Menő loft lakások egyedi hangulattal

Horváth Patrik 2017 május 07.

Talán soha nem volt annyira nagy igény az egyedi lakások építésére, mint manapság. Az újépítésű lakásokból gyakorlatilag "konfekció" lett és vannak, akik kifejezetten lepusztult, felújításra váró otthont vásárolnak azzal a nem titkolt céllal, hogy saját ízlésük szerint varázsolják újjá - ha kell, akár a falak elmozdításával vagy megszüntetésével.

Van persze, amikor az elképzelés elég konkrét: loft lakás kell, bármi áron. Az 1970-es években Angliában rengeteg gyárépületet zártak be, melyeket később elkezdtek átalakítani lakásokká. A hatalmas belmagassággal és a csekély számú falaknak köszönhetően igazán szellős térrel rendelkező épületek hamar rajongást váltottak ki az emberekben és nem sokkal később Amerikában, majd Európa nyugati felén is megkezdték hódító útjukat. Itthon csupán az évtized eleje óta váltak keresetté az ilyen típusú ingatlanok, ám vannak olyan beruházók, akik komplett házakat húznak fel bennük kizárólag loft lakásokkal.

Íme néhány inspiráló külföldi példa, amelyeket nem csak jó nézegetni, de adott esetben ihletet is adhat vásárlás, illetve nagyobb átalakítás, valamint tervezgetés előtt.

great-jones-loft-in-new-york-gessato-15-1360x894.jpg

Kezdjük is rögtön egy már-már klasszikus loft stílussal: nagy ablakok feketére festett kerettel, nyers tégla mindenhol és színben ezekhez passzoló bútorok. Összetéveszthetetlen bármi mással és az embernek olyan érzése van, hogy soha nem fog kimenni a divatból.

tumblr_oj94l5jh7s1smvhv8o1_1280.jpg

A 70-es évekre jellemző bútorokkal ugyanakkor rögtön máshogy fest a kép - főleg, ha azok színeit úgy válogatták össze, hogy a lehető legkevésbé legyenek kontrasztosok.

9be66128793757_55d2dc013d6e9.jpg

2a839628793757_55d2dc01344ec.jpg

Finoman fogalmazva is szürreális képet fest a már-már cyberpunk hangulatot árasztó fenti lakás, de kétség kívül van benne valami, ami különlegessé teszi. A mennyezeti hálós-raklapos tároló megoldás külön figyelemre méltó.

lofts-decorados-com-tijolinhos.jpg

Van, amikor úgy hozza a sors, hogy a nyakunkba szakad egy hatalmas gyárépület óriási laktere. Ügyes térelválasztással észrevétlenül megőrizhető a szellősség érzete, miközben minden szükséges teret leválasztottunk egymásról.

renovated-railroad-depot.jpg

Vajon hányan tippelnének arra, hogy a fent látható csodaszép (és nem mellesleg hatalmas) ház valaha egy vasútállomás raktárjául szolgált? A lakás többi helyisége egyébként főleg az indusztriális stílusból építkezik, a házat körülvevő füves területet viszont érintetlenül hagyták a lakók.

kitchen.jpg

Teljesen meg tudjuk érteni ugyanakkor azt is, ha valaki az újhullámos kávéházak hangulatát szeretné hazavinni - amennyire csak lehetséges. A végeredményt látva azt kell mondanunk, hogy bűn üresen hagyni a csaptelep melletti részt. Nosza, egy La Marzocco GS3-at oda!

loftfinal.jpg

Naivság lenne viszont azt gondolni, hogy egy loft lakás kizárólag csupaszon hagyott nyers téglákból és barna-fekete színben pompázó bútorokból állhat. A fenti példa is jól mutatja, hogy ugyanaz a helyiség mennyire más hangulatot és térérzetet tud adni pusztán attól, hogy játsszunk egy kicsit a színekkel és nem hagyjuk mindenhol kikandikálni a téglákat.

loft-3.jpg

Egyesek ugyanakkor még ennél is tovább mennek és már-már vintage stílusba hajló kuckót dobnak össze maguknak. Hiába, a nagy belmagasság és a hatalmas egybefüggő tér szabadjára engedi bárki fantáziáját.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása