Budapest legszebb lépcsőházai - Thököly út 46.

szucsadam 2016 augusztus 18.

Ahogy a Keleti pályaudvart elhagyjuk a Thököly úton elindulva, egy kevésbé attraktív városkép tárul a szemünk elé, ami többé-kevésbé változatlan állaggal és szolgáltatásokkal várja a tisztelt városlakókat évtizedek óta. Van itt turkáló, villanybojler-szerelő, GSM bolt, bőrdíszműves, munkaruha-üzlet, a Korona nevű söröző, ahol diákkoromban sokat megfordultam én is (nem tudnék felhozni semmit az előnyére), és a rejtélyes "sham magyar internacionale egyesület". Egészen addig tart ez, amíg el nem érjük a Dózsa György utat, ami után már az istvánmezei palotákban gyönyörködhetünk. A kereszteződésben, a két világ határán pedig láthatunk egy csodás szecessziós épületet, ami akkor is kitűnne a környezetéből, ha mondjuk épp Lipótváros legszebb részén lenne.

p1340078.JPG

Ez a Szenes-ház. És nem azért ez a neve, mert innen látták el telente a környékbeli kályhákat tüzelővel, hanem mert Szenes Mór biztosítóintézeti főfelügyelő és felesége, Stern Regina számára épült 1906-ban. A tervező neve mára már nem annyira cseng ismerősen, ifj. Nagy István épületén azonban érezhető egy igazi hatalmasság, Lechner Ödön hatása, a Hold utcai Postatakarékpénztár épületének homlokzatán fedezhetőek fel hasonló vonások.

A épület pedig, ahogy egy szecessziós házhoz illik -, nem fukarkodik akkor sem, amikor a mindenki számára látható homlokzat után a belső terekre kell koncentrálni. Egy ilyen épület lépcsőháza tudja a legtöbb meglepetést tartogatni. Itt a leginkább lehengerlő meglepetés mindenképpen a kovácsoltvas pillangók és a faragott virágok voltak. Közeledés a természethez: ez az egyik alapvető vágya ezen irányzat képviselőinek.

Csodálatos lépcsőház, érdemes a főbejárattal szemközti, hátsó lépcsőházban is felsétálni, hiszen innen láthatunk rá a gang legszebb oldalára, és a tető szintjéig felérő, oszlopokon végigfutó virágmotívumokra.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, a legmegbízhatóbb, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek, nézd meg az Én menő lakásom projektet, ahol közvetlenül is elérheted a legmegbízhatóbb kivitelezőket és legötletesebb tervezőket. 

süti beállítások módosítása