Budapest legszebb lépcsőházai: Visegrádi u. 29

szucsadam 2016 június 08.

A lakásba nem a lakásajtón belépve érkezünk meg, hanem már a lépcsőházi kapun átlépve kell, hogy élmény legyen eljutni az otthonunkig. 

Ezt a szemléletet Budapesten sok helyen alkalmazták, de talán az újlipótvárosi bérházakban találkozunk vele a legtöbbször. A historizmus utáni, modernebb építészeti irányzatok közül több megtalálható itt, a Bauhaus, az art deco vagy a szecesszió képviselőit is fellelhetjük, és mindig akadt olyan tervező, aki kipróbált valami újat, olyat, amit máshol még senki nem alkalmazott Magyarországon.

A Visegrádi utca 29. lépcsőházi előtere például hihetetlenül aprólékosan díszített, domborművekkel, üvegdíszekkel, márvány padokkal. Olyan pompa ez, amit a saját lakásába érkezők otthon nyilvánvalóan nem tapasztalnak, de a kapun való bejutás után mégis egyfajta pátosz keríti őket hatalmába.

Kicsit úgy érezzük magunkat, mint egy ravatalozóban - mondta egyszer Maczó Balázs, a korábban újlipótvárosi sétákat is szervező helytörténész. És tényleg, a négy nőalak, a felületek és díszek összhangja valóban már-már kellemetlen, elmúlást idéző hangulatba hoz minket, és ez nem véletlen. 

A szecesszió két alapmotívuma ugyanis a nő és a halál.

A szecessziós építészek között nagy verseny volt például, hogy ki tudja leghűbben rekonstruálni Attila sírját, és a tervekből meg is valósult néhány valódi ravatal - mesélte Balázs. Úgyhogy nagyon valószínű, hogy Klinger József tervező fejében is benne ragadt még néhány korábban készített síremlék, amikor ezt a lépcsőházat rajzolta.

Végül 1913-ban adták át az épületet (az építtető Spitzer Salamon és neje voltak). Ők a legfelső emeleten laktak, egy egész szintet elfoglaló lakásban - ezt később feldarabolták.

Egy magyar szabadalom is van a tetőszerkezetben, a Siegwart rendszerű üreges vasbeton gerendákból épült a tető. A második világháborúban orosz bombát kapott az épület, úgyhogy bármennyire is jó teherhordók voltak, kénytelenek voltak megadóan szétrobbanni.

Ha menő lakásod van, és szeretnéd bemutatni, vagy szép lépcsőházban élsz, amiről jó lenne, ha szerinted is értesülne mindenki, akkor írj nekünk erre az email-címre. Minden más esetben az oldal felső menüsorát használd:)
süti beállítások módosítása