Mihez kezd egy kínai művész egy 120 éves budapesti polgári lakással?

szucsadam 2019 augusztus 14.

Egyik megrendelőnk a Krisztinavárosban vásárolt magának egy lakást. Ebben még nincs semmi meglepő. Az, hogy ő egy európában is tanult sanghaji fotós, már pikánsabbá teszi az ügyet. 

A kulturális különbség grandiózussá tette a feladatot. Nekünk nyilván vannak elképzeléseink, hogyan lehet, hogyan érdemes egy polgári lakáshoz nyúlni, de gyorsan kiderült, hogy ezek lepattannak az úriemberről, aki loftszerű, már-már túl szellős, átlátható tereket akart, aki a tér rendezésnél becsempészett néhány feng shui alapelvet, és ha mondjuk meglátott a kertben egy rozoga madáretetőt, azt felvitte a lakásba, betette az egyik sarokba, és teleaggatta a saját kabaláival, élményeinek emlékeivel.

_awe1682.jpg

Két évig tartott, mire elkészült a lakás. Ebben benne voltak az Európa és Ázsia között cikázó 10-50 oldalas ppt-k tömege, benne volt, hogy végül a harmadik kivitelező csapat vitte végig a projektet (mi csak tervezőként vettünk részt itt), a harmadik nyelv (angol) használatának nehézségei, a két távoli kultúra találkozása, a terek újratervezése, mert a felmerült ötlet megvalósítását a statkius lőtte lábon, illetve hogy időnként már elkészült megoldásokat bontottunk vissza az alapokig. Nagy szerencsénk volt a türelmes és rugalmas kivitelező gárdával.

Az alábbi képeket tehát úgy kell nézni, hogy két kemény év munka eredménye, és két távoli kultúra találkozása Budán. 

A mi szemünkkel talán túl eklektikus ez a nagyon személyes tér: IKEA bútorok, mid-century design darabok európa különböző szegleteiből, loft elemek, kínai dekorációk és használati tárgyak, asztalos által készített bútorok, talált és kiszuperált dolgok. A lakásban található fotók a falszomszéd munkái, a vele kialakult barátság lenyomatai. A Beatles plakát és a régi festmény az előző lakó cucca volt, a pincéjében bukkantunk rá. A sarokszekrény és a gyönyörű régi kamrapolc is az előző lakó hagyatéka. A hálószobai beépített szekrény fa hatású bútorlapjai, és a hatalmas tükrök a lakás előző életében a gardróbszekrények darabjai voltak. A nappali gömb falilámpái pedig a vizes helyiségekben voltak korábban, az előszobai térelválasztó pedig a cselédszoba spalettáiból készült.

Az alaprajzon is láthatunk különlegességeket. A kis alapterületű, ám magas hajdani cselédszobába három funkció is bekerült: az aprócska dolgozószoba, ahonnan létrával lehet feljutni egy pici, kétszemélyes ágyat is magában foglaló galériára, ez alá pedig egy bárral egybekötött mosókonyha, a rendes konyhával szemben. A konyhából a kézmosónak helyet adó átjárón keresztül lehet bemenni a fürdőszobába, ahol már csak egy kád és wc kapott helyet. A hálószobához nem egy mini zuhanyzós fürdőszobát kért a tulajdonos, hanem egy olyan apró wc-t, ami már majdnem nincs is: a megrendelő kérésére itt a beépített szekrény mélységét kellett tartanunk. Szerencsére itt a tervező kezére játszott a tartófalban még a ház építésekor kialakított átjáró. Szokatlan helyiség kiosztások ezek, de izgalmas volt kiszolgálni ezeket a kívánságokat.

Itt az eredeti állapot bontási terve:

ke_pernyo_foto_2019-08-08_10_47_26.png

Ez a kész állapot:

ke_pernyo_foto_2019-08-06_11_11_58.png

Itt látható például egy bontásnál készített kép, jobb oldalon a korábbi fürdő, plusz az elosztó, ahonnan balra a wc-be, jobbra a hálóba lehetett eljutni.

img_9779_1.JPG

A bal oldali átjutási lehetőséget a wc-be meghagytuk, ide került a kézmosó helyiség és egy fürdőkád is, jobbra azonban lezártuk az átjárást, és itt került kialakításra a már említett mini-wc a fal túloldalán. Íme:

_awe1587.jpg

És a szokatlanság apró részletekben is felütötte a fejét. Például a lakásfelújítás közben a megrendelőnek eszébe jutott, hogy a bejárati ajtónál a gang korlátja nyílként mutat a belépő hátába: kérte, bontsuk le a folyosói korlátot, és tegyünk helyére íveset. Nehezen értette meg, hogy egy 100 évnél régebbi társasházban az ilyesmi nem az ő egyedüli döntése. A bejárati ajtót gond nélkül áthelyezhettük volna a régi konyhaablak helyére, mert ott megtaláltuk a lakás második bejáratának a nyomait, de ezt ő nem szerette volna. A makacs kérés elől azonban nem lehetett kitérni, így végül egy apró ötlettel áthidaltuk a problémát: tettünk egy kör alakú virágtartót a korlátra, ezzel elvettük az élét a saroknak.

_awe1636.jpg

Visszanéztük két év munkájának nyersanyagait: elképesztő mennyiséget találtunk. Ma már nehéz szétválasztani, hogy mi volt a tervező ötlete, és mi a megrendelőé. Olyan, mondta Annabella, mintha tervezőtárssal dolgoztam volna.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Annabella - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

Hogyan lehet feldobni egy retró fotelt?

Eszter M. 2019 július 30.

Elkészült egy kis lakás a Damjanich utcában (bemutatjuk néhány hét múlva), az utolsó símítások zajlanak, családi képek a falakra, és egy kis retro fotel átalakítása. Mármint erről van szó, és a poszt is róla szól majd:

d10_fotel_1_1.png

A csöpp hálószobában, ahová kerül a fotel, már volt egy bútor, egy tükrös komód, ami a nagypapáé volt. Külön külön mindkettő aranyos pici bútorka, de együtt... valahogy nagyon lehangolóak voltak.

d10_fotel_3.png

Móni, a tulajdonos az egyik Benelux államban dolgozik, és olyan fotelt szeretett volna a hálószobájába, ami emlékezteti őt az ottani jellegzetes kisvárosokra. Erről jutott eszembe Kinga, aki irtó szép dolgokat varr, így megmutattam neki a fotelt.

d10_fotel_2.png

Nekiláttunk a tervezésnek, Kinga készített pár tervet, abból Móni választott, majd nekifogtunk a kivitelezésnek. Körbejártuk a textilboltokat, kíválasztottuk az ideális, a lakáshoz is illő textilcsaládot, és Kinga elkészítette a színes tervet és a sablont a színkódokkal.

d10_fotel_4.png

Azzal kezdtük, hogy a fotelkát elvittük Attilához, a bútorrestaurátorhoz, aki a szék lábait a nagypapa komódjának színéhez hangolta, ami nem volt nehéz feladat, mert korábban a kis komódot is ő restaurálta.

d10_fotel_5.png

Közben Kinga szép, sűrű öltésekkel megvarrta a kárpitot. Fel is próbáltuk a kis székre, de ez alapján még nem nagyon tudtuk elképzelni, mi sül majd ki belőle.

d10_fotel_7.png

Ezután jött Nándi, a kárpitos, szépen ráfeszítette a városkát a fotelre, szebben mint reméltük. Valahogy még azt is megoldotta, hogy az eredeti fotel háttámláján lévő függőleges varrások ne torzítsák el a városka panorámáját. Amikor elkészült, Nándi, a szűkszavú felhívott:

Jöhettek, baba lett!

Közelről, a részletek:

Végül, a helyére került ez a kis baba, de úgy néz ki, még mozgalmas események várnak rá.

d10_fotel_17.png

Móni azt fontolgatja, hogy hazatérésükig kiköltözteti a kis fotelt a motívumot szolgáltató városkába, Kinga pedig már varrja a párnákat a kanapéra, derekukon széles, fényes selyem átkötéssel.

Folytatása következik, hamarosan bemutatjuk a teljes, általunk tervezett lakást. Ha valaki szeretne hasonlóan ötletes kárpitot régi bútorára, írjon nekünk az info kukac menolakasom.hu email-címre, szívesen összekötjük Kingával.

Menő budapesti lakások - Az ablakba kiülés új élménye

szucsadam 2019 július 25.

Találkoztunk egy lakással, ami újraértelmezi az ablakba ülés fogalmát. Tudjátok, kezdetben a falusi nénik ültek ki a kapujukba, hogy mozizzanak, később többnyire ugyanezek a nénik honosították meg a városba költözve az ablakból mozizás eszméjét. Sokan akarnak elfeledkezni arról, hogy lakásuk körül pezsgő élet van, hogy arra sok ember jár, sőt: hogy az ablakból kinézve egy kőszínház sziluettje sejlik át a fák koronáján. Mások viszont szeretnek ezzel szembesülni.

Na, ilyen az, amikor luxuskörülmények között, akár többen tudunk hódolni a városi nézelődés élményének:

dsc08232.JPG

20190302_131746.jpg

Ez a lakás a nagyonmagas-földszinten van, a Pesti Magyar Színház előtti Hevesi Sándor térre néz. Egy régi, felújításra váró épületben foglal helyet, a belső kialakítását tekintve pedig elképesztő igényességgel állt neki az építésnek az új tulajdonos. Akkor még úgy indultak, hogy Airbnb-s lakás lesz belőle, időközben kiderült, hogy a ház ezt annyira nem támogatja. Így most egy párnak lehet ideális az elrendezése.

Az ajtón belépve a konyha-étkezőbe jutunk, ahol rögtön feltűnik az igényesség: az asztallap és a konyhapult anyaga megegyezik, a ragasztott keményfa burkolat ráadásul a galéria lépcsőjén is visszaköszön.

A következő helyiség hibrid funkciót kapott: egy majdnem a széléig kitolt fémvázas galériát terveztek ide a BME-n végzett építésszel együtt. Alul egy fürdőszoba kapott helyet, 2,1 méteres belmagassággal, LED-szalaggal is megspékelt tejüveg világító fallal. Nappal ezen keresztül természetes fényt kap a helyiség, utána pedig a távirányítók segítségével beállíthatjuk magunknak a nekünk tetsző színeket.

A galéria tetején (a lenti fürdőtől egy megfelelően vízszigetelt réteggel elválasztva) található egy franciaágy, 1,75 méteres a magasság, fejre vigyázni a magasabb egyéneknek.

dsc08274.JPG

A korláton keresztül innen lelátni a nappaliba, ami a lakás legfontosabb része, és bőven ad is helyet arra, hogy eltöltsük a napot.

A falakon nincsenek fűtőtestek, az egész lakás alatt elektromos padlófűtő elemeket építettek be, amiatt a lakás elektromos teljesítményét is megemelték. A vízmelegítőt wifin, távolról is ki-bekapcsolhatjuk, így hosszú nyaralásra simán elmehetünk úgy, hogy akkorra időzítjük a melegvíz-elérést, amikorra épp hazaérünk. A nappaliban, a falba vésve is találunk két LED-sort, ami a csillárral és az egyéb világító elemekkel együtt kombináljuk, nagyon hangulatos fényeket tudunk varázsolni magunknak esténként. A bejárati ajtó Jankó Ablak termék, jó nehéz, becsukása után garantáltan kizárjuk a külvilágot, gyerekzsivalyt, mindent. Kaza csempe a konyhában. Egyáltalán, a lakás egészére igaz, hogy a világításra és a gépészetre sokat költöttek - azon túl, hogy minden csövet és vezetéket is kicseréltek persze -, és sokat is dolgoztak vele, hogy ilyen legyen a végére.

A lakás alsó alapterülete 43 négyzetméter, amihez hozzájön a galéria alacsony 10,5 négyzetmétere. Ha nagyon akarunk, a nappaliból lekerekíthető egy plusz szoba saját ablakkal, de igazából ez a lakás így ideális, tágas és jól funkcionál egyedül vagy párban érkezőknek (itt elérhető a lakás adatlapja). Már csak egy lakberendezés kell, és kész.

A lakás mostani berendezése csak a fotók kedvéért került összeállításra, a bútorok nem a lakás részei, leszámítva persze a konyhabútort, a fürdőszoba beépített szekrényeit és berendezését, valamint a kék kiülőket.

A lakás eladó. Ha még több fotó és információ érdekelne róla, itt találod meg a lakás hirdetését. Ha megnéznéd, írj nekünk az info kukac menolakasom.hu email-címre, vagy a fenti linken lévő weboldal megfelelő gombjának segítségével.

Hogyan gyárts magadnak egyedi bútort és fali panelt? - Kipofozzuk 5.

Andris és Ildi 2019 július 04.

Egy másik cikkünkben már bemutattuk a Kodály körönd melletti garzonlakásunk megújult arcát. Igen sok időbe telt, mire eljutottunk a műszakilag átadott lakástól a kész berendezett állapotig. Ennek oka nagyrészt az, hogy a kompakt méretű lakás tökéletes térkihasználásához viszonylag sok egyedi bútorra volt szükség, amelyek az adott helyre, adott funkciót biztosítanak, egyedi formában. Kimondott célunk volt egy kis régies eleganciát vinni az enteriőrbe anélkül, hogy ez a letisztultság rovására menne.

Így döntöttünk a klasszikus, de visszafogott mintázatú fehér fali panelek és a hozzá illő nagy szekrény beépítése mellett.

Mivel volt már némi tapasztalatunk bútorkészítésben, saját kezűleg álltunk neki ezek kivitelezéséhez. A készítés során felgyűlt tapasztalatainkat szeretnénk most megosztani azok számára, akik fontolgatják az egyedi bútorok készítését vagy csak érdeklődnek a DIY megoldások iránt. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt következők csupán tapasztalatból eredő információk, nem asztalosipari oktatóanyag!

04k.jpg

Mint a legtöbb kivitelezési munka, ez is a tervezésnél kezdődik. A tervezés pedig a felméréssel. A kiszemelt helyet jól meg kell mérni, mert a látszólag egyenes falak sokszor tartogatnak kellemetlen meglepetéseket.

Mi egy plafonig érő és mindkét oldalfalig érő bumszli szekrényt terveztünk. Viszont a mennyezetben akkora hajlás volt, hogy szinte lehetetlennek tűnt ezt esztétikusan kivitelezni. Egyes középső részek kábé 10 centivel voltak alacsonyabban, mint a szélek. De nem adtuk fel, a szekrényvázat oldalirányban kábé 4 centivel, míg felül 20-szal kisebbre méreteztük az adott falak által bezárt helyhez képest, tudván, hogy majd a végén a hézagokat takaróelemekkel fogjuk kitölteni. Oldalirányban a falegyenetlenségek mellett azért is lett ennyivel szűkebb a bútor, mert egyik oldalon a fali panel befut a szekrény mellé, és az ajtók nyílását ez nem szabad, hogy akadályozza.

A szekrény két fő anyagból készült: a korpusz egyszerű fehér bútorlapokból, mert azzal a legkönnyebb dolgozni, és kellő a merevsége. Az ajtók és takarólapok rétegelt lemezből. Ezeket úgynevezett „piskótalécekkel” díszítettük.

A korpusz összeszereléséhez a következőkre volt szükségünk:

1. Méretre vágatott, a látható éleken élzáróval ellátott bútorlapok. Minden nagy szekrény sok kisebb szekrénydobozból tevődik össze. Ezek lehetőleg egyenként ne legyenek túl nagyok (jelen esetben a legnagyobb doboz 105x140x55), mert a bútorlapok szállítása, és az összeszerelés a méret növelésével egyre bonyolódik (mi személyautóval szállítunk, ezért annak belméreteit figyelembe vesszük tervezéskor). A dobozok tervezésénél mindig arra figyeljünk, hogy a külső méretek stimmeljenek a helyhez. Mi legtöbbször a függőleges lapok közé tesszük a vízszintes lapokat a doboz összeszerelésénél. Ez azért fontos, mert így a vízszintes lapok rövidebbek lesznek a két oldalsó bútorlap vastagságával.

butor.jpg

Így például az ábrán látható 60cm széles, 100cm magas, 55cm mély dobozhoz a következő lapokat kell rendelni: 2db 56,4 cm x 55 cm és 2 db 100 cm x 55 cm. Aláhúzással szokás jelölni a lapszabásznak az élzáróval ellátandó vágási éleket. Az egy aláhúzás azt jelenti, hogy elég csak az egyik 60-as, illetve 100-as élre élzáró, a hátsó nem fog látszani. Vigyázat, élzáró típusától függően ezek is hozzáadhatnak valamennyit a nettó vágási méretéhez!

2.  3 x 45mm pozdorjacsavarok a bútorlapok összefogatásához – az ennél vastagabb csavarokkal nem jó a tapasztalatunk, mert hajlamosak szétnyomni a bútorlapot. Általában 4-5 csavar elég egy 50-60 cm mély szekrény esetében két lap derékszögű összecsavarozásához. A profi asztalosok facsapokat, és egyéb kötőelemeket is használnak, főleg ha nem lehet látszó a kötés oldalról, de konyhaszekrény vagy beépített szekrény esetén megoldható, hogy a csavarozás ne látszódjon. Mi például festett rétegelt lemezzel takartuk be az egész beugró részt, ahová a tévé került, de kaphatóak kis csavartakaró kupakok is néhány színben.

3. Az alsó szekrénydobozokhoz állítható lábak, elemenként 4 db. Mi a 8 cm-es lábakat szeretjük, valaki a 10 cm-re esküszik, de nincs túl sok jelentősége. A lábakat el lehet takarni elölről, de bizonyos esetekben jól néz ki a takaratlan láb, ilyenkor mutatósabb (fém) lábakat válasszunk.

4. A belső polcok rögzítéséhez polconként 4 db polctartó bütyköt kell vennünk, és azok méretéhez igazodó furatot kell készítenünk. Persze kerülhet a szekrénybe fiók, vállfatartó rúd és még sok más, ezekhez általában kapunk szerelési anyagot és útmutatót.

5. Az ajtó rögzítéséhez zsanérokat/ajtópántokat kell beszerezni (ráütődő fajtát, ha az ajtók kívülről záródnak rá a bútorvázra), hozzá illő csavarokkal (általában 3x16 mm)

6. Igen gyakran kell a szekrényt a falhoz is rögzíteni, ehhez vannak speciális rögzítőelemek, szerintünk kiválóan alkalmasak erre a konyhai felsőszekrények rögzítéséhez való sarokvasak.

Az ajtófrontok és a takaróelemek elkészítéséhez mi a következőket használtuk:

1. méretre vágatott rétegelt lemezek (16 mm vastagságú, de lehet 18 mm is). Minden ajtó tényleges mérete 3 mm-rel kisebb legyen mint a névleges mérete (tehát ha egy 60x100-as bútordobozra két ajtó kerül, ezek névlegesen 30x100-asok, de ténylegesen 29,7x99,7cm-esek legyenek). Nagyon fontos tudni a rétegelt lemezről, hogy valamelyest vetemedik, csavarodik, sokszor már a gyárból/lapszabászatból enyhén deformáltan kerül ki. Ha lehet, egyenletes felületre fektetve tároljuk a további deformitás kiküszöbölésére. A lapszabászatban kérhetünk pántmarást az ajtókra, azaz kör alakú bemarásokat, amibe a zsanér belefekszik. Enélkül nem lehet modern kivetőpántot szerelni az ajtóra!

Ezt házilag is el lehet készíteni, de különleges fúrófej kell hozzá, és tudni kell a marás pontos helyét. És vigyázni kell, nehogy túlfúrjuk, mert akkor kilyukad az ajtónk! Felszerelés előtt minden ajtót 2 rétegben lefestettünk. 

2. A díszcsíkokat fa lécekből vágtuk ki gérvágó fűrésszel. 45 fokos szögbe vágással lehet csak szépen összeilleszteni a piskótamintás léceket, hogy téglalapot alkossanak. Volt hogy ragasztottuk a léceket, máshol szöggel rögzítettük – mindkettő működik, csak a szög feje egy picit látható marad festés után, de ha kicsi, nem zavaró. Az ajtókat a lécek felkerülése után is lekentük, a díszléceket kétszer is. Ehhez vizes alapú selyemmatt 2 az 1-ben alapozó+festéket használtunk. Nagy felületeket érdemes szivacshengerrel kenni, egyenletesebb lesz mint ecsettel.

3. A bútor melletti/fölötti hézagok kitöltése elég komplikált feladat volt. A két oldalon kimaradt résekbe először purhabot fújtunk – igen, ez nem szokványos asztalosipari módszer, de olyan girbe-gurba volt a rés, hogy csupán léccel nem lehetett szépen kitölteni. A habot száradás után egyenesre vágtuk, lefestettük, majd erre ragasztottunk festett takaróléceket. Ahol még így is nagyon kilógott a lóláb, ott fehér akriltömítővel nyomtuk ki a rést.

A mennyezeti hézag volt a legnehezebb. Polctartó konzolok segítségével rétegelt lemezeket rögzítettünk a szekrény tetejére. Akrillal tömítettük a réseket, festettük az egészet, majd a szoba többi részében használt poliészter holkerdíszlécet is felragasztottuk az erre alkalmas akrilos ragasztóval, majd azt is kétszer lefestettük. A mennyezet görbesége látszik, hiszen jelentős volt, de valamelyest ellensúlyoztuk a holkerdíszléc enyhe csavarásával, és a bútor és mennyezet egybefolyó fehérségével. A száradási idők kivárása miatt a fentieket nem lehet egyszerre megcsinálni, többszöri nekifutásra készültünk el.

A falipanelek elkészítése nagyjából megegyezik az bútorajtókéval, csak ezek nem 16 mm, hanem 10 mm-es rétegelt lemezekből készültek, hogy ne álljanak nagyon el a faltól. Ahol a falhoz simulnak, ott ragasztottuk a felülethez, míg a radiátor környékén inkább olyan elven vannak összeállítva mintha bútor lenne. Tehát saját tartása van, és csak bizonyos pontokon van rögzítve csavarral és dübellel a falba.

A radiátort fedő elem viszont kivehető a karbantartás miatt. Ezért itt riglik rögzítik a két oldalsó elemhez. Összességében elég hosszú munkafolyamat volt tervezéstől a kivitelezésig, de az egységes összkép miatt megérte, és felújítani is viszonylag egyszerű lesz a későbbiekben, elég egy újrafestés. Ha hasonlóba vágjátok a fejszéteket, ajánlatos kalákában dolgozni a gyorsabb haladás érdekében!

A sorozat előző részeiben olvashattok a lakás kiválasztásáról és a tervezés-kivitelezés kihívásairól:

Kipofozzuk 1
Kipofozzuk 2
Kipofozzuk 3
Kipofozzuk 4

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Andris és Ildi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

Hogyan változik meg egy panellakás, ha a következő generáció költözik bele?

Tekla F 2019 június 27.

“Rá sem lehet majd ismerni” - válaszolnánk ismereteink szerint a címben feltett kérdésre. Ami ötven éve logikus elrendezésnek tűnt, ma már a legtöbb esetben kényelmetlen, avíttas. A bútorok és berendezési tárgyak, amiket akkor vettek, ma már kidobásra kerülnek, semmi nem marad meg. Hiába könyörgünk sok lakás esetében, hogy tartsák meg a tömör fa bejárati ajtókat, gyönyörű, felújításra váró kilincseket, a legtöbbször repül minden, és adja át a helyét az újaknak.

Ez az ügyfelünk például édesapja lakásába költözik be, ami most így fest:

Az 59 négyzetméteres panellakás esetében kikötés volt, hogy a falak a helyükön maradnak, ahogy a szobák padlója is. Több tárgyat is megtartottunk, a rádiót, az édesapa által készített virágtartót, néhány lámpát. Ezektől eltekintve az igény az volt, hogy a lakás fiatalos, lendületes legyen, valamint lehetőleg a kék legyen a fő színirány.

Egyelőre a moodboard és néhány látványterv készült el, ezeket megmutatjuk most nektek, hogy lássátok, mit lehet kihozni a dolgoból. A moodboardok:

o_sszefoglalo_6.jpg

o_sszefoglalo_8.jpg

o_sszefoglalo_2.jpg

mo_sszefoglalo_12.jpg

És a látványtervek:

Aztán együtt figyelemmel kísérjük, hogyan változik majd meg a lakás, ahogy elkészülünk, ahogy azt is együtt nyugtázzuk, a terveken látható megoldások hogyan alakulnak át majd, amikor valósággá változtatjuk őket.

untitled.jpgTekla, a fenti lakás tervezője annyira új még a csapatban, hogy a weboldala sem készült még el. De ha te is szeretnél ilyen lakást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kérd Teklát, kattints ide.

Menő házat egy szál késsel felépítve?

szucsadam 2019 június 23.

A lakáspiac teljesen új fejezetét nyitják majd a globális felmelegedés miatti megoldások. Egy szükséghelyzetben, mesélték a háborúban felnőtt nagymamáink, sokkal jobb vidéken, az erdő közelében, termőföld mellett lakni, mert ott több az élelem. Akik azonban nem rendelkeznek ilyen otthonnal, egy esetleg kiteljesedő válságban már nehezen tudnak megbízni kőművest, burkolót, villanyszerelőt, ennek következtében pedig esetleg kénytelenek lesznek saját kezükkel házat építeni.

E tekintetben mondjuk nem sokban különbözik a végítéletkori, és a mai, budapesti építőipari helyzet, mesterember-kínálat. Most is jobban járunk, ha értünk ehhez-ahhoz.

Így aztán nem árt - ahogy nem árt most sem -, ha az ember, úgy mellékesen, a szakmáján túl, fel tud építeni egy házat. Tudjátok, alapok, szigetelés, lábazat, falak, koszorú, födém, tető, nyílászárók, majd jöhetnek a szakiparok, sorban.

De talán ez már sok. Nyilván ti is láttátok a túlélős műsorokat a tévében: olyankor tényleg csak az kell, hogy fedél legyen az ember feje felett, és ne fázzon, az épp elég menő, ha a saját kezünkkel készítjük el. Örömmel jelentem, hogy Miskolc közelében elkészült a tudomásunk szerint első olyan ház, amit kábé egy szál késsel készített alkotója, Kornél.

62527400_447244679167473_8173162519058186240_n.jpg

64296994_431415724362185_7641438090275323904_n.jpg

64394666_2446105798944895_4544482914254979072_n.jpg

61883322_10216633219697340_4567552901588713472_n.jpg

Most még kevesebb modern eszközt használtam, mint múlt évben. A Tracker késemmel csináltam a legtöbb mindent. Élő fát, bokrot a kunyhó nem tartalmaz! A fal döngölt föld.

- írja a Facebookon a képek mellé.

Mondjuk ahhoz, hogy ezt elsajátítsuk, szintén kell annyi idő, mint amennyi a szakipari- és kőműves mesterség alapfokú elsajátításához. Kornélnak 15 éve hobbija az erdei túlélés, az Egyesült Államokban tanulja, gyakorolja, a Tracker School-ba is járt, a téma egyik szaktekintélyének tartott Tom Brown iskolájába. Ha éppen nem dolgozott, vagy kurzusokat csinált, vagy élesben gyakorolta a tudását: nyomkövetés, tűzgyújtás "dörzsmódszerrel", ehető növények ismerete, csapdakészités, túlélő menedék készítés stb.

Összegyűjtött annyi pénzt, hogy négy évre szabad lehessen, és élesben is kipróbálja magát. Egy évet Montanában töltött, aztán a Tracker School egy éves programja alatt épített egy kunyhót magának. Itt kitelelt.

Most pedig hazajött kicsit Magyarországra, ahol újabb kunyhót épített. Egészen más fajtát, hiszen mások a természeti adottságok - írta. Szeptemberben újra nekivág a vadonnak, ezúttal a trópusokon él majd olyan életet, mint az ősemberek.

Nagyapámat 52-ben internálták. Nagyanyám ott maradt a két gyerekkel, elég nehéz helyzetben. Ha meglett volna az a tudásuk, mint most nekem, sokkal könnyebb életük lett volna.

- mondja Kornél, akit nem zavar az egyedüllét sem, amikor a kunyhójában tölt heteket, hónapokat, magányosan. Az ember igazából sosincs egyedül - állítja.

Az alternatív házépítésről szóló Youtube-csatornát itt találjátok

Persze nagyon reméljük, hogy a szakemberhiány sosem fajul odáig, hogy a fenti módszereket ajánjuk az ügyfeleinknek. Mi ezt inkább csak egy laza vasárnapi ebéd utáni gondolatébresztőnek szántuk.

Milyen rejtett hibái lehetnek a lakásnak, amit vásárláskor nem veszünk észre?

Domsa Mihály 2019 június 03.

Az első otthonteremtés szép dolog, de az oda vezető út meglehetősen rögös. Először is össze kell szedni a zsozsót, ahol jellemzően a szülők is érintettek. Ha pedig ez a része nagyjából összeállt akkor jöhet a keresgélés.

Először nyilván azt lőjük be, hogy nagyjából merre szeretnénk lakni. Ez jellemzően azt is meghatározza, hogy a kiszemelt ingatlan lakás lesz vagy ház. Ezután jön a szenvedős keresgélés! Tele van bizonytalanságokkal, hogy biztosan ez való-e nekünk, innen majd normálisan be tud járni a gyerek iskolába, egyáltalán milyen a közlekedés autóval?

Az ingatlan értékbecslés során szokás az ingatlan környezetét, valamint a lakást funkcionálisan és műszakilag is szemrevételezni, értékelni. A környezeti szempontok lehetnek a megközelíthetőség, az út állapota, a tömegközlekedés közelsége, zaj- és porterhelés, parkolás, közbiztonság. A funkcionális szempontok közé egy rakás olyan dolog tartozik, ami a vásárlónak fontos lehet, és amik alapján szintén össze lehet hasonlítani az adott ingatlant egy másikkal. Az értékbecslés során ezeket a szempontokat ellátják egy százalékos értékkel, és meghatározzás a fontosságukat. Gyakorlatilag ezek a módszerek tele vannak szubjektív elemekkel, így bátran nekiállhat bárki egy táblázatot készíteni azok alapján, amik szerinte fontosak. Ilyenek lehetnek ezek:

 • Tájolás
 • Alaprajzi elrendezés
 • Pakolási lehetőségek
 • Fürdőszoba komfortja
 • Konyha felszerelés
 • Tároló terek
 • Természetes fényviszonyok
 • Természetes szellőzés
 • Energetika
 • Működés gazdaságossága
 • Szomszédok
 • Kezelés minősége
 • Biztonság

Ha azonban használt lakást vagy házat keresünk, talán a legnagyobb dilemma a műszaki avultság foka. Ezt már nehéz laikusként megállapítani, és ott marad a kérdés:

Vajon milyen rejtett hibái lehetnek, amit vásárláskor nem veszünk észre?

Egy nehezebben észrevehető, vagy éppen csak feltárás után látható hibát még a témában jártas, jól képzett szakemberek sem mindig következtetnek ki. Szokás mondani, hogy nincs röntgenszeme senkinek, így bontás után bukkanhat elő egy csomó kellemetlenség. A rutinos, szakavatott szemek azonban a legtöbb dolgot ki tudják szúrni.

Mire figyelj műszaki szempontból, ha lakást veszel?
 • Először is vizsgáld meg a lakás környezetét kívülről: ázás nyomok, hőszigetelési problémák, hőhídra utaló nyomok, stb.

img_7563.jpg

 • Nézd meg az ablakokat bejárati ajtót kívülről. Mennyire van kitéve a környezeti hatásoknak, milyen állapotban van a felülete és az anyaga? Odabent nézd meg mennyire masszív a vakolat és a csempe a falon! Táskák, repedések.

img_7564.jpg

img_7566.jpg

img_7567.jpg

 • Nézd meg milyen parkettával rakták le a szobát, és az milyen állapotban van. Például a vakpadlóra szegzett csaphornyos parketta nehezen és sokszor rendkívül költségesen állítható helyre, szóval vagy úgy hagyod, vagy vadi új aljzatot kell keszitened majd.

img_6501.jpg

img_7568.jpg

 • Miből készült a gázvezeték? A régi, menetes kötésekel illesztett vezetéket látsz, valószínűleg hamar le kell cseréltetni a mostani sztenderdnek megfelelő, presszelt rézvezetékre
 • Milyen a fűtés? Egy konvektoros rendszerről átállni kondenzációs kazánra, mondjuk egy hat emeletes ház földszinti lakásában elképesztően költséges kéménybélelést vonhat maga után.
 • Mekkora elektromos teljesítmény áll rendelkezésre a lakásban és miből vannak a vezetékek? Ha egy rozoga régi villanyóra mondjuk 16 A teljesítmény, és teszem azt elektromos sütőt, főzőlapot esetleg még egy klímát is szeretnél, jó eséllyel bővítened kell a kapacitást. Ami aztán egy szabványosítási kötelezettséget is magával ránt.
 • Fűrészporos tapéta a van a falakon és a mennyezeten? Valószínűleg van mit eltakarni vele.

Ez csak néhány kiemelt részlet az egyébként tekintélyes listából, amik ismerete meg tud óvni minket attól, hogy a mostani felfokozott izgalmi állapotú ingatlanpiacon rossz vételre vezessenek minket. Ezért mostantól havonta jelentkezünk egy olyan történettel, amiben egy tanulságos feltárást, bejárást írunk meg, hogy lássátok, merre kell kutatni, és mennyire váratlan helyzetek is adódhatnak a pofonegyszerűnek tűnű, becsomagolt lakásban.

untitled.jpgMisi segít, ha átnézetnéd a lakást vásárlás előtt! Több évtizedes építőipari rutinjával gyorsan kiszúrja a látható hibákat, veszélyforrásokat. Ha pedig te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide.

Látványterv vs. valóság: a 3D-s tervek csúcsa

András B. 2019 május 15.

2_re_sz.jpg

Ahogy a Látványterv vs. valóság című blogbejegyzés első részében le is írtam, a megrendelők először látványtervek alapján ismerkednek meg leendő lakásuk kinézetével. Ez az a forma, amivel általában a legkönnyebben tudunk azonosulni, elképzelni, milyen lesz álmaink konyhája, szobája, lakása.

Persze kisebb munkáknál, tanácsadásnál elég lehet moodboard-ok egyeztetése (példákat, anyagokat és hangulatokat ábrázoló képek összessége), és vannak tervezők, akik soha nem használnak 3D-s látványterveket, és ezzel sincs semmi gond, hiszen az adott tervezőnek ez a kommunikációs készsége, amit valószínűleg a tökélyre fejlesztett. Minden lényegi információt meg tud mutatni, amire szükség van. De a technológia fejlődésével egyre több lehetőség adódik a tervezés során és személy szerint fontosnak tartom, hogy lépést tartsak ezzel a tendenciával.

A 3D-s látványok bemutatásának csúcsa a 360 fokban, virtuálisan is bejárható terek, amiket egy okostelefon vagy tablet használatával megtehetjük még az előtt, hogy az első falbontás megkezdődne. Videón mutatjuk be, hogyan:

Hogyan is működik ez? A tervezőszoftverben készítettem 360 fokos állóképeket helyiségenként. Az általam használt tervezőszoftver alkalmazása segítségével ezeket a nézőpontokat egy tableten megnyitottam. Az eszköz giroszkópjának segítségével a program úgy forgatta a virtuális nézetirányt, ahogy én a valóságban mozgattam a kezemben az iPad-et. A helyszínen mindeközben csak a padlóburkolás, a festett falak, még csupasz lépcső és a lámpaszerelés előtt álló álmennyezet látszott a kivitelezéssel járó szerszámhalmazokkal körülöttem. Ezt az alkalmazást egyébként letölthetjük iOS, Android és Microsoft eszközökre is, így megnyithatók számos okostelefonon és tableten is (pl. iVisit360).

Képzeljük el ugyanezt egy VR szemüvegen keresztül, ahol a leendő lakásunk körbevesz minket, kizárjuk a külvilágot is, és már ténylegesen a látványtervben érezhetjük magunkat. Továbbléphetünk az állóképek zárt világától, és interaktívan konzultálhatunk a látványterveken látott virtuális valóságról akár a belsőépítészünkkel, akár otthon a családtagjainkkal is. Sőt, tudunk olyan megoldásról, ahol ebben a virtuális térben megjelenhet az építész és más szakértők is külön avatarként - hiszen egyébként hozzánk hasonlóan otthon ülnek a fotelben -, és ebben az egyelőre nem létező térben tudjuk egymásnak megmutatni, mit szeretnénk másként, vagy ők miért gondolták azt jónak.

Nagyjából ez most a csúcsa a látványtervezésnek. De akár moodboardokkal dolgozunk, akár a legújabb high-tech megoldásokkal, ne feledjük: ez kommunikációs eszköz, és ha a tervező és a megrendelő jól tud együtt dolgozni, akkor a végeredményt nem a látványterv minősége fogja befolyásolni. 

De akik most a 20-as éveik elején járnak, és a náluk fiatalabbak, már ezt a megoldsát tekintik majd alapnak a saját lakásuk tervezésénél.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár András - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, ha rajtunk keresztül értékesítenél, keress minket az itt található email-címen.

Ilyen egy balatoni második otthon, ha menő

szucsadam 2019 május 06.

Általában budapesti ingatlanokról írunk - ilyeneket is vállalunk a csapattal -, de most kivételt tettünk: Atilla (sic!), az Én Menő Lakásom csapatának egyik alapító tagja készített a családjának egy olyan kuckót a Balaton partjához közel, hogy eláll a lélegzetünk:

Az adottságok szűkösek voltak: a beépített bruttó alapterületre 67,5 négyzetmétert engedélyeztek, de a család szeretett volna három-négy hálószobát. Ez egy igazi építész-kihívás: minimálisra kell tervezni a közlekedőket, vékonyra a falakat (35 centi vastag csupán, hogy a nettó alapterület három négyzetméterrel több lehessen), sok praktikus tároló, és mindezek mellett egy nagyvonalú nappali tér, amit egy nagy nyílással a kert felé hosszabbítottak meg.

A lépcsőt is gipszbetonból készítették (itt írtunk erről bővebben), így ki lehetett használni az az alatti teret is. A gyerekszoba most egyetlen nagy tér, felül galériázási lehetőséggel, de később felosztható lesz két kisebb kuckóra.

038.JPG

Apropó kuckó, a gyerekszobákban van egy ilyen, hát imádnivaló:

037.JPG

De az ágyak is hasonlóan izgis térben kapnak helyet:

040.JPG

És ha már gyerekbarát, nézzétek meg ezt a fellépőt:

035.JPG

A ház egyébként sok okos megoldást is alkalmaz. Nincs gáz az épületben, így minden elektromos, ráadásul nincs gépészeti helyiség sem. A fűtés, klíma, bojler, ventilátor, árnyékoló távolról is indítható, programozható: ősztől tavaszig, napsütésben felmennek a délnyugati és tetőablak-redőnyök, beengedik a napfényt, aztán este lemennek, így hozzájárulnak a hő benntartásához. November közepéig és március elejétől nem kell fűteni - ehhez kellettek persze a hatalmas délnyugati nyílászárók. Nyáron viszont a túlmelegedés ellen le kell árnyékolni őket, ehhez rendelkezésre áll egy hat méter széles, három méter kinyúlású karos árnyékoló. A napelemes rendszer pluszenergiás: többet termel, mint amennyi fogy az épületben.

Egy napzuhany is található a kertben: a Nap melegével 10-12 perc ingyen zuhanyzási lehetőséget ad. Nem újkori megoldás, csak évtizedekkel ezelőtt ilyen célra egy fémhordót tettek ki egy állványon, ma már sokkal szofisztikáltabban fest a lehetőség:

006.JPG

fotók: Csondor Ágnes, lakberendezés: Atilla felesége, Fanni:)

untitled.jpgBalatoni nyaralókat továbbra sem építünk, de ha te is szeretnél _Budapesten_, átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, ha rajtunk keresztül értékesítenél, keress minket az itt található email-címen.

Milyenné válik egy igazán "levegős" lakás, amikor már élnek is benne?

Eszter M. 2019 április 26.

2_re_sz.jpg

Ez a lakás, talán a legorganikusabb lakás, amit készítettem valaha. Erdő szélén, ahol a legerősebb zaj a madárcsicsergés, esténként meg a bagolyhuhogás, ezt az erdei hangulatot vittük be a lakásba, a sok növénnyel, és a DIY (csináld magad) megoldásokkal.

Azóta eltelt két és fél év. A tulajdonosok nagyon odafigyeltek, hogy a lakásba ne kerüljön be olyan bútor vagy tárgy, ami nem illeszkedik ebbe a környezetbe. Lássuk, hogy fest a lakás ennyi idő után, belakva, odafigyelve a lakás levegős érzetére.

01.jpg

02.jpg

Különösen fontos volt, hogy az enteriőrök, a bútorok egységben legyenek a lakással, a ház építészeti adottságaival, a rusztikus fagerendákkal, fa ablakokkal, és a sok fénnyel, a fehér falakkal. A padló is a levegősség fokozása miatt lett fehér.

A félig már felnőtt fiú szobájában keverednek a gyerekkor emlékei a mai érdeklődésével, az informatikával, ebben a végtelenül egyszerű szobában. Régészeti ásatásokon talált archeológiai emlékek, tárgyak, csontok, és a számítastechnika korai, ikonikus tárgyai. Ez családi, apai örökség a 80-as évekből.

09.jpg

A nappaliban a hosszú asztal "2 in 1", étkező- és dolgozóasztal. A két rész állandó küzdelemben van egymással, változó arányban és súllyal folynak össze egymással, ám ez a rendszer nagyon flexibilis is. Ünnepekkor tíz ember is kényelmesen elfér - elféne, ha lenne ennyi szék a lakásban.

14.jpg

15.jpg

A nyitott konyha nehéz dolog. Nem lehetnek vállalhatatlan részei, vállalhatatlan tárgyai, meg kell szokni, hogy a  lábosok, tányérok, hagymák és krumplik is az enteriőr részei, és ezeket így is kell kezelni, tárolni, rá kell hangolódni a nyitottság őszinteségére, szépségére.

19.jpg

A nyitott konyha a lócát is magába foglalja, (ami az itt lakók keze munkája) éléskamraként működik, de a zöldségek gyümölcsök nagyon szép és gusztusos színfoltjai a lakásnak.

21.jpg
A rusztikus fa szerkezet mellett a másik meghatározó adottság a lakásban, a rengeteg fény. Nyáron olyan világos a tetőtér, hogy csak napszemüvegben lehet megmaradni, ebből egyenesen következik, hogy sok a növény a lakásban. 

22.jpg

Egy sötét zúgban felejtett növényke kihajtott, virágba borult, mindenütt élet van a lakásban. Néha egészen furcsa lények is úgy gondolják, hogy nekik is ez az otthonuk, és építenek mindenféle különös bölcsőt az ivadékaiknak, költöznek be a tartóoszlopok hasadékaiba, komoly vitákat szülve a családban, hogy kinek a jogai is érvényesülhetnek.

23.jpg

A macskák is szervesen belesimulnak az otthonba, a lakás designba, ők az élet császárai.

A lakás karaktere, még az ünnepekre is visszahat, a húsvét és a karácsony is a DIY mozgalom jegyében zajlik

Két és fél éve, a beköltözéskor, még levegős, szellős és mai szemmel üres volt a lakás, kevés bútorral, kevés tárggyal. Azóta semmilyen olyan tárgy nem került a lakásba, amelyik nem lett szervesen része ennek a rusztikus és levegős koncepciónak. Ha valamilyen funkciónak nem volt meg a megfelelő képviselője, inkább semmi sem volt helyette, de ide nem illő bútorok és tárgyak még átmenetileg sem kerülhettek a lakásba.

47.jpg

Még így is állandó a küzdelem a tárgyakkal, folyik a harc az élettérért. Nehéz visszaszorítani a tárgyak áradatát, hiszen idővel emlékek kötnek hozzájuk, fontosak számunkra, és otthonosabbá, meghittebbé teszik a lakást.

40.jpg

Ha egy idő után mégis fojtó a jelenlétük, nehéz feladatunk felvenni velük a harcot, limitálni a mennyiségüket és időről időre őszintén szembenézni azzal, valóban fontosak-e számunkra, és ha nem, elcsomagolni, elajándékozni, a levegős otthon érdekében.

untitled.jpgHa te is szeretnél ilyen levegősséget, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, ha rajtunk keresztül értékesítenél, keress minket az itt található email-címen.