Menő budapesti lakások: 28 négyzetméterből laza főúri menedék

szucsadam 2019 április 08.

Akik olvasták Andris és Ildi eddig megjelent Kipofozzuk posztjait, tudják, honnan indult ez a lakás: egy 28 négyzetméteres, négyzetes alaprajzból, amiben egy pici konyha, egy pici fürdő és egy szoba volt. Itt a tervezőink csaltak picit, a konyhát kihozták a bejárat mellé, az így kapott teret pedig, egybenyitva a szobával, egy hálófülkévé alakították. Így a nappali (a lehetőségekhez képest) nappali maradt.

eredeti_es_tervezett_alaprajz.jpg

Végül ezt tervezték megvalósítani:

osszkep_sematikus.jpg

A konyhába befért főzőlap, hűtő és mikró, de minden miniatűrben - ezt a lakást két főre, rövid ott-tartózkodásra tervezték.

A fürdőszobát korábban elfoglalta a fürdőkád, ők azonban inkább egy tágas zuhanyzót terveztek be.

furdo.jpg

Maga a lakás megépítése rengeteg időt vett el, mert sok mindent maguk szerettek volna megvalósítani. Így például az asztalosmunkákat, a svédpadló lerakását is - ezekről, és a felmerülő nehézségekről hamarosan egy külön posztban emlékezünk majd meg. A lényeg, hogy munka mellett egy lakást felépíteni nem tart örökké, de majdnem. A végeredmény azonban mindenért kárpótol:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04k.jpg

08.jpg

A lakás szerintem fantasztikus lett, a fotókon egyáltalán nem érezhető a helyszűke, legalábbis nem a 28 négyzetméteres értelemben. Ez köszönhető a logikailag elválasztott, érzetben pedig mégis a térhez hozzáadó hálófülkének, a konyhai tükrös szekrénynek, ami csodálatosan veri vissza a szobát a végtelenbe (de legalábbis a 2x28 négyzetméteres érzéki csalódásba):

21.jpg

És persze köszönhető a légies székeknek, asztaloknak, és a szintén könnyed kanapénak. Ahol pedig lehetett, a tér felfelé irányuló lehetőségeit emelték inkább ki, a hatalmas, szinte lombkoronás szobanövénnyel és a dísztapétával.

14.jpg

13.jpg

16.jpg

17.jpg

22.jpg

Andris és Ildi a tőlük megszokott módon nagyon ügyesen bánt a fehér-zöld egyensúllyal, amit helyenként markáns sötét elemekkel és körben díszléces kiemelésekkel dobtak fel. Nem tudom, ki lehet-e hozni ennél többet egy ekkora térből, beszéljünk itt akár a funkciókról, akár a dizájn laza eleganciájáról.

Az összes képet itt találjátok:

fotók : Molnár Alida

A Kipofozzuk sorozat hamarosan folytatódik, és megismeritek a fenti lakás teljes történetét. Az első részt itt, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyediket itt találjátok.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Andris és Ildi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre. Eladó menőlakást keresel? Abban is segítünk!

Mire van szükségem - tanácsadásra vagy belsőépítészeti tervezésre?

Andris és Ildi 2019 április 02.

Tervezés mellett sokszor kérnek fel belsőépítészeti/lakberendezési tanácsadásra. Nem is hinnétek, mennyi mindent meg lehet oldani ilyen konzultációk alkalmával. Van, hogy csak egy nappali meglévő bútorait kell szerencsésebben elhelyezni, hogy bekerülhessen egy íróasztal, de az ügyfél mindig ugyanazokat a meddő köröket futja a képzeletében, valamiért nem jut A-ból B-be.

Egyik reggel éppen egy ilyen ügyben kerestünk fel egy nagyon kedves kis családot. Rövid időn belül megtaláltuk a megoldást, ami félig már bennük is felmerült lehetőségként, de szükségük volt arra, hogy együtt gondoljuk végig, mérjük meg, rágjuk át az előnyöket-hátrányokat, így most teljes bizonyossággal állnak neki szétpakolni és máshogy összerakni a bútoraikat.

Egy másik alkalommal egy épülőfélben lévő családi házhoz hívtak ügyfeleink azzal az igénnyel, hogy még most, amíg dönthetnek a belső kialakításról, nézzük végig velük a helyiségeket, és ha van mit optimalizálni, tegyük meg. Teljes belsőépítészeti tervezésre nem volt szükség, hiszen az alapok megvannak, és a legtöbb helyiség berendezése sem fog számukra gondot okozni. Viszont a konyha és fürdők esetében láttuk, hogy ügyfeleink valami mást szeretnének, mint ami az eredeti tervekben szerepelt, és szeretnék körbejárni a lehetőségeket, hogy tudatosan vágjanak bele a végső kialakításba, hiszen így a villanyszerelésbe és a gépészetbe is bele kell nyúlni.

Az első találkozón elmondták igényeiket, majd egy második konzultáción leültünk és „összelegóztuk” a három kritikus helyiséget. Konkrét szaniterötletekkel is tudtunk segíteni nekik, így nem kellett napokat tölteniük keresgéléssel azon vívódva, hogy mi mihez fog illeni, és vajon árban hol fog megállni a berendezés. Az építési vállalkozóval is könnyebb dolguk lesz úgy végigvinni a változásokat, hogy lesz a kezükben egy rajz a koncepcióról.

_fu_rdo_mu_szaki_a.jpg

felso_fu_rdo_mu_szaki.jpg

fu_rdo_mu_szaki_b.jpg

konyha_mu_szaki.jpg

Tehát mikor éri meg belsőépítészeti tanácsadást kérned tőlünk és mikor teljes tervezést? Közelítsük meg úgy: mi az előnye a teljes tervezésnek, és mi a tanácsadásnak?

A komplett tervezés nagy előnye, hogy már a helyiségek kialakításától a legvégső dekorációig mindennek előre elrendelt helye és funkciója lesz, a mögöttes műszaki tartalom teljes mértékben a majdani berendezett lakást szolgálja ki, azzal összhangban van. Továbbá tervezéskor minden termékre konkrét javaslatot is adunk, így tényleg garantált az egységes végeredmény.

A tanácsadás óriási előnye viszont, hogy néhány konkrét problémára tudunk gyorsan, kézzelfogható segítséget adni, nem kell olyan részeket felmérnünk, modelleznünk, méreteznünk, olyan műszaki terveket készítenünk, amik irrelevánsak az adott esetben. Ez nagyon sok időt takarít meg, ami végső soron költséghatékonyságot is jelent, még abban az esetben is, ha egynél többször kell konzultálnunk. Ez sokkal olcsóbb megoldás.

Ha ezek után is bizonytalanok vagytok, hogy pontosan milyen módon tudunk segíteni, csupán érzitek, hogy szükségetek van hozzáértő objektív szemekre, a meglévő vagy átalakítandó, esetleg épülő lakhelyetek kialakításában, keressetek, mindig találunk olyan konstrukciót, amivel a legjobb szolgálatot tudjuk tenni nektek. Mert mindig ez a cél.

A Facebookos képet ebből a posztból vettük.

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

Menő budapesti lakások: a Palotanegyed királya újra a piacon!

szucsadam 2019 március 22.

Különös érzés, hogy miközben néhány éve rajtunk keresztül kelt el ez a szuper lakás, most az akkori vevő, mint eladó keresett meg minket. “Imádtunk minden percet itt” - mondta, de kinőtték, a nagycsaládnak több szoba kell. Így szomorúan, de megválnak ettől a lakástól.

laka_sfoto_-08308.jpg

laka_sfoto_-08316.jpg

laka_sfoto_-08382.jpg

2016-ban Csaba írt a lakásról, mint egy modern és világos lehetőségről, amit ráadásul nagyon jó minőségben, frissen újítottak fel az alapoktól. Kimentem három év elteltével, és azt láttam, miden ugyanolyan patent, sarkos, passzentos, mint akkor volt. Ez a jó minőségű felújítás: újnak tűnik még sok évig.

A lakás egyébként ugyanaz a tágas és fényes három szoba plusz étkező-konyha-nappalis, ami akkor is volt. A bejárat mellett találjuk a wc és fürdő helyiségeket, és egy 13 négyzetméteres szobát, amit gardróbnak használtak:

laka_sfoto_-08274.jpg

laka_sfoto_-08290.jpg

A lakás másik, nagyobb része a lényeg: itt található a hihetetlenül tágas konyha-étkező, ami akkora, hogy simán elbír még több funkciót is, akár a nappaliét, de egy konyhaszigetnek például a világítás és az áramellátás is ki van alakítva. Ebből nyílik a két hatalmas hálószoba is. Dupla ablakokkal, simán tovább oszthatóak egyébként:

laka_sfoto_-08313.jpg

laka_sfoto_-08331.jpg

A helyiségeknek pont olyan arányai vannak, hogy a nagy belmagasság pont nem is tűnik fel. Az oldalak hossza mindenhol akkora, hogy úgy érezzük, minden irányban rengeteg a mozgástér, miközben maga a lakás nagy, de nem óriás. 113 négyzetméter.

A lakás előnyei továbbra is adottak: egy csendes utca a Palotanegyeden belül, szép lépcsőház, remek térelosztás, magas műszaki felszereltség (vécécsésze-elszívás, hogy csak a jéghegy csúcsát említsem), patent minőségű munka. És ami még nagyon fontos: a rengeteg tárolóhely, amit az alig észrevehető beépített szekrényekben kaptak helyet. Mert a konyháról és a lakás többi részérők is elmondható, hogy mindent el tudtak rejteni a szem elől, mindent szolid és szép ajtók választanak el tőlünk.

laka_sfoto_-08301.jpg

lepcsohaz.jpg

laka_sfoto_-08351.jpg

Íme tehát egy lakás, amit másodszor szeretnénk eladni, és meg is érdemli, mert annyira jól sikerült. Akit érdekel az alaprajz, a lakás ára és más információk, azok ide látogassanak el.

És ha neked is van eladó menő lakásod, erre a mailcímre írj nekünk, hogy be tudjuk azt is mutatni!

Dobogó a lakásban: amikor nagy a belmagasság, de galériának kevés

Annabella és Tamás 2019 március 14.

Kis lakásokban gyakran kell több funkciót bezsúfolnunk egy térbe, mint az ideális lenne. Általában az alvó funkciót igyekszünk kiszervezni a lakó- és látótérből. Ha egy régi polgári lakásunk van 3,5 méternél nagyobb belmagassággal, akkor ez viszonylag egyszerűen megoldható egy galéria segítségével.

1_2.jpg

1_1.jpg

3-3,5 méter körüli belmagasságnál fekvőgalériát alkalmazunk - a galéria felett már csak ülni lehet kényelmesen, az itt elhelyezett ágy megközelítése vagy beágyazása már nem olyan kényelmes, hacsak nem tudunk az ágy előtt vagy mellett egy folyosónyi álló magasságú teret biztosítani.

Ha ennél alacsonyabb a belmagasságunk (de minimum 260-270 cm) az ágyat elhelyezhetjük dobogóba rejtetten is, és a dobogón helyezzük el a nappalit, az étkezőt vagy a dolgozót. Extrém esetben akár a konyhát is felpakolhatjuk ide. Szép, szellős tér alakítható így ki, hiszen a kihúzható ágy helyét érdemes üresen hagyni, vagy maximum könnyen mozgatható bútorelemekkel berendezni. A funkciók viszont falak nélkül is remekül elkülönülnek ezzel a megoldással.

 

 

A dobogóban az ágy mellett elhelyezhetünk tároló rekeszeket, fiókokat, és elrejthetünk benne falon kívül futó kábeleket is.

A dobogó kialakításakor ügyelnünk kell arra, hogy rajta egy felnőtt is kényelmesen fel tudjon állni, és hogy a szerkezet teherbírása megfeleljen a tetején kialakított funkcióknak. A terveink véglegesítése előtt ezért célszerű konzultálnunk a lakatossal vagy az asztalossal, akire rábízzuk a dobogó szerkezetének vagy egészének elkészítését.

A dobogó magasságát az alatta elhelyezett ágy kényelmes fekvőmagassága és a szerkezet vastagsága adja meg.  A kor előrehaladtával szeretünk egyre magasabb ágyban aludni (matrac tetejének földtől mért magassága 50-55 cm körüli), azaz ha hosszan tartó megoldásként alkalmazzuk a dobogót, akkor a dobogó szintmagasságát – 10 cm szerkezeti vastagsággal számolva) minimum 60-70 cm körülire kell terveznünk.

Kérdés, hogy mi lesz így az ablakokkal, amik nyilván nem dobogóval szerelt lakásokra terveztek? Az átlag magyar lakásban a parapetmagasság 72-84 cm körül mozog, azaz az ágy dobogóban elrejtésének magassági akadálya ritkán van, de az ablakok alatt elhelyezett radiátor már jelenthet problémát.

 

 

 

A dobogómagasság számolásánál nemcsak a fekvőfelület kényelmes magasságát kell figyelembe vennünk, de az ágyazási szokásainkat és lehetőségeinket is: lesz-e az ágy közelében egy szekrény vagy láda, amiben az ágynemű az ágy betolt állapotában elhelyezhető, vagy sem. Ha az ágynemű az ággyal együtt mozog, akkor a dobogó előlapja az ágynál magasabb lesz, azaz végig kell gondolnunk azt is, hogy hogyan fekszünk majd az ágyon (keresztben vagy hosszában), és hogyan tudunk majd befeküdni az ágyba (elölről vagy oldalról, egy vagy két oldalról). Csupa apróság, ami kötözködésnek tűnik első olvasatra, de a mindennapi használat során sok bosszúságtól menthet meg bennünket az alapos előkészítés.

dsc09736_1.JPG

dsc09742_1.JPG

A 60-90 cm magasan elhelyezkedő ablak alá helyezett dobogó új kihívás elé állít minket, mert az ablakaink hirtelen franciaerkély-ajtóvá válnak, azaz át kell gondolnunk az ablakok balesetmentes használatát is: korlátot kell elhelyeznünk az ablakok nyitás irányától függően az ablak belső vagy külső oldalán.

dob.jpg 

A dobogó fontos részeleme a lépcső megoldása is: legyen kényelmes, esztétikus, de ne legyen balesetveszélyes. Ha a lépcső a dobogó szerkezetből kiharapott elem, fontos előre átgondolni a a lépcső vízszintes és függőleges elemeinek a burkolását: milyen anyag (pl. fa, laminált, padlószőnyeg stb.) kerül ezekre a felületekre, a vízszintes vagy függőleges síkokat célszerű-e előbb burkolni, hogyan tudjuk eldolgozni a különböző burkolatok találkozási éleit, mennyire befolyásolja a burkolat vastagsága a dobogó végleges méreteit?  A faburkolat használata a legegyszerűbb, hiszen ott a burkolati elemek összegyalulhatók és csiszolhatók, de például a laminálttal burkolt lépcsőknél, az élek tartóssága miatt már szükségünk lesz fém élvédők használatára.   

A lépcső lehet illesztett elem, de mobil lépcső is, ha ezeket készen vásároljuk, a dobogó méretezésénél ennek a magaságát is figyelembe kell vennünk.

 

A lakás belmagasságától és az ablak parapet magasságától függően akár íróasztalt is elrejthetünk a dobogó alatt (az íróasztalok magassága 72-74 cm, azaz a minimális parapetmagasságunk ebben az esetben 10 cm-es szerkezet magasággal számolva 85 cm) , az ágy félig kihúzva kanapéként is használható, vagy ha az ágyat tesszük a dobogóra, akkor az alatta lévő tér tárolóként vagy játszós térként is használható. Szóval érdemes eljátszani a térrel, nem csak akkor, ha vízszintes, de akkor is, ha függőleges. Sokat tud adni egy jól megválasztott dobogó.

 

 

 

 

 

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

Amikor ráköltesz sok milliót egy szoba berendezésére, a szoba mégis tök üres

szucsadam 2019 március 05.

Vannak olyanok, akik egy új lakásba költözésnél viszik a régi bútoraikat, és azokat lefestve, vagy más módon feldobva helyezik el. “Csak amíg nem veszek újakat” - mondják, aztán általában évtizedek is eltelnek, míg kikerülnek a régi szekrény- és asztalmatuzsálemek.

De vannak olyanok is, akik nem képesek a régi cuccaikat átvinni, és egy új lakásra új lehetőségként néznek. Ilyenek a mi ügyfeleink is általában, hiszen ők is szeretnének egy olyan helyen élni, ahol minden mindennel harmonizál, és a régi cuccok közül legfeljebb a lieblingek maradnak meg.

Közülük kerülnek ki az igazán hardcore arcok, akik addig nem is vesznek meg egy bizonyos bútort, amíg nem találják meg “az igazit”. Inkább élnek sokáig dobozokból, élnek kényelmetlenebbül, csak minden stimmeljen, és utána évtizedekig a tökéletesség érzetével nézzenek körbe. Nálunk Eszter tervező ilyen típus.

És nézzétek őt:

Steve Jobs' apartment in 1982: "All you needed was a cup of tea, a light, and your stereo, you know, and that’s what I had."

 

Ez Steve Jobs új háza, 1982-ben, azon belül is a nappali, azt hiszem. Még egyedül, de később a feleségével is sokáig hasonló körülmények között élt. Hogy mi történik a képen? Az, hogy az Apple alapítója annyira megszállottja a tökéletességnek, hogy nem volt hajlandó megvenni egy bútort, egy konyhagépet, ha nem győződött meg arról, hogy az mindenben megfelel számára, a legjobb választás, és minden részletében tökéletes. Még a fal felé fordított részeken is.

Másrészről Jobs szerette a spártai életvitelt, illett buddhista életszemléletéhez.

Laurene Powell, Steve Jobs felesége azt állította, hogy amikor végre beadta a derekát, és hajlandó volt bútorokat vásárolni, onnantól kezdve még nyolc évig

Még Nyolc Évig

beszélgettek a bútorokról, elméletben. Hogy mi a szófa rendeltetése. Hogy mit várnak el egy szekrénytől.

Mindenesetre a fenti kép nem jelenti, hogy Jobs semmire nem költött. A spártai életvitel ellenére az a fenti szobára 100 millió forintot, vagy még sokkal többet is költött a tulajdonosa.

A Wired például utánajárt, hogy a képen látható hangrendszer mennyibe került. Mivel az mp3-forradalmat elősegítő technokrata valójában audiofil volt, és bakelitet hallgatott, ennek megfelelően az összeállítás is többnyire csúcskategóriás modellekből volt összerakva. Ma, erősen használt eszközökből összerakni egy ugyanilyet 8200 dollárba, 2,3 millió forintba kerülne.

Ha ez nem lenne elég, ott van még a képen egy állólámpa is. Rövid kutakodás után rájöhetünk, hogy ez egy ritka Tiffany lámpa. Ritkasága miatt nehéz lenne megbecsülni az árát annak a darabnak, ami a képen van, mert sem a gyártás idejét, sem az állapotát nem tudjuk. 650.000 - 800.000 dollár közöttire becsült egyszer a Sotheby’s aukciósház egy ilyet, a Christiesnél pedig több mint 2 millió dollárért (556 millió forint) vettek meg egyet.

Akárhogy is, az a szoba a képen sok-sok millió forintból van berendezve. Nem csoda, ha a kép mára ikonikussá vált, mert hűen kifejezi egy azóta már elhunyt ember világlátását, minimalizmusba vetett hitét, perfekcionizmusát. Jobs február 24-én lett volna 64 éves.

Elkészült egy baromi izgalmas újépítésű lakás Kőbányán, mutatjuk

szucsadam 2019 február 26.

Tavalyi játékunkon nyert különdíjat Vanda, akinek lehetősége volt terveit megvalósítani, és az épülő Metrodom Parkban valóra váltani a látványterveit. Végül karácsonyra elkészültek a lakással, ami akár általatok is megnézhető egy előre egyeztetett időpontban.

A lakás elkészültét háromrészes videósorozatba kísértük végig, aminek elkészült a harmadik része, íme:

 Disclaimer: a Metrodom Park az Én Menő Lakásom hirdetője

Mit tegyünk, ha az üveg túl átlátszó? Terveztessünk egyedi zuhanyüveget!

Eszter M. 2019 február 20.

Lili és Kristóf idén tavasszal kezdik közös életüket, közös lakásukban. ​Tervezés közben felmerült, hogy a zuhanyfülke üvege ​ne egyszerű, átlátszó üveg legyen, hanem ​kerüljön rá valamilyen, a környezetéhez illő díszítés.

Mit kell tudni ehhez? ​Szeretik a szürkét, a fehéret és a feketét, valamint a fát​,​ Lili a réz-arany színt is. A fürdőszoba uralkodóan szürke, fekete színvilággal, ahol a fa is helyet kapot​t.

Ebbe a környezetbe készültek az alábbi fólia tervek.

ha_lo_4.jpg

lili_1.jpg

geometrika.jpg

opart_1.jpg

i_ves_ornamentika_1.jpg

ova_lisok.jpg

Ha mi is szeretnénk ilyet, nem kell megijedni, tulajdonképpen pofonegyszerű.

Először is kell egy vektoros fájl, ami tartalmazza a mintát​​. Ezt készíttethetjük tervezővel, ha ügyesek vagyunk, magunk is, esetleg letölthetünk valahonnan megfelelő ​grafikát​.

A mintát bármelyik ezzel foglalkozó grafikai stúdió kivágja egy plotterrel. Sokféle áttetszó fóliát lehet kapni​, más-más színűt is lehet egymásra tenni. Fontos tudni, h​ogy​ nem minden minta egyformán könnyű munka, válasszunk olyan helyet, ahol a túlmunkát igénylő feladatokra kihívásként, és nem problémaként néznek.

Felragasztani nem egyszerű a fóliát egy kezdőnek, ezt nem is ajánjuk, viszont jó esetben a stúdióból kijön valaki, hogy (plusz díjért) feltegye azt. Kérjük. Olyan ez, mint a rétestészta-készítés: mindenkinek mehet egy kis szerencsével és gyakorlással, de azért bízzuk ezt olyanra, aki ezret készített már.

Aki mégis kíváncsi, hogy megy ez: az üveget samponos vagy mosószeres vízzel, egy vízpermetezővel le kell fújni, azon úszik, csúszík a fólia, így könnyű beállítani a szögeket, és a levegőhólyagokat is könnyű kipréselni egy rugalmas, puha szélű simító lapocska segítségével (ilyen "kekszet" lehet kapni grafikai boltokban.) A fólia alól a víz meg pár nap alatt kiszárad, és a grafika feszes lesz, mint a dob.

csi_k.jpg

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

Ha van középpontja Budapestnek, ez a csodás lakás épp ott van

szucsadam 2019 február 12.

Lehet vitatkozni arról, hogy hol van Budapest közepe, hogy földrajzilag a Népligetnél, logisztikailag a Clark Ádám térnél, de az biztos, hogy a városlakók fejében éppen itt. Ahogy az Anker palota lábánál állunk, és előttünk áll a lehetőség, hogy a Múzeum körúton a vásárcsarnokba vagy a Lánchíd felé, Budára sétáljunk, hogy a Nyugati pályaudvar a cél vagy az Andrássy úton a Városliget; minden épp ugyanolyan közel van, vagy legalábbis ugyanolyan közelinek tűnik. És ha körbenézünk, ez a sok-sok útvonal mind látható, a lábaink előtt hever.

Milyen lehet itt élni? Fogalmam sincs, de valaki nemsokára megtudja. És ide fog hazatérni:

Enikő, akinek a munkáit már többször bemutattuk itt a blogon, egy új lakással készült el. Tudni kell róla, hogy odafigyel a minőségre, maga irányítja a teljes felújítási munkálatokat, és nagyon alapos. Alapvetően a lakás, amihez hozzáfogott, jó adottságokkal bírt: 120 négyzetméter, jó elosztás, a fő lakrész egy téglalap alakú hatalmas, háromfelé osztott tér, amihez hozzákapcsolódik egy tágas konyha-előtér, és még egy szoba és egy vendég wc is elfért itt. Izgalmas:

ke_pernyo_foto_2019-02-11_13_14_24.png

Ahogy látjátok, a lakás egy-kétgyerekes családoknak is megfelelő, de alapvetően nagyvonalúan bántak a térrel. Összesen két hagyományos hálószoba fért be - az egyik óriási -, plusz még egy kis szoba a bejárat mellett. Ez lehet dolgozószoba, játékszoba, moziszoba, de ki lehet alakítani itt egy kisgyereknek is egy kis saját életteret.

0037.JPG

Végül több fürdőszoba van a lakásban, mint háló: összesen három fürdő és négy wc. Meg tudom erősíteni, hogy egy lakás kényelmének alapvető feltétele, hogy minél több legyen ezekből a helyiségekből, de ilyen vizesblokk-gazdagságról álmondni sem tudtam eddig. Tökéletes.

0097.JPG

A lakás központ eleme a hatalmas, 32 négyzetméteres nappali-étkező, itt zajlik majd az itt lakók élete az idő nagy részében:

0049.JPG

Nagyon különleges, hogy noha egy eleve tágas előtérbe lépünk, amihez a konyha fal nélkül kapcsolódik, ellátunk még ennél is tovább, egészen a nappalin át a lakás másik végébe. Ez a belépéskor rögtön egy több mint 12 méteres látványt nyújt, elképesztő, ahogy a végtelen (Erzsébet és Városház) terek világából bebújsz először az Anker köz meghittségébe, majd ismét megnyílik a tér a lakásba lépve. Tovább erősíti a jelenséget, hogy ugyan a fő ablakok az Anker közre néznek, azért a kilátás túlmutat a barátságos kis utcácskán:

0146.JPG

Az egyik hálóban a térkezelés részeként egy másik különleges megoldást láthatunk: az itteni fürdőszoba üvegfallal van csak elválasztva a hálórésztől. A konyha mellett egy gyorsreggeliző-kávézó pultot találunk. Ha komolyabb étkezésre vágyunk, a nappali felé megyünk. Ez a pult azonban másra is használható: mivel a sütő és mikró ide került - sok más tárolóval együtt -, ezért felfogható a be- és kitárazott ételek átmeneti pufferének is, tehát innen kerülnek be és ki a tálak, ez nem a másik, mosogatót és sütőlapot tartalmazó pulton foglalja a helyet.

A beltéri kétszárnyú ajtókat megtartották és felújították: általában mi is erre biztatunk mindenkit, aki ilyen belvárosi lakásokhoz nyúl. Ugyanígy eredeti maradt a nappali stukkós mennyezete, aminek a végleges szürke színe izgalmas ízt ad a térnek. Minden más új.

A lakás egyébként eladó, az elhelyezkedése és kialakítása révén elég határozott árazással, 180 millió forintért A lakás ára módosult 169 millióra. Akit érdekelnek a részletek, itt tud meg több információt, és persze láthat még több képet!

fotók: Csondor Ágnes

Hogyan lehet gyorsan felkészíteni egy lakást az eladásra, bérbeadásra? - home staging a gyakorlatban

Andris és Ildi 2019 január 24.

Előfordul, hogy olyan kéréssel fordultok hozzánk: készítsük fel a lakásotokat egy jövőbeni eladásra, Airbnb-zésre. Mert egyébként kiváló helyen van az ingatlan, minden szempontból jó vétel, de valahogy mégsem megy a dolog.

A home staging az a folyamat, amikor az ingatlant annyira kívánatossá tesszük, hogy muszáj legyen megvenni, vagy kibérelni. Ennek megfelelően az ingatlan értéke is nőni fog, többel, mint amennyibe a home staging került.

Ez tehát nem egy komplett felújítás. Itt feltételezzük, hogy műszakilag kifogástalan a lakás, a terek elosztása jó, a funkciók világosak és tiszták. Sőt, azt is feltételezzük, hogy a bútorok és burkolatok nagy része marad, csak olyan változtatásokat szeretnénk, amik a lehető legkisebb befektetéssel a lehető legjobban néznek majd ki az eladásra kínált fotókon, vagy ha belépünk a lakásba.

Lássuk, miből is indulunk ki:

img_1228_2.JPG

És most azt, hogy mit lehet ebből kihozni:

_pix8590.JPG

Ugye-ugye?

Lássuk részletesen, miktől kellett megszabadulni, és mi maradhatott, és miért:

img_1230.JPG

A tömött, nagy kanapénak mindenképp mennie kell, teljesen megfojtotta a teret. A dohányzóasztal egy fokkal jobb, de ebből is találni akartunk egy légiesebb verziót. A tévéállvány felesleges, csak a helyet foglalja - az új tévé a falra került. Az étkezőasztal körül a székeket mindenképp cserére ajánlottuk, szintén a robosztussságuk miatt, de a tulajdonos az asztalt is szanálásra ítélte. A parketta maradt, csak lecsiszoltuk. Az eredmény:

_pix8655.JPG

A konyhabútor rendben van, szerencsére annak idején ízlésesen választották ki a bútor ajtajait. Csak sajnos a falszín, a csempe és a padlóburkolat egy barna katyvaszt eredményez, ahelyett, hogy kiemelné a bútor természetes színeit. Fehér fallal, csempével, valamint szürke árnyalatú padlóval kiköszörültük a csorbát.

skfn98ptrmiuyancqmqhrw_thumb_5e0.jpg

Az eredmény:

_pix8673.JPG

A hálószoba ágya maradhatott, ez rendben volt. A polcot kivettük, valamint egy képet választottunk az ágy fölé. Nem is akárhonnan: mint kiderült, a tulajdonos édesanyja fest, és ilyen fehér alapú színes formákat szokott megálmodni. Nagyon örültünk: pont erre volt szükség. A párnák színét a gránátalmákhoz igazítottuk, nagyon kellemes lett a kis háló.

img_1231.JPG

Az eredmény:

_pix8552.JPG

Mi az, ami hiányzik?

Nagyon kell egy erős, határozott kép a falra, ami az egész lakásnak ad egy erőteljes boostot, egy karaktert. Ezen sokat agyaltunk, míg végül egy bölényes képet találtunk, ami szép, férfias ellenpontja a hálószobába választott nőies, gyümölcsprintnek. Fontosnak éreztük azt is, hogy egy igazi perzsa szőnyeget szerezzünk a lakásba, a nappaliba, végül 60 ezer forint körül szereztünk egy ilyen karakteres, gyönyörű, idős darabot.

_pix8649-2.JPG

Kellett a már említett bútorcseréken túl egy határozott fókuszpont, ami az étkező lámpája lett. Ez nem volt olcsó, és sokáig tartott, míg a tulajdonost meggyőztük a fontosságáról. Örülünk, hogy sikerült, mert ezzel lettek teljesek az arányok.

_pix8645.JPG

Szerettünk volna földig érő függönyöket is, de ez a radiátor miatt nem volt lehetséges - egy új fűtési rendszer kiépítése természetesen nem fér bele a home staging keretei közé -, így maradt a pliszé.

Fontos volt még a nagy növény is, a zöld szép ellenpont minden lakásunkban. Itt akkora növényt sikerült találni, amihez nem találtunk megfelelő méretű, szép ládát. Így maradt egy kávézsák, ami végül még jobb is, mint akármilyen láda.

A home staging tehát leginkább a külsőségekről szól, a "színpadi berendezésről", jelen példánkban itt-ott ki is törtünk ebből a kategóriából egyes szakipari munkákkal. De alapvetően egy jó adottságokkal, egyszerű elosztással rendelkező otthonból indultunk ki, ahol a funkciók világosak, a falakban futó vezetékekhez és csövekhez, meg úgy általában a falakhoz pedig nem nyúltunk.

Az "utána" fotókat Molnár Alida készítette

untitled.jpgSzeretnéd felkészíteni a lakásodat az eladásra? Kérd ajánlatunkat, ami komplett fotózást is magában foglal. Ha pedig átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást építtetnél Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk erre a mailcímre.

Ma ott tartunk, hogy értelmetlen spórolni a lakásfelújításnál

szucsadam 2019 január 17.

Most kezdjem azzal, hogy iszonyatos munkaerőhiány van az építőiparban? Nem kezdem, tudjátok.

Azt is tudjátok, mihez vezet ez: túlkereslettel, ebből fakadóan az árak emelkedésével, egy éves várakozási listával. Az áremelkedés dacára a kereslet maradt magas szinten, ennek megfelelően sürgős munka esetén csillagászati árak jelentek meg.

Mit jelent ez? Azt, hogy az alapmunkák, vagyis a sima, egyszerű, sallangmentes szakipari munka, ami még csak nem is egy túl nagy tehetség végzi, drága lett a korábbi években megszokottakhoz képest.

Sokan kerestek meg minket azzal, hogy nem szeretnétek megrendelni tőlünk egyelőre semmit, csak bizonytalanok vagytok a piaci helyzetet illetően. Belevágnátok egy felújításba, de nem tudjátok, mire számítsatok, kábé mennyibe fog kerülni, mire kell figyelni, számítani annál az adott lakásnál. Ilyenkor is segítünk nektek, Misit fel lehet kérni egyszerű mezei tanácsadásra is, kimegy, megnézi, beszélgettek. Mi egyébként is úgy dolgozunk, a teljes felújíáts esetén is, hogy egy percig se legyen kérdés, kinek a kapujára játszunk - ez a helyzet azért előfordul a generálokkal -, de még ennél is tisztább helyzet a tanácsadás: mindent elmondunk, ami belefér egy-két órába, és lehet, hogy többet nem is találkozunk.

misi1.jpg

Mégis, amikor Misi ebben a helyzetben megpróbálja meggyőzni a felújítókat, hogy ne spóroljanak a felújításon, mert semmi értelme, heves ellenállásba ütközik. Pedig nem véletlenül mondja: sosem volt még ilyen közel egymáshoz egy “háááát” és egy nagyon pöpecül felújított lakás.

Mert míg korábban 130-150.000 forint volt egy pöpec lakásfelújítás négyzetméterára, most már 180-200.000 forint ugyanez. Csak míg korábban az ár 30 százalékát meg lehetett úszni egy alapos spóroláson, most legfeljebb 15-öt vagy még kevesebbet. Igazából nem is tudjuk pontosan, mennyibe kerülhet egy minimál felújítás, mert az általunk végzett munkák között nincs ilyen, legfeljebb ismerősök tapasztalataira és elméleti számokra tudunk támaszkodni.

Annyiba kerül ma egy agyonspórolt felújítás, mint korábban a pöpec. És ha összeszámoljuk, egy 50 négyzetméteres lakáson kábé egymillió forintot tudunk megspórolni, olyan dolgokkal, amik nem feltétlenül éri meg.

Lehet spórolni jól. Lehet kiválasztani egy olcsó, egyszerű csempét - mondjuk Zalakerámiát -, amivel minőségben semmi gond nincs, viszont keressünk hozzá egy jó burkolót, aki szépen lerakja, jó kiosztással.

Tartsuk meg a régi fa beltéri ajtókat, mert ugyan lehet, hogy azok nem záródnak úgy, mint a friss, 70 ezer forintos CPL fóliás ajtók, de nem is faforgácsból vannak összepréselve, amiket 20 év múlva már, ha megszívják magukat, dobhatunk ki. Azokat kicsit lecsiszoljuk, és mehetnek tovább.

unadjustednonraw_thumb_33e6_1.jpg

Ezzel szemben gyakori hiba, hogy inkább hagyják meg a régi parkettát, és lecsiszolják. Lesz, aki 5500 forintos négyzetméteráron megteszi ezt nekünk, de hogy alatta a vakpadló rossz állapotban van-e, és néhány év újra neki kell állni az egésznek, azt nem tudhatja.

Vagy sokan kicserélik a laminált parkettát, de nem nyolc millimétereset vesznek, csak öt millimétereset. Spórolnak négyzetméterenként ezer forintot, minden más ugyanannyi: a parkettás ugyanannyit dolgozik, de ha rááll sarokkal egy száztíz kilós pali, behajlik alatta a cucc. Az illesztés szétnyílik, a nedvesség bejut a lapok közé, és a saját szemünkkel láthatjuk, hogyan esik szét az egész.

Az olcsóbbnak tűnő megoldások valójában a drágábbak sok esