Ilyen egy balatoni második otthon, ha menő

szucsadam 2019 május 06.

Általában budapesti ingatlanokról írunk - ilyeneket is vállalunk a csapattal -, de most kivételt tettünk: Atilla (sic!), az Én Menő Lakásom csapatának egyik alapító tagja készített a családjának egy olyan kuckót a Balaton partjához közel, hogy eláll a lélegzetünk:

Az adottságok szűkösek voltak: a beépített bruttó alapterületre 67,5 négyzetmétert engedélyeztek, de a család szeretett volna három-négy hálószobát. Ez egy igazi építész-kihívás: minimálisra kell tervezni a közlekedőket, vékonyra a falakat (35 centi vastag csupán, hogy a nettó alapterület három négyzetméterrel több lehessen), sok praktikus tároló, és mindezek mellett egy nagyvonalú nappali tér, amit egy nagy nyílással a kert felé hosszabbítottak meg.

A lépcsőt is gipszbetonból készítették (itt írtunk erről bővebben), így ki lehetett használni az az alatti teret is. A gyerekszoba most egyetlen nagy tér, felül galériázási lehetőséggel, de később felosztható lesz két kisebb kuckóra.

038.JPG

Apropó kuckó, a gyerekszobákban van egy ilyen, hát imádnivaló:

037.JPG

De az ágyak is hasonlóan izgis térben kapnak helyet:

040.JPG

És ha már gyerekbarát, nézzétek meg ezt a fellépőt:

035.JPG

A ház egyébként sok okos megoldást is alkalmaz. Nincs gáz az épületben, így minden elektromos, ráadásul nincs gépészeti helyiség sem. A fűtés, klíma, bojler, ventilátor, árnyékoló távolról is indítható, programozható: ősztől tavaszig, napsütésben felmennek a délnyugati és tetőablak-redőnyök, beengedik a napfényt, aztán este lemennek, így hozzájárulnak a hő benntartásához. November közepéig és március elejétől nem kell fűteni - ehhez kellettek persze a hatalmas délnyugati nyílászárók. Nyáron viszont a túlmelegedés ellen le kell árnyékolni őket, ehhez rendelkezésre áll egy hat méter széles, három méter kinyúlású karos árnyékoló. A napelemes rendszer pluszenergiás: többet termel, mint amennyi fogy az épületben.

Egy napzuhany is található a kertben: a Nap melegével 10-12 perc ingyen zuhanyzási lehetőséget ad. Nem újkori megoldás, csak évtizedekkel ezelőtt ilyen célra egy fémhordót tettek ki egy állványon, ma már sokkal szofisztikáltabban fest a lehetőség:

006.JPG

fotók: Csondor Ágnes, lakberendezés: Atilla felesége, Fanni:)

untitled.jpgBalatoni nyaralókat továbbra sem építünk, de ha te is szeretnél _Budapesten_, átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, ha rajtunk keresztül értékesítenél, keress minket az itt található email-címen.

süti beállítások módosítása