Szuper filmfesztiválon mutatják be, milyen is a felújítás magas színvonalon

szucsadam 2017 február 17.

Márciusban a Toldi moziban rendezik meg a KÉK által szervezett 9. Budapesti Építészeti Filmnapokat. Aminek a témája nem csak - vagy főleg nem - a kupolák, ívek, építészeti látnivalók, hanem

az épületekben élő ember.

Az egyik film például, az August Perret – a 20. század egyik legbefolyásosabb francia építészének – munkásságáról szóló doku egyáltalán nem az építész terveit mutatja be. Egyszerűen besurrannak a kamerával egy Perret-házba, és meglesik, hogyan élnek odabent az emberek. A házba a különc gondnok, Monsieur Catello visz be minket, a kilencemeletes épületet pedig az ő és a lakók nézőpontjából fedezzük fel (25 Bis). 

25-bis-800x533-05.jpg

A Kupola című film egy teherhordó falak nélküli ház portréja, egy hatalmas, szinte üres "lakáskupolát" mutat be, ahol véletlenszerűen bukkannak fel emberek. A háttérben a tenger, a házban lévő valamennyi felület is mintha azokon lebegne. Elgondolkozunk, csak olyan környezetben lehet-e élni, amilyet eddig megismertünk?

De láthatunk portréfilmet Zaha Hadidról, aki karrierje csúcsán valószínűleg a világ legismertebb női építésze volt. Olyan terveket készített pályája elején, hogy csak kinevették, megvalósíthatatlannak, kizárólag papíron létező zagyvának tartották a munkáit. Aztán Hadid egy nap megépítette a lehetetlent. 

zaha-hadid-800x533-07.png

De láthatunk portrét Frei OttórólEero Saarine-ről vagy Jean Nouvelről is, ha nem hallottunk róluk, érdemes megnézni ezeket.

Finoman átalakított lakóház egy rendkívül izgalmas projektet kísér végig: egy párizsi lakótornyot, az “Alcatrazként” elhíresült épületet már majdnem pusztításra ítéltek, aztán mégis úgy döntöttek, hogy lakásról lakásra felújítják. A film nem az átalakítást mutatja be, hanem azt, hogy ez a munka a lakók életében milyen változásokat hozott.

hlm-habitations-legerement-modifiees-800x533-15.png

Hasonló elgondolás mentén dolgozik az Átalakulások a képzelet határán és a Végtelen boldogság című film is. Mindkettőben lakóházakba, az azokban zajló emberi életekbe kapunk bepillantást, és megtudhatjuk, mennyit is jelent a való életben, ha az építész ceruzája hosszabban, vagy éppen rövidebb úton áll meg.

Habitation Légèrement Modifiées - bande annonce from guillaume meigneux on Vimeo.

Az építészet vesz minket körbe, és sokkal jobban meghatározza a mindennapi életünket, mint azt gondolnánk. Ha az építészet magas szintű, annak rendkívül pozitív befolyása van az emberekre. Nagyon fontos, hogy ezzel tisztában legyünk, és ne elégedjünk meg Budapesten sem olyan épületekkel, amik nem ezt az elvet tartják szem előtt.

A teljes programot itt találjátok.

Ki volt a belsőépítésze az amerikai elnök ízléstelen otthonának?

szucsadam 2017 február 14.

Ha valaki rákeres arra, hogyan is fest Donald Trump otthona, a manhattani Trump Towerben található háromszintes apartmanegyüttes, akkor ilyen képekre bukkan:

forrás: idesignarch.com

Amit a képeken látunk, az valóban az, aminek látszik: 24 karátos arany, gyémánt és márvány, mindenfelé. Szökőkút és Renoir festmény váltja egymást XIV. Lajos kora ihlette székekkel és asztalokkal, a görög mitológia jeleneteit ábrázoló mennyezeti freskókkal, Erósz és Psyché bronzszobrával, és számtalan olyan díszítéssel, ami mellett részletgazdagságban a híres pesti New York kávéház elbújhat a sarokban. A Versailles-i palota jó közelítéssel az ihletadó, így mondhatjuk, hogy valaképp történelmi utalást vélünk felfedezni a lakásban, amiről azonban sohasem mondanánk meg elsőre, hogy lakás. A képeket elnézve elsőként múzeumra, majd egy szálloda vagy kaszinó lobbijára tippelnénk, a legutolsó helyek valamelyikén gondolnánk csak azt, hogy emberek mindennapos élete zajlik a falak között. 

Fran Lebowitz, az amerikai szerző, aki beszédeivel találóan fogja meg a New York-i életet, nagyon tömören úgy foglalta össze a látványt, hogy

így él a gazdag ember, ahogy azt a szegény ember elképzeli  

Több helyen is azt találtuk, hogy a művet Angelo Donghia követte el. De mi nem tudtuk elhinni, hogy ő felelős ezért. És kiderült: igazunk volt.

Angelo Donghia volt az Egyesült Államok legelső sztárdizájnere. Olyan ügyfelei voltak, mint Ralph Lauren, Barbara Walters, Mary Tyler Moore, Liza Minelli, Neil Simon vagy Diana Ross. Olyan egyedi stílust alakított ki, hogy a nevével fémjelzett dizájner cége a mai napig, 32 évvel a halála után is remekül prosperál  

sub-buzz-7970-1484360639-2.jpg

Angelo Donghia 1935-ben született, egy néház ezres pennsylvaniai városkában, egy bevándorló egyedüli gyerekeként. Apja szabóságában segített be már nagyon fiatal korában, és itt történt meg vele saját bevallása szerint először, hogy valamit maga végzett el, és az apja elégedett volt vele. Azt a feladatot kapta ugyanis 11 (más források szerint 7) éves korában, hogy dekorálja ki az üzlet kirakatát, mire Donghia lefektetett egy tükröt a kirakat aljára, vízililiomokat helyezett rá, efölé lógatta a ruhákat, aminek a hátterét teljesen elfeketítette. Olyan volt, mintha a ruha úszna a víz tetején. “Az apám reakciója volt a legnagyobb dolog, ami valaha történt velem” - mondta később.

Annyira tehetségesnek bizonyult, hogy a középiskola után átcsábították a New York-i Parsons School of Designba abból a miami iskolából, amit először választott magának. Még a záróvizsgái előtt munkát ajánlott neki a híres dekoratőr, Yale Burge, akinek a cégét is megörökölte. De állítása szerint ebben az iparágban akkoriban “szinte senki nem keresett semmit”. Megélni meg tudott, de többre vágyott, nagy pénzeket akart bezsebelni.

Különös módon ekkor a textilek felé mozdult el. Saját tervezésű szöveteket hozott létre, amikel a bútorokat beborították. Őrült, vad színek és formák, különös párosítások, amiktől mindenki meghökkent, de második pillantásra mindenkinek tetszett. Angelo Donghia így lett lassan egy olyan egyedi stílus megteremtője, ami bevitte őt a sztárok világába is. Hogy Donald Trump őt bízta meg a Trump Tower-beli lakásának megtervezésével, főleg ennek volt köszönhető, hiszen mint később kiderült, a dizájner stílusa mégsem egészen jött be az azóta az Egyesült Államok elnökének megválasztott vállalkozónak.

“A projektben nagyjából senkinek nem volt kapcsolata Donald Trumppal” - mondta el később Donghia, mindent a férfi lánya, Ivana intézett. Akkor a helyiség még csak nyers beton falakból állt, még az ablakok sem voltak betéve. Donghia a teljes projektet megkapta, mindenért ő felelt. Még a Trump Tower lobbiját is ő tervezte meg, ezt aztán Donald a “valaha készült legjobb lobbinak” nevezte.

A lakás az 1985-ös Architectural Digestben is megjelent. Íme a fotók, amik bemutatták:

Képek: Jaime Ardiles-Arce, forrás: architecturaldigest.com

Látható, hogy szinte semmi köze a poszt elején látott képekhez. Na jó, persze van: itt is látszik, hogy akinek készült, imádja az aranyat és a drága dísztárgyakat. Velencei stílusú tükör, aranyozott mennyezet, kristálycsillár és persze Donghia bútorok. Mégis az egész összeszedett, egységes, és még különös módot otthonos is. Vannak részei, amiket akár meghittnek is nevezhetünk.

Hogy lehet ez? A válasz különös: nem sokkal azután, hogy Donghia elkészült, Ivana Trump felbérelt egy kaszinókat tervező dizájnert, hogy alakítsa át az egészet. 

A bejárati hall érintetlen maradt, de ahogy felfelé haladunk a lépcsőn, az egész elkezd önmaga paródiájává válni, írja Jesse Kornbluth, aki még készített interjút a fenti munkája után nem sokal elhunyt tervezővel. Nem tudni, hogy Donghia tudott-e arról, hogyan néz majd ki a munkája, miután ráeresztették a Las Vegasi Napkirály szellemét  

Pedig azóta is őt nevezik meg annak az elkészítésével, aminek ő még a gondolatától is irtózott volna. Ő ugyanis úgy hitte, hogy a szobák az emberek életének hátterét adják, és nem lehetnek öncélúak.

Akit bővebben érdekel a téma, a Buzzfeeden olvashat még a sztoriról egy remek írást

untitled.jpgHa te is szeretnél kevesebb arannyal, de átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a blogon, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

jön, Jön, JÖN: az ÚSZÓ ház!

Magyarósi Csaba 2017 február 12.

Dubai nem pont a visszafogott projektekről híres, elég csak az ötven fokban is remek síelési lehetőségeket biztosító zárt pályára gondolni, vagy a forgó felhőkarcolókra, esetleg a pálmaalakú óriásfélszigetre.

A következő dobás sem egy 2,7-es belmagasságú lakópark: úszó házat építenek.

Ami nemcsak egyszerűen úszik, de a fele a víz alá lóg, sőt, ott van a kertje is.

the-company-says-it-hopes-the-structure-can-set-a-new-standard-for-what-it-means-to-live-lavishly.jpg

Azt azért tegyük hozzá, hogy a mindenfele áramló házak erős csúszásban vannak, eredetileg 2016-ban akarták vízre bocsátani a 42 épületet, eddig viszont néhány jópofa renderen kívül nem láttunk semmit.

Azok viszont elég ígéretesek. Van ugye az emelet, ami alapvetően elég átlagos, utána jön a földszint, ami azért más spécibb, mert itt a lábaidnál hullámzik a tenger és van a pince, ami viszont konkrétan a víz alatt van. A fürdő és a háló egyébként itt lesz, ami nappal óriási, éjszaka viszont elég para érzés lehet arra ébredni, hogy egy cápa néz.

De hát ezekkel a problémákkal is együtt kell tudni élni.

A beépített szekrény ruhája

Annabella és Tamás 2017 február 10.

A beépített szekrény a lakás szinte legpraktikusabb darabja. Kis alapterületen tárolhatunk sok dolgot, a ruhától, a játékon át a háztartási eszközökig mindent. MINDENT, hiszen még bútorokat is magukban rejthetnek ezek a szekrények: ágyat vagy íróasztalt is (erről ejtünk majd szót egy későbbi bejegyzésünkben).

Ezek a bútordarabok konzumőrületünk miatt lassan kiszorítják lakásainkból a hagyományos (olykor igen míves), ám korlátozott tárolókapacitású szekrényeket. Cserébe viszont egyre egyénibb az arculatuk, otthonunk hangulatának meghatározó darabjaivá válnak. Válhatnak.

Mert ez a bútor igazi kaméleon, ha úgy akarjuk, akkor teljesen beolvad az őt körülvevő környezetbe, és ha nem is köddé, de fallá válik. Járjuk körbe hogyan!

De előtte vessünk egy pillantást a múltra.

Íme egy gardrób a két világháború közötti időszakból:

re_gi-gardro_b3-300x404.jpg

egy tipikus panel-megoldás a 60-as, 70-es évekből:

img_4095.jpg

korszerűsítésen átesett darab a 80-as évekből:

images_1.jpg

90-es évek:

1_9.jpg

A 2000-es évek legelterjedtebb típusa:

A szekrény megjelenését nemcsak lakásunk stílusa, de a szekrény lakáson belül elfoglalt helye (nem mindegy, hogy sötét, ablaktalan helyiségben fog álldigálni, vagy az ablakkal szemben; hogy 35 cm mély beugrót építettünk be, vagy 1 méter széles lépcső alatti területet) és funkciója (csupa apróság tárolását akarjuk megoldani, vagy a nagykabátot helyezzük el benne) is befolyásolja. Bármelyik helyiségében elhelyezhetjük a beépített szekrényt, bárhol, ahol erre alkalmas méretű falfelületet vagy megfelelő mélységű falfülkét találunk/építünk.

Mára a rejtőzködő fehér szekrény ezerarcúvá vált, köszönhetően a bútorlapok sokféleségének és a hihetetlen fogantyú-választéknak:

A fehér bútorlap megbolondítható fa- vagy fahatású betétekkel, korpuszokkal is:

Az egyszerű formavilágot ellensúlyozhatja a nemes alapanyag,

64m2_es_lakas_termeszetes_es_semleges_szinekkel_besetalos_gardrobbal_biokandalloval_es_projektorral_03.jpg

a szín vagy színkombináció:

5072b3fc45ac656247471d6eb280010f.jpg

a szokatlan ajtóforma:

c8aaa5c2dca48a5b18555bea0582936b.jpg

vagy ezek kombinációja:

b406d5fa20a8d7bf15c53d87cb30d218.jpg

Mozgalmas ajtófelületekkel a helyiség dekorálását is megoldhatjuk:

89d221619325de4f9f3f5a69d19bff83.jpg

82a380eef21233c1c208d1b3366a74e2.jpg

És ha az előző képek között nem találtunk még kedvünkre való formát, vessünk egy pillantást a klasszikus és az újrahasznosított változatokra is:

Lényeg, hogy nyugodtan lehet kísérletezni, játszani, nincs korlát.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Budapesti lépcsőházakon ámuldozik a világ

szucsadam 2017 február 05.

Álovits Bálint budapesti lépcsőházakat fotóz. Meg tudom érteni, nekem is a szenvedélyem ez már vagy hat éve, a Budapest legszebb lépcsőházai sorozat először az Egy nap a városban blogon keltett a homlokzatok mögé bekukkantani vágyók körében érdeklődést, majd a felfedezés itt, Az én menő lakásom blogon folytatódott.

Bálint azonban nem úgy készít fotót, ahogyan én. Én ugyanis nem vagyok fotós, nem is értek hozzá, csak lehetőségeimhez képest próbálom megmutatni nektek azt a sokszínűséget, ami Budapesten tapasztalható, ahol egymás mellett simán besétálhatsz egy neobarokk, egy neoklasszicista, majd egy art deco lépcsőházba, látszólag hatalmas ugrásokat téve korok között, valójában nagyjából egyidős épületeket nézegetve. Bálint viszont pontosan tudja, hogyan tudja egyetlen kép átadni egy teljes lépcsőház izgalmát.

time_machine_02.jpg

Az az érzés, amikor először felpillantasz egy lépcsőházba, alulról, és látod, hogy ígéretes, és elfog a kincset találó ember izgalma, páratlan. És Bálint ezt a pillanatot kapta el, a szimmetriát vagy épp aszimmetriát, a plasztikus, szinte kézzel tapintható épületrészletet, amit úgy érzel, mintha megfoghatnál. Pedig óriási távolságokat fog át a lencse.

time_machine_06.jpg

Bálint fotóit nemrég átvette a Daily Mail, az Arch Daily és a Fubiz.net is, úgyhogy most már nemcsak mi látjuk a magyar főváros rejtett szépségeit, hanem mindenki rácsodálkozhat a különös formákra. Bálint 3 éve fogott neki a Bauhaus stílusú lépcsőházak fotózásába, most fejezte be a munkát. Gratulálunk, és köszönjük a képeket.

Íme az összes:

Fotók: Álovits Bálint

Nem megfelelő a lakásom páratartalma, mit tegyek?

Atilla N. 2017 február 01.
Mi az, amiből ha túl sok van, ha túl kevés, egyiknek sem örülünk? NEM, nem a pénz!

(Igen, a beltéri relatív páratartalomról van szó. Ha volt már gondod vele, olvasd végig és mindentudó leszel.)

Amióta az emberiség elkezdte elzárni az otthonát a külvilágtól (egész jól haladunk ezzel, gondoljunk csak a gépi szellőzéssel ellátott, légtömör passzívházakra), azóta törekszik a zárt tér ideális légállapotának megteremtésére: a megfelelő hőmérsékletű friss levegő „előállítására”, amit szellőztetéssel, fűtéssel, hűtéssel érünk el. Ebből a felsorolásból a páratartalom sem maradhat ki, ugyanis az előbbiekkel szoros kapcsolatban van, azokkal együtt változik – pechünkre. Nyáron nem is probléma ez, csak fűtési időszakban, mert akkor különbözik jelentősen a kültéri és a beltéri levegő hőmérséklete.

Az ideális páratartalom 40-60% között van, és ha nem tudod az mennyi, ideje beszerezni egy páratartalom-mérőt.

dsc01499.JPG

Mi az a relatív páratartalom?

Amikor a cikkben páratartalomról írok, azalatt relatív páratartalmat értek, tehát a levegőben lévő páramennyiség és az adott hőmérsékletű levegő által felvehető összes pára mennyiségének a hányadosa. Magasabb hőmérsékletű levegő több párát tud felvenni, alacsonyabb pedig kevesebbet, tehát ugyanannyi pára magasabb hőmérsékleten alacsonyabb, míg alacsonyabb hőmérsékleten magasabb relatív páratartalmat fog eredményezni. 

Vegyünk egy példát: nem tudsz aludni, ezért kisétálsz a nappalidba hajnalban, ahol a termosztát 19 fokos hőmérsékletet tartott éjszakára. Fázol, ezért felkapcsolod a kívánt hőfokot, elkezd melegedni a szobád. Azt látod, hogy a relatív páratartalom elkezd csökkenni, pedig nyivánvalóan nem tűnt el a levegőből hirtelen a nedvesség. Mi történt? A levegő egyre melegebb lett, ami miatt egyre nagyobb lett a párabefogadó-képessége, így annak ellenére, hogy ugyanannyi nedvességet tartalmazott, mint hideg állapotában, a relatív érték csökkent.

Miért baj ha túl magas a páratartalom?
 • A legszembetűnőbb, hogy a levegőből nedvesség csapódik le a lakás különböző pontjain, és megindul a penészesedés. Jellemzően a hűvösebb felületeken: sarkokban, hőhidaknál, vagy a szellőzetlen részeken, pl. bútorok mögött fordulhat elő. A gombáknak álló levegő, sötétség és magas páratartalom kell, már virulnak is.
 • Növeli a poratkák elszaporodásának veszélyét.
 • Dohosnak, elhasználtnak érződik a levegő és torzul a hőmérséklet-érzékelésed.
Miért baj ha túl alacsony a páratartalom?
 • Száraz lesz a helyiség levegője, ami kiszárítja a nyálkahártyákat és növeli az ezzel kapcsolatos, például légúti megbetegedések kockázatát: köhögés, torokfájás, szemszárazság, orrvérzés.
 • Kiszárad a bőröd és a szád, reggelre nagyon szomjas leszel. 
Oszlassunk tévhitet!

A szellőztetésről sokan gondolják, hogy nedvesíti a szoba levegőjét, növeli a páratartalmat, hiszen érezzük, milyen friss, mennyivel kellemesebb, mint a benti állott, párás levegő. DE: a beérkező nagyon hideg levegőt, még ha magas relatív páratartalommal bír is, rögtön felmelegítjük, tehát megnövekszik a párabefogadó képessége, míg a benne lévő páramennyiség állandó marad: tehát nagyon lecsökken a relatív páratartalom, szárazabb lesz a levegő. Ha nem hiszed, nézd meg a páratartalom-mérővel.

Mitől lesz egy lakásban magas a páratartalom?
 • Leginkább az újabb típusú (értsd. maximum 10-15 éves) nyílászárók miatt lehet, ugyanis kellően légtömören zárnak, kevés a kint-bent közötti légcsere (filtráció).
 • A hatás fokozódik, ha nincsen semmilyen gépi szellőzés, és kevés a manuális szellőztetés is.
 • Páratartalmat növelnek: zuhanyzás-fürdés, száradó ruhák, főzés, növények, fizikai tevékenységet végző ember (izzadás), de még a nyugalmi állapotban lévő ember, tehát TE is, miközben lélegzel.
Mitől lesz egy lakásban alacsony a páratartalom?

Ez pedig a régi típusú ajtók-ablakoknak köszönhető, ugyanis ezeknél túl magas a légcsere, túl sok kinti levegő érkezik, ami a fentebb leírtaknak megfelelően szárítja a szoba levegőjét.

Hogyan csökkentsük a páratartalmat?

A szellőzés erejével:

 • Gyakori manuális szellőztetéssel
 • A nyílászárókba vagy falba épített résszellőzővel, amelyek leghatékonyabban egy a fürdőben/wc-ben elhelyezett radiális, állandó üzemű elszívó ventillátorral együtt képesek a szükséges minimális légcseréről gondoskodni. (A rendszert méretezni szükséges, érdemes az ezzel foglalkozó cégekhez fordulni tanácsért)
 • Mesterséges hővisszanyerős szellőztető berendezéssel – ez már komoly beruházás, komplex épületfelújításkor jöhet szóba, viszont itt jelentős fűtési energiát takarítunk meg az előző két opcióhoz képest

Lecsapatjuk a helyiség páráját:

 • Tablettás/granulátumos párátlanító „doboz” (jelezze kommentben, akinek ez megoldotta a túlzott páratartalmat)
 • Páramentesítő géppel: állandó áramot fogyaszt és üríteni kell a tartályát, lehet bérelni is
 • Split klímával: ennek legalább el van vezetve a lecsapódó nedvessége
Hogyan növeljük a páratartalmat?

Aktív védekezés:

 • Teregetés az adott helyiségben (csak időszakos megoldás)
 • Radiátorra helyezett nedves textilek, párologtatók (gyakori beavatkozást igényel)
 • Gépi párologtatók: ultrahangos, hidegpárásító, melegpárásító, légmosó berendezés – a tuti megoldás, de a legdrágább is
 • növények elhelyezése a lakásban, amit a locsolás mellett szintén párásítják a levegőt. Ráadásul korábban már írtunk arról, mennyire természetes és jó lakberendezési tárgy lehet a növény

dsc01497.JPG

Passzív védekezés:

 • Ablakok huzatának csökkentése, pl. gumiprofil bemaratás segítségével
 • Új ablakok beépítése (ekkor meg fog növekedni a páratartalom, érdemes tervezni ez ellen)
 • Ha nektek a fentieken túl van más praktikáitok a megfelelő páratartalom előállításához, ne hallgassátok el.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Egy szervezőapp mind felett - Trello

Domsa Mihály 2017 január 26.

Lassacskán két éve dolgozik együtt a csapatunk. Ez idő alatt egyre csak fejlődünk, a fejlődést pedig változásokkal követjük le. Azon túl, hogy ezt a szerencsére rengeteg megrendelést valamilyen módon rendeznünk kell, csokorba kell gyűjtenünk, a lakások átalakításánál is fontos, hogy ritmusban tartsunk minden résztvevőt: az építésszervezőt, a a besőépítészeket, a szakembereket. Ezt a látszólag talán egyszerű feladatot komoly adminisztráció és hatalmas munka árán szerencsére meg tudjuk oldani, de van egy nagyon fontos dolog, amire bizony nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Az ügyfeleink tájékoztatására!

Többnyire ezrével öntött levelekkel, csatolt fájlokkal, felhőalkalmazásokkal és szinte konstans telefonálással próbáltuk eddig fenntartani a kapcsolatot, de valahogy sosem volt az igazi. Nekünk hatalmas feladat volt, hogy munkánk mellett még a tájékoztató rendszert is működtessük, de az ügyfelek még így is sokszor érezhették úgy, hogy nem tudják, mi a helyzet. A probléma megoldásért kiáltott.

Néhány hónappal ezelőtt épp az egyik drága ügyfelünk javaslatára (Köszönjük Tünde!) látótérbe került egy alkalmazás, a Trello, aminek segítségével egyszerűen és gyorsan tudjuk naprakészen tartani az ügyfeleinket.

tech-pipeline.jpg

Vicces módon az ajánlás érkezésekor egy rövid, de gyötrelmes próbálkozás után elvetettem a használatát, de nem sokkal később újra megnéztem, ezúttal már alaposabban, és úgy döntöttem kipróbálom. Ha működik, az ügyfeleink jól tájékozottak lesznek, és lészen nagy boldogság a Mennyekben!

“Nade mirőlis vanitten tulajdonképpen nagybaszó?

Minden feladathoz egy olyan online felületről, amelyet egyszerre lát és kezel a belsőépítész, a tulajdonos, az összes szakember, és én is. Amikor valamit változtatunk itt, akkor az összes megjelölt tag azonnali értesítést kap a változásról, amire akár azonnal reagálni is tud. Így nincs a folyamatnak olyan résztvevője, aki azt mondhatja, hogy ő erről, vagy arról nem tudott. Képeket, fotókat, rajzokat tudunk itt megbeszélni, valahogy úgy, mintha épp csetelnénk. Csak itt nem kell visszagörgetni egy 6 kilométeres beszélgetéshalmazt, ha meg akarunk valamit találni, mert minden témákra van bontva.

Eleinte úgy gondoltam, a szakemberek majd biztosan nagyon fogják ezt utálni. Senkinek nem lesz kedve ideje és energiája ezzel a vacakkal foglalkozni, így velük csak részben kalkuláltam. Úgy gondoltam, már az is jó, ha lesz egy olyan állandóan frissülő és naprakész felület, ahová bármelyik szakember bekukucskálhat, ha infóra van szüksége, elbizonytalanodik, vagy csak nem volt ideje kinyomtatni a tervet. De tévedtem!

Még a bontást végző csapatok is örültek a dolognak és előremutató fejlesztésként értékelték a rendszert. Fotóznak, kommentelnek, jelezek, minden. Őrület! Miután az alkalmazás mobiltelefonon is elérhető mindenféle operációs rendszeren, szinte mindenki le is töltötte a telefonjára, ami további érdekes fícsörökkel gazdagítja a lehetőségeket. És a szakemberek hálásak a kezdeményezésért! Azt mondják, ők is örülnek annak, hogy egymás feladataira is rálátnak, így nem kell aggódniuk, hogy mondjuk egy az övékkel összefüggő másik szakma részfeladata elkészült-e vagy sem. Bombasztikusan hatalmasság arcok mindannyian!

home-hero.png

Egyik szupermenő ügyfelünk lakásfelújításán kezdtem el tesztelni az alkalmazást, amiben a tulajdonos (Józsi) is benne volt. Örök hála a bétaprogramozásért neki! Most, hogy már nagyjából kiismertük a rendszert és én is kezdek túl lenni a “Jé! Ha ezt itt megnyomom, akkor Józsi azt látja, hogy…” típusú felismeréseken, szép lassan (sajnos nem olyan gyorsan, mint szeretném) bevezetem az összes munkánkra ezt a módszert.

Szóval, itt-ott még van mit fejlesztenünk, de épülünk, szépülünk, egyre jobb lesz velünk és ezt ennek a programnak is köszönhetjük!

Csodás kis otthon 32 négyzetméteren

Magyarósi Csaba 2017 január 23.

Írtunk már itt néhányszor olyan lakásokról, amiket utánfutókban alakítottak ki, a mostani viszont más sztori: itt egy igazi háznak álltak neki a mesterek, de olyannak, ami mindennel együtt is csak 32 négyzetméter. A legtöbb helyet az ilyesmit inkább ledózerolnák a tulajdonosok, hogy ennyiért már ne foglalja a helyet a telken, itt viszont rájöttek arra, hogy egy ház sosem lehet túl kicsi, csak a tulajdonosoknak lehet kevés a fantáziájuk, ebben az esetben azonban erről szó sincs: az oregoni otthonka tele van jobbnál-jobb ötletekkel, így ebben az esetben hiánytalanul megvalósul a szarból várat építeni alapesete.

Kedves, látszólag tágas, van benne bárpult, konyha, fürdő és nagyon sok hangulat: vinném!

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Így néz ki egy minimalista holland családi ház

Magyarósi Csaba 2017 január 17.

Vagyis nem is egy, hanem rögtön kettő: a leírás szerint ezen a környéken túlságosan drága a telek, valami apró kis zsebpiszkot meg nem akartak megvenni a tulajdonosok, ezért döntöttek a képeken is látható spéci megoldás mellett.

A jellegzetességek:

 • a költségek megosztásával megvásárolható lett a nagy telek
 • ami nem akárhol van, hanem a természet lágy ölén
 • annyira lágy, hogy a házak konkrétan az erdő felé végződnek
 • az egyik ház mellett patak is csörgedezik

Viszont ott van a probléma, hogy a szomszéd belelóg a szádba. Hogy oldod ezt meg? Úgy, hogy a tervezők felhúztak a két hát közé egy láthatatlan erőteret. Ennek a része, hogy az egymás felé néző falak vastagok, nincs rajtuk ablak és a két ház közé egy szűk átjárót is raktak, egy kis zöld demarkációs vonallal: ez pont elég ahhoz, hogy hang ne nagyon jöjjön át és a saját térfeleden úgy tudj ücsörögni, mintha csak te lennél, meg a világmindenség.

Egészen addig, amíg a szomszéd kegyetlenül be nem rúg és el nem kezd arról üvöltözni, hogy megrépázza az összes erdei állatot, ha azok nem vigyáznak.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Mennyire tud kicsi lenni egy ház?

Magyarósi Csaba 2017 január 13.

Lehet például valami élhetőt varázsolni nyolc négyzetméterből? Egészen hihetetlen, de lehet!

Az alábbi képek szerint: NAGYON! Persze mi is írtunk már cikket egy olyan lakásról, amit egy bérház régi közös wc-jéből alakítottak ki és ennek megfelelően néhány négyzetméter volt az egész. Az egy kisebbfajta rekord a mai napig.

De Amerikában, ahol minden nagy, van egy rakás dolog, ami még a nálunk megszokottnál is kisebb: az utánfutóra applikált otthonok műfaja a nagy lakókocsiparkokkal ott a mindennapok része, szóval senki sem lepődik meg azon, hogy néhány műhely elkezdte kihozni a maximumot a szűkös keretekből. Hiszen visszakanyarodva a bekezdés első mondatához, ott minden nagy, a kicsi is.

A lenti képeken tehát egészen megdöbbentő módon lakókocsik láthatók, azért a megdöbbenés, mert belülről nézve őket egészen tágas tereket, élhető környezeteket látunk, nyilvánvalóan nagyon kevés négyzetméteren. De az okos belsőépítészeti trükkök, világos színek, nagy ablakok, jó minőségű berendezések itt is megteszik a magukét és sokkal-sokkal többet hoznak ki a területből, mint amennyire az eredetileg hivatott volt.

Ez például 21 millióba kerül, amiért mifelénk rendes lakásokat adnak, de tagadhatatlanul jól néz ki a 8 méteres házikó:

Itt azt lehet megtekinteni, hogy miként érdemes erdei parasztházat (ilyen van?) varázsolni egy mozgó járműből:

Ez meg 12 millióba kerül és egy IKEA katalógust próbál meg bezsúfolni néhány négyzetméterre?

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek,  kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, ahol személyes tanácsokkal is segítjük a dolgot. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.