Hohó! Vertikális erdőt építenek Újpesten!

szucsadam 2016 október 03.

A sűrűn lakott metropoliszokban egyvalaminek vannak szűkében az emberek: az alapterületnek. Toronyházakat építenek, tucatnyi lifttel, hogy egy négyzetméterre lehetőleg minél több embert tudjanak bezsúfolni - függőlegesen. Nem csoda tehát, ha a kerteket sem a hagyományos, (régi) városligetes módon hagyják szétburjánzani, hanem ezt is megpróbálják "függőlegesíteni" a mérnökök. A témában talán a mostanában legtöbbet emlegetett toronyház a milánói Bosco Verticale, ami több mint 900 fát emelt egészen a 111 méteres magasságig.

bosco_verticale_milan_italy.jpg

Na, valami ilyesmi épül Újpesten nemsokára, kissé visszafogottabb zöldfelülettel. Íme, a látványterv:

ujpest_metrodom_panorama_lakoegyuttes_oldal_38.jpg

A Metrodom által épített, 650 lakásos Metrodom Panorama lakóépületek ugyan csak 55 méter magasak lesznek, de egy újpesti környezetben ez is igencsak meglepő méret, a maga 17 emeletével, na meg azzal a nagyjából 100 darab fával, ami az épület teraszain nő majd.

ujpest_metrodom_panorama_lakoegyuttes_oldal_40.jpg

ujpest_metrodom_panorama_lakoegyuttes_oldal_41.jpg

A Metrodom értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás elmondta, a projekt Újpest új városközpontjának kialakításához kapcsolódik, aminek keretében a városháza melletti, most rendbe rakott tértől egy kelet-nyugat irányú tengelyt alakítanak ki. Ez a főteret köti össze majd a Duna-parttal.

ujpest_metrodom_panorama_lakoegyuttes_oldal_06.jpg

Az önkormányzat kifejezetten modern, nagyvárosi városközpontot szeretne látni itt, tehát a magasház kifejezett igény volt részükről. Igazodási pont nem nagyon volt, a meglévő építészeti megoldásokhoz  illeszkedés szinte lehetetlennek tűnt, így Újpest eklektikus arculata még egy új arcot kapott ezzel az épülettel. Hajnal Zsolt Ybl-díjas építész és csapata pedig ezt az épületet álmodta meg ide.

A fákat kifejezetten erre a célra választották ki, vagyis kis gyökérzettel rendelkeznek, a maximális magasságuk 4-5 méter, és 1-2 év alatt elérik ezt a nagyságot. A gyökérzetet egy rézzel bevont betonteknőbe helyezik el, állítólag így a gyökér nem támadja meg a saját határait.

Az építkezés jövő március-áprilisban indulhat el, és 2019-ben várhatóan az utolsó épületet is átadják. Jelenleg a projekt a tervtanácsi fázison van túl, nagyon valószínű, hogy tényleg lesz belőle valami.

Az összes kapcsolódó kép itt végignézhető:

süti beállítások módosítása