Dobogó a lakásban: amikor nagy a belmagasság, de galériának kevés

Annabella és Tamás 2019 március 14.

Kis lakásokban gyakran kell több funkciót bezsúfolnunk egy térbe, mint az ideális lenne. Általában az alvó funkciót igyekszünk kiszervezni a lakó- és látótérből. Ha egy régi polgári lakásunk van 3,5 méternél nagyobb belmagassággal, akkor ez viszonylag egyszerűen megoldható egy galéria segítségével.

1_2.jpg

1_1.jpg

3-3,5 méter körüli belmagasságnál fekvőgalériát alkalmazunk - a galéria felett már csak ülni lehet kényelmesen, az itt elhelyezett ágy megközelítése vagy beágyazása már nem olyan kényelmes, hacsak nem tudunk az ágy előtt vagy mellett egy folyosónyi álló magasságú teret biztosítani.

Ha ennél alacsonyabb a belmagasságunk (de minimum 260-270 cm) az ágyat elhelyezhetjük dobogóba rejtetten is, és a dobogón helyezzük el a nappalit, az étkezőt vagy a dolgozót. Extrém esetben akár a konyhát is felpakolhatjuk ide. Szép, szellős tér alakítható így ki, hiszen a kihúzható ágy helyét érdemes üresen hagyni, vagy maximum könnyen mozgatható bútorelemekkel berendezni. A funkciók viszont falak nélkül is remekül elkülönülnek ezzel a megoldással.

 

 

A dobogóban az ágy mellett elhelyezhetünk tároló rekeszeket, fiókokat, és elrejthetünk benne falon kívül futó kábeleket is.

A dobogó kialakításakor ügyelnünk kell arra, hogy rajta egy felnőtt is kényelmesen fel tudjon állni, és hogy a szerkezet teherbírása megfeleljen a tetején kialakított funkcióknak. A terveink véglegesítése előtt ezért célszerű konzultálnunk a lakatossal vagy az asztalossal, akire rábízzuk a dobogó szerkezetének vagy egészének elkészítését.

A dobogó magasságát az alatta elhelyezett ágy kényelmes fekvőmagassága és a szerkezet vastagsága adja meg.  A kor előrehaladtával szeretünk egyre magasabb ágyban aludni (matrac tetejének földtől mért magassága 50-55 cm körüli), azaz ha hosszan tartó megoldásként alkalmazzuk a dobogót, akkor a dobogó szintmagasságát – 10 cm szerkezeti vastagsággal számolva) minimum 60-70 cm körülire kell terveznünk.

Kérdés, hogy mi lesz így az ablakokkal, amik nyilván nem dobogóval szerelt lakásokra terveztek? Az átlag magyar lakásban a parapetmagasság 72-84 cm körül mozog, azaz az ágy dobogóban elrejtésének magassági akadálya ritkán van, de az ablakok alatt elhelyezett radiátor már jelenthet problémát.

 

 

 

A dobogómagasság számolásánál nemcsak a fekvőfelület kényelmes magasságát kell figyelembe vennünk, de az ágyazási szokásainkat és lehetőségeinket is: lesz-e az ágy közelében egy szekrény vagy láda, amiben az ágynemű az ágy betolt állapotában elhelyezhető, vagy sem. Ha az ágynemű az ággyal együtt mozog, akkor a dobogó előlapja az ágynál magasabb lesz, azaz végig kell gondolnunk azt is, hogy hogyan fekszünk majd az ágyon (keresztben vagy hosszában), és hogyan tudunk majd befeküdni az ágyba (elölről vagy oldalról, egy vagy két oldalról). Csupa apróság, ami kötözködésnek tűnik első olvasatra, de a mindennapi használat során sok bosszúságtól menthet meg bennünket az alapos előkészítés.

dsc09736_1.JPG

dsc09742_1.JPG

A 60-90 cm magasan elhelyezkedő ablak alá helyezett dobogó új kihívás elé állít minket, mert az ablakaink hirtelen franciaerkély-ajtóvá válnak, azaz át kell gondolnunk az ablakok balesetmentes használatát is: korlátot kell elhelyeznünk az ablakok nyitás irányától függően az ablak belső vagy külső oldalán.

dob.jpg 

A dobogó fontos részeleme a lépcső megoldása is: legyen kényelmes, esztétikus, de ne legyen balesetveszélyes. Ha a lépcső a dobogó szerkezetből kiharapott elem, fontos előre átgondolni a a lépcső vízszintes és függőleges elemeinek a burkolását: milyen anyag (pl. fa, laminált, padlószőnyeg stb.) kerül ezekre a felületekre, a vízszintes vagy függőleges síkokat célszerű-e előbb burkolni, hogyan tudjuk eldolgozni a különböző burkolatok találkozási éleit, mennyire befolyásolja a burkolat vastagsága a dobogó végleges méreteit?  A faburkolat használata a legegyszerűbb, hiszen ott a burkolati elemek összegyalulhatók és csiszolhatók, de például a laminálttal burkolt lépcsőknél, az élek tartóssága miatt már szükségünk lesz fém élvédők használatára.   

A lépcső lehet illesztett elem, de mobil lépcső is, ha ezeket készen vásároljuk, a dobogó méretezésénél ennek a magaságát is figyelembe kell vennünk.

 

A lakás belmagasságától és az ablak parapet magasságától függően akár íróasztalt is elrejthetünk a dobogó alatt (az íróasztalok magassága 72-74 cm, azaz a minimális parapetmagasságunk ebben az esetben 10 cm-es szerkezet magasággal számolva 85 cm) , az ágy félig kihúzva kanapéként is használható, vagy ha az ágyat tesszük a dobogóra, akkor az alatta lévő tér tárolóként vagy játszós térként is használható. Szóval érdemes eljátszani a térrel, nem csak akkor, ha vízszintes, de akkor is, ha függőleges. Sokat tud adni egy jól megválasztott dobogó.

 

 

 

 

 

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

süti beállítások módosítása