Hogyan vegyük észre a lehetőséget az ingatlanhirdetésekben? - Kipofozzuk 1.rész

Andris és Ildi 2018 február 14.

Ebben az új sorozatban Ildi és Andris elmeséli, hogyan működik egy lakásfelújítás, ha a tervező saját magának dolgozik. Ez azért hasznos olvasmány, mert láthatjuk a kivitelezési dilemmákat: azt hihetnénk, hogy a gyakorlott lakásátalakítók elé sosem gördül akadály és mindig minden flottul, terv szerint készül el elsőre. Lássuk hát, hol tart a dolog most, és hogy milyen akadályok gördülnek a tervezők útjába. 

Annak idején a lakberendezést saját lakásunk átalakításával kezdtük kóstolgatni, ezzel a projekttel kerültünk be az Én Menő Lakásom csapatába.  Aztán úgy alakult az életünk, hogy tavaly év végén hirtelen felindulásból eladtuk szeretett kis lakásunkat. Nagy döntés volt elbúcsúzni tőle, de szerencsére a létező legjobb fej vevő csapott le rá, aki tovább viszi a munkánkat.

Ez az a lakás:

(fotó Tuba Zoltán)

Még mi is meglepődtünk magunkon, hogy pár héttel az eladás után újra megmozdult egy új kihívás gondolata bennünk, és nem bírtuk ki, hogy ne nézegessük az eladó lakásokat. És aki keres, az talál, így esett, hogy egy új, saját projektbe vágjuk a fejszénket heteken belül.

Folyamatosan beszámolunk a felújítás alakulásáról, ha van kedvetek, kövessétek a fejleményeket. Az első részben megmutatjuk a kiindulási állapotokat, és azt a folyamatot, ahogyan emellett a lakás mellett döntöttünk.

Mik voltak a kritériumok?

Mikor elkezdtünk a lehetséges új lakás után kutakodni, akkor elsősorban kis méretű, felújítandó garzont kerestünk, hogy kompromisszumok nélkül teljesen a saját ízlésünkre formálhassuk azt. Ezen kívül cél volt, hogy ne a földszinten legyen, és lehetőleg legyenek jók a fényviszonyok. Ami az elhelyezkedést illeti, szerettünk volna a VI. kerületben, az Andrássy út környéken maradni. Ezeknek a feltételeknek igazából egyetlen egy lakás felelt meg, amit meg is néztünk.

Hirdetés és realitás

Az elhelyezkedés remek, a Kodály Körönd közvetlen közelében található ez a rendezett, tiszta ház, egy kis kávézó utcájában, amit egyébként is nagyon szeretünk. Szerencsére a valóságban csábítóbb kis zug ez, mint ahogy a fotók azt visszaadják, ezért sem szabad csak a fényképekre hagyatkozni lakáskereséskor és kihúzni a listáról egy potenciálisan jó lakást a nem túl fényes hangulatú fényképek miatt.  Itt jegyeznénk meg, hogy bár akad már néhány exkluzív lakásokban utazó iroda, amelyek professzionális képekkel teszik csábítóbbá az eladó lakásokat, nagy általánosságban még mindig az amatőr minőségű képek dívnak a hirdetésekben, még azokban is, amelyeket ingatlanosok tesznek föl. Reméljük, hogy hamarosan változni fog ez az arány, hiszen végül is a képi információ az, amely azonnali érzelmi hatást tud kiváltani a lakáskeresőben, és valljuk be, az érzelmek elemi fontosságúak lehetnek egy ilyen döntés meghozatalában, akármilyen racionális is próbál lenni az ember a leendő lakása kapcsán. De amíg ez a helyzet, mindent nézzünk meg személyesen, aminek egy kis esélyt is adunk.

Személyes háttér

Van még egy tényező lakásvásárlásnál, amit nem igazán lehet szempontnak tekinteni, de mindenképpen hozzáad a jóérzésünkhöz, ha megvalósul. Mégpedig hogy kitől vásároljuk a lakást. Egy család jelen esetben az eladó, hat örököstől vásároltunk, akik nagyon szimpatikusak, kedvesek, és jó volt hallani, ahogy saját gyerekkori élményeiket osztották meg a lakással kapcsolatban, és kedves történeteket meséltek a néniről is, akié a lakás volt.

 


Vonzó részletek

A hirdetés fotóin megbújó apró részletek közül engem a bejárati ajtó vett le a lábamról, Andris a viszonylag jó állapotú spalettákat és ablakokat szúrta ki. Tudjuk, hogy a nyílászárók cseréje vagy felújítása fontos tétel lehet a büdzsében, főleg ha az ember a régi megjelenéshez hű akar maradni,  így az első látogatás alkalmával közelebbről is megvizsgáltuk azok állapotát, és örömmel konstatáltuk, hogy csiszolás és újrafestés, valamint némi tömítés alkalmazásával nyugodtan megtarthatjuk a szép eredeti ablakokat. A spalettákat érdemes lesz leszerelni és a zsanérokat kicsit megigazítani vagy lecserélni, mert kissé meg vannak vetemedve, tökéletlenül záródnak. Viszont a bejárati ajtó teljes cseréje erősen elgondolkodtató. Az ajtó fölötti világítóablakok egyrétegűek, az ajtó sem szigeteli túl jól a hangot és hőt, ami viszont fontos lesz, mert a lakás, a fürdő kivételével, egyterű lesz, így a nyugodt alváshoz szükséges csendet a külső nyílászárók kell, hogy biztosítsák. Ezt még körüljárjuk később, de mindenképpen ragaszkodnánk az eredetihez hasonló ajtóhoz, mégpedig lehetőleg fából, ami tapasztalatunk szerint nem olcsó, de szépen meg lehet csinálni úgy is, hogy a régi tokot bent hagyják.  

 A képek alapján azt is kisilabizáltuk, hogy nagyjából négyzetes lehet az elosztás és szerencsére igazunk is lett. Egy pici lakás esetében nyerő a minél egyszerűbb alaprajz, főleg a külső főfalak tekintetében, mert sokkal nagyobb eséllyel tudunk folyosók és holtterek nélkül szellős helyiségeket kialakítani. Ezen kívül az is szerencsés, ha a vizesblokk (ezen belül is a wc a kritikus, azt nem mindig könnyű elköltöztetni az eredeti helyéről) a lakás egyik oldalán és/vagy egy eldugottabb sarokban helyezkedik el, hogy a főbb terek, úgymint a nappali és a konyha számára jusson minél több fény és hely.  Ez a lakás nyerő ebből a szempontból is, mert ahogy az alaprajzon láthatjátok a jelenlegi fürdő a hátsó sarokban húzódik meg, így a fronton lévő ablakokból minden fény akadály nélkül áramlik a fontos helyiségekbe. Azon a télközepi napon, amikor megnéztük a lakást, szép napsütés volt, és hiába belső udvarra nyílnak, a tágas udvar és a kedvező fekvés révén a nagy ablakokon bekúszott néhány fénynyaláb. Nem volt vakítóan világos, de éppen elegendő ahhoz, hogy kellemes érzésünk legyen.

eredeti_alaprajz.jpg

Fotók: ingatlanirodák hirdetéseiből

A technikai részletek közül kiemelnénk a házközponti fűtést, ami egyszerre nagy előny és egy kicsit meg is köti a kezünket. Előny, hiszen nem kell borsos összegeket költenünk egy új, gázcirkós rendszer kialakítására vagy elektromos fűtésre. Megkötés azért, mert észrevettük, hogy az egyik fő fűtéság úgy megy föl a felső szomszédhoz, hogy közben tesz egy idétlen kanyart a levegőben, ami kissé útban lesz nekünk az átalakítás során. Emellett a már nem szükséges csöveket sem tudjuk úgy eltávolítani, hogy közben megy a házban a fűtés. Ezért ki kell találnunk, hogyan tudjuk lezáratni a rendszert fűtési szezonban vagy közvetlenül azután, és átalakítani, amit kell, de erre remélhetőleg találunk megoldást.

A villanyvezetékek, kapcsolók, dugaljak, villanyórák már ránézésre is cseréért kiáltanak, de ezzel eleve számoltunk, hiszen falmozgatáskor amúgy sem kerülhető el a villanyszerelés, és régi lakásban jobb biztosra menni a meglévő rendszerrel, életvédelmi okokból szinte mindig az újravezetékelést javasoljuk ügyfeleinknek is. A képeken láttuk a klasszikus parkettát, amit az ember mindig szeretne megmenteni, de a realitás nagyon sokszor mást diktál. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a mi esetünkben megoldható-e, de ahogy az lenni szokott, az egész padló hullámos, a parketták között félujjnyi hézagok tátonganak. Tehát fölszedni biztos föl kell, az új alaprajz függvényében átgondoljuk, hogy újra lerakjuk-e (ilyenkor veszteséggel kell számolni, hiszen nem 100%-ban használható fel a régi anyag) vagy teljesen új melegburkolat kerüljön be. A hidegburkolatok nem a megmentendő kategóriába esnek, azokra teljes csere vár. Jelenleg az új elrendezés terveit pontosítjuk, és a kivitelezési részleteket tárgyaljuk a ház gondnokával és a szakemberekkel. A konkrét tervekről, a stílusválasztásról és az átalakítás minden fejleményéről további cikkekben olvashattok majd.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

A DIY-lakás archetípusa

Magyarósi Csaba 2018 február 08.

Na ilyen sem volt még, annál izgalmasabb a sztori: eladtunk már egy rakás olyan lakást, aminek a tulajdonosa a felhívásunkra jelentkezett és gondos előválogatás után megfelelő minőségűnek találtuk, hogy felvegyük a Menő lakásom kínálatába, de olyan még nem volt hogy egy, a sorozatban korábban már bemutatott kégli kerüljön fel az adatbázisba.

Pedig most pont erről van szó. És nem úgy, hogy két hete írtunk Vera lakásáról, most meg el lehet vinni, hanem sok-sok éve, a sorozat kezdetén döbbentünk rá, hogy mennyire jól néz ki ez a DIY kégli, aminek minden szeglete eredetibb, mint a legtöbb óriásátalakításon átesett Airbnb-s konfekció.

Vera ugyanis minden négyzetmétert maga tervezett meg saját magának egy olyan helyszínen, amire eredetileg nem is vágyott, egyszerűen csak megörökölte ezt a lakást, aztán a felújítás alatt rájött, hogy fantasztikusak az adottságok és szépen lassan beleszeretett.

nappali2.jpg

nappali4.JPG

nappali5.JPG

Nem egyedül állt neki a munkának, hanem a lakberendező végzettségű Tóth Gergely Mátéval, akinek jól jött egy pilot-projekt. Felajánlotta hát az épp az átalakítással küzdő Verának, hogy szívesen segít neki ingyen, ha cserébe referenciaként bemutathatja majd az elkészült lakást.

És a munkák során nemcsak annyi történt, hogy mindent átalakítottak, de lényegében mindent újraértelmeztek és felhasználtak. A húsdarálókból lámpatartó lett, a mosdóból kiemelt ajtófélfából ékszertartó:, a zöld-fehér konyhaszekrényből ruhásszekrény, a hokedliből éjjeliszekrény, a hivatalosan is javíthatatlannak nyilvánított zongorából könyvszekrény, és így tovább.

Ezt a lakást nem a különösen drága alapanyagok, vagy a minden elemében otthonosságra törekvés teszi szerethetővé, hanem a nagyon ügyesen kitalált és jó arányban elszórt, olcsón megvalósítható ötletek.

És ez a kégli most eladó, szuper adottságokkal: ott van Budán, lényegében a Margit híd mellett, a környéken minden fellelhető, óvoda, iskola, boltok, kávézók, gyógyszertár, bank, posta, szombaton piac, uszodák, fürdők, bevásárlóközpont és a Margit-sziget, itt áll meg a szentendrei HÉV, 4-es 6-os, 17-es, 41-es, 19-es villamos, 11-es, 9-es, 26-os, 109-es, 91-es, 191-es, 291-es busz és éjszakai buszok, a rezsi - közös költséggel együtt - havi 23ezer forint és Airbnb-s lakásnak is kiváló ez a 68 négyzetméteres, második emeleti kétszobás lakás 45,9 millió forintért, szóval négyzetméterenként 675 ezer forintért, ami ezen a környéken elég jó árnak számít. Az árban a berendezés nagy része is benne van. Ha érdekel, itt tudod megnézni a hirdetést.

Egy szürke konyha nem lehet menő? Azt csak hiszed!

Horváth Patrik 2018 február 07.

A konyha a nappali mellett a lakás egyik legfontosabb pontja, azt hiszem, ebben a legtöbben egyet értünk. Egy fajta közösségi hely, amely nem mellesleg helyet és teret ad a főzésnek és ez által a kreativitásnak is. A lakások vagy mondjuk úgy, áhított lakások nagy részt meleg színekkel operáló konyhabútorokból állnak, itt egy kis vajszínű szekrény, ott egy vörösbe hajló pult, nem elfeledve természetesen a hangulatot nagyban befolyásoló virágokat, fából készült dolgokat és egyéb növényeket.

Katalógusokban és az interneten ugyanakkor egyre többször találkozni kifejezetten hűvös tónusokat és színeket felvonultató installációkkal, amelyek fotókon tényleg lenyűgözően festenek, de a mindennapokban valljuk be, elég kevés ember érezné jól magát egy olyan helyiségben, ahol a fekete és a szürke különböző árnyalatai dominálnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeknek a színeknek tiltólistán lenne a helyük, éppen ezért hoztunk pár olyan konyhát, melyekbe egész ügyesen csempészték be őket.

1-eileen.jpg

11-un-gyve.jpg

15-cucina.jpg

16-francis-ve.jpg

18-country.jpg

19-lakeview.jpg

2-plateua.jpg

20-mod-con.jpg

7-art.jpg

Képek forrása: homedesignlover.com

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Menő budapesti lakások - Napfényes rózsadombi

szucsadam 2018 február 05.

Enikő és férje, Balázs mára már gyakorlott és ügyes lakásfelújítók lettek: nemrég Nagyvonalú Pesti néven szerepelt nálunk egy hatalmas lakásuk a Vígszínház mögött, most hasonló stílusban valósítottak meg egy kompaktabb otthont a Rózsadombon.

Ami sok olyan előnyt sorakoztat fel, amire egy rózsadombi lakásnál egyébként nem is számítanál.

Maga az épület egy átlagos, 70-es évekbeli kockaház, kerttel. Az egyik oldalán egy kapu, amivel szemben egy dupla garázs nyílik fel, ahol kényelmesen elfér két autó. Na, ez a körülbelül 30 négyzetméteres garázs rögtön a lakáshoz tartozik, az autóból pedig egy ajtón át először a száraz tárolóhelyiséghez jutunk, majd a lépcsőházba, így télen papucsban is elindulhatunk bárhová autózni.

A lakás a legfelső szinten található, aminek a hátránya, hogy nincs lift, vagyis gyalog kell feljutni, előnye, hogy nincs mellettünk szomszéd, és a lépcsőház itt már természetes fénnyel bőven megvilágított három oldalról (kelet - dél - nyugat, mennyei kombó), és a bejárati ajtó előtt egy senki más által nem használt, kényelmes tér is található.

A lakásba belépve rögtön arcon vág a fény. Balra két helyiséget alakítottak ki, egy franciaágyas hálószobát és egy kisebb, egyszemélyes ággyal felszerelt vendég (gyerek?) szobát. A két szobát egy közös, elég méretes, 8 négyzetméteres erkély köt össze. Tudom, ez télen annyira nem elképzelhető, de tavasztól őszig itt hatalmas reggelizésekre, vacsorákra és italozásokra van lehetőség, a Baba utca csendes, forgalom alig van, a város pedig szinte minden irányban alattunk helyezkedik el. Jöhetnek az “az melyik tévétorony?” kérdések.

Ha érdekel a lakás, ide érdemes ellátogatnod.

A bejárattól jobbra a nappali-étkező-konyha egység, utóbbi félig leválasztva, de azért megtartva a logikai összetartozás érzését. A nappali ablakai kábé kelet felé néznek, így télen a nap első sugarai felmelegítik a teret (Gellért hegyre, Mátyás templomra látunk rá), este pedig a hálószoba ablakán látjuk a lemenő napot.

A lakás dizájnjának központi eleme - bármilyen meglepő - a nappaliban található dohányzóasztal alatti szőnyeg volt. A minta adta az összes többi bútor és kiegészítő színét is, ilyen az, amikor beleszeretsz egy egyszerű kiegészítőbe, és végül egy költeményt raksz össze belőle.

A teljes felújítás magában foglalta a belső nyílászárókat, új víz-, villany- és fűtésrendszert alakítottak ki, új redőnyt, szúnyoghálót szereltek fel, cserélték az összes burkolatot, egyedi, asztalos által készített konyhabútort és beépített szekrényeket helyeztek el.

A lakás egyébként eladó, a négyzetméterára nem magasabb a pesti belvárosinál, ha érdeklődnél iránta, további infókra vágysz vagy megnéznéd, ide érdemes ellátogatnod.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

A fények szerepe a mindennapokban

Horváth Patrik 2018 január 24.

A lakás felújítás, illetve a nulláról való építkezés egy kifejezetten kreatív és izgalmas folyamat, melynek során megpróbáljuk a rendelkezésre álló teret tudásunkhoz és pénztárcánkhoz mérten minél otthonosabbá varázsolni. Egyre többen figyelnek a bútorok anyaghasználatára és színére, illetve kezd egyre fontosabbá válni, mi milyen anyagból készült.

Van ugyanakkor valami, ami nappal sosem fog feltűnni, hogy hiányzik, ez pedig nem más, mint a hangulatvilágítás. A különböző fényforrások gyakorlatilag végtelen számú lehetőséget tartogatnak számunkra, használatukkal olyan atmoszférát teremthetünk, melyet a különböző lámpák és világító dekorációk nélkül szinte lehetetlen volna megvalósítani. Gyakran látni olyan lakásokat, ahol a nappali és az esti hangulat merőben eltérő egymástól és ezt elsősorban a nem ritkán a szem elől is elrejtett fényforrásokkal oldják meg. Pár fotó amolyan inspirációnak:

1_decoholic_org.jpg

2_harpersbazaar_com.jpg

3_12.jpg

4_ewaiwnetrze_pl.jpg

5_10.jpg

6_behance_net.jpg

7_therattleroom_com.jpg

8_6.jpg

Képek forrása: decoholic.org, harpersbazaar.com, ewaiwnetrze.pl, behance.net, therattleroom.com

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Menő budapesti lakások - Milyen az a lakás, ami olyan, mint egy út?

szucsadam 2018 január 17.
Nem is akármelyik, a 66-os!

Ferinek készítettünk egy örömlakást. Azért örömlakás, mert minden jó összejött: izgalmas igények, jó koncepció, koherens dizájn és egy olyan megrendelő, akivel öröm együtt dolgozni. Én persze már csak a végén, a kész lakásba léptem be (szerencsés helyzet), de így sem volt nehéz kitalálni, mi járt Annabelláék fejében, amikor kitalálták ezt a személyes, izgalmas összhatást.

A kanapé tényleg egy Trabantból készült, mondanom sem kell, nehéz volt találni olyan vállalkozót, aki hozzányúlt ehhez a high-technek épp nem nevezhető matériához, hogy kanapét varázsoljon belőle. Imádtam azt is, ahogyan a meszelt a nyers és a fémfelületek találkoztak. Ezt annyira komolyan vették Annabelláék, hogy fém lábazati elemeket is beterveztek - Misi pedig komoly ábrázattal adta ki a hitetlenkedő mestereknek a feladatot.

A képen nem látszik, de a rejtett ficsör ott látható: a nappali felére helyezett dobogó alatt tárolóhely és egy komplett, kihúzható ágy is helyet kapott. És most ne úgy képzeljétek el, hogy valami görgős megoldást valósítottunk meg: a kihúzható kétszemélyes (!) a parkettával érintkező sínek és kerekek nélkül, a levegőben lebegve csusszan ki, az ellensúlyok a másik oldalon, láthatatlanul teszik a dolgukat. Ez egy elég rossz kép róla, de így már el tudjátok képzelni:

dsc06626.JPG

Szerintem erről az ágyról érdemes lesz majd egy külön posztban megemlékezni.

A kiindulási alap természetesen nem hasonlított a végeredményhez. Ezen a képen látjátok a lakást a vásárlás után, külön szeretném kiemelni a sebtében odaépített rötyit a jobb sarokban. Na, azt azért sikerült egy fokkal tetszetősebbre kivitelezni.

img_3973.jpg

dsc06646.JPG

Kicsi lakás, szinte egyetlen tér az egész, mégis az emelvény miatt logikai elválasztás, és az izgalmas felületek miatt nagyobbnak érezzük. Mi nagyon büszkék vagyunk rá, reméljük nektek is tetszik.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

Tengerparti kunyhók ihlette lakások

Horváth Patrik 2018 január 09.

Manapság, ha lakásfelújításra kerül a sor, a többségnek jellemzően valami modern, olykor minimalista, de legfőképpen esztétikus és letisztult kép lebeg a szeme előtt, ha a végső kinézetre gondol. A durvább képzelőerővel, illetve merészebb fantáziával rendelkezők nem átallanak kitalálni valami témát is, melynek aztán központi szerepe lesz úgy a tervezés, mind a megvalósítás során. A téma szinte bármi lehet, kezdve egy színkombinációtól egy konkrét építészeti stíluson át egészen specifikus és vad dolgokig.

Ilyen vad dolgok lehetnek például a tengerparti kunyhók, melyeknek hangulatát és világát szeretnénk valahogy becsempészni egy jóval nagyobb, de nagyon nem a tengerparton lévő lakásba. A projekt nem lehetetlen, a mostani összeállítás ehhez a témához kíván némi inspirációt biztosítani. Mint látni fogjátok, a fából készült dekor elemek szinte mindenhol jelen vannak és színben is erősen dominál a barna, a fehér, valamint a szürke világosabb árnyalatai. Itt-ott a kék is előkerül, sőt, olykor még a falon lévő képekkel, illetve egy szánt szándékkal elhelyezett szörfdeszkával is ráerősítenek a kívánt hatásra. Jó nézelődést!

1_12.jpg

2_10.jpg

3_11.jpg

4_7.jpg

5_9.jpg

6_13.jpg

7_6.jpg

8_5.jpg

9_4.jpg

Képek forrása: decoist.com

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

Okosotthon: az igazi kényelem, ami teljessé teszi az új lakást

szucsadam 2017 december 21.

Az Én Menő Lakásom lakásfelújítási projektjeinek nagyon kevés kivétellel úgy van vége, hogy a tulajdonos elkölti a lakásra szánt pénzt, ezzel pedig lenullázza magát, és a legutolsó dolog, amire ekkor vágyik, egy újabb költekezés.

Pedig a lakás felújítása után már csak egy kis lépés lenne, hogy az otthont okossá, és így igazán kényelmessé tegyük.

Ha belépünk egy helyiségbe, felkapcsolódnak a fények. A lakásunk termosztátja nemcsak a belső, de a külső hőmérsékletre is reagál, így nem várja meg, hogy elkezdjen hűlni a lakás: ha kint hideg lesz, már dolgozik is rá odabent. Este más színű és más erősségű a világítás a nappaliban. Látjuk, melyik konnektorunkon mekkora fogyasztók vannak, tisztában vagyunk a kinti és benti páratartalommal, és ha kinyitjuk télen az ablakot szellőztetni, beindul a fűtésszüneteltetés, és a radiátor automatikusan lekapcsol.

És ezek egy okosotthon felhasználási lehetőségeinek csupán töredékei. Rajtunk áll, milyen észlelésre mit állítunk be.

Fél éve használom az Elgato okosotthon termékeit, úgyhogy kialakult egy képem arról, mik a lehetőségek jelenleg, és mik a határai az okosotthonnak. Ezek a termékek egyébként minimál dizájnt kaptak, általában hófehérek, így a legtöbb most felújított lakásban tökéletesen belepasszolnak a környezetbe.

További előnyük, hogy Apple HomeKit kompatibilisek. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy összekapcsolódnak egy iPhone-nal, hanem hogy mélyen integráltan működnek együtt vele. Egyetlen érintéssel elérhető a vezérlésük, és ha elmegyünk otthonról, érzékeli a helyzetváltoztatást és az előre megadott változtatásokat ilyenkor minden eszközön beállítja. Például lekapcsolja a fényeket, a konnektorokat, “letekeri” a hőmérsékletet és így tovább.

Elgato EVE Motion

image006.jpg

Ez egy mozgásérzékelő, ami kinézetre nagyon hasonlít a többi Elgato eszközre: nem látszik rajta, hogy mozgásérzékelő lenne, vagyis nem teszi ipari csarnokká az otthonunkat. A Motion eszköz annyit tud, hogy figyeli az általa belátott szögben érzékelhető-e mozgás. Ha igen, ezt kommunikálja okostelefonunk vagy tabletünk felé, amin egyébként beállíthatjuk az eszköz érzékenységét is.

Csakhogy míg korábban egy mozgásérzékelő „van mozgás / nincs mozgás” jelpárosát csak villanyszerelői munka után tudtuk feldolgozni, és mondjuk ezzel kapcsolni egy lámpát (tehát ha belépünk a szobába, legyen fény), addig egy okoseszköznél ezt megtehetjük vezeték nélkül. Ha van egy okos izzónk vagy egy Eve Energy okoskonnektorral ellátott lámpánk, máris összeköthetjük a két eszközt egy logikai kapcsolattal. Ha pedig a mozgásérzékelőt vagyonvédelmi okból használjuk, csak pár kattintás, és az Elgato alkalmazásában beállíthatjuk, hogy üzenetet kapjunk, amint valaki vagy valami elhalad az eszköz előtt (például amikor senki sincs otthon).

Állapot - visszajelzés - akció - automatizmus, ezek a szintjei az Elgato eszközök használatának. Tehát a készülék érzékel valamit, így különböző állapotokba vált. Mi ezt távolról, akár a Föld másik végéből is látjuk, és reagálhatunk rá, beavatkozhatunk. De ez még az okosotthonnak csupán egy szelete, az igazán kifinomult rendszereket automatizmusokkal tudjuk létrehozni: HA ez az érzékelő ilyen állapotba kerül, AKKOR ez a másik ilyen állapotba kerüljön.

Elgato EVE Door & Window

Még az előző eszköznél is egyszerűbb elmondani, mire jó ez a kütyü: felragasztva bármilyen nyílászáró peremére a két elemet figyeli, hogy az ablak vagy ajtó nyitva vagy csukva van-e (a két elem eltávolodott-e egymástól). Az okostelefonon mindig látjuk, hogy épp hol van nyitva az ablak, így nem kell végigjárni a lakást, hogy megbizonyosodjunk erről. Az otthoni bázis pedig biztosítja, hogy mindig biztosan megkapd az értesítést, ha valamelyik Door&Window-val felszerelt nyílászáróval történik valami.

Az automatizmus pedig ez esetben az lehet, hogy beállítjuk: ha nyitva az ablak - tehát szellőztetünk - a fűtés kapcsoljon ki, ne próbáljon az átmenetileg beömlő hideg ellenében ezerrel fűteni. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő termékhez.

Elgato EVE Thermo

elgato-eve-thermo-thermostatic-radiator-valve-04.jpg

A radiátor szelepét csavarhatjuk le, és ide erősíthetjük ezt az eszközt, ami különféle parancsok és beállított programok szerint állítgatja a hőmérsékletet. Természetesen érzékeli, hány fokos a levegő, és más eszközökkel összekapcsolva reagálhat arra is, hogy mikor van otthon valaki, mikor vannak nyitva az ablakok, vagy hogy hány fok van odakint.

Egy kis LCD kijelzőt is kapott az eszköz második generációja, ami nagyon hasznos, hiszen bár az alkalmazásban gyorsan elérhetőek a funkciók, mégsem akarjuk minden egyes ellenőrzéshez elővenni a zsebünkből a telefont. Az okoseszközöknek is jót tesz, ha megtartanak bizonyos elemeket a “buta-korból”.

Elgato EVE Degree

image010.jpg

Ez tényleg egy gyönyörű, falra is szerelhető hőmérséklet- és páratartalommérő, ami kültérben is használható, hiszen vízálló és mínusz 18 fokig képes működni. Vegyíti az okos megoldásokat egy szép kijelzővel, amin ugyancsak leolvashatóak a pillanatnyi adatok, az appból pedig visszamenőleg kinyerhető az összes görbe. Láthatjuk, a lakásunk levegője melyik napszakban milyen állapotban volt, így akár még azt is kideríthetjük, egy növényünk miért pusztult el.

image004.jpg

Az automatizmus segítségével párásító berendezéseket indíthatunk el, ha a levegő páratartalma egy bizonyos szint alá csökkent, vagy vezérelhetünk ventilátort, ami a nagy melegben kapcsol be. Így télen ez különösen hasznos, amikor a száraz levegő még a bőrünkből is kiszívja a nedvességet.

Elgato EVE Room

image002.jpg

image003.jpg

Az előző eszköz párja, csakhogy ez beltéri cucc, ami a hőmérséklet és a páratartalom mellett a levegő minőségét is vizsgálja. Amíg nem volt ilyen eszközünk, el sem tudjuk képzelni, micsoda oxigénhiányos környezetben tartózkodunk egész nap: az alkalmazásból megtudhatjuk, mely napszakokban igazán rossz, elhasznált a levegő a szobáinkban, vagyis mikor érdemes szellőztetni egy alaposat. 

A Room a levegőminőséget az alábbi kategóriákba sorolja: Excellent - Good - Fair - Inferior - Poor. Az Excellentet nagyjából akkor látod, ha kiteszed az eszközt az ablakpárkányra. Ha Good kategóriában vagy, már örülhetsz, de éjszaka, hacsak nem nyitott ablaknál alszol - ami télen elég merész húzás lenne -, simán belecsúszol a skála rosszabbik végébe.

Az automatizmussal kapcsolatban nem tudom, mit lehet kitalálni, mert automatikusan nyíló okosablakokról még nem hallottam, pedig az lenne a jó, ha szellőztetne a szoba magától. Azonban beköthetünk a rendszerbe egy okoskonnektort, amibe ha egy elszívót vagy légcserélőt dugunk be, akkor az bekapcsol, ha a szobában rossz a levegő.

Elgato EVE Energy

image001.jpg

dsc06766.JPG

Na itt is van, az okoskonnektor. Egyrészt ugye szabályozható, hogy mikor kapcsoljon ki és be. Ez nagyon hasznos tud lenni olyan eszközöknél, amiknél fontos, hogy tutira kikapcsoljanak, ha elmegyünk otthonról. Ott felejtettem a vasalót? - szinte már vicc szintű a kérdés, de mégis azt kívánjuk néha, hogy 40 kilométerről vissza tudjunk pillantani a szobánkra. Na, ezzel vissza tudunk, és ha nem kapcsoltuk le a vasalót, akkor így le tudjuk. De nem csak visszanézni lehet, olyan hasznos helyzet alapú automatizációkat lehet beállítani az Energyvel, hogy ha elhagyod a lakást, kikapcsol az eszköz és már le is kapcsolt az összes lámpa és beáll a fűtés a megadott hőfokra.

Az eszköz ezeken túl figyeli a rajta áthaladó fogyasztást is, így azt is látjuk, hogy egy adott berendezés mennyi áramot zabál a hónap végi számlából. A kimutatás azonnali, így akár egy ilyen eszköz elég arra, hogy az egész lakást felmérjük, fogyasztónként. Persze erre is igaz, hogy a legjobb az egész lakást behálózni az eszközökkel, és teljes kontroll alatt tartani az otthonunkat.

A fenti eszközök két dologra képesek: egy rakás olyan információt szolgáltatni, visszamenőlegesen, amikről korábban fogalmunk sem volt. Ezeket az információkat egy helyen, egy alkalmazásban, nagyon jól áttekinthetően megtaláljuk, nem kell minden okoseszközre külön elindítani egy appot, a HomeKitben kezelhető minden. (Nagyon idegesítő tud lenni, hogy ha nem egy gyártótól vásárolunk, akkor az okoseszközöknek sokszor több a hátránya, mint az előnye. Például, ha csak ellenőrizni akarsz egy értéket, külön elindítani csak ezért egy programot.)

Persze ezek az Elgato eszközök nem fedik le a teljes okosotthon lehetőségeket. Viszont HomeKit-en keresztül az érzékelők vezérelhetnek más eszközöket. Akár még úgy is, hogy ha esőben szeretünk kávézni, beállíthatjuk, hogy ha az EVE Degree a páratartalom hirtelen megemelkedését érzékeli, akkor kapcsoljon be az okoskávéfőző. 

Persze ennél sokkal alapvetőbb és hasznosabb felhasználásokat találhatunk ki magunknak.

Disclaimer: az Elgato az Én Menő Lakásom hirdetője

Karácsonyfák azoknak, akik épp most fejezték be a felújítást

szucsadam 2017 december 19.

Aki fejezett már be lakásfelújítást, az tudja, milyen a közvetlenül ez utáni időszak. Eleve egy kemény időszak van az ember háta mögött, a költözés pedig újabb terheket ró az emberre. A legutolsó, amire ilyenkor gondol, hogy kreatív legyen.

Ja nem. A legutolsó az, hogy vegyen egy hatalmas fenyőt, és megpróbálja belefaragni a talpába. A kreativitás csak a második hátulról.

Mi találtunk néhány karácsonyfa ötletet erre az esetre, kifejezetten közvetlenül építkezés utáni karácsonyra, így folytatjuk a múlt heti poszttémánkat.

1. Raklap karácsonyfa

Mi más maradhatna egy építkezés után a nyakunkon, mint egy csomó raklap. Válasszunk ki egy jobb állapotban lévő, majd egy dekopírfűrésszel, esetleg egy jobb kézifűrésszel ejtsünk rajta két határozott vágást. Hosszabbítsuk meg a gerincét, két kisebb deszka felfúrásával.

Kész.

A lényeg a díszítés, és ha szeretnénk, hogy magában megálljon, egy talpat is könnyen készíthetünk a maradék fákból.

 

 

 

2. Raklap karácsonyfa, nagyon lustáknak

Vaaaagy lehet azt is, hogy egyáltalán nem vágjuk ki a raklapot, csak úgy:

 

 

3. Karácsonyfa el nem pakolt cuccokból

Amíg dobozokból élünk, használjuk a dobozban lévő tárgyakat karácsonyfa-készítésre. Lehet például egész pofás műfát alkotni a könyveinkből, amik egyébként is halomban állnak a nappaliban, csak épp a halom formájával érdemes játszani:

 

4. Karácsonyfa a sittes fából

Miután az asztalos végzett a konyhabútorral, és mielőtt elmenne tőlünk haza karácsonyozni, javasoljuk neki még egy apróság elvégését, grátisz. Mutassuk meg neki ezt a képet, hogy a maradék fákból esetleg összevághatna egy ilyen megoldást, és ha már ott van, fel is fúrhatná egyenként a falra.

Ha az asztalos azt mondja, hogy persze, szívesen, akkor valószínűleg kiütve fekszünk a konyha közepén, és épp álmodunk.

 

+1 A tavaly bemutatott fánkat is nagyon szeretjük azóta is, bár ehhez el kell menni az erdőbe, ágakat gyűjteni. De az talán még jól is esik.

Boldog karácsonyt mindenkinek:)

 

untitled.jpgHa te is szeretnél jövőre átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

Ha már unod a klasszikusokat: alternatív karácsonyfák a menő lakásodba

Horváth Patrik 2017 december 11.

Lassan, de biztosan itt a karácsony újra, ennek első és biztos jele, hogy a bevásárlóközpontokban egyre nagyobb a tömeg és szinte mindenhol karácsonyi zene szól. Az ajándékok beszerzése olykor maga a pokol, és sajnos sok esetben a megfelelő fa kiválasztása, hazaszállítása, befaragása, majd feldíszítése se sokkal jobb mulatság. A látvány és az általa kölcsönzött hangulat persze sok mindenért kárpótol, ennek ellenére egyre többen vannak azok, akik - környezetvédelmi vagy akármilyen más indokból - úgynevezett alternatív karácsonyfát szeretnének állítani.

Ezzel a kis válogatással egyrészt nekik szeretnénk adni pár ötletet, hogy inspirálódhassanak. Van itt mindenféle papírlapból épített kisebb és nagyobb fa, fából, mécsesekből, megsárgult levelekből, műanyagból, de még összevágott havas fát ábrázoló fotóból összeállított dekoráció is.

chloethurlow_com.jpg

petagadget_com.jpg

gomommygo_nl.jpg

upcyclethat_com.jpg

karinkrut_com.jpg

12thblog_com.jpg

hometalk_com.jpg

lumberjocks_com.jpg

365greetings_com.jpg

decoist_com.jpg

viralslacker_com.jpg

thenest_com.png

casinhacolorida-simone_blogspot_hu.jpg

Képek forrása: chloethurlow.com, petagadget.com, 12thblog.com, upcyclethat.com, lumberjocks.com, viralslacker.com, hometalk.com, decoist.com, gomommygo.nl, karinkrut.com, 365greetings.com, thenest.com, casinhacolorida-simone.blogspot.hu

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.