Menő budapesti lakások: Így kell csodás otthont faragni a nagyi lakásából

szucsadam 2016 december 12.

Betti és Attila egy elég jó adottságú lakásba költözött: Palotanegyed, nagy belmagasság, csodás fa nyílászárók, masszív parketta és 110 négyzetméter. A nagymama lakása volt, aki elköltözött, így a fiatalokra várt, hogy ebből varázsoljanak új otthont maguknak.

Ilyenkor sokan tüntetik el a múltat. Lecserélik a belső ajtókat, galériákkal osztják meg a teret (mondjuk ilyen alapterületnél ritkábban), a válaszfalakat újragondolják és gipszkarton falakkal álmodják újra a lakást. Vannak olyan esetek, amikor ez indokolt. De az Én Menő Lakásom tervezői közül többen is sokszor hajlanak arra, hogy megőrizzék a régi korok lenyomatát, és egy igazi _budapesti_ lakásból ne egy olyat készítsenek, ami lehetne bárhol a világon.

Betti és Attila szerencsére ragaszkodott a múlthoz, és ezek az apróságok adják meg az új otthon igazi ízét.

Nézzétek a beltéri ajtókat, az ajtókon pedig a kilincseket:

p1340479.JPG

p1340481.JPG

Simán elfér mellette a nagyon is modern dolgozósarok:

p1340380.JPG

Nézzétek a lecsiszolt, régi csillárt:

p1340396.JPG

Simán elfér mellette egy ultramenő átlátszó fali kandalló:

p1340445.JPG

Vagy ez a süllyesztett dobozokat belülről megvilágító gipszkartonfal, és az U alakú kanapé, ahonnan a fentről lesikló projektor által vetített filmeket, meccseket lehet mindennél kényelmesebben nézni:

Vagy itt van a parketta, amit csak lecsiszoltak az új lakók, a sima felület mellett nosztalgikusan recseg, nyikorog. Ezt lehet hátrányként megélni, meg lehet úgy is, hogy megadja az ízét az otthonnak. Mondjuk amikor egy alvó baba mellett kell elosonni, abban a percben épp egyértelműbb a hátrány, de egyébként ők is megszokják egy idő után. 

Az ezekre a halszálkákra épített modern hálószoba, új csillárral és ünnepélyes dísztapétával szintén összefér. Főleg hogy játékos, merész bútorokat sikerült választani az ágy mellé, ami rögtön megtöri a szigorú pátoszt.

A lakás elrendezése egy "P" alaprajzot követ: a P szárába érkezünk, itt van a konyha, a dolgozósarok - és innen nyílik egy kisebb, jelenleg használaton kívüli szoba is. Ahogy haladunk a száron felfelé, következik a nappali az étkezővel, majd visszakanyarodunk a háló felé, ahonnan a fürdőbe érünk, amin keresztül, a vizes helyiség másik bejáratán visszatérünk a konyha mellé. Betti és Attila is formálta persze a lakás falait picit, hogy ez így legyen: egyrészt a háló és a fürdő között kialakítottak egy méretes gardróbszobát, hogy ne kelljen szekrényekkel telezsúfolni a lakás többi részét. Másrészt a konyhaöblöt egy korábban zárt szobából alakították ki, így egy nyitott konyha valósult meg, egy nagy, a szabadság érzését erősítő térrel körbeölelve.

És még egy apróság, ami visszakacsint a múltra a lakásban. A gipszkarton dobozok egyikében, egy képkeretben megláttam a lakás egykori, ütött-kopott házszámát. Évtizedekig hirdette az arra járóknak, melyik ajtó előtt állnak, de már leszolgálta az idejét. Mostantól a nappali díszeként strázsál tovább.

Az összes kép egy galériában:

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Ha beiratkoznál workshopunkra, itt éred el a lehetőségeket.

süti beállítások módosítása