Ugyanaz a tér, három eltérő funkció

szucsadam 2017 március 30.

Andris és Ildi nemrég egy különleges feladatot kapott: ferde tetősík alatt kellett kialakítaniuk néhány új helyiséget. Ezek között pedig volt egy tinédzsernek szánt szoba is. 

Az előző posztunkban foglalkoztunk úgy általában a tetőtér beépíthetőségével, és klimatikus kihívásaival, ezt itt olvashatjátok. Most pedig eljátszunk a gondolattal: mi lenne, ha csak nem lakószobát alakítunk ki ebből a térből? A lehetőségek száma - ha nem is végtelen - számos, hiszen az említett szoba egy nagyobb, teljes értékű lakás része, így a bővítés bármire alkalmas lehet. 

Lássunk tehát három variációt ugyanarra a térre: mi hozható ki a ferde síkból?

Nulladik verzió: a kiindulási állapot

Van tehát egy tér, ami nem tűnik nagynak, de izgalmas lehetőségeket kínál. Ilyenkor még csak a tervezők szemében csillan meg a lehetőség, egyelőre más nem nagyon lát semmit a szürke falakon kívül.

Első verzió: tizenéves lány lakószoba 

Ez a ténylegesen megrendelt és elkészült változat: tizenéves lánynak készült többfunkciós szoba. 

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Egy családi ház régi melléképületét alakítottunk át és tettük lakhatásra alkalmassá. A teljes projekt tartalmazta egy különálló vendégszoba, folyosó, fürdőszoba, infraszauna és a multifunkciós szoba kialakítását. Ez utóbbi egy tetőtérben kapott helyet, amelyet alaposan szigeteltünk, a természetes fényellátásához pedig a már meglévő mellé új tetősíkablakot építettünk be, amely a tanulósarkot világítja meg."}}

Ez a tanuló-dolgozó funkció egy a háló-nappali traktus meghosszabbításaként beépített dobogón kapott helyet, alatta extramély kihúzható ruhásszekrény található. A szoba függőleges falait beépített polcrendszerrel, illetve később tévé beszerelésére alkalmas mélyedéssel, a tanulósarokban pedig üveg- és parafatáblával tettük hasznossá. A 140 centiméter széles ágy a ferde sík alatti alacsony részbe került, tökéletes elvonulós kuckó, alul ágyneműtárolóval.

Egy gyereknek, tinédzsernek nem probléma, sőt még jó is lehet, hogy az ágya a ferde fal alatt, “kuckós” megoldással kerül beépítésre. Egy íróasztal is adja magát ide, de sokan nem szeretnek a fal felé fordulni, és ha van kilátás a kertre (mint a példánkban), akkor érdemes inkább arrafelé irányítani az asztalt.

Második verzió: konyha-étkező

Ugyanazon kiindulási alapokra terveztünk egy konyha-étkezőt. 

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"A cél itt egy letisztult, kellemesen hűvös eleganciát árasztó tér volt, amely mégis magán hordozza a tetőtéri hangulatot. A ferde falsík alatt kaptak helyet a gépek, amelyek fölött hasznos polc áll rendelkezésünkre. A konyha minimalista, de minden kézre esik, van elég hely a munkára, minden zug kihasználható tárolásra."}}

A kör asztal és az elszívó formája megtöri a szögletes konyhát, így a szem könnyedén fut végig a téren. A konyhabútor hűvös színéhez a tónusos fafelületek adnak melegséget. A függőleges falon beugrót alakítottunk ki, amely kisebb tárgyak, dekor-elemek elhelyezésére alkalmas, valamint hangulatvilágításként egyszerű formájú függesztékek kerültek bele. 

Harmadik verzió: Tetőtéri nappali

Skandináv jellegű, laza, fiatalos berendezés. 

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Az elrendezés leginkább a társalgásra, zenehallgatásra és olvasásra lett kialakítva, a kanapét nem fal vagy polc felé, hanem a központi tér felé állítottuk. A ferde sík alatti alacsony zugba komódmagasságú beépített szekrények kerültek. A felülete polcként, illetve lerakóasztalként funkcionál. A függőleges falra filigrán fémvázas polcrendszer került változatos elrendezéssel, amely meghagyja a tér tágas érzetét, mégis jelentős tárolófelületet nyújt. A fal fehér-szürke festése megtöri a nagy, sima falfelületek egyhangúságát. A kontrasztos festmény, a növények és a természetes, puha szőnyeg jól egészítik ki a bőrkanapét, összességében meleg otthonosságot csempésznek a szobába."}}

A következő posztban fotókon is megmutatjuk, milyen lett a ténylegesen elkészült tér az egyes verzió alapján, és a teljes lakás.

rs19015_tz_20170313_0061-150.jpg