Amikor ráköltesz sok milliót egy szoba berendezésére, a szoba mégis tök üres

szucsadam 2019 március 05.

Vannak olyanok, akik egy új lakásba költözésnél viszik a régi bútoraikat, és azokat lefestve, vagy más módon feldobva helyezik el. “Csak amíg nem veszek újakat” - mondják, aztán általában évtizedek is eltelnek, míg kikerülnek a régi szekrény- és asztalmatuzsálemek.

De vannak olyanok is, akik nem képesek a régi cuccaikat átvinni, és egy új lakásra új lehetőségként néznek. Ilyenek a mi ügyfeleink is általában, hiszen ők is szeretnének egy olyan helyen élni, ahol minden mindennel harmonizál, és a régi cuccok közül legfeljebb a lieblingek maradnak meg.

Közülük kerülnek ki az igazán hardcore arcok, akik addig nem is vesznek meg egy bizonyos bútort, amíg nem találják meg “az igazit”. Inkább élnek sokáig dobozokból, élnek kényelmetlenebbül, csak minden stimmeljen, és utána évtizedekig a tökéletesség érzetével nézzenek körbe. Nálunk Eszter tervező ilyen típus.

És nézzétek őt:

Steve Jobs' apartment in 1982: "All you needed was a cup of tea, a light, and your stereo, you know, and that’s what I had."

 

Ez Steve Jobs új háza, 1982-ben, azon belül is a nappali, azt hiszem. Még egyedül, de később a feleségével is sokáig hasonló körülmények között élt. Hogy mi történik a képen? Az, hogy az Apple alapítója annyira megszállottja a tökéletességnek, hogy nem volt hajlandó megvenni egy bútort, egy konyhagépet, ha nem győződött meg arról, hogy az mindenben megfelel számára, a legjobb választás, és minden részletében tökéletes. Még a fal felé fordított részeken is.

Másrészről Jobs szerette a spártai életvitelt, illett buddhista életszemléletéhez.

Laurene Powell, Steve Jobs felesége azt állította, hogy amikor végre beadta a derekát, és hajlandó volt bútorokat vásárolni, onnantól kezdve még nyolc évig

Még Nyolc Évig

beszélgettek a bútorokról, elméletben. Hogy mi a szófa rendeltetése. Hogy mit várnak el egy szekrénytől.

Mindenesetre a fenti kép nem jelenti, hogy Jobs semmire nem költött. A spártai életvitel ellenére az a fenti szobára 100 millió forintot, vagy még sokkal többet is költött a tulajdonosa.

A Wired például utánajárt, hogy a képen látható hangrendszer mennyibe került. Mivel az mp3-forradalmat elősegítő technokrata valójában audiofil volt, és bakelitet hallgatott, ennek megfelelően az összeállítás is többnyire csúcskategóriás modellekből volt összerakva. Ma, erősen használt eszközökből összerakni egy ugyanilyet 8200 dollárba, 2,3 millió forintba kerülne.

Ha ez nem lenne elég, ott van még a képen egy állólámpa is. Rövid kutakodás után rájöhetünk, hogy ez egy ritka Tiffany lámpa. Ritkasága miatt nehéz lenne megbecsülni az árát annak a darabnak, ami a képen van, mert sem a gyártás idejét, sem az állapotát nem tudjuk. 650.000 - 800.000 dollár közöttire becsült egyszer a Sotheby’s aukciósház egy ilyet, a Christiesnél pedig több mint 2 millió dollárért (556 millió forint) vettek meg egyet.

Akárhogy is, az a szoba a képen sok-sok millió forintból van berendezve. Nem csoda, ha a kép mára ikonikussá vált, mert hűen kifejezi egy azóta már elhunyt ember világlátását, minimalizmusba vetett hitét, perfekcionizmusát. Jobs február 24-én lett volna 64 éves.

süti beállítások módosítása