Mi történik a lakásoddal, ha papírvékony lépcsőket építesz bele?

szucsadam 2019 január 09.

Egy felújítás előtt a lépcsőről, legyen szó akár galériába vezető, akár kétszintes lakás belső lépcsőjéről, nagyjából annyit tudunk, hogy drága. Olcsóbb, mint ha liftet építenénk, de azért költséges, ráadásul ellopja a teret egyéb, hasznos dolgok elől. A szükséges rossz annak érdekében, hogy minden platformot elérjünk.

Ez azonban nincs feltétlenül így. Vagyis, oké, drága, de ha előrelátóak vagyunk, költséget spórolhat, hasznos alapterületté változhat, ráadásul tud elegáns lenni.

Ehhez el kell felejtenünk a monolit vasbeton és a faszerkezetű lépcsőket. Persze ezek is lehetnek szépek, de helyspórolás tekintetében fel sem vehetik a versenyt a két alternatív megoldással:

a fémszerkezetű lépcsővel, valamint a gipszbeton lépcsővel.

Az első megoldás eléggé elterjedt már most is. Lényege, hogy lakatos kész fémszerkezetet gyárt a lakásba, a megfelelő méretben, amit a helyszínen a helyére illesztenek, rögzítenek, majd erre a fémvázra helyezik el a burkolatot: a lépcsőfokokat és a fellépőket (a fokokat összekötő függőleges rész). A fémszerkezet “kitöltésének” számtalan módja létezik, lehet üveglépcsőt készíteni, lehet falapokkal burkolni a fokokat, majd gipszkartonnal burkolni a fellépőket, ezt pedig végül a falunk színére festeni.

Ilyen lépcsőre szép példa András megoldása, amit egy épp kivitelezés alatt álló, Dunyov utcai kétszintes penthouse lakásba tervezett.

A lépcső keskeny, plusz alátámasztást nem igénylő szerkezete miatt egyedi bútor megoldást tudtak megvalósítani, kihasználva a lépcső alatti terület minden köbcentiméterét. Így lehet, hogy a lépcső a lakás dísze, miközben tároló funkciói is vannak - emiatt külön helyet nem kell keresni a lakásban erre a célra. András így ír erről:

A lakásba megérkezve, a keskeny előtér folyosószerűsége miatt sajnos nem volt elegendő pakolási felület megérkezéskor, így a soron következő helyiségben, a nappaliban álló acélszerkezetű lépcső alá rejtettük el az előszobában hiányolt beépített szekrényt. Az a speciális helyzet állt elő, hogy nem csak az előtér, hanem a nappali és a konyha-étkező tere is kapcsolódott a lépcsőhöz, így egyértelmű volt, hogy valamilyen módon mindegyik helyiséghez megnyitjuk majd.

Mivel egyenlőre egy házaspár fogja birtokba venni a lakást, így nem kellett számolni még öt gyerek holmijával plusz a babakocsival sem, csak az időszakosan érkező vendégekkel. Az előszobában hagyhatóak a cipők, valamint a mindennap használatos kabátok is, így a lépcső alatt már az időszakos ruhadarabok, a kabátok, sálak, kesztyűk, csizmák és cipők rejthetők el a letisztult fehér frontú bútorban.

A megbízó nagyon szereti a rejtett világítással kiemelhető fakokkat, így a nappali tere felé egy kis fülkét alakítottunk ki a dekorációk számára. A nappali és az étkezős konyha közötti átjáróban is megnyitottuk a szekrényt, ahol polcos részt terveztünk a könyveknek és a gyakran használt tárgyak számára. A bútor érdekessége még, hogy a láttatni kívánt tárolókat a fehér front ellensúlyaként fa mintájú bútorlapokkal egészítettem ki meleg fényű fehér süllyesztett bútorvilágítással aminek csak hangulatfény funkciója van és nem utolsó sorban éjszakai fényként is remekül funkcionál.

A másik megoldás a már ritkábban alkalmazott gipszbeton. Lényege, hogy előre elkészített gipszformákat hoznak, amiket összeillesztenek úgy, hogy közötte távtartók hagynak helyet a betonnak. A spéci betont por formájában keverik ki kefír állagúra, majd beöntik a résekbe a fekete anyagot, és gazdagon vasalják annak érdekében, hogy a szerkezet törékenységét lecsökkentsék. A gipszlapok fennmaradnak, így a lépcső teljesen készre hozva kerül átadásra. Gipszkartonokkal a szerkezet alatti rész pedig gyönyörűen folytatható olyan összeállításban, ahogy szeretnénk.

Ilyen a kivitelezés közben:

screen_shot_2018-05-06_at_23_06_40_1.png

Ilyen, miután kész:

screen_shot_2018-05-06_at_23_02_19_1.png

Olcsóbb, mint az acélszerkezet, másfél nap alatt kész ilyen módszerrel egy lépcső, és a végeredmény nagyon szép.

Ilyen lépcsőket a csapatból Eszter használ előszeretettel, odavan az elegáns, vékony megjelenésért, a lépcső alatt elhelyezhető funkciókért. Annak ugyan nem örül, hogy a lépcső több ponton plusz alátámasztást igényel, de ezt igyekszik megtenni úgy, hogy a lépcsőfokokat a fal felé erősíti meg, hogy ne kelljen oszlopokkal megtörni az elegáns vonalat.

Íme a legújabb munkája, ahol ugyanilyen lépcső készül:

le_pcso.jpeg

untitled.jpgHa te is szeretnél szép lépcsőket, és átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása