Hogyan optimalizáltuk a teret egy aprócska garzonban?

Andris és Ildi 2016 augusztus 05.

Nagyon érdekes megkeresést kaptunk nemrég. Egy külföldön élő hölgy szeretne egy kis lakást vásárolni, azzal a céllal, hogy ha hazalátogat Magyarországra, otthonosan érezze magát, amíg azonban nincs itthon, a lakást rövid távra ki tudja adni.

Tanácsadásra volt szüksége, ezért néhány alkalommal találkoztunk. A személyes találkozóink célja az volt, hogy a vásárlandó lakás alaprajzát segítsünk átgondolni, optimalizálni, illetve segítsünk a lakás leendő hangulatának meghatározásában. Ilyen esetben az alaprajzra teszünk javaslatokat, rajzokat, valamint inspirációs képeken mutatjuk be az elképzeléseket, ami létező képek összeollózásából, hangulatképekből és kész lakások fotóiból állhat. Ennyi idő alatt kész terv átadására természetesen nincs lehetőség.

Nagy volt a szabadságunk: új építésű lakásról van szó, még a közfalak elhelyezésébe is bele lehet szólni. A megrendelő félelme, hogy az egyébként is kis lakás még kisebb helyiségekre van szabdalva. Szeretett volna egy, a lehetőségekhez képest, nagyvonalú teret kapni, illetve nagyon szerette volna, ha bőven van pakoló felülete, de lehetőleg ez egyik szobában se legyen túl feltűnő, azaz ne beépített szekrények borítsanak miden falat.

Fájlalta továbbá, hogy az étkező pult a terven mindössze negyven centiméter széles, ő viszont szeret főzni, kényelmesen étkezni, szeretett volna egy nagyobb étkező teret kapni. Nagyon jó hangulatú megbeszélés kerekedett, ami során gondolatban számtalanszor omlottak le és épültek fel a falak.

A berendezés, hangulat meghatározására is határozott útmutatásokat kaptunk. A hölgynek tetszik az ipari stílus, de igazán kényelmesen elegáns környezetben érzi jól magát. Kedvenc színe a rózsaszín, az arany, ezek emellett szereti a feketét is. Sokat olvas, szívesen jár múzeumokba, szeret síelni.

Lássuk, mire jutottunk.

A kiindulási alaprajz – amit a vásárolt lakás mellé adott a kivitelező - első ránézésre is kínálta az átalakítást, hiszen egy olyan átjárót tartalmazott a fürdő és a háló között, aminek csak összekötő szerepe volt, és négy ajtó határolta, tehát semmilyen tároló funkciót nem tud ellátni, ami egy pici garzonlakásban fájóan pazarolja a drága teret.

0_1.jpg

Az általunk javasolt alaprajz pedig végül ez lett:

0_2.jpg

A fent említett iránymutatás alapján először a diszkrét tárolást vettük célba, és a wc-t helyeztük át a fürdőszobába. Ezzel a wc területét megnyertük egy kicsi gardróbszobának, amiben rengeteg minden elfér, beépített szekrények kipipálva.

Második lépésként a háló falát arrébb toltuk, kiiktatva a téremésztő átjárót, így nyertünk a vámon, és a rév vesztesége sem fájdalmas, mert a megrendelő ki volt békülve a kicsike hálófülke gondolatával. Elégedett azzal, hogy egy ágy elfér a hálóban, amire még ajtó sem szükséges, hiszen többnyire egyedül használná a lakást. Mindenesetre egy tolóajtót javasoltunk rá, amelyet lehet úgy is kivitelezni, hogy annak nyitása egyáltalán ne vegyen el helyet a szobából. 

A nappaliban egy jóval nagyobb teret kaptunk. Az itt megnövelt falrészre kerülne a TV, vele szemben pedig a térbe állított kanapé. Nem mellesleg ezzel kilátás nyílt a nappali hatalmas ablakain keresztül egy buja, zöld területre. A nappalit és a hálót elválasztó fal nappali felőli oldalára tennénk egy könnyed, légies könyvespolcot, hasonló kivitelezésben, mint az inspirációs képen.

6.jpg

forrás: moovemag.com

A konyhában megszüntettük az L alakot, a konyha csak egyetlen falra fekszik fel, a felső szekrény körbefutná az ablakot, illetve a bejárati ajtó bal oldalára is kerül egy torony, ezáltal bőven lesz hely a gépeknek, és pakolni is lehet.

4.jpg

A konyha átalakításával befér egy normál méretű étkező asztal, és körülötte akár négy széknek is jut hely. Az ügyfél itt örült a legjobban, hiszen a 40 centiméteres étkező pultot egy teljes értékű étkező váltotta ki. Szó szót követett, és észre sem vettük, már a berendezésről beszélgettünk.

Az egyik legnagyabb falra nyers színű téglafalat terveztünk, szemben a könyvespolccal, ahol egy egyedi készítésű komód és egy aranyozott naptükör kiválóan tudna érvényesülni, akárcsak egy óriási, rózsaszínnel és kevés arannyal készült hatalmas absztrakt festmény. A többi falat fehéren hagynánk. Az étkezőbe kerek, márvány lapos asztalt választottunk, illetve áttetsző Eeames székeket, amik nem dominálnak, sokkal inkább beleolvadnak a környezetbe és engedik érvényesülni a többi elemet. A naptükör mellé egy Szputnyik lámpa került, érdekes harmóniát teremtenek együtt.

1_1.jpg

2.jpg

A konyha színe nem volt kérdés, az ügyfél ragaszkodott a szürkéhez, itt javasoltuk, hogy aranyozott/réz bútorgombokkal bolondítsuk meg a frontokat.

A fürdőszobán pedig csavartunk egyet, a letisztult alapok mellé ide is egy – vízálló kivitelezésű – egyedi, különleges képet álmodtunk meg, a hófehér havon sikló színes emberek látványa törné meg a fürdő fekete-fehér feszességét.

3.jpg

Egy élmény volt ötletelni az alaprajzon és az inspirációs sorozaton is, a megrendelő sok olyan dolgot kért, ami egyébként is nagyon közel áll hozzánk, nagy nyitott terek megvalósítását, kényelmes, praktikus konyhát, okos tárolást, természetes anyagok megjelenítését, növények, könyvek elhelyezését.

5.jpg

Itt egyben láthatjuk az egészet:

lakas_egyben.jpg

felhasznált képek forrása: Etsy.com, Graymalin, Vakumdesign.hu, Iddesign

 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, a legmegbízhatóbb, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek, nézd meg az Én menő lakásom projektet, ahol közvetlenül is elérheted a legmegbízhatóbb kivitelezőket és legötletesebb belsőépítészeket. 

A poszt szerzőit itt érheted el.