Miért ne lehetne nekünk is színes fürdőszobánk?

Nilla N. 2016 július 06.

Unalmasnak találod a fürdőszobádat? Most alakítod ki álmaid fürdőjét, és unod a megszokott formákat és színeket? 

Nem kell közhelyekben gondolkozni. Kialakíthatunk egy elegáns, energikus, színes helyiséget, ahol jól érezzük magunkat, miközben megtisztulunk.

A színek kiválasztása több időt vehet igénybe, de megéri. Attól függ, mennyire mélyen változtatunk a berögződéseinken. Mondok egy példát: szaniterek. 

A szaniterek ma a trendi minimál dizájnt követve egyértelműen, szinte mindenhol hófehérek, és letisztult formáikkal rendkívül hatásosan érvényesülnek a fürdőszobák szintén hófehér, szürke, illetve semleges naturális környezetében.

De ez sincs kőbe vésve. 

szines_furdo_25.jpg

 Oké, lássuk, miért is szeretjük a színeket. A festményeken, képeken és a mindennapi környezetünkben a színek a forma képzésére, kiemelésére szolgálnak, illetve térformába vagy síkformában zártan jelennek meg. Gyakran azonban a színek válnak a kompozíció főszereplőivé: ilyen esetekben a forma alárendeltebb szerepet játszik. A színek érzelmek, hangulatok kifejezésére önmagában is alkalmas lehetnek. 

Épp ezért nem mindegy, mit választunk. A színek pszichológiája rendkívül összetett, mert az árnyalatok keltette benyomások sok tényezőből adódnak össze. Attól függően, hogy otthonod egyes részein milyen vérmérséklettel szeretnél élni, befolyásolhatod a színek segítségével a lelkiállapotodat.

szines_furdo_26.jpg

Nyilvánvaló, hogy a különálló kádak adják a legegyértelműbb választást, ha színes szaniterben gondolkozunk. Egyediségüket ugyanis épp a különböző színre festhetőségük adja. Ezek a mobiliák fokozzák a helyiség színhatását, és élénkítik a teret, visszahozzák a mókát a lakásba. A színek használatával lenyűgöző vizuális hatásokat lehet létrehozni. Akik már korábban is gondolkoztak színes fürdőszobában, általában a csempe színeit választották meg úgy, hogy passzoljon az egyéniségükhöz - most végre ehhez lehet igazítani az egyéb szanitereinket is. 

Az lábaskádak klasszikus, antik hatást kelthetnek. Persze ezek drágábbak, de a modern replikák jó alternatívát nyújthatnak. A bátrabbak bevállalhatják az erős árnyalatokat is, a vöröset, narancssárgát, lilát, mindemellett a pasztell színek vagy akár a fekete és a szürke is igazán elegánssá, klasszikussá tehetik a teret. Jó választás, ha mai, modern, letisztult fürdőszobát szeretnénk, de nem merünk annyira elszabadulni a színekkel.

szines_furdo_18.jpg

Tudatosan és értően használva, a semleges árnyalatok (krém, törtfehér, bézs, halványbarna, elefántcsont szín) kifinomult, különleges kompozíciók létrehozására is alkalmasak. A semleges színeket sajnos egyáltalán nem könnyű használni. Éppen semlegességük miatt egymással nem harmonizálnak igazán. Sok száz árnyalatuk közel nehéz is választani, mert a krém vagy a fehér színt különböző mértékben árnyalhatja a többi szín, vagy azok keveréke. A barnák egyaránt lehetnek zöldesek vagy sárgásak, a bézs is jelenthet a szürkés rózsaszíntől a halvány barnásig számtalan árnyalatot. A sokféle árnyalat véletlenszerű együttese meglehetősen lehangoló látvány. A helyes arányú színharmóniák kiválasztása tehát nagyon fontos.

Több gyártónál a kollekció a kádak mellett színes mosdókkal is kiegészül, ilyenek például a System Pool, a Blu Blue, a Riho, a Hydrobox, a Rexa Design, a Bette, vagy a Glass Design kádjai. A Riho akril kádjai a RAL skála bármely színében rendelhetők. Legtöbb esetben csak palástjuk felülete színes, a belsejük megmaradt a könnyen tisztítható fehér színben.

Merjünk színeket használni!

Ha szeretnél te is hasonlót, de segítséget kérnél álmaid színes otthonának megtervezéséhez, keresd Nillát, vagy a többi tervezőnket az Én Menő Lakásom csapatából.

A posztban szereplő szaniterek elérhetősége:

Hidrobox
Riho
Olympia
System Pool
Rexa
Archi
Bette


süti beállítások módosítása