10 perc alatt felépítheted a saját házad, szerszámok nélkül

szucsadam 2017 július 18.

A futurisztikus otthonépítés csúcsa az egyesült királyságbeli Ten Fold Engineering terméke, amivel 10 (!) perc (!!!!) alatt felállíthatod az otthonodat egy szabadon megválasztott helyre. Megrendeled a házat, leszállítja a kamion, betoljátok a helyére, megnyomjátok a gombot, a többi már magától megy. A ház kinyílik, a tető, a padló és a falak a helyükre kerülnek. Lehet kérni beépített bútorokat is, akkor már ezzel sincs gond.

Nézzétek:

Ten Fold Demonstrator Unit from TEN FOLD Engineering on Vimeo.

És itt nem csak arról van szó, hogy gyorsan kész van a házad, és nem kell várni a beköltözéssel. Egészen megváltoztathatja az életünket egy ilyen megoldás.

Lássuk, mitől kíméljük meg magunkat az építkezés előtt és során. 
  1. Nem kell kiválasztani egyetlen helyet, ahol élni szeretnénk. Ha megtetszik egy telek, megvásároljuk, felállítjuk az otthont, aztán ha meguntuk, eladjuk a földet, és máshová költözünk. Akár egy-egy új munkahely kiválasztásának függvényében, akár kedvtelésből. Az otthon változatlan marad.
  2. Nem kell meghallgatni a szakembereket, hogy “nem is akartam elvállalni ezt a munkát, de csak neked most megtettem”, “kérek előleget, mert nincs pénzem benzinre, és így nem tudok jönni holnap”, “az előző munkás ezt olyan rosszul csinálta meg, hogy nekem sokkal többet kell vele dolgoznom” és az örökzöld “dehogy rontottam el, ez szándékos, mert így sokkal jobb, mint a terveken”.
  3. Nem jössz rá az építkezés finisében (esetünkben az összeszerelés kilencedik percének környékén), hogy a pótmunkák miatt mégsincs pénzed befejezni a házat
  4. Ha beázol, nem mutogat egymásra az ács és a bádogos, hogy a másik rontotta el
  5. Egészen új értelmet nyer a “bezárom a házat” kifejezés 
És akkor lássuk, milyen hátrányokkal jár egy ilyen megoldás.
  1. Kész házat vásárolsz, nincs beleszólásod a kialakításba.
  2. Noha állítólag nem szükséges alapot készíteni, egyenetlen talajon is biztosan áll a ház, azért mi tartanánk a talaj megsüllyedésétől, és attól, hogy erre a ház megfelelően tud reagálni (amennyiben feltételezzük, hogy  a talajmozgásokat valóban képes lehet azonnal lekövetni. Ha nem tudja, akkor máris rettegünk)
  3. A hőszigetelésért őszintén aggódnék a vásárlók helyében
  4. Az elektromos, víz és csatorna bekötéseket meg kell tenni, szóval a tíz perc ezekkel egy picivel hosszabb lesz.
  5. Éjszakánként néha arra riadsz fel, hogy azt álmodtad, közelednek a falak, és csukódik össze a ház. Készenlétben tartasz ilyen esetekre egy mérőszalagot az ágyad mellett, így éjszaka gyorsan le tudod ellenőrizni, hogy tényleg közelebb került-e az ajtó az ablakhoz. Egy idő után veszel egy lézeres távolságmérőt, hogy ne kelljen kikelni az ágyból.

A kinyitható ingatlanok ára 35 millió forint körül indul (az összes információ az oldalon ennyi volt: “from £100.000”), ennyiért azonban valószínű egy miniirodák kapunk csak.

via The Inhabitat

 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. 

süti beállítások módosítása