából egy még kisebbe költözik. A LifeEdited1-ben (vagy rövidítve LE1-ben) mindössze két évet töltött és a mindennapok során megszerzett tapasztalatát szerette volna egy új lakásban kamatoztatni.

large-10.jpg

Az LE1-en érezhető volt, hogy inkább volt tekinthető egy fajta bemutatóteremnek, mintsem lakásnak, így az LE2 tervezése során három cél lebegett a szeme előtt: legyen olcsóbb, legyen otthonosabb, illetve a kisebb alapterület ellenére hozza a nagyobb lakások kényelmi funkcióit.

large-9.jpg

large-3.jpg

Akárcsak az előző New York-i ingatlan, úgy ez is az átalakítható bútorokkal operál, melyek segítségével könnyedén variálható a belső tér.

large-4.jpg

A hálószobából könnyedén nappali alakítható egy állítható magasságú – és így könnyedén az ágy alá rejthető – asztal segítségével, ráadásul a szófák is variálhatók, így akár egy nagyobb baráti társaságot is le tud ültetni egy asztalhoz, melynek szélessége egyébként szintén állítható.

large-5.jpg

Az alapvetően dolgozószobaként funkcionáló kis helyiség bármikor átalakítható vendégszobává. A jó térkihasználás annak is köszönhető, hogy Graham szék helyett inkább az ácsorgást választotta, így a munkaasztal sokkal magasabban helyezkedik el, mint általában és könnyebben is variálható.

large-6.jpg

Általában iskolákban és különböző intézményekben használnak elhúzható zajszigetelő falakat, ám ez egy jóval olcsóbb megoldásnak tűnt, mint magukat a falakat agyon szigetelni – ráadásul biztosít némi privát szférát. Természetesen könnyedén leszerelhető és tárolható, ha nem lenne rá szükség.

large-7.jpg

A konyhában a szokásos IKEA katalógusokban látott tárolási trükköket alakította át saját kénye-kedve szerint, a fürdőszoba pedig gyakorlatilag egy helytakarékos mosdóból és egy zuhanyrózsából áll – meg persze sok-sok csempéből.

large-8.jpg

Graham azóta is ebben a lakásban él párjával és két kutyával, a célja pedig mind a Lifeedited, mint a Trehugger bloggal megmutatni az embereknek, hogy akárcsak az élet más területén, úgy a lakhatással kapcsolatban is az egyszerűbb, de mégis nagyobb élményt biztosító dolgokban van a jövő.

large-11.jpg

Bár ezt a nézőpontot nyilván nem mindenki osztja, a trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a nyugati társadalomban egyre többen szeretnének kisebb, de élhetőbb otthont maguknak. 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Megmutatjuk, egyszerű mintákkal mivé hangolhatod át az otthonodat

Eszter M. 2017 július 08.

Az előző, stencilezésről szóló posztunkban leírtuk a technológia lényegét, és bemutattunk néhány trükköt, amivel az egysíkú tereket megtölthetjük élettel.

Otthon, szakember bevonása nélkül, egyszerűen.

Most pedig készítettünk néhány montázst, olyan képeket, miket megmutatjuk, a különféle mintákkal mennyire más hangulatot tudunk elérni ugyanabban a helyiségben. Kezdjük a hálószobával, íme az eredeti kép. Szép, de kissé unalmas lehet egy idő után:

ha_lo_k_alap.jpg

Kis etnografikus töltet, norvég mintával, ami még inkább skandinávossabbá teszi a hálót:

ha_lo_5.jpg

Spontán, játékos pacák, de a komoly földszínek egyben tartják, a színeken keresztül visszakapcsolódik a szobához:

ha_lo_2.jpg

A csipkés mandala mintával és a lágy színnel nőiesebbé, finomabbá tehetjük az alapvetően férfias színvilágú hálót:

ha_lo_1.jpg

Ez a vasarelys hullámzás mozgóvá teszi a hálószobafalat, a fújt színek fegyelmezettsége és visszafogottsága azonban megakadályozza, hogy zavaros legyen a hangulat:

Hova, milyen világítás illik?

Magyarósi Csaba 2017 július 04.

Tök érdekes látni, hogy míg öt évvel ezelőtt a világítótest kérdés nem volt kérdés, ráadásul nem is így hívták, szimplán csak izzónak, mert izzott és zabálta az áramot, addig ma már teljes iparág épül világításra.

Megjelentek ugyanis először a kompakt fénycsövek, amik ugyan sokkal drágábbak voltak a hagyományosnál, de jóval tovább is bírták azoknál és a fogyasztásuk is sokkal alacsonyabb volt, de annyira megjelentek, hogy hatóságilag be is tiltották az erősebb izzókat.

shutterstock_579195607_small.jpg

Igen ám, csakhogy ezek nem jelentettek tökéletes megoldást, mert számos sebből véreztek: hajlamosak voltak tönkremenni, lassan melegedtek be és a színhőmérséklettel is gond volt. Éppen ezért volt nagy pillanat az, amikor a LED is befutott: ezek ugyan még a kompaktoknál is többe kerültek, viszont orvosolták a kompaktok legtöbb hibáját. Bekapcsolás után kábé azonnal teljes fényerővel világítanak és elég tartósak, itt nem a 2 hét/20 év játszik attól függően, mit dob a gép, ezek tényleg sokáig bírják. Elvileg 50 ezer órán keresztül üzemképesek maradnak, ami a hagyományos izzó 50-szerese és a kompakt négyszerese.

A világon egyre több cég kezdett a technológiával foglalkozni, óriásvállalatok jöttek létre és ezek közt van olyan is, amelyik Magyarországon működik: az INESA például Dunakesziről látja el a teljes európai piacot, iszonyú mennyiségű LED kerül ki a hazai logisztikai központból.

Ők készítettek most egy tanulmányt, amiből tök jól kiderül, hogy milyen trendek vannak most a világban. Például az INESA-tól lehet tudni, hogy a magyar otthonok felében már van LED fényforrás, az átlagosan lakásonként számolt 19 égő negyede hagyományos, negyede kompakt, negyede már LED és negyede valami más. Ami jobb eredmény az EU-s átlagnál!

inesa_dk_e27_opal_01_2.png

És van is értelme a beruházásnak, mert kábé 90 százalékkal lehet csökkenteni a LED-del az égő fogyasztását, szóval egy év alatt meg is térül az ára. A maradék 19 év ajándék, de nemcsak nekünk, hanem a természetnek is.

Az INESA felmérése szerint egyébként a magyar csak akkor cserél égőt, ha az kiég, de 50 százalékban már LED-et választanak a vásárlók, 

Főleg, hogy a legtöbben kezdik érteni a technológiát és az olyan varázsszavakat, mint a színhőmérséklet, amit Kelvinben mérünk: a 2700 kelvin körüli melegfehér fény a hagyományos izzó színhőmérsékletének felel meg, míg 5000 K felett hidegfehér fényről beszélünk. Ezekkel a fogalmakkal azonban a válaszadók jelentős aránya, 44 százaléka még mindig nincs tisztában.

A kutatás egyik legmeglepőbb megállapítása is ebből az ismerethiányból fakad: a fogyasztók egyik aggodalma, hogy megvásárolt LED-es izzók nem tudnak meleg, barátságos fényt biztosítani, 5-ből egy embernek ez a félelme. „A valóság ezzel szemben az, hogy a mai modern LED izzók a melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt képesek prezentálni, ezenkívül színvisszaadásuk is kitűnő.”- mondta Tóth László, az INESA műszaki igazgatója.

 

60276.png

60379.jpg

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a konyhában és a nappaliban a legjobb megoldás a LED fényforrások használata, Ezt követi az előszoba, a fürdőszoba és az íróasztal hármasa, ezekbe a helyiségekbe a fogyasztók több mint fele szerelne szívesen LED fényt. „A LED izzók változatos formája, színe és fényereje miatt valóban univerzális megoldásnak számítanak szinte minden helyiségbe.” –mondta Domsa Mihály, az Én menő lakásom blog szakértője.

“Egy konyhában például különösen fontosak a részletek, a szeleteléshez, főzéshez, mosogatáshoz minden területet látni kell. Itt a mennyezet megvilágításán túl a konyhaszekrény aljára helyezett LED-szalag elhelyezését szoktam javasolni.”- mondta Misi.

Az INESA egyébként ad tippeket is arra vonatkozóan, hogy hova, milyen világítás illik:

Bejárati ajtó, lépcsőház:

Hasznos, ha már itt is van fényforrás, amely lehetőleg magasan a falon, vagy a mennyezetre szerelve lágy fényt bocsát ki. Ideális az alacsonyabb lumen és watt értékek választása. Ide inkább hidegebb fehér fényforrást válasszunk.

Javasolt izzó: átlátszó burás, ún. filament technológiával készült LED-fényforrás, 4000K semleges fehér színhőmérséklet, 450-640 lumen fényáram (régi 40-50W izzó)
  
Előtér:

Egy előszobában fontosak a részletek: amikor az 5 éves tanulja a cipőfűzést, amikor anya igazítja magán a ruhát, vagy ha a pizza futárnak keresünk aprót. Mivel jellemzően alárendelt helyiség, ablak általában nincs a közelben, ezért itt viszonylag erős, felülről érkező, több pontból világító, közepesen meleg fényre van szükség.

shutterstock_391163071_small.jpg
Javasolt izzó: nagy sugárzási szögű, magas fényáramú fényforrás, 2700-3000K meleg fehér színhőmérséklet, 450 lumen fényáram (régi 50W halogén spot).

Folyosó:

Közepesen erős, lágy, határozottan meleg fényű izzókkal megadhatjuk az alaphangulatot a lakásnak. A folyosó sokszor szűk, itt így szóba jöhet a falsíkot megvilágító lámpa, le- és felfelé irányuló surlófénnyel.
 
Javasolt izzó: átlátszó burás, ún. filament technológiával készült LED-fényforrások a 330°-os fény elérése érdekében, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, 806 lumen fényáram (régi 60W izzó)

Fürdőszoba:

A fürdőszobába az egyik legforgalmasabb, legtöbbet használt helyiség a lakásban, ahol a fényforrások megválasztása különösen fontos. Szükséges egy, a teret teljesen bevilágító mennyezeti lámpa, amely közepesen meleg fénnyel világít. A tükör szélein elhelyezett, lehetőleg annak síkjából kilógó, enyhén fehér fényű fényforrásokkal az arcot tudjuk helyesen megvilágítani. Sok, gyengébb izzóval kompenzálhatjuk az arcba világító fény vakító erejét.

Wellness hangulatot érhetünk el a zuhanyzóban, vagy a kád mellett fényszalagok, vagy apró csillagokként világító fénypontokat elhelyezésével.

Vizes helyiségeknél fontos a vízvédelem is: minimum IP-44, de akár IP-66 víz- és porvédelmi besorolású lámpatest vásárlása is indokolt. 
 
Javasolt izzó: általános világításnak 2700K meleg fehér fényű fényforrás, fürdőszobai tükör fölé, sminkeléshez 4000K színhőmérsékletű fényforrás

Hálószoba:

A szoba közepén javasolt elhelyezni egy - nagyobb szobák esetén több - a mennyezetről lelógó csillárt, amely több izzójával szórt, közepesen erős fénnyel világítja be a helyiséget. Az ágyban hanyatt fekvők kényelme érdekében ideális a mennyezet irányába világító lámpatestet választani.

Az éjjeli szekrényeknél ugyancsak fontos a fény iránya; azért, hogy ne vakítson az olvasólámpa, javasolt az oldalra világító, vagy pedig erősen tompító hatású lámpaburák használata.

Javasolt izzó: kisebb fényáramú kisgömb vagy gyertya alakú LED-fényforrás, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, 250-470lumen fényáram (régi 25-40W izzó)

Gyerekszoba:

A helyiség közepén elhelyezett központi fényforrásként elhelyezett csillár itt is indokolt, mint minden nagyobb méretű, vagy huzamosabb tartózkodásra használt szoba esetén. Fontos, hogy az éjjeli lámpa itt se vakítson, ezért hasonlóan járjunk el, mint a hálószobánál.

Emellett az íróasztalnál elhelyezett olvasólámpa talán a legfontosabb: a nem megfelelő fényerő, színmélység és frekvencia rendkívül megterhelheti a szemet, ezért törekedni kell az ideális erősségű, a gyermek ülőmagasságában mért szemvonala felett még árnyékolt/burával ellátott lámpa megválasztására.
 
Javasolt izzó: a mennyezeti lámpába magas fényáramú LED-fényforrás, 2700K barátságos meleg fehér színhőmérséklet, 806lumen vagy nagyobb fényáram (régi 60W izzó); az asztali lámpába inkább irányított fényű reflektoros LED.

Konyha:

Itt nem hangulatvilágításra van szükség! A konyha egyfajta munkahely, ahol kiemelkedő jelentősége van a részletek megvilágításának: látni kell a pultnál a szeleteléshez, a mosogatáshoz, a fazékban kavargó gőzökön át, és látni kell mindent egyben is!

A munkapult megvilágításához sok, kisebb, vagy panelba/szalagba foglalt ledeket célszerű felszerelni. Ezt lehetőleg a felső konyhaszekrény aljára illesszük. A szekrény külső szélére ún. fényvető lécet javasolt felhelyezni, hogy a szekrény alól érkező fény ne vakítson.

A főzőlap megvilágítását a legtöbb esetben az elszívókba helyezett fényforrásokkal oldják meg. Itt fontos a megfelelően zárt lámpaház, különben a főzés során keletkező forró gőz és zsír hamar megrongálja az egész eszközt.

Javasolt izzó: LED szalag, irányított fényű reflektoros LED, 2700-4000K színhőmérséklet a berendezési tárgyaktól függően (sötétebb bútorhoz hideg fehér fény), 450lumen fényáram.

Nappali:

Itt két különböző funkciót kell kiszolgálni: szükséges egy központi világítás és a hangulatvilágítás is elengedhetetlen. Központi világításhoz a nappali méretétől függően inkább több, különböző pontról - de leginkább a mennyezetről - kissé térbe lógatott nagy fényerejű, szórt fényű csillárokat használjunk. Lényeges, hogy a csillár fénye homogén módon világítsa be a teljes helyiséget, vagyis ne maradjanak sötét, árnyékos foltok.

shutterstock_212321599_small.jpg

Hangulatvilágítás kialakítása során a nappali egy bizonyos részletére összpontosítva hozhatunk létre kellemes fény-árny játékot, akár különböző színű fényszalagok segítségével. Klasszikus megoldás a sarokba állított, sárgás fényű nagyméretű lámpaburás állólámpa is. Ezeket egymással kiegészítve is remekül használhatjuk.

Ízlésünk és igényeink szerint választhatunk további, különlegesebb megoldások közül: egy kapcsolókörre kötött fényerő-szabályozós hangulatvilágító lámpával intim világítás hozható létre az egész nappaliban. A képmegvilágító lámpák, mennyezeti surlófényes LED csíkok, kandalló vagy komódok lámpái finom háttérfényt adhatnak tévézéshez, vagy az esti beszélgetésekhez.
 
Javasolt izzó: LED szalagok, átlátszó burás fényforrás, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, összesen 2000-4000lumen fényáram érhető el (5db 60W-os izzó).

Erkély:

A kellemes nyáresti beszélgetésekhez nagyszerű ötlet lágy fényű, a fal mentén fel- és lefelé világító falilámpák használata. Felső árnyékoló lemez és megfelelő belmagasság esetén több ponton változó magasságban saját textilkábelén lelógatott különféle formájú LED Edison bulb izzók is ideálisak lehetnek. A LED lámpák fényerő szabályozásával, dimmelésével nemcsak a fényerősségen, de akár a színeken is változtathatunk.
 
Javasolt izzó: szabályozható fényerejű LED szalag vagy szabályozható LED-fényforrás.

Szóval lehet kísérletezni, vannak bőven technológiák, lehetőségek, termékek, a lényeg, hogy a mai megoldások már sokkal hosszabb távra szólnak és sokkal inkább védik a bolygót, mint az 5-10 évvel ezelőttiek. És ez jó!

Disclaimer: az INESA a Menő lakásom blog hirdetője.

A metrócsempe reneszánsza

Annabella és Tamás 2017 július 01.

 

Manapság az egyik legkedveltebb burkolóanyag a metrócsempe, a "Menős" megrendelők is gyakran választják ezt a csempetípust a fürdőszoba és/vagy a konyha falának burkolására. Tervezőként – kissé öncélúan is, a saját munkánk változatosabbá tétele miatt – igyekszünk a divatos megoldásokat is egyénivé tenni, keressük azokat a lehetőségeket, melyekkel a lakás többi helyiségeinek hangulatához tudjuk igazítani az amúgy alapból ipari vagy rusztikus hatású burkolatot. Inspirációért természetesen mi is körbenézünk a neten.

Ennek a cikknek a megírása előtt is kutakodtam egy kicsit, és rá is akadtam két szuper blogbejegyzésre. Ahelyett, hogy ezek alapján írnék egy harmadik, már nem túl eredeti posztot, megosztom veletek a linkeket:

Metrócsempe méretek és típusok
Felrakási minták

A Pinteresten bolyongva azért találtam más érdekes, szép, illetve olykor egyéni burkolásokat is, ezekből meg is mutatok párat. Rendszereztem őket, hogy ne csak élvezettel vagy sóvárogva nézzétek őket, hanem lássátok is rajtuk a másságukat vagy karakterüket megmutató részleteket is.

Nagyon kedvelem a csempe eredetére utaló megoldásokat, azaz, amikor valamilyen részlet rezonál a földalattik világával: egy fekete lábazat, egy vonalszerű dekorelem vagy egy csempére ráfestett felirat:

 

A metrócsempe manapság szinte bármilyen színben kapható:

 

Rusztikus hatás érhető el vele, ha – kötésben rakás esetén – tapétával, fával vagy bordűrszerűen megjelenő, eltérő méretű csempesorral kombinálják:

 

Hálós felrakási módjával megtörhető klasszikussága és mint egy kaméleon, minimalista, modern, retró vagy etno külsőt is ölthet:

 

Manapság igen menőnek számít a halszálkás felrakás:

 

Izgalmasak a szövésminta-szerű, ismétlődő elemekből álló felrakások (akár más mérettel kombinálva), de találunk példát egyedi, a helyhez tervezett mintára is:

 

Nálunk nagy divat cement hatású padlólapokkal kombinálni, pedig más padlóburkolattal is harmonikusan tud együtt élni, például geometriai mintás, nyolcszögletű, beton vagy fa hatású kerámialappal:

 untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Imádni való kis lakások tele élettel és ötletekkel - 1. rész

Horváth Patrik 2017 június 29.

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az elmúlt évtizedek alatt nem csak az autók, de a lakások mérete is jelentősen megnőtt. Nem ritka, hogy ma egy ember két-háromszor akkora területen lakik, mint szülei vagy nagyszülei. Felütötte viszont a fejét egy érdekes igény, amely részben összefüggésben van az egyre drágább árakkal, illetve bérleti díjakkal is: ici-pici lakás, viszonylag frekventált helyen. Azt hitted, hogy nem lehet 28 négyzetméterből valami egészen menőt kihozni? Akkor csak figyelj!

Helló, Budapest!

small-apartment_151215_01_20_281_29_0.jpg

Ez a kecó bizony szeretett fővárosunkban van és tulajdonosa kifejezetten rövid távú kiadásokra szánta (igen, tehát Airbnb-zésre), mikor elkezdett azon gondolkodni, hogyan és miként újítsa fel.

small-apartment_151215_03_0.jpg

A végeredmény szerintünk pazar lett. Van itt lebegő mini gardrób, rengeteg okos tároló megoldás, teljes értékű kétszeméles ágy és még a konyha kérdést is sikerült abszolválni.

small-apartment_151215_04_0.jpg

A színek alapvetően jó hangulatot árasztanak és a térelválasztó fehér háló is szuper ötlet volt - ráadásul egy kiadósabb párnacsatánál is jól jöhet, hogy nem kell elmászni az ablakig összeszedni mindent, aminek alapvetően az ágyon lenne a helye.

small-apartment_151215_07_0.jpg

Bár a nap nagyon kis hányadát tölti a fürdőben egy turista, egy szava sem lehet a kivitelezésre.

Milyen kicsi, mégis milyen nagy!

studio-scandinavian-decor1.jpg

Bár pesti is lehetne, ez a 29 négyzetméteres gyöngyszem kivételesen a svéd Göteborgban található. Szinte hihetetlen, hogy az egész egyetlen légtér, annyira ügyesen választották el egymástól a különböző helyiségeket.

studio-scandinavian-decor.jpg

Külön hálószobáról szó sem lehetett, de az ágy is jelentős helyet vett volna el, így egyszerűen fogták és felemelték a földről, hogy egyszerre legyen galéria és biztosítson helyet egy kis irodának maga alatt.

studio-scandinavian-decor3.jpg

Így rögtön lett hely nem csupán étkező asztalkának, de egy rendes nappalinak is.

studio-scandinavian-decor6.jpg

Bár a fűtőtest mellé helyezett sütő nem biztos, hogy a legszerencsésebb megoldás, mindenképpen dicséretes, hogy főzőfülke helyett egy viszonylag élhető konyha is elfért kevesebb, mint 30 négyzetméteren.

studio-scandinavian-decor7.jpg

A fürdőszobáról már nem is beszélve, ahol nem holmi zuhanyzót, hanem egy teljes értékű kádat találunk.

Amerikai álom (nagyon) kicsiben

microapts-106_0.jpg

A napokban adják át a 28 Grand névre hallgató lakóházat Detroit belvárosában, melyben kizárólag mikro apartmanokat találunk. Nem véletlenül, ugyanis ezeket a lakásokat elsősorban főiskolásoknak és ingázóknak kínálják majd bérbeadásra.

microapts-112_0_0.jpg

microapts-108_0.jpg

Az önbizalom nem véletlen. Teljes méretű hűtő, falra szerelt tévé, rendes fürdőszoba, ruhásszekrény és kétszemélyes fekvő alkalmatosság is helyet kapott a mini lakásban.

microapts-104_0.jpg

A konyhát nagyon ügyesen két részre osztották, így a mosogató és az elektromos tűzhely jól megférnek ilyen szűkös körülmények között is.

microapts-110_0.jpg

Rengeteg a tároló rekesz, hiszen nem csak az ágy, hanem az olvasósarok alatt is találunk fakkokat. Két fejezet között pedig gyönyörködhetünk a kilátásban - még ha Detroit nem is tündököl már régi fényében.

microapts-118_0.jpg

A 217 lakásból egyébként 133 piaci áron kerül értékesítésre, míg 85-re az alacsony keresetűek pályázhatnak. Ha véletlenül erre járnánk, érdemes tudni, hogy a másodikon egy hatalmas közösségi tér is található, pár izgi beszélgetést biztos, hogy elcsíphetünk.

Folytatjuk...

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.