Ki volt a belsőépítésze az amerikai elnök ízléstelen otthonának?

szucsadam 2017 február 14.

Ha valaki rákeres arra, hogyan is fest Donald Trump otthona, a manhattani Trump Towerben található háromszintes apartmanegyüttes, akkor ilyen képekre bukkan:

forrás: idesignarch.com

Amit a képeken látunk, az valóban az, aminek látszik: 24 karátos arany, gyémánt és márvány, mindenfelé. Szökőkút és Renoir festmény váltja egymást XIV. Lajos kora ihlette székekkel és asztalokkal, a görög mitológia jeleneteit ábrázoló mennyezeti freskókkal, Erósz és Psyché bronzszobrával, és számtalan olyan díszítéssel, ami mellett részletgazdagságban a híres pesti New York kávéház elbújhat a sarokban. A Versailles-i palota jó közelítéssel az ihletadó, így mondhatjuk, hogy valaképp történelmi utalást vélünk felfedezni a lakásban, amiről azonban sohasem mondanánk meg elsőre, hogy lakás. A képeket elnézve elsőként múzeumra, majd egy szálloda vagy kaszinó lobbijára tippelnénk, a legutolsó helyek valamelyikén gondolnánk csak azt, hogy emberek mindennapos élete zajlik a falak között. 

Fran Lebowitz, az amerikai szerző, aki beszédeivel találóan fogja meg a New York-i életet, nagyon tömören úgy foglalta össze a látványt, hogy

így él a gazdag ember, ahogy azt a szegény ember elképzeli  

Több helyen is azt találtuk, hogy a művet Angelo Donghia követte el. De mi nem tudtuk elhinni, hogy ő felelős ezért. És kiderült: igazunk volt.

Angelo Donghia volt az Egyesült Államok legelső sztárdizájnere. Olyan ügyfelei voltak, mint Ralph Lauren, Barbara Walters, Mary Tyler Moore, Liza Minelli, Neil Simon vagy Diana Ross. Olyan egyedi stílust alakított ki, hogy a nevével fémjelzett dizájner cége a mai napig, 32 évvel a halála után is remekül prosperál  

sub-buzz-7970-1484360639-2.jpg

Angelo Donghia 1935-ben született, egy néház ezres pennsylvaniai városkában, egy bevándorló egyedüli gyerekeként. Apja szabóságában segített be már nagyon fiatal korában, és itt történt meg vele saját bevallása szerint először, hogy valamit maga végzett el, és az apja elégedett volt vele. Azt a feladatot kapta ugyanis 11 (más források szerint 7) éves korában, hogy dekorálja ki az üzlet kirakatát, mire Donghia lefektetett egy tükröt a kirakat aljára, vízililiomokat helyezett rá, efölé lógatta a ruhákat, aminek a hátterét teljesen elfeketítette. Olyan volt, mintha a ruha úszna a víz tetején. “Az apám reakciója volt a legnagyobb dolog, ami valaha történt velem” - mondta később.

Annyira tehetségesnek bizonyult, hogy a középiskola után átcsábították a New York-i Parsons School of Designba abból a miami iskolából, amit először választott magának. Még a záróvizsgái előtt munkát ajánlott neki a híres dekoratőr, Yale Burge, akinek a cégét is megörökölte. De állítása szerint ebben az iparágban akkoriban “szinte senki nem keresett semmit”. Megélni meg tudott, de többre vágyott, nagy pénzeket akart bezsebelni.

Különös módon ekkor a textilek felé mozdult el. Saját tervezésű szöveteket hozott létre, amikel a bútorokat beborították. Őrült, vad színek és formák, különös párosítások, amiktől mindenki meghökkent, de második pillantásra mindenkinek tetszett. Angelo Donghia így lett lassan egy olyan egyedi stílus megteremtője, ami bevitte őt a sztárok világába is. Hogy Donald Trump őt bízta meg a Trump Tower-beli lakásának megtervezésével, főleg ennek volt köszönhető, hiszen mint később kiderült, a dizájner stílusa mégsem egészen jött be az azóta az Egyesült Államok elnökének megválasztott vállalkozónak.

“A projektben nagyjából senkinek nem volt kapcsolata Donald Trumppal” - mondta el később Donghia, mindent a férfi lánya, Ivana intézett. Akkor a helyiség még csak nyers beton falakból állt, még az ablakok sem voltak betéve. Donghia a teljes projektet megkapta, mindenért ő felelt. Még a Trump Tower lobbiját is ő tervezte meg, ezt aztán Donald a “valaha készült legjobb lobbinak” nevezte.

A lakás az 1985-ös Architectural Digestben is megjelent. Íme a fotók, amik bemutatták:

Képek: Jaime Ardiles-Arce, forrás: architecturaldigest.com

Látható, hogy szinte semmi köze a poszt elején látott képekhez. Na jó, persze van: itt is látszik, hogy akinek készült, imádja az aranyat és a drága dísztárgyakat. Velencei stílusú tükör, aranyozott mennyezet, kristálycsillár és persze Donghia bútorok. Mégis az egész összeszedett, egységes, és még különös módot otthonos is. Vannak részei, amiket akár meghittnek is nevezhetünk.

Hogy lehet ez? A válasz különös: nem sokkal azután, hogy Donghia elkészült, Ivana Trump felbérelt egy kaszinókat tervező dizájnert, hogy alakítsa át az egészet. 

A bejárati hall érintetlen maradt, de ahogy felfelé haladunk a lépcsőn, az egész elkezd önmaga paródiájává válni, írja Jesse Kornbluth, aki még készített interjút a fenti munkája után nem sokal elhunyt tervezővel. Nem tudni, hogy Donghia tudott-e arról, hogyan néz majd ki a munkája, miután ráeresztették a Las Vegasi Napkirály szellemét  

Pedig azóta is őt nevezik meg annak az elkészítésével, aminek ő még a gondolatától is irtózott volna. Ő ugyanis úgy hitte, hogy a szobák az emberek életének hátterét adják, és nem lehetnek öncélúak.

Akit bővebben érdekel a téma, a Buzzfeeden olvashat még a sztoriról egy remek írást

untitled.jpgHa te is szeretnél kevesebb arannyal, de átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a blogon, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása