Mi a különbség a kis lakás és a kompakt lakás között?

szucsadam 2017 június 26.

Első hallásra egyformának tűnnek, azonban óriási a különbség kis lakás és kompakt lakás között. Kovács Gáborral, a Cordia - Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztőjének - főépítészével beszélgettünk arról, hogyan lehet egy kis lakásból okos ötletekkel élhető, kompakt otthont varázsolni, ugyanannyi négyzetméteren.

Akik ma ingatlant vásárolnak, nem négyzetméterben gondolkoznak. Jól mutatja ezt a piac árazása is: míg a bérbeadott ingatlanok havidíjának esetében teljesen mindegy, hogy 42 vagy 46 négyzetmétert adnak ki, addig egy eladásra kínált otthonnál sokkal drágább néhány négyzetméterrel nagyobb alapterület. Meg kell fizetni a felépített lakás minden egyes négyzetméterét - de valójában a vevők ezt a többletterületet a bérleti díjban nem tudják érvényesíteni.

cordia_thermal_zuglo_1.jpg

Fontos, hogy a lakás kényelmes, jó elrendezésű legyen. Beleférjen minden olyan funkció, amit nap mint nap használunk, legyen előtér a cipőink és kabátunk levételére, tudjunk mosogatni, de elférjen a mosogatógép is, legyen fürdőkád és erkély, hogy a szabadban is ücsöröghessünk. Férjenek el a ruháink, a könyveink, emellett ne egy konzervdoboznyi hely maradjon az életünknek.

Ha mindez megvalósítható kisebb alapterületen, olcsóbban, miért ne választanánk ezt?

A Cordiánál jobban kevesen tudják, mire is van szüksége a vevőknek. Naponta adnak el új otthonokat, több mint ezer lakást építenek jelenleg is Budapesten. Az alaprajzaik, megoldásaik egyre finomodtak az elmúlt években, ami természetesen a kis lakásokra is igaz. Nézzük, mit tartanak ők a legfontosabbaknak.

Az ajtón belépve legalább egy 60 centiméternyi mély hely szükséges, ahol elfér egy gardróbszekrény, illetve ahol a cipőket, kabátokat kényelmesen le lehet venni, tárolni. Minimum 1,8 méter széles ez a helyiség, hogy a szekrény beépítése után 1,2 méternyi hely maradjon. Ideális esetben ebből a helyiségből több ajtó is nyílik. Optimálisan a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el a hálószoba bejárata, illetve az egyik irányban a nappali-konyha-étkező, a másikban pedig a fürdőszoba.  

A nappali-konyha-étkező már jó néhány éve egybenyitott, tágas tér, ami garzonlakás esetén természetesen nem alkalmas egy nagyobb létszámú család vasárnapi ebédjének a lebonyolítására, de jelentősen növeli a lakás tér- és komfortérzetét. A konyha az apróbb lakásokban ugyan kisebb, de egy Cordia-lakásban minden funkció megtalálható, méghozzá konyhatechnológiai sorrendben: hűtőszekrény - mosás - előkészítés - főzés.

A nappali esetében egyáltalán nem mindegy, hogy az a bizonyos négyzetméter milyen alakban helyezkedik el. A téglalap sokkal kényelmesebb lehetőségeket kínál, mint egy négyzet alaprajzú megoldás. A Cordia lakásaiban általában két téglalap figyelhető meg: az egyik a fent említett hármast fedi le, a másik az előszoba, háló, fürdő egységét takarja. A nappali szélessége minimum 3,3 - 3,5 méter, de egy garzonnál, ahol csak egy fő helyiség van, ez 4 - 4,2 méter is lehet. Itt kényelmesen el lehet helyezni egy ülőgarnitúrát, egy asztalt, több méter hosszú könyvespolcot, TV-szekrényt és sok esetben még egy dolgozósarkot is ki lehet alakítani. 

A hálószobában, a franciaágyon túl, legalább egy 60 centiméter mély gardróbszekrénynek is el kell férnie, ugyanakkor egy 50 négyzetméteres, egy hálószobás lakásnál olykor adódik egy külön gardróbhelyiség is. A három hálószobás lakásnál pedig már a háztartási helyiség és gardróbszoba is megtalálható, ezek pedig a lakás méretével arányosan növekednek. 

Nem utolsó sorban elvárás az erkély is, hiszen nagyon leértékeli a piac azokat a lakásokat, ahol nincs lehetőség kiülni a szabadba. A Cordia lakásaiban mindenhol van legalább egy kétszer két méternyi hely (az egyszer négy méter például ugyanakkora, de nem használható funkciójában), ahol kényelmesen körbeülhető egy asztal, négy székkel.

A fürdőszobában a wc, mosdó, mosógép, mellett minden esetben kádakat építenek, zuhanyzót csak kivételes esetben vagy vevői kérésre.

A kis lakás tehát annyit tud, hogy olcsóbb, mint a nagy. A kompakt lakás azonban minden olyan funkciót is tartalmaz, mint a nagyobb társai - modern városlakó minden igényének kielégítésével.

Ha tetszenek a Cordia lakásai és megoldásai, és lakást vennél a tavaly ingatlanfejlesztési díjat is átvett csapattól, itt tudsz regisztrálni.

A Cordia az Én Menő Lakásom hirdetője.

süti beállítások módosítása