Hogyan legyen gördülékeny a felújításunk, ha magunk vezetjük? - Kipofozzuk 3

Andris és Ildi 2018 május 18.

Ebben az új sorozatban Ildi és Andris elmeséli, hogyan működik egy lakásfelújítás, ha a tervező saját magának dolgozik. Ez azért hasznos olvasmány, mert láthatjuk a kivitelezési dilemmákat: azt hihetnénk, hogy a gyakorlott lakásátalakítók elé sosem gördül akadály és mindig minden flottul, terv szerint készül el elsőre. Lássuk hát, hol tart a dolog most, és hogy milyen akadályok gördülnek a tervezők útjába. A sorozat első részében arról írtunk, hogyan találtak rá a lakásra, és mik voltak a kiválasztási szempontjaink, a második részben pedig az alaprajz kihasználhatóságát vizsgáltuk meg alaposabban.

Kihasználva, hogy ezúttal ismét egyszerre vagyunk tervezői és megrendelői ("elszenvedői") egy komplett átalakításnak, a friss élmények alapján igyekeztünk leszűrni, mivel teheti a felújításra vállalkozó tulajdonos gördülékenyebbé a kivitelezés folyamatát anélkül, hogy folyamatosan főnökösködnie kelljen a szakembergárda fölött.

Először címszavakban tippjeink:

  • időben keressünk szakembert, alakítsunk ki jó partneri viszonyt
  • legyenek terveink
  • járjunk utána a felújítást esetlegesen hátráltató, bonyolító tényezőknek (közös képviselet, szolgáltatók, szomszédok, stb.)
  • készüljünk fel kisebb-nagyobb akadályokra, ilyenkor tudjunk higgadtan de gyorsan reagálnia legfontosabb munkákra
  • legyen meg a kellő pénz a kellő időben
  • ha lehet, válasszunk időtakarékos megoldásokat
  • kellő időben szerezzük be a burkolatokat, szanitereket stb.
Tehát, lássuk a szakemberkérdést.

A helyzet az, hogy manapság ehhez kell az egyik legnagyobb varázslat: szabad szakembereket keríteni időre szinte lehetetlen. Sokaknak vannak kivitelező ismerőseik, netán rokonaik, akikben megbíznak, de a személyes tapasztalatunk azt mutatja, hogy ezeket a kapcsolatokat nem mindig sikerül kiaknázni – gyakran már be van táblázva az illető, vagy esetenként éppen a "baráti alapon megcsináljuk" esetét akarjuk elkerülni. Mindenesetre bölcsen tesszük, ha több kivitelezőt keresünk meg egyszerre, lehetőleg referenciákkal és minél széleskörűbb profillal rendelkező csapatot, hogy minél többet kapjunk egy kézből, különben nagyon felaprózódhat az egész, ami többszörösére növelheti a kivitelezési időt.

Emellett fontos, hogy időben, azaz legalább 1-2 hónappal, nyári időszakban még előbb egyeztessünk a szakemberekkel. Mindig nagyon pontosan tisztázzuk, hogy kinek mi a felelősségi köre, mit vállal a kivitelező, hogy elkerüljük a későbbi félreértéseket (pl. a generálkivitelezők többsége nem vállalja a beépített szekrények gyártását és egyéb asztalosmunkát, esetleg más részmunkákat sem). Éppen ezért mindenképpen kössünk szerződést is, az mindkét fél számára határozott kereteket ad.

A jó együttműködéshez a mi hozzáálásunk is alapvető fontosságú megrendelőként. A megbízott szakembereket kezeljük partnerként, nem pedig beosztottként. Ha hiba csúszik a kivitelezésbe, ne essünk kétségbe, és főleg kerüljük a gorombaságot. A szakemberek nem szándékosan hibáznak, sok dologra kell odafigyelniük, és a hanyagságot sem kell elsőre feltételeznünk. A kulcsszó: konstruktív hozzáállás, azaz ne hibást keressünk, hanem megoldást, és akkor minden a helyére fog kerülni. Ha valamit különös alapossággal végeznek el, és örömmel látjuk a jó végeredeményt, ennek is adjunk hangot, biztosan sokat lendít a szaki napján, ha értékeljük a lelkiismeretes munkáját.

Tervek

Mivel nem tudunk ott lenni a kivitelezés egészénél személyesen, ezért soha ne próbáljunk szóbeli elmondás alapján elvégeztetni semmilyen munkát. Ma már nem szobánként 2-3 db konnektor és egy mennyezeti lámpa jelenti a villanyszerelést, hanem egy többszörösen összetettebb feladat. Ha csak a konyhai gépeket vagy a rejtett, süllyesztett világítást vesszük, rögtön azt látjuk, hogy ki kell mérni, le kell rajzolni ezek pontos elhelyezését. Ugyanez igaz a gépészeti (víz, hűtés, fűtés, szellőzés) kialakításra is.

Ha nem gondoskodunk előre tervekről, akkor garantáltan naponta többször fognak felhívni a munkások ilyen-olyan kérdésekkel, mert ők nem arra hivatottak, hogy kitalálják az igényeinket. Nem kell nekünk feltétlenül nyomtatott mérnöki rajzot készíteni, csak egyértelmű és méretezett legyen, és ha menet közben változtatni kell valamit, az is mindig kerüljön fel a tervre, a változásra pedig külön hívjuk fel a kivitelező figyelmét. Mi a saját projektünkben ilyen terveket adtunk a kivitelezők kezébe, amelyeken közben minimálisan változtattunk:

Menő lakás (most épp nem Budapesten) - Amikor az otthonod a nyaralód

szucsadam 2018 május 11.

Nemrég ért véget játékunk, amiben új csapattagot kerestünk. Az egy hónapig tartó játék döntőjében végül a tervező tagjainkból álló zsűri Andrást hozta ki győztesnek. Úgyhogy hölgyeim és uraim, bemutatkozik András egy frissen elkészült balatoni nyaralóval, fogadjátok szeretettel. Ráadásul egy olyan lakással, ami hangulatában visszahozza a balatoni nyaralókat, úgyhogy a munka különösen izgalmas volt.

xpr29077.jpg

Egy balatonparti újépítésű társasház egyik 75 négyzetméteres lakására kért fel 2017 őszén a megrendelőm, akivel már ez a negyedik közös projektünk. A lakás berendezésének tervezését szerkezetkész állapotban kezdtük el, ezért nem akartunk már változtatni falakon, funkciókon, elektromos kiállásokon. A tervezés részét a stílus meghatározása jelentette, látványterveken bemutatva, a burkolatok kiválasztása, egyedi bútorok megtervezése, lámpák és mobília bútorok kiválasztása, tanácsadás volt.

A lakás stílusának kialakításakor figyelembe kellett venni, hogy nyaralóövezetben van az ingatlan, mégsem nyaralóként, hanem teljes értékű lakásként funkcionál. Végeredményben viszont teljes mértékben balatoni hangulatot sugároz a lakás az okkersárga színnel ami visszaköszön az egyedi bútorokon az előtértől a konyháig. A sötétkék hálószobafal és ez a két szín a nappali kanapéjának díszpárnáin köszönnek vissza.

Ahogy ezek a srácok bontanak, úgy nem bont senki a világon

szucsadam 2018 május 02.

Ilyen képet küldött nemrég Misi, a csapatunk építésszervezője:

Gyakorlott lakásfelújítók most úgy néznek a fotókra, mintha a Szfinxet mutattam volna meg, krumpliorral. Miszerint nagy ügy, visszanőtt.

A fotókon a teljes mennyiség nagyjából kétharmada látható. Ez itt kábé 900 zsák, azaz közel 40 köbméter. Hosszú és Zoli a két legkeményebb ember akit a föld valaha a hátán hordott.

- kommentálta a fotókat Misi.

Oké, tehát mi a különleges a képeken? Egyrészt hogy a 900 sittes zsák mindegyike sérülésmentes és tiszta, valamint hogy úgy oszlanak szét az építményben, hogy az maximálisan stabil legyen, amíg megérkeznek a konténerek. Rend van, bontásnál, totális paradoxon.

Egy nyolc köbméteres konténert a világ legkeményebb bontóbrigádja - két főről beszélünk - általában 30, szükség esetén 15 perc alatt pakolja meg, az udvarról a ház elé kihordással együtt. A hatékony munka titka, hogy csak félig pakolják meg a nyolcvan literes zsákokat, valamint hogy olyan erősek a srácok, hogy a tekintetükkel eltörnek egy kilincset.

Azt is érdemes megemlíteni, hogyan pakolják meg a konténert: egy borsószemet nem lehet bedobni, a sofőr izzad, "túlpakoljátok", motyogja maga elé, pedig térfogatra nem pakolják túl, de a súlyt elég nehezen emeli meg a kocsi.

20170707_143847.jpg

Ha végeztek, kitakarítják a lépcsőházat, patyolattisztán otthagyva a lakást és a környezetét is az őket követő mesterembereknek. Akik egyébként sokszor kevesebb igényességgel vannak a saját szakmunkájuk iránt.

A bontás ugyanis segédmunka, nagyon nehéz partiképes arcokat találni a feladatra. Nem tudom, a világon van-e még egy ilyen csapat, de mi boldogok vagyunk, hogy rájuk találtunk.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

Menő Budapesti Lakások: tartós bérletre, de igényesen

szucsadam 2018 április 25.

Ha a lakásunkat azzal a céllal újítjuk fel, hogy aztán tartósan kiadjuk, általában az alacsony költségvetés mellett döntünk. A lakó úgyis egyedi igényekkel érkezik, a lakás élvezetéből, a szépségének látványából nekünk csak egy szumma összeg marad a végére, az amortizáció, amit évek múlva újra kifizethetünk, a helyrehozatalra.

Éppen ezért volt külöleges Böbe megbízása, aki közepes büdzsét határozott meg a lakás teljes átalakítására, új fürdőszobára, bútorokra éééés

a növényekre.

Merthogy az is került a lakásba, albérlőre pedig olyan ritkán szoktak fikuszt bízni, mint szakértőkre macskakövezést. Lantlevelűt főleg. (Egyébként Ildi, a tervezőnk a lelkemre kötötte, hogy milyen ideális szobanövény ez, nagyon hálás és kis igényű fajta, viszont dekoratív, ahogy látjátok.)

A megrendelőnek sok ötlete volt, és mindenképpen világos, fehér alapokra szeretett volna kisebb-nagyobb “színcsomókat”, ebben pedig Ildi és Andris a legjobb partnernek bizonyultak. A másik kritérium volt, hogy gyorsan kell a lakás, így sok az Ikea, itt-ott kiegészítve egy Zara Home-mal (asztal), és egy berber szőnyeg utánzattal. Sokan leszólják az ilyen szőnyeget, mert nem eredetiek, nem kézzel csomózottak és műszállal kevertek, de ebbe a lakásba nem éreztük disszonánsnak. Pont beleillik.

Nekem nagyon tetszik a színek harmóniája, a rímek, és hogy nincs tele a lakás - fér még el motyó -, de tárolóhelyben is gondoltak két emberre. Az alaprajz is izgalmas, főleg hogy a gardrób bejáratát áttették a nappali felé egy tolóajtóval, nagyvonalú, nagylakásos öltözködési hangulatot lehetővé téve.

alaprajz_uta_na.jpg

Ha van egyáltalán öltözködési hangulat, hölgyeim, uraim, segítsetek. Én ma 7:04-kor keltem, és 07:11-kor már három kilométerre voltam az otthonomtól (elaludtam, és a takarítónéni várt rám a buszmegállóban). De elképzelem, hogy egyszer nekem is lesz öltözködési hangulatom, és ha lesz, egy ilyen elhúzhatós gardrób előtt lesz csak igazán.

A teljes felújítás 5 millió forint volt, 100 ezer forint per négyzetméter.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

 

A képeket Tuba Zoltán - kepszerkesztoseg.hu készítette
A falon lévő fotók Molnár Alida munkái.

Így terveztek ti 1. - Az Én Menő Lakásomnak beküldött pályamunkák

szucsadam 2018 április 19.

Lezajlott az Én Menő Lakásom első tagbővítő eseménye, a nyertest kiválasztó videót itt láthatjátok. Amit viszont eddig nem publikáltunk, az a jelentkezők, összesen 29 résztvevő első fordulós pályamunkái. Ez alapján választott ki a zsűri három döntőst.

Annak ellenére, hogy a versenyt nem kizárólag belsőépítészeknek írtuk ki, hanem lelkes amatőröket is vártunk, a pályamunkák általában magas színvonalat ütöttek meg, és tele voltak ó ötletekkel a szigorú kötöttségek ellenére. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy mindenki munkájából publikálok egy látványtervet, és egy-két mondatban a zsűri véleményét is megosztom mellette.

A Metrodom Parkban épülő lakás adottságait itt, a tervezés kritériumait itt olvashatjátok el. Lássuk a munkák első felét (második rész hamarosan), és mellettük egy-egy tervezőnk méltatását. Minden tervből válogatunk, akkor is, ha azok formai vagy tartalmi részei nincsenek összhangban a kiírással.

Anna

anna.jpg

@expert{{name:"Tamás", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Szép, tartalmas dokumentációt állítottál össze. Funkcionálisan rendben van a lakás (plusz pont, hogy gondoltál az erkély bútorozására is), ugyanakkor hiányoltuk az egységes dizájnt – valahogy karakter nélküli lett az összkép. Kevésnek tartottuk a tároló-elemeket – kis lakás esetén ez komoly kihívás tud lenni. A konyhakiosztásban meglepett bennünket a 80-as pultmagasság (manapság 90-re szokták tervezni), a 70 cm-es, indokolatlanul nagy alsó ill. felső szekrény közötti távolság valamint a 75-ös felső szekrény."}}

Viktória

ke_pernyo_foto_2018-04-18_14_39_58.png

@expert{{name:"Tamás", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Látszik, hogy sok gondot fordítottál a dokumentációra – ilyen alapos konszignációt senki nem készített. A funkciókat tekintve alapvetően jó megoldás született, hiányoltunk azonban valami egyéni karaktert. A legtöbb pályázóhoz hasonlóan alultervezted a lakás tárolókapacitását. Nagyon tetszett a hálószobai tapétaválasztásod, jól tudtad oldani vele a szoba nyomasztóan kis méretét. A látványterveid ugyan szépen kidolgozottak, a valós térérzet szempontjából azonban nagyon megtévesztőek. Precizitásod nagy érték a megrendelők szemében. Ha emellé egy egyéni stílus-karaktert is tudsz társítani, biztosak vagyunk benne, hogy megállod a helyed a „piacon”."}}

Ádám

kep2.png

@expert{{name:"Annabella", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"A tervdokumentációd – amellett, hogy hiányzik a konyha falnézeti rajza – nehezen áttekinthető. Javasoljuk, hogy készíts magadnak egy saját arculati sablont és abba illeszd be a tervlapokat. A legtöbb pályázóhoz hasonlóan alultervezted a lakás tárolókapacitását. Véleményünk szerint túl sokféle padlóburkolatot alkalmaztál, amelyeknek ráadásul stílusban nem sok közük van egymáshoz. A konyhakiosztás egyszerű, letisztult, nem találtuk azonban a hűtő (hűlt) helyét. Szép ötlet a bejárattal szembeni falfelület kiemelése, kár, hogy nem ezzel a motívummal dolgoztál a lakás többi részében is – a kevesebb (motívum) jelen esetben több lett volna. Úgy érezzük, hogy még további tapasztalatokra van szükséged egy kiforrott, egyéni megközelítéshez."}}

Dóra

ke_pernyo_foto_2018-04-18_14_42_11.png

@expert{{name:"Annabella", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Dokumentációd az egyik legegységesebb megjelenésű, alapos, szépen kidolgozott. Tetszett, hogy a hálószoba nagyon kis méretét az ágy fölötti tárolóval kompenzáltad, de még így is kicsit kevés a tárolóhely a lakásban. A burkolatkiosztásod letisztult, átgondolt. Funkcionális szempontból is jó a terved. Ügyesen játszottál a narancsszínű elemekkel, mindazonáltal összességében kicsit „vértelennek” ítéltük a dizájnt. Bíztatunk, hogy bátran próbálj ki merészebb belsőépítészeti/lakberendezési ötleteket."}}

Sára

ke_pernyo_foto_2018-04-18_14_45_08.png

ke_pernyo_foto_2018-04-18_14_44_43.png

@expert{{name:"Annabella", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Pályázatod a formai követelményeknek megfelelt, láthatóan készségszinten kezeled a tervezést támogató számítógépes alkalmazásokat. Terved letisztult. A vizesblokk dizájnja önmagában egységes, de nem éreztük az összhangot a lakás többi részével; a nappaliban visszaköszönő padlómotívumot ugyan értettük, viszont soknak találtuk. Általában véve is a nappalid volt a „leggyengébb láncszem”: túl nagy az erkélyajtó előtti funkciótlan tér, ez, egy ilyen kis lakásban luxus; a fénynek háttal elhelyezett kanapé sem nyerte el a tetszésünket. Keveselltük a tárolásra alkalmas bútorokat. Szép ötlet viszont a konyhapillérbe épített világítótest – jó lett volna ezt továbbgondolni!"}}

Patrik

@expert{{name:"Ildikó", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Nagyon köszönjük, hogy a technikai nehézségeid ellenére részt vettél a pályázaton! (Meg kell mondjam, személyes kedvencünk voltál!) Terved letisztult, egységes. Különösen örültünk, hogy – sok pályázóval ellentétben – nagy hangsúlyt fektettél a lakás tárolókapacitására. A dokumentációd is informatív és szép megjelenésű. Bízunk benne, hogy egy esetleges újabb „csapatbővítés” során sikerrel jársz."}}

Tamás

4_9.jpg

@expert{{name:"Ildikó", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Az egyik kedvencünk volt a lakásod. Tetszett a friss színválasztás, tetszett, ahogyan a nappalit nappali és dolgozó részre osztottad. Tetszett a kanapé oldalán ötletesen kialakított könyvtárolás megoldás. "}}

Edit

konyha_ne_zet_4.png

@expert{{name:"Ildikó", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Különösen tetszett a munkádban , hogy a fa frontos konyhát sárga és növénymintás bútorokkal kombináltad, ezáltal nagyon kedves, barátságos hangulatú lett a lakás. "}}

Tünde

lt_nappali.jpg

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Nagyon szépen kidolgozott, profi munkát hoztál össze. Az alaprajz kidolgozása pontos, precíz. A berendezési tervben különösen tetszett, hogy a teraszt is bevontad, és ezáltal egy plusz helyiséggel toldottad meg a lakást, nem csak szék/asztalos átlagos teraszos megoldással, hanem egy kényelmes, hencsergős kanapé ötlettel."}}

Norbert

001_metrodom_kov_cs_norbert_nappali_c1_1.png

007_metrodom_kov_cs_norbert_h_le_c2_1.png

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Tetszettek a letisztult finom színek, a naturális összhang. Kedvenc ötletünk a tervben a kazetták a hálóban és a tükörajtós szekrény ami nagyon izgalmasan tágítja a teret a kazettákkal együtt."}}

Nikolett

pa_lya_zat_1_szabad_ne_zet_2.jpg

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Nagyon átgondolt, jól felépített anyagot hoztál össze. Alapos voltál, követted a kiírási szabályokat és különösen értékeltük azt, hogy több variációt is mutattál. Ezt nagyon szeretik a megrendelők, nagyon jól megindítja a munkában a párbeszédet."}}

Renátó

rena.jpg

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Nagyon szépen kidolgozottak a felülnézeti alaprajzaid. A 3D látványokon még lehet tovább finomítani."}}

Így rendezz be panelt okosan: az Én Menő Lakásom kiválasztotta a legjobb ötletet

Magyarósi Csaba 2018 április 13.

Az őrületes lakberendezőverseny döntőjében ugyanazt a panelt kellett a három versenyzőnek berendeznie. Egy nap alatt, szűk keretből.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

Hogyan használjuk ki a teret 28 négyzetméteren? - Kipofozzuk 2.

Andris és Ildi 2018 április 10.

Ebben az új sorozatban Ildi és Andris elmeséli, hogyan működik egy lakásfelújítás, ha a tervező saját magának dolgozik. Ez azért hasznos olvasmány, mert láthatjuk a kivitelezési dilemmákat: azt hihetnénk, hogy a gyakorlott lakásátalakítók elé sosem gördül akadály és mindig minden flottul, terv szerint készül el elsőre. Lássuk hát, hol tart a dolog most, és hogy milyen akadályok gördülnek a tervezők útjába. 

A cikksorozat előző részében arról írtunk, hogyan választottuk ki apró lakásunkat az ingatlanpiaci kínálatból. Most azt mutatjuk be, milyen szempontok alapján, és hogyan osztottuk el a különböző funkciókat a rendelkezésre álló 28 négyzetméteren. Íme, az eredeti és a tervezett alaprajz:
eredeti_es_tervezett_alaprajz.jpg

Adott volt egy nagyjából négyzet alakú lakás. A célunk alapvetően az, hogy két fő részére minden fontos funkció kényelmesen használható legyen, akár rövid távú kiadásra, akár saját vagy szüleink részére, ha a városban kell néhány napot töltenünk.

Az első dolgunk az volt, hogy kitaláljuk a hálóhely kialakítását. Kis garzonokban az ágy szinte mindig a nappaliban vagy alvógalérián kap helyet. Jelen esetben viszont kerestük annak a lehetőségét, hogy a nappali ténylegesen nappali maradjon, és ide inkább az étkezőt hozzuk be kicsit kávézós hangulatban, mint a hálórészt. Viszont a pici lakásban nincs hely külön hálószobának, a galériázáshoz pedig nincs meg a belmagasságunk sem, és a szüleinkre gondolva nem is preferáltuk ezt a megoldást. Így végül egy, a nappali felől nyitott hálófülkét terveztünk, amely a fürdő felől fallal, a konyha felől pedig egy derékig érő térdfallal, fölötte osztott üveg térelválasztóval határolt, így egyszerre lehet kuckós, védett, mégsem fullasztóan zárt. Ezen a sematikus 3 dimenziós ábrán érzékelhető a felosztás:

 

 osszkep_sematikus.jpg 

Mivel két főre, és főleg rövid ott-tartózkodásra optimalizáltunk, nem volt szempont a nagy konyha. Minden funkciót beletettünk, de igazán miniatűrben. A hűtő például egy szállodai minibár lesz, ami alkalmas élelmiszer hűtésére is. Mindössze 40cm széles, pult alá építhető, nem a hagyományos ki-be kapcsolós, berregős típus, hanem úgynevezett abszorpciós elvű, 0dB a zajkibocsátása, így nyugodtan lehet mellette aludni.

A többi gép is a legkisebbek közül való, a páraelszívót pedig teljesen elengedtük, mivel leginkább gyors reggelik készülnek majd itt. Valamint azáltal, hogy a bejárati ajtó közelébe kerül a konyha, a fenti kis ablakkal könnyen szellőztethető. Nem mellesleg, így az üveg térelválasztó letisztultságán sem esik csorba. Minden, ami nem fér a pult alá, az oldalsó főfal mentén kialakított beépített szekrénybe kerül, úgymint kávégép, mikró, tányérok stb. Sőt egy része az előszobai tárolásra is szolgál majd. 

A fürdőszoba is igen kompakt lesz. A tervezéskor szempont volt, hogy legyen benne egy tágas zuhanyzó, ahol idős emberek is akadálymentesen tudnak mozogni. Ezért lett a fürdőszoba majdnem fele a zuhanyzó, a mosdó egy keskenyített, de azért még jól használható típus lesz.

furdo.jpg

A wc-t is igyekeztünk helytakarékosan megoldani, ezért a wc-csésze is kompakt méretű (36x53cm), valamint a wc-tartályt szinte teljesen benyomtuk a falba, amihez egy érdekes megoldást kellett alkalmazni. A lenti képen látható, hogy a wc-keret vitte volna egy egész falrész súlyát, ezért acélból építettek köré egy masszív vázat, amire épült az Ytong-fal. 

fal.jpg

Mivel a fürdő és a konyha is pici, a mosógép és a bojler elhelyezése bajos volt elsőre. Végül azt találtuk ki, hogy a nappali hátsó falára szánt beépített szekrényben kapnak helyet, a fürdőhöz közel. Mindkét gép lapos kivitelű lesz, hogy ne kelljen túl mély szekrényt építeni miatta. Mivel még így is indokolatlanul böhömnek láttuk az egész falas szekrényt, egy részébe kis olvasó beülőt terveztünk, amellyel sokoldalúbb, érdekesebb lesz a nappali összképe.

