Hogyan vegyük észre a lehetőséget az ingatlanhirdetésekben? - Kipofozzuk 1.rész

Andris és Ildi 2018 február 14.

Ebben az új sorozatban Ildi és Andris elmeséli, hogyan működik egy lakásfelújítás, ha a tervező saját magának dolgozik. Ez azért hasznos olvasmány, mert láthatjuk a kivitelezési dilemmákat: azt hihetnénk, hogy a gyakorlott lakásátalakítók elé sosem gördül akadály és mindig minden flottul, terv szerint készül el elsőre. Lássuk hát, hol tart a dolog most, és hogy milyen akadályok gördülnek a tervezők útjába. 

Annak idején a lakberendezést saját lakásunk átalakításával kezdtük kóstolgatni, ezzel a projekttel kerültünk be az Én Menő Lakásom csapatába.  Aztán úgy alakult az életünk, hogy tavaly év végén hirtelen felindulásból eladtuk szeretett kis lakásunkat. Nagy döntés volt elbúcsúzni tőle, de szerencsére a létező legjobb fej vevő csapott le rá, aki tovább viszi a munkánkat.

Ez az a lakás:

(fotó Tuba Zoltán)

Még mi is meglepődtünk magunkon, hogy pár héttel az eladás után újra megmozdult egy új kihívás gondolata bennünk, és nem bírtuk ki, hogy ne nézegessük az eladó lakásokat. És aki keres, az talál, így esett, hogy egy új, saját projektbe vágjuk a fejszénket heteken belül.

Folyamatosan beszámolunk a felújítás alakulásáról, ha van kedvetek, kövessétek a fejleményeket. Az első részben megmutatjuk a kiindulási állapotokat, és azt a folyamatot, ahogyan emellett a lakás mellett döntöttünk.

Mik voltak a kritériumok?

Mikor elkezdtünk a lehetséges új lakás után kutakodni, akkor elsősorban kis méretű, felújítandó garzont kerestünk, hogy kompromisszumok nélkül teljesen a saját ízlésünkre formálhassuk azt. Ezen kívül cél volt, hogy ne a földszinten legyen, és lehetőleg legyenek jók a fényviszonyok. Ami az elhelyezkedést illeti, szerettünk volna a VI. kerületben, az Andrássy út környéken maradni. Ezeknek a feltételeknek igazából egyetlen egy lakás felelt meg, amit meg is néztünk.

Hirdetés és realitás

Az elhelyezkedés remek, a Kodály Körönd közvetlen közelében található ez a rendezett, tiszta ház, egy kis kávézó utcájában, amit egyébként is nagyon szeretünk. Szerencsére a valóságban csábítóbb kis zug ez, mint ahogy a fotók azt visszaadják, ezért sem szabad csak a fényképekre hagyatkozni lakáskereséskor és kihúzni a listáról egy potenciálisan jó lakást a nem túl fényes hangulatú fényképek miatt.  Itt jegyeznénk meg, hogy bár akad már néhány exkluzív lakásokban utazó iroda, amelyek professzionális képekkel teszik csábítóbbá az eladó lakásokat, nagy általánosságban még mindig az amatőr minőségű képek dívnak a hirdetésekben, még azokban is, amelyeket ingatlanosok tesznek föl. Reméljük, hogy hamarosan változni fog ez az arány, hiszen végül is a képi információ az, amely azonnali érzelmi hatást tud kiváltani a lakáskeresőben, és valljuk be, az érzelmek elemi fontosságúak lehetnek egy ilyen döntés meghozatalában, akármilyen racionális is próbál lenni az ember a leendő lakása kapcsán. De amíg ez a helyzet, mindent nézzünk meg személyesen, aminek egy kis esélyt is adunk.

Személyes háttér

Van még egy tényező lakásvásárlásnál, amit nem igazán lehet szempontnak tekinteni, de mindenképpen hozzáad a jóérzésünkhöz, ha megvalósul. Mégpedig hogy kitől vásároljuk a lakást. Egy család jelen esetben az eladó, hat örököstől vásároltunk, akik nagyon szimpatikusak, kedvesek, és jó volt hallani, ahogy saját gyerekkori élményeiket osztották meg a lakással kapcsolatban, és kedves történeteket meséltek a néniről is, akié a lakás volt.

 


Vonzó részletek

A hirdetés fotóin megbújó apró részletek közül engem a bejárati ajtó vett le a lábamról, Andris a viszonylag jó állapotú spalettákat és ablakokat szúrta ki. Tudjuk, hogy a nyílászárók cseréje vagy felújítása fontos tétel lehet a büdzsében, főleg ha az ember a régi megjelenéshez hű akar maradni,  így az első látogatás alkalmával közelebbről is megvizsgáltuk azok állapotát, és örömmel konstatáltuk, hogy csiszolás és újrafestés, valamint némi tömítés alkalmazásával nyugodtan megtarthatjuk a szép eredeti ablakokat. A spalettákat érdemes lesz leszerelni és a zsanérokat kicsit megigazítani vagy lecserélni, mert kissé meg vannak vetemedve, tökéletlenül záródnak. Viszont a bejárati ajtó teljes cseréje erősen elgondolkodtató. Az ajtó fölötti világítóablakok egyrétegűek, az ajtó sem szigeteli túl jól a hangot és hőt, ami viszont fontos lesz, mert a lakás, a fürdő kivételével, egyterű lesz, így a nyugodt alváshoz szükséges csendet a külső nyílászárók kell, hogy biztosítsák. Ezt még körüljárjuk később, de mindenképpen ragaszkodnánk az eredetihez hasonló ajtóhoz, mégpedig lehetőleg fából, ami tapasztalatunk szerint nem olcsó, de szépen meg lehet csinálni úgy is, hogy a régi tokot bent hagyják.  

 A képek alapján azt is kisilabizáltuk, hogy nagyjából négyzetes lehet az elosztás és szerencsére igazunk is lett. Egy pici lakás esetében nyerő a minél egyszerűbb alaprajz, főleg a külső főfalak tekintetében, mert sokkal nagyobb eséllyel tudunk folyosók és holtterek nélkül szellős helyiségeket kialakítani. Ezen kívül az is szerencsés, ha a vizesblokk (ezen belül is a wc a kritikus, azt nem mindig könnyű elköltöztetni az eredeti helyéről) a lakás egyik oldalán és/vagy egy eldugottabb sarokban helyezkedik el, hogy a főbb terek, úgymint a nappali és a konyha számára jusson minél több fény és hely.  Ez a lakás nyerő ebből a szempontból is, mert ahogy az alaprajzon láthatjátok a jelenlegi fürdő a hátsó sarokban húzódik meg, így a fronton lévő ablakokból minden fény akadály nélkül áramlik a fontos helyiségekbe. Azon a télközepi napon, amikor megnéztük a lakást, szép napsütés volt, és hiába belső udvarra nyílnak, a tágas udvar és a kedvező fekvés révén a nagy ablakokon bekúszott néhány fénynyaláb. Nem volt vakítóan világos, de éppen elegendő ahhoz, hogy kellemes érzésünk legyen.

eredeti_alaprajz.jpg

Fotók: ingatlanirodák hirdetéseiből

A technikai részletek közül kiemelnénk a házközponti fűtést, ami egyszerre nagy előny és egy kicsit meg is köti a kezünket. Előny, hiszen nem kell borsos összegeket költenünk egy új, gázcirkós rendszer kialakítására vagy elektromos fűtésre. Megkötés azért, mert észrevettük, hogy az egyik fő fűtéság úgy megy föl a felső szomszédhoz, hogy közben tesz egy idétlen kanyart a levegőben, ami kissé útban lesz nekünk az átalakítás során. Emellett a már nem szükséges csöveket sem tudjuk úgy eltávolítani, hogy közben megy a házban a fűtés. Ezért ki kell találnunk, hogyan tudjuk lezáratni a rendszert fűtési szezonban vagy közvetlenül azután, és átalakítani, amit kell, de erre remélhetőleg találunk megoldást.

A villanyvezetékek, kapcsolók, dugaljak, villanyórák már ránézésre is cseréért kiáltanak, de ezzel eleve számoltunk, hiszen falmozgatáskor amúgy sem kerülhető el a villanyszerelés, és régi lakásban jobb biztosra menni a meglévő rendszerrel, életvédelmi okokból szinte mindig az újravezetékelést javasoljuk ügyfeleinknek is. A képeken láttuk a klasszikus parkettát, amit az ember mindig szeretne megmenteni, de a realitás nagyon sokszor mást diktál. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a mi esetünkben megoldható-e, de ahogy az lenni szokott, az egész padló hullámos, a parketták között félujjnyi hézagok tátonganak. Tehát fölszedni biztos föl kell, az új alaprajz függvényében átgondoljuk, hogy újra lerakjuk-e (ilyenkor veszteséggel kell számolni, hiszen nem 100%-ban használható fel a régi anyag) vagy teljesen új melegburkolat kerüljön be. A hidegburkolatok nem a megmentendő kategóriába esnek, azokra teljes csere vár. Jelenleg az új elrendezés terveit pontosítjuk, és a kivitelezési részleteket tárgyaljuk a ház gondnokával és a szakemberekkel. A konkrét tervekről, a stílusválasztásról és az átalakítás minden fejleményéről további cikkekben olvashattok majd.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.
süti beállítások módosítása