Hogyan előzd meg, hogy átlyukaszd a falat a szomszéd felé?

Domsa Mihály 2018 június 26.

Az ember azt hinné, ilyen csak a balfácánokkal történik, de sajnos elég gyakori jelenség, hogy a felújítás során átlyukad a szomszéd felőli fal.

Tényleg.

A változatos és meg-megújuló szakember ismérve, hogy ilyen és ehhez hasonló mutatványokat a lehető legkülönfélébb módokon hajtja végre.

Persze vannak ennél gyakoribb okok is. Ha ezek során kicsit jobban odafigyelünk, talán elkerülhető a baj.

Galéria építésekor annak szerkezetét gyakran be kell vésni a falba. Tipikus tervezési hiba, hogy olyan fal a kiszemelt áldozat, ami egy komolyabb Munkácsy képet sem bír el, nehogy egy több száz kilós galériát. Ha szerencsénk van, már a kivitelezéskor átlyukadunk a szomszédhoz, így elkerülhető a nagyobb baj. Rosszabb esetben az egész fal kidőlhet. Szóval mielőtt galériát tervezünk, mérjük meg a szomszédos fal vastagságát.

Ehhez egy kis segítség: a nagyméretű tömör téglák (6,5 x 14 x 29 cm) a romantikától általánossá váltak, de a 20. század második évtizedétől már a kisméretű tömör téglák (6,5 x 12 x 25 cm) is megérkeztek. A ház kora tehát adhat támpontot, és vakolat nélkül a méreteket is láthatjuk: egy kisméretű téglafal vastagsága jellemzően 12 cm + vakolat, ami általában 14-15 centiméteres falat jelent (ha keresztbe rakják a téglát, az már teherhordó fal). Nagyméretűnél normál módon rakva a 14 centiből általában 17-18 centis falat kapunk vakolattal együtt. Ennél a téglánál már előfordult, hogy élére rakták, ekkor hozzávetőleg 8-9 centiméter vastag lesz vakolattal együtt a fal, ami már az izgalmas kategória.

Süllyesztett zuhanycsaptelep. Ezzel is kiváló kémlelőnyílást tudunk készíteni a szomszédhoz. Ennek a cuccnak a mélysége jellemzően 12-16 centi szokott lenni, szóval nem is kell annyira vékony fal, hogy végül mégse legyen elég vastag.

Konzolos (lebegő) mosdószekrény. Ahhoz, hogy a mosdó és a szekrény saját súlyán felül az időnként részegen rákönyöklő delikvenst is elbírja a mosdó, bizony erős és nagy csavarokat kell a falba tiplizni. Az ilyen lyukak fúrásakor ugyancsak gyakori a szomszéd falának penetrációs deflorációja.

peeking-penny.jpg

Fel-felvetődik néha egy a falba süllyeszthető vécétartály ötlete is. Ezt nem is részletezném. Legyen elég annyi, hogy egy erre alkalmas lyuk sikeres kivitelezése esetén nemhogy átkukucskálhatunk, de nekifutásból tigrisbukfencezhetünk a dermedt tekintetű szomszéd kanapéjára.

Talán a leggyakrabban a villanyszerelő élénkíti fel falszomszédunkkal a kapcsolatunkat. Még csak egy komplett biztosítéktábla bevésése sem kell ehhez. Elég egy-egy mélyebbre sikerült véset a vezetékek részére vagy egy nagyobb kötődoboz elhelyezése.

Mindent összevetve elmondható, hogy tényleg könnyen megvan a baj, és valóban gyakori mutatványról van szó. Szóval a felújítás előtt érdemes alaposan körüljárni a szomszédokat, és felkészíteni őket az ilyen és ehhez hasonló malőrökre. Nyilván nem fognak neki örülni, de jobb lesz nekik előre tudni, mint egyszercsak meglepődni. Ilyen esetekben a javítás is a mi feladatunk. A szakember sem feltétlen tehet róla.

Szóval ahogy az asztalosok mondják: Kétszer mérj, egyszer vágj! Jelen esetben fúrj.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása