Menő budapesti lakások - Milyen az a lakás, ami olyan, mint egy út?

szucsadam 2018 január 17.
Nem is akármelyik, a 66-os!

Ferinek készítettünk egy örömlakást. Azért örömlakás, mert minden jó összejött: izgalmas igények, jó koncepció, koherens dizájn és egy olyan megrendelő, akivel öröm együtt dolgozni. Én persze már csak a végén, a kész lakásba léptem be (szerencsés helyzet), de így sem volt nehéz kitalálni, mi járt Annabelláék fejében, amikor kitalálták ezt a személyes, izgalmas összhatást.

A kanapé tényleg egy Trabantból készült, mondanom sem kell, nehéz volt találni olyan vállalkozót, aki hozzányúlt ehhez a high-technek épp nem nevezhető matériához, hogy kanapét varázsoljon belőle. Imádtam azt is, ahogyan a meszelt a nyers és a fémfelületek találkoztak. Ezt annyira komolyan vették Annabelláék, hogy fém lábazati elemeket is beterveztek - Misi pedig komoly ábrázattal adta ki a hitetlenkedő mestereknek a feladatot.

A képen nem látszik, de a rejtett ficsör ott látható: a nappali felére helyezett dobogó alatt tárolóhely és egy komplett, kihúzható ágy is helyet kapott. És most ne úgy képzeljétek el, hogy valami görgős megoldást valósítottunk meg: a kihúzható kétszemélyes (!) a parkettával érintkező sínek és kerekek nélkül, a levegőben lebegve csusszan ki, az ellensúlyok a másik oldalon, láthatatlanul teszik a dolgukat. Ez egy elég rossz kép róla, de így már el tudjátok képzelni:

dsc06626.JPG

Szerintem erről az ágyról érdemes lesz majd egy külön posztban megemlékezni.

A kiindulási alap természetesen nem hasonlított a végeredményhez. Ezen a képen látjátok a lakást a vásárlás után, külön szeretném kiemelni a sebtében odaépített rötyit a jobb sarokban. Na, azt azért sikerült egy fokkal tetszetősebbre kivitelezni.

img_3973.jpg

dsc06646.JPG

Kicsi lakás, szinte egyetlen tér az egész, mégis az emelvény miatt logikai elválasztás, és az izgalmas felületek miatt nagyobbnak érezzük. Mi nagyon büszkék vagyunk rá, reméljük nektek is tetszik.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

Tengerparti kunyhók ihlette lakások

Horváth Patrik 2018 január 09.

Manapság, ha lakásfelújításra kerül a sor, a többségnek jellemzően valami modern, olykor minimalista, de legfőképpen esztétikus és letisztult kép lebeg a szeme előtt, ha a végső kinézetre gondol. A durvább képzelőerővel, illetve merészebb fantáziával rendelkezők nem átallanak kitalálni valami témát is, melynek aztán központi szerepe lesz úgy a tervezés, mind a megvalósítás során. A téma szinte bármi lehet, kezdve egy színkombinációtól egy konkrét építészeti stíluson át egészen specifikus és vad dolgokig.

Ilyen vad dolgok lehetnek például a tengerparti kunyhók, melyeknek hangulatát és világát szeretnénk valahogy becsempészni egy jóval nagyobb, de nagyon nem a tengerparton lévő lakásba. A projekt nem lehetetlen, a mostani összeállítás ehhez a témához kíván némi inspirációt biztosítani. Mint látni fogjátok, a fából készült dekor elemek szinte mindenhol jelen vannak és színben is erősen dominál a barna, a fehér, valamint a szürke világosabb árnyalatai. Itt-ott a kék is előkerül, sőt, olykor még a falon lévő képekkel, illetve egy szánt szándékkal elhelyezett szörfdeszkával is ráerősítenek a kívánt hatásra. Jó nézelődést!

1_12.jpg

2_10.jpg

3_11.jpg

4_7.jpg

5_9.jpg

6_13.jpg

7_6.jpg

8_5.jpg

9_4.jpg

Képek forrása: decoist.com

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Okosotthon: az igazi kényelem, ami teljessé teszi az új lakást

szucsadam 2017 december 21.

Az Én Menő Lakásom lakásfelújítási projektjeinek nagyon kevés kivétellel úgy van vége, hogy a tulajdonos elkölti a lakásra szánt pénzt, ezzel pedig lenullázza magát, és a legutolsó dolog, amire ekkor vágyik, egy újabb költekezés.

Pedig a lakás felújítása után már csak egy kis lépés lenne, hogy az otthont okossá, és így igazán kényelmessé tegyük.

Ha belépünk egy helyiségbe, felkapcsolódnak a fények. A lakásunk termosztátja nemcsak a belső, de a külső hőmérsékletre is reagál, így nem várja meg, hogy elkezdjen hűlni a lakás: ha kint hideg lesz, már dolgozik is rá odabent. Este más színű és más erősségű a világítás a nappaliban. Látjuk, melyik konnektorunkon mekkora fogyasztók vannak, tisztában vagyunk a kinti és benti páratartalommal, és ha kinyitjuk télen az ablakot szellőztetni, beindul a fűtésszüneteltetés, és a radiátor automatikusan lekapcsol.

És ezek egy okosotthon felhasználási lehetőségeinek csupán töredékei. Rajtunk áll, milyen észlelésre mit állítunk be.

Fél éve használom az Elgato okosotthon termékeit, úgyhogy kialakult egy képem arról, mik a lehetőségek jelenleg, és mik a határai az okosotthonnak. Ezek a termékek egyébként minimál dizájnt kaptak, általában hófehérek, így a legtöbb most felújított lakásban tökéletesen belepasszolnak a környezetbe.

További előnyük, hogy Apple HomeKit kompatibilisek. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy összekapcsolódnak egy iPhone-nal, hanem hogy mélyen integráltan működnek együtt vele. Egyetlen érintéssel elérhető a vezérlésük, és ha elmegyünk otthonról, érzékeli a helyzetváltoztatást és az előre megadott változtatásokat ilyenkor minden eszközön beállítja. Például lekapcsolja a fényeket, a konnektorokat, “letekeri” a hőmérsékletet és így tovább.

Elgato EVE Motion

image006.jpg

Ez egy mozgásérzékelő, ami kinézetre nagyon hasonlít a többi Elgato eszközre: nem látszik rajta, hogy mozgásérzékelő lenne, vagyis nem teszi ipari csarnokká az otthonunkat. A Motion eszköz annyit tud, hogy figyeli az általa belátott szögben érzékelhető-e mozgás. Ha igen, ezt kommunikálja okostelefonunk vagy tabletünk felé, amin egyébként beállíthatjuk az eszköz érzékenységét is.

Csakhogy míg korábban egy mozgásérzékelő „van mozgás / nincs mozgás” jelpárosát csak villanyszerelői munka után tudtuk feldolgozni, és mondjuk ezzel kapcsolni egy lámpát (tehát ha belépünk a szobába, legyen fény), addig egy okoseszköznél ezt megtehetjük vezeték nélkül. Ha van egy okos izzónk vagy egy Eve Energy okoskonnektorral ellátott lámpánk, máris összeköthetjük a két eszközt egy logikai kapcsolattal. Ha pedig a mozgásérzékelőt vagyonvédelmi okból használjuk, csak pár kattintás, és az Elgato alkalmazásában beállíthatjuk, hogy üzenetet kapjunk, amint valaki vagy valami elhalad az eszköz előtt (például amikor senki sincs otthon).

Állapot - visszajelzés - akció - automatizmus, ezek a szintjei az Elgato eszközök használatának. Tehát a készülék érzékel valamit, így különböző állapotokba vált. Mi ezt távolról, akár a Föld másik végéből is látjuk, és reagálhatunk rá, beavatkozhatunk. De ez még az okosotthonnak csupán egy szelete, az igazán kifinomult rendszereket automatizmusokkal tudjuk létrehozni: HA ez az érzékelő ilyen állapotba kerül, AKKOR ez a másik ilyen állapotba kerüljön.

Elgato EVE Door & Window

Még az előző eszköznél is egyszerűbb elmondani, mire jó ez a kütyü: felragasztva bármilyen nyílászáró peremére a két elemet figyeli, hogy az ablak vagy ajtó nyitva vagy csukva van-e (a két elem eltávolodott-e egymástól). Az okostelefonon mindig látjuk, hogy épp hol van nyitva az ablak, így nem kell végigjárni a lakást, hogy megbizonyosodjunk erről. Az otthoni bázis pedig biztosítja, hogy mindig biztosan megkapd az értesítést, ha valamelyik Door&Window-val felszerelt nyílászáróval történik valami.

Az automatizmus pedig ez esetben az lehet, hogy beállítjuk: ha nyitva az ablak - tehát szellőztetünk - a fűtés kapcsoljon ki, ne próbáljon az átmenetileg beömlő hideg ellenében ezerrel fűteni. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő termékhez.

Elgato EVE Thermo

elgato-eve-thermo-thermostatic-radiator-valve-04.jpg

A radiátor szelepét csavarhatjuk le, és ide erősíthetjük ezt az eszközt, ami különféle parancsok és beállított programok szerint állítgatja a hőmérsékletet. Természetesen érzékeli, hány fokos a levegő, és más eszközökkel összekapcsolva reagálhat arra is, hogy mikor van otthon valaki, mikor vannak nyitva az ablakok, vagy hogy hány fok van odakint.

Egy kis LCD kijelzőt is kapott az eszköz második generációja, ami nagyon hasznos, hiszen bár az alkalmazásban gyorsan elérhetőek a funkciók, mégsem akarjuk minden egyes ellenőrzéshez elővenni a zsebünkből a telefont. Az okoseszközöknek is jót tesz, ha megtartanak bizonyos elemeket a “buta-korból”.

Elgato EVE Degree

image010.jpg

Ez tényleg egy gyönyörű, falra is szerelhető hőmérséklet- és páratartalommérő, ami kültérben is használható, hiszen vízálló és mínusz 18 fokig képes működni. Vegyíti az okos megoldásokat egy szép kijelzővel, amin ugyancsak leolvashatóak a pillanatnyi adatok, az appból pedig visszamenőleg kinyerhető az összes görbe. Láthatjuk, a lakásunk levegője melyik napszakban milyen állapotban volt, így akár még azt is kideríthetjük, egy növényünk miért pusztult el.

image004.jpg

Az automatizmus segítségével párásító berendezéseket indíthatunk el, ha a levegő páratartalma egy bizonyos szint alá csökkent, vagy vezérelhetünk ventilátort, ami a nagy melegben kapcsol be. Így télen ez különösen hasznos, amikor a száraz levegő még a bőrünkből is kiszívja a nedvességet.

Elgato EVE Room

image002.jpg

image003.jpg

Az előző eszköz párja, csakhogy ez beltéri cucc, ami a hőmérséklet és a páratartalom mellett a levegő minőségét is vizsgálja. Amíg nem volt ilyen eszközünk, el sem tudjuk képzelni, micsoda oxigénhiányos környezetben tartózkodunk egész nap: az alkalmazásból megtudhatjuk, mely napszakokban igazán rossz, elhasznált a levegő a szobáinkban, vagyis mikor érdemes szellőztetni egy alaposat. 

A Room a levegőminőséget az alábbi kategóriákba sorolja: Excellent - Good - Fair - Inferior - Poor. Az Excellentet nagyjából akkor látod, ha kiteszed az eszközt az ablakpárkányra. Ha Good kategóriában vagy, már örülhetsz, de éjszaka, hacsak nem nyitott ablaknál alszol - ami télen elég merész húzás lenne -, simán belecsúszol a skála rosszabbik végébe.

Az automatizmussal kapcsolatban nem tudom, mit lehet kitalálni, mert automatikusan nyíló okosablakokról még nem hallottam, pedig az lenne a jó, ha szellőztetne a szoba magától. Azonban beköthetünk a rendszerbe egy okoskonnektort, amibe ha egy elszívót vagy légcserélőt dugunk be, akkor az bekapcsol, ha a szobában rossz a levegő.

Elgato EVE Energy

image001.jpg

dsc06766.JPG

Na itt is van, az okoskonnektor. Egyrészt ugye szabályozható, hogy mikor kapcsoljon ki és be. Ez nagyon hasznos tud lenni olyan eszközöknél, amiknél fontos, hogy tutira kikapcsoljanak, ha elmegyünk otthonról. Ott felejtettem a vasalót? - szinte már vicc szintű a kérdés, de mégis azt kívánjuk néha, hogy 40 kilométerről vissza tudjunk pillantani a szobánkra. Na, ezzel vissza tudunk, és ha nem kapcsoltuk le a vasalót, akkor így le tudjuk. De nem csak visszanézni lehet, olyan hasznos helyzet alapú automatizációkat lehet beállítani az Energyvel, hogy ha elhagyod a lakást, kikapcsol az eszköz és már le is kapcsolt az összes lámpa és beáll a fűtés a megadott hőfokra.

Az eszköz ezeken túl figyeli a rajta áthaladó fogyasztást is, így azt is látjuk, hogy egy adott berendezés mennyi áramot zabál a hónap végi számlából. A kimutatás azonnali, így akár egy ilyen eszköz elég arra, hogy az egész lakást felmérjük, fogyasztónként. Persze erre is igaz, hogy a legjobb az egész lakást behálózni az eszközökkel, és teljes kontroll alatt tartani az otthonunkat.

A fenti eszközök két dologra képesek: egy rakás olyan információt szolgáltatni, visszamenőlegesen, amikről korábban fogalmunk sem volt. Ezeket az információkat egy helyen, egy alkalmazásban, nagyon jól áttekinthetően megtaláljuk, nem kell minden okoseszközre külön elindítani egy appot, a HomeKitben kezelhető minden. (Nagyon idegesítő tud lenni, hogy ha nem egy gyártótól vásárolunk, akkor az okoseszközöknek sokszor több a hátránya, mint az előnye. Például, ha csak ellenőrizni akarsz egy értéket, külön elindítani csak ezért egy programot.)

Persze ezek az Elgato eszközök nem fedik le a teljes okosotthon lehetőségeket. Viszont HomeKit-en keresztül az érzékelők vezérelhetnek más eszközöket. Akár még úgy is, hogy ha esőben szeretünk kávézni, beállíthatjuk, hogy ha az EVE Degree a páratartalom hirtelen megemelkedését érzékeli, akkor kapcsoljon be az okoskávéfőző. 

Persze ennél sokkal alapvetőbb és hasznosabb felhasználásokat találhatunk ki magunknak.

Disclaimer: az Elgato az Én Menő Lakásom hirdetője

Karácsonyfák azoknak, akik épp most fejezték be a felújítást

szucsadam 2017 december 19.

Aki fejezett már be lakásfelújítást, az tudja, milyen a közvetlenül ez utáni időszak. Eleve egy kemény időszak van az ember háta mögött, a költözés pedig újabb terheket ró az emberre. A legutolsó, amire ilyenkor gondol, hogy kreatív legyen.

Ja nem. A legutolsó az, hogy vegyen egy hatalmas fenyőt, és megpróbálja belefaragni a talpába. A kreativitás csak a második hátulról.

Mi találtunk néhány karácsonyfa ötletet erre az esetre, kifejezetten közvetlenül építkezés utáni karácsonyra, így folytatjuk a múlt heti poszttémánkat.

1. Raklap karácsonyfa

Mi más maradhatna egy építkezés után a nyakunkon, mint egy csomó raklap. Válasszunk ki egy jobb állapotban lévő, majd egy dekopírfűrésszel, esetleg egy jobb kézifűrésszel ejtsünk rajta két határozott vágást. Hosszabbítsuk meg a gerincét, két kisebb deszka felfúrásával.

Kész.

A lényeg a díszítés, és ha szeretnénk, hogy magában megálljon, egy talpat is könnyen készíthetünk a maradék fákból.

 

 

 

2. Raklap karácsonyfa, nagyon lustáknak

Vaaaagy lehet azt is, hogy egyáltalán nem vágjuk ki a raklapot, csak úgy:

 

 

3. Karácsonyfa el nem pakolt cuccokból

Amíg dobozokból élünk, használjuk a dobozban lévő tárgyakat karácsonyfa-készítésre. Lehet például egész pofás műfát alkotni a könyveinkből, amik egyébként is halomban állnak a nappaliban, csak épp a halom formájával érdemes játszani:

 

4. Karácsonyfa a sittes fából

Miután az asztalos végzett a konyhabútorral, és mielőtt elmenne tőlünk haza karácsonyozni, javasoljuk neki még egy apróság elvégését, grátisz. Mutassuk meg neki ezt a képet, hogy a maradék fákból esetleg összevághatna egy ilyen megoldást, és ha már ott van, fel is fúrhatná egyenként a falra.

Ha az asztalos azt mondja, hogy persze, szívesen, akkor valószínűleg kiütve fekszünk a konyha közepén, és épp álmodunk.

 

+1 A tavaly bemutatott fánkat is nagyon szeretjük azóta is, bár ehhez el kell menni az erdőbe, ágakat gyűjteni. De az talán még jól is esik.

Boldog karácsonyt mindenkinek:)

 

untitled.jpgHa te is szeretnél jövőre átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

Ha már unod a klasszikusokat: alternatív karácsonyfák a menő lakásodba

Horváth Patrik 2017 december 11.

Lassan, de biztosan itt a karácsony újra, ennek első és biztos jele, hogy a bevásárlóközpontokban egyre nagyobb a tömeg és szinte mindenhol karácsonyi zene szól. Az ajándékok beszerzése olykor maga a pokol, és sajnos sok esetben a megfelelő fa kiválasztása, hazaszállítása, befaragása, majd feldíszítése se sokkal jobb mulatság. A látvány és az általa kölcsönzött hangulat persze sok mindenért kárpótol, ennek ellenére egyre többen vannak azok, akik - környezetvédelmi vagy akármilyen más indokból - úgynevezett alternatív karácsonyfát szeretnének állítani.

Ezzel a kis válogatással egyrészt nekik szeretnénk adni pár ötletet, hogy inspirálódhassanak. Van itt mindenféle papírlapból épített kisebb és nagyobb fa, fából, mécsesekből, megsárgult levelekből, műanyagból, de még összevágott havas fát ábrázoló fotóból összeállított dekoráció is.

chloethurlow_com.jpg

petagadget_com.jpg

gomommygo_nl.jpg

upcyclethat_com.jpg

karinkrut_com.jpg

12thblog_com.jpg

hometalk_com.jpg

lumberjocks_com.jpg

365greetings_com.jpg

decoist_com.jpg

viralslacker_com.jpg

thenest_com.png

casinhacolorida-simone_blogspot_hu.jpg

Képek forrása: chloethurlow.com, petagadget.com, 12thblog.com, upcyclethat.com, lumberjocks.com, viralslacker.com, hometalk.com, decoist.com, gomommygo.nl, karinkrut.com, 365greetings.com, thenest.com, casinhacolorida-simone.blogspot.hu

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

 

A Petzvál utca nyolcvan éve és ma - kinek melyik a szép?

szucsadam 2017 december 09.

Budapest XI. kerületében található egy kimagaslóan drága környék, ahonnan a jó tömegközlekedés miatt gyorsan el lehet jutni bárhová, mégis nagyon fás-madaras, kertvárosi a hangulat. Ezen a területen belül található a Petzvál utca is, és Misi, az építésszervezőnk nap mint nap elhaladt két nemrég felújított ház előtt. És szakmai kíváncsiságból figyelemmel kísérte a felújítás minőségét, és figyelte a végeredményt is.

img_0005.jpg

Hihetetlen érdekes jelenség zajlott itt le: mindkét esetben nagyon magas szinten készült el az átépítés - felújítás, mindkét eset hasonló módon, egy 50-80 éves lakóház átalakításáról szólt, mégis szöges ellentéte lett a két épület egymásnak. A bal oldali megtartotta az 1936-os építésekor használt formákat és elemeket, amennyire csak ez lehetséges volt. Például a fölszint magasságában úgy tűnik, mintha kőkiképzés lenne: a vízszintesen futó vonalak azt a benyomást kelti, mintha óriási és nehéz elemek lennének egymásra helyezve, valójában itt is a mai építkezéseknél megszokott külső burkolat, egy pehyelkönnyű, de kváderezett Dryvit réteget látunk, így alakult ki az optikai csalódás.

A kovácsoltvas ablakrácsok, az újonnan gyártott (nem felújított!) tölgyfa redőnyök és az igényes kőműves és burkolómunkák azt eredményezték, hogy lehidalunk az épület előtt. Na kérem, ez így nézett ki új korában, így lehet ténylegesen megmenteni a múlt emlékeit.

A jobb oldali épület modern felfogásban született újjá, egy plusz szintet emeltek rá, és az egész tetőt újraépítették. A tető síkjára azonban nem holmi tetőablakokat, hanem óriási üvegportálokat fektettek, odabent pedig luxuslakásokat alakítottak ki. Alul még azért látszik a régi ablakméret, elrendezés, az épület felső szintje azonban modern, és a mai ízlésnek megfelelő.

Ez tehát a másik iskola: megtartani valamit a múltból, de újragondolni, félig újraépíteni és újjászínezni, hogy mi is rajta hagyjuk a kezünk nyomát a városon elődeink után.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

Az ezerarcú "pajtaajtók" világa

Horváth Patrik 2017 november 27.

Lakásfelújításnál méltatlanul kevés szó esik általában az ajtókról, pedig a falak mellett az egyik olyan alkotóelem, amely döntően befolyásolhatja nem csupán a lakás praktikusságát, de annak hangulatát is. Rendszerint téglalap alakúak, van rajtuk egy kilincs meg egy kulcslyuk és kilencven fokban nyílnak, ha az előbbit lenyomjuk. Helyiségeket választ el egymástól, privát szférát és csendet teremtve.

A klasszikus ajtók ugyanakkor túlságosan is elválasztják egymástól az egymás melletti szobákat, ami néha nem túl szerencsés, ha a lehető legtágasabbnak és legszellősebbnek érződő lakást szeretnénk kialakítani magunk körül.

Az elhúzható, ún. pajtaajtók viszont a nagyobb, rendszerint ruhák tárolására használt szekrényeknél látott megoldást alkalmazzák. Bizonyos szempontból kevesebb helyet igényelnek, ráadásul nem is tapadnak rá annyira a falra, így bár a zajok leválasztásában nem jeleskednek, emiatt jóval kevésbé érezzük magunkat elszigetelve a körülöttünk lévő helyiségektől.

Dekorációként sem utolsók ezek a térelválasztók, akárcsak a mezei ajtók, ezek is készülhetnek különböző fából, kőből, műanyagból, palatáblából vagy akár egy nagy tükörből is - színűket pedig könnyedén a szoba hangulatához, illetve a falak színéhez hangolhatjuk. Az alábbi képek reméljük, többek fantáziáját beindítja majd.

double-barn-style-sliding-doors-for-open-living-25.jpg

eye-catching-wood-barn-door-for-bedroom-bathroom-29.jpg

large-wood-barn-door-for-wall-decor-16.jpg

barn-door-design-11.jpg

barn-style-door-for-bedroom-with-bathroom-30.jpg

barn-style-door-with-mirror-9.jpg

barn-style-sliding-door-in-wood-27.jpg

barn-style-sliding-doors-for-house-living-room-23.jpg

beautiful-barn-style-door-for-bedroom-31.jpg

black-barn-doors-in-living-room-18.jpg

colored-barn-doors-for-rest-area-36.jpg

cool-chalkboard-barn-style-door-20.jpg

country-style-barn-doors-in-white-17.jpg

double-barn-doors-for-laundry-room-37.jpg

living-room-sliding-barn-doors-solution-6.jpg

single-barn-door-solution-for-two-entrances-44.jpg

sliding-barn-door-country-living-22.jpg

sliding-barn-door-for-bathroom-33.jpg

sliding-barn-door-solution-for-bedroom-with-bathroom-and-workspace-28.jpg

sliding-barn-style-doors-in-white-for-house-19.jpg

vintage-wood-barn-style-doors-15.jpg

vintage-wood-sliding-barn-door-for-modern-living-room-21.jpg

Képek forrása: 4betterhome.com

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

 

Menő budapesti lakások: Amikor az állad a padlón keresed

szucsadam 2017 november 25.

A budapesti szakemberhiány, és a piac lefölözése reményében az építőiparba özönlő sok tapasztalatlan és hiányos tudású vállalkozó miatt Budapesten egyre többször futunk bele rossz minőségű felújításokba. Üdítő látni, amikor egy egyszerű, de friss dizájntervet korrekt módon valósítottak meg a szakik, és ha látható az is, amikor kemény kézzel fogta őket, hogy a végeredmény szép legyen.

Aztán vannak azok a lakások, ahol a tervező szabadjára engedhette a vágyait: olyan asztalt, olyan ágyat, olyan borítást és alaprajzi elrendezést találhatott ki, amilyet a legjobbnak gondolt. Nem szólt bele senki, nem spórolt a tulajdonos, nyugodtan költhetett a csempére másfél millióval többet, mint egy átlagos ember.

Ez a lakás ilyen. Amikor visszanéztem a lakásban készített képeket, ha magam nem jártam volna ott, nem mindig tudtam volna eldönteni, hogy egy sci-fi díszletben vagy egy lakásban készültek. A falon a kép szálcsiszolt alumíniumrétegen ül, így ahogy elmegyünk előtte, a távolban derengenek a villámok fényei:

dsc05934.JPG

Az egyik hálószobában egy vízpárával működő, hatalmas álkandalló látszik, mögötte egy vékony sávban átlátni a fürdőszobába. Tökéletesen összezavarodsz, hol is vagy most a térben.

dsc05852.JPG

Különösen azért, mert a plafon két emelet magasnak tűnik helyenként:

dsc05859.JPG

A másik hálószoba egy álfal mögött nyílik:

12131.jpg

dsc05888.JPG

A lakásban találunk ablakba kiülő részt, minden ablakkal kilátást a Zeneakadémiára, egy 4-5 négyzetméteres teraszt, egy mini gardróbot:

...és az egyik fürdőkád felett a mennyországot:

Ja, és a sminkasztal vascsövekből hegesztett, a tervező eredeti elképzelése, miszerint krómozott lesz, nem vált be: itthon nem talált olyan műhelyt, ami vállalta volna ennek a 150 kilós monstrumnak a merítését.

Az étkezőasztal betonból kiöntött, és egyáltalán, néhány bútort leszámítva itt minden egyedi, és külön kárpitozott.

A kókuszpanelek, a kőrisfa svédpadló, a Porcelanosa csempék, dizájner tapéták, és a tévé mögött látható hatalmas márványlapokból kirakott fal végre megmutatja, hogy lehet kimaxolni egy pesti lakást, ha nincs kompromisszum, és a luxus a cél. Ráadásul a felújítás fizikailag is gyönyörűen készült el, vastagabb fugát, tömítőanyagot alig valahol találunk, minden sarkos, passzol, szép.

A lakás, két hálóval, két fürdővel, egy vécével és egy tágas nappali-konyhával eladó. Ha érdekel bővebben, itt tudjátok megnézni a többi fotót, és felkeresni minket a bejárás miatt.

 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

Budapest legdrágább homlokzata a 8. kerületben épül?

szucsadam 2017 november 21.

A 8. kerület kilábalása a régi megítélésből, a környék egyre élhetőbb átalakulása jelenleg Budapest legizgalmasabb folyamata. 

Azok, akik a Szigony utcát meghallva még mindig felszisszennek - vagyis akik elég idősek ahhoz -, nem is ismernek rá a Corvin-negyed épülése után a környékre. És a kerület felfejlődése nem állt meg itt: logikusan a Nagykörút és a hármas metró volt a kiindulási pont, de a Corvin után már itt van a Magdolna negyed átalakulása , majd ezután az Orczy-kert környéke következik.

screen_shot_2017-11-16_at_15_02_38.png

Ez a változás egyrészt köszönhető  az önkormányzati és szociális ellátórendszernek, akik nyugati mintára változtatják élhetőbbé a Magdolnát is. Közösségi mosodát hoztak létre wifivel, hiszen ott erre valós igény van, a felújított tereket pedig a lakók gondozásába adták, akik programokat szervezhetnek oda, de a karbantartást is meg kell oldaniuk. Másrészt sokat számít az is, hogy az ingatlanberuházók az új építésű ingatlanok felépítésével átszabják a környék megítélését, ezzel növelik az ingatlanárakat, a saját határaikon kívül is. 

Mi az eredmény? 10 éve a lakások 80 százaléka volt komfort nélküli, ma már 80 százalék komfortos. A környék fejlődésének alapja a projektben részt vevő ingatlanfejlesztő szerint, hogy a helyiek nagy része mindent megtesz, hogy növelje az életszínvonalát. Ebbe a folyamatba csatlakoznak be az ide költöző fiatalok, művészek és a környéken tanuló és fogyasztó diákok.

A Magdolna ingatlanfejlesztéseinek központjában a Mantra Development áll, akik először gondolták azt a thaiföldi luxusberuházások és a rózsadombi építkezések után, hogy van értelme itt belekezdeni valamibe. Hobbiprojektnek is felfoghatjuk: olyasmi volt a cég számára, ami izgalmas, amit szokatlan, ami alkotómunka.

Így született meg a Simona Ház projekt.

A Simona ház koncepciója arra épül, hogy a VIII. kerületben állítólag 35 ezer (!) felsőoktatásban tanuló diák él, akiknek a legnagyobb része ugyan itt tanul, de távolabb lakik. Nekik a környék ideális, szexi lakásban akarnak élni abban a pár évben, amíg itt tanulnak, közel az egyetemeikhez és a bulikhoz. A Simona ház elsősorban rájuk számít, és a lakások alaprajzai is így kerültek kialakításra:

Két normál méretű háló, külön wc fürdőszoba és közös konyha.

23eafe_b326fd942a2e4412a7de3f40eeb80d02_mv2_d_2480_3507_s_4_2.jpg

Ez általános, persze vannak más lakások, akár csak egy lakóra kifejlesztett verzió, vagy akár négy szobás penthouse lakás, amit már családok is vásárolhatnak. Vagy befektetők: valójában ők adják a vásárlók legnagyobb részét a Mantra Development képviselője szerint, hiszen a belvárosban úgy elszálltak az ingatlanárak, hogy például az V. kerületben az egymilliós négyzetméterár már jónak számít, befektetni a feljövőben lévő negyedekben érdemes.

A Magdolnában pedig nemrég még 170 ezer forintért adták egy használt lakás négyzetméterét, ma már 320-340 ezer forint ugyanez - állítja az ingatlanfejlesztő. Itt pedig a stúdiólakások négyzetméterára 550-620 ezer forint között alakul.

Az épület keveri a befektetés és a saját hasznosítás előnyeit: a tanulók szüleinek lehetőséget ad, hogy úgy vásároljanak be egy lakást a gyerekük iskolájának közelében, hogy a suli után vagy kiadni, vagy eladni az építtető elvárásai szerint elég kedvezően lehet majd. És tényleg ezt mutatják a trendek.

screen_shot_2017-11-13_at_17_34_54.png

screen_shot_2017-11-13_at_17_34_12.png

Ami viszont az egész házban a legcsodálatosabb, az a homlokzat. A Mantra Development úgy gondolta, hogy az épület megérdemli, hogy alumínium kompozit lemezzel fedjék be, ami önmagában is elég menő, viszont ők ebből is a drágábbat, a beeső fény iránya alapján színváltós verzióra kértek árat. Így néz majd ki:

23eafe_8836bd4ec5e849e098834590808079bc_mv2_d_3147_5120_s_4_2.jpg

Valószínűleg ez lesz Budapest legdrágább négyzetméteráron épített társasházi homlokzata a kivitelező szerint.

Persze a cég nem a véletlenre bízta, bejönnek-e a számításai, vagy sem. Mielőtt belevágott ebbe a projektbe, rengeteg szempontot mérlegelt, külföldi hasonló projektek sikerét is vizsgálta és arra jutott, hogy noha a Corvin-negyednél fontos volt a tömegközlekedés közelsége, és persze fontos a piac, meg az egyetem jelenléte is, mégis a legfontosabb: a gazdag szomszéd. Azok a városrészek fejlődtek a várakozásoknak megfelelőek, ahol a szomszédos kerületben volt tőke. Ez pedig itt nem lesz probléma. 

Az viszont, hogy egy ilyen cég piaci alapon így döntött, és tesz is a környék fejlesztéséért, azt mutatja, hogy a Magdolna-negyed fejlődése megállíthatatlan lesz, és érdemes lesz rendszeresen idelátogatni majd, hiszen másféle izgalmakat is rejt hamarosan a kerület a korábbiakon túl is.

A Simona ház 1. tervezett átadása: 2018. április. Akit jobban érdekelnek a lakások, akár befektetői, akár beköltözési céllal, itt tájékozódhatnak

Disclaimer: Mantra Development Az Én Menő Lakásom hirdetője.

Menő budapesti lakások - A miniatűr tér művészete

szucsadam 2017 november 16.

Komolyan mondom, Budapesten a rengeteg kicsi belvárosi lakás és az Airbnb együttes hatásaként elkezdett kifejlődni egy újfajta kollektív tudás.

Annak az ismerete, miként lehet egy aprócska térbe belepasszírozni egy lakás valamennyi funkcióját, méghozzá a modern elvárások szerint.

Legyen egy nappali, ahol ledőlsz, tévézel. Tudj fogadni vendéget, kitenni valami rágnivalót meg poharat elé. Tudj étkezni, akár valakivel kettesben. Tudj főzni. Elférjen egy nagy hűtő. Franciaágy. Egy külön dolgozósarok, asztallal. Tárolóhely a könyveknek, ruháknak, nyomtatónak. Mosógép, zuhanyzó, vécé. Kiülős rész a szabadban.

Huszonkét négyzetméteren.

Na jó, természetesen a történet úgy kezdődik, hogy kiütöd a falakat, vagyis elforgatod őket: galériát hozol létre, ami jelen esetben 13 négyzetméter pluszt adott, alatta 220, felette 204 centiméteres magasságot értek el. András az Én Menő Lakásom workshopján is tanult, így a képek alapján állíthatjuk, merészen és ügyesen vágott bele ebbe a projektbe. Egy csomó olyan részletet fedezhetünk fel, aminek köszönhetően ez lett a legszellősebb ilyen lakás, amit eddig láttam (pedig ennek szinte szakasztott alaprajzi mását korábban már bemutattuk).

Mutatom azokat a trükköket, amik nekem leginkább tetszettek.

1. A konyha logikai határai

20170729_20.jpg

Egy ekkora lakásnál nincs hely a konyha minimális elválasztására sem a nappali tértől, de a csempe és a járólap ügyes használatával elérhető, hogy a bent lakó fejében megtörténjen az elkülönítés. Így egyértelműbbek a funkciók, talán még a tér is nagyobbnak tűnik, kellemesebb az érzet.

2. A vendégfotel színei

20170729_22.jpg

Kiemelném a vendégfotel tarka színeit, ami elsőre elüt a lakás alapszíneitől, mégis nagyon feldobja, és központban állva összetartja az egész koncepciót. Ilyen merészségek miatt lesz egy lakás különleges.

3. Átlátszó étkező székek

20170729_21.jpg

Két szék a nappali közepén eléggé összenyomja az egyébként is kicsi teret. Ezzel a megoldással viszont - noha a szék ugyanott van - mégis tágasabb érzetet kapunk.

3. Kihúzható dohányzóasztal

20170729_08.jpg

Egy ilyen lakásban, amit lehet, kettős funkcióval kell ellátni. Jelen esetben a dohányzóasztal egy kisebb, második asztalkát is rejt.

4. Varrógép alap a csaptelep alatt

20170729_33.jpg

Nem egyedi ötlet, mégis a kis térben a kovácsoltvas láb kellemes, szellős hatást kelt, és jól is néz ki.

5. Egyedi méretű íróasztal

20170729_05.jpg

Érdemes a lábunkhoz igazítva éppen akkora asztalt gyártatni, amekkorára szükségünk van, a több teret használjuk inkább a könyveinknek, iratainknak, nyomtatónak. Ebben a lakásban a bútorok jó része mind egyedi tervezés, asztalos készítette.

6. Félig zárt galéria

20170729_01.jpg

Egy galéria szükségszerűen sokszor nagyon nyitott, platform érzetet kelt, noha egy hálószoba esetén szükség van némi intimitásra is. Jelen esetben ez megvalósul, félig zárt a felső tér.

7. Dupla “éjjeliszekrény”

20170729_10.jpg

Az ágy mindkét oldalán van pakolási lehetőség. Ahol a falhoz simul a fekhely, ott is megoldották egy süllyesztéssel a szekrénybe.

8. Mini Provence

20170729_40.jpg

A bejárati ajtó előtt egy kis műfüves placcot alakítottak ki, raklapokkal körbekerítve. Ez ugyan kicsit újraértelmezi a társasházi közös tér fogalmát, de amíg a lakók nem szólnak érte, szerintem bele kell férnie. Annyira jó hangulatot áraszt.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.