A kanapé és kis étkezőasztal elhelyezését még nem érezzük teljesen biztosnak, mert ami a terven kézenfekvőnek néz ki, az az életben valahogy máshogy adja magát, itt hagyunk magunknak egy kis időt a véglegesítésig.  Még az is lehet, hogy fotel vagy hintaszék (is) kerül majd be, erről még lesz szó a következő cikkeinkben. 

A világítással nem spóroltunk, jól használható, szeparált világítást terveztünk mindenhova, gondolva a hangulatvilágításra is. Mi kifejezetten szeretjük, ha klasszikusabb stílusú enteriőrben a lámpatest látható bútordarab, ezért sok falikar és függesztett lámpa kerül majd be a lakásba. Az éjjeli olvasólámpák az ágy lábától és a fejrésztől is kapcsolhatóak, hogy ne kelljen a ki-bemászással bajlódni a kapcsolás miatt. A nappaliban a falra kerülő képek felülről kapnak megvilágítást, ami önmagában bekapcsolva kellemes alaphangulatot ad majd az esti órákban.

A konyhai térelválasztó filigrán eleganciáját erősítve a pult fölé lógatunk két letisztult formájú lámpát, ami a munkafelületet kellően megvilágítja. A bejárattól jobbra eső kis falszakaszra is kerül egy falikar, ami alatt tükör kap majd helyet. 

Mivel az átépítés már javában zajlik, és szokás szerint mindig akadnak megoldandó problémák, már összeállt a fejünkben egy sor hasznos tanács, amit a következő cikkben szeretnénk megosztani veletek, szóval legyetek présen!

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

Kiválasztottuk a döntősöket, akik már el is kezdték a munkát a jövő heti forgatásra

szucsadam 2018 március 30.

Végül összesen 29 pályamunka érkezett az Én Menő Lakásom játékára, amiben új csapattagot keresünk, és amiben egy 500.000 forint értékű szerződési lehetőséget is felajánlunk a Metrodom ingatlanfejlesztővel.

Az elmúlt két napban a beküldött pályázatokat néztük át, egyrészt az Én Menő Lakásom tervezőiből álló zsűri, másrészt a Metrodom építészei. A reakció egyhangúlag az volt, hogy

mindenki meglepően magas minőségben dolgozott, nagyon ügyes ötletekkel találkoztunk, szóval mindenki komolyan vette a munkát, és beleadott mindent.

Ezt pedig nagyon köszönjük, és innen küldünk hatalmas tapsot ezért a résztvevőknek.

A zsűri minden tagja több névre szavazott, akiknek 5, 4, 3, 2, és 1 pontot osztott ki. Így kialakult egy nagyjából 10 nevet tartalmazó lista (hiszen voltak, akikre többen is szavaztak), akiknek összesítettük a pontjait, és a pontszám alapján meglett a legjobb három versenyző.

Bíró András, Karancz Ákos, Zöldi-Skoumal Judit (a legjobbak között volt még Magyar Anikó is, de ő nem tudott részt venni a videós forgatáson, így inkább visszalépett)

A Különdíjasunk, vagyis az, aki végül meg is valósíthatja a Metrodom Parkba tervezett lakást: Saskőy Vanda.

Gratulálunk ezúton is, levélben is elküldtük már nekik a további instrukciókat.

Egy kis ízelítőt is nyújtunk a beküldött pályamunkákból. Ez volt az eredeti, kiindulási állapot:

ke_pernyo_foto_2018-03-08_11_22_22.png

Ez lett belőle:

Szeretnénk azonban minden résztvevőnek küldeni egy visszajelzést a munkájáról, a zsűri valamelyik tagja a következő napokban, hetekben mindenkinek küld majd egy rövid írást erről. Azok, akik elfogadták egy válaszlevélben, hogy a munkájukat kitehetjük, azoknak hamarosan egy külön posztban is helyet adunk, hogy az olvasók megismerkedhessenek a munkáikkal, vagy azok egy részletével.

Köszönjük még egyszer mindenkinek, hamarosan pedig egy őrölt jó videót láthattok itt a blogon a három továbbjutó kalandjairól EGY PANELLAKÁSBAN.

Lezártuk a játék első fordulóját, amiben tervezőt keresünk a csapatunkba

szucsadam 2018 március 27.

Na kérem.

Egy hónapja hirdettük meg, hogy az én Menő Lakásom csapata felvesz tagjai közé tehetséges belsőépítészet iránt érdeklődő jelentkezőt. Ezt írtuk: “Nem kell, hogy sztárépítész legyél, a Menőlakásom csapatában általában sok lelkes pályakezdő, és több építész is sikeres lett. Szeretik, amit csinálnak, és ezért az ügyfelek is szeretik őket.”

És ez így is van.

jatek2_1.jpg

Összesen 28 (!!!) pályázat érkezett be tegnap éjfélig, ami a játékszabályzat szerint a leadás határideje volt. A tervek már az Én Menő Lakásom és a Metrodom ingatlanfejlesztő építészeinél vannak, akik átnézik és véleményezik azokat a következő néhány napban (az első fordulóban tervezett lakás a most épülő Metrodom Parkban helyezkedik majd el, a Különdíjas meg is valósíthatja a terveit majd).

Három embert választunk ki, akik bekerülnek a második fordulóba, és egy videóban szerepelve megmutathatják, milyen az, amikor élőben tervez az ember, nagyon szoros határidővel.

Nagyon fontos: a forgatás jövő héten zajlik majd, de a második körösöket még két-három napba telik kiválasztani, így a határidő most is szoros lesz, és rugalmasságot követel meg tőlünk, és a jelentkezőktől is.

Köszönjük mindenkinek a jelentkezést, hármótokkal találkozunk jövő héten!

Már csak három napotok van jelentkezni a játékra, amiben a Menő Lakásom új csapattagot keres

szucsadam 2018 március 23.

Több mint három hete indítottuk útjára a legmenőbb állásinterjút, amit el tudunk képzelni. Lelkes, tehetséges tervezőket és wannabe tervezőket keresünk, akik szeretnének a csapatunk tagjai lenni. Egy olyan közösség tagjai, amit nem a hierarchia, a szabályok és a hasonló, múlt századi csinálmányok tartanak egybe, hanem a közös cél és a közös érdek.

A játék első fordulójában terveket várunk a Metrodom ingatlanfejlesztő egy most megvalósuló projektjének egyik lakására (ne feledjétek, amelyik terv a legjobban tetszik a Metrodomnak, annak készítőjének felajánlanak egy 500.000 forint értékű szerződést is a megvalósításra).

A feladat azért nehéz, mert sok minden kötött, és a rendelkezésre álló formák és minták is korlátozottak. A második fordulóban pedig szintén egy lakást kell berendeznetek, de nem ám papíron, hanem élőben, úgymond sitty-sutty. Erről egy videós tartalom is készül majd.

Eddig 24-en jeleztétek felénk, hogy dolgoztok az első munkákon, a jelentkezők egy része építész, más része nem, de mindenki lelkes. Noha a határidő jövő hétfő éjfél, ketten máris elküldték a pályamunkákat, ezekből mutatok néhány képet.

Sára a letisztult, skandináv dizájn felé vette az irányt, ez pedig a nappaliról készült 3D-s látványterven mutatja meg igazán magát:

sa_ra.png

Nikolett a zöld és sárga színeket kombinálta a lakásban a fehérrel és a szürkével, és úgy általában a természet formáit, képeit tette meg fő irányvonalnak. Úgy gondoljuk, azért, mert észrevette a Metrodom Park leírásában kihangsúlyozott kialakítást, és a természet közelségének kiemelését a három hektáros területen (itt írtunk bővebben a projektről).

pa_lya_zat_2_3d_1.jpg

Ne feledjétek: a költségvetés 3,5 millió forint, a berendezésnél pedig vegyétek figyelembe, hogy egy fiatal párnak vagy egyetemistáknak készül a lakás, így könyvek tárolására is lehetőséget kellett adni 10 folyóméter hosszban legalább, és számítani kell négy barát érkezésére is szombat esténként.

Várjuk a további munkákat, még itt van előttetek a hétvége, hajrá.

A részletes Játékszabályzat ITT OLVASHATÓ. Az első fordulóban leadandó munkákkal kapcsolatos instrukciók itt találhatóak és tölthetőek le. Munkára fel, és találkozunk nemsokára egy őrült jó forgatáson!

A játékban partnerünk a Metrodom ingatlanfejlesztő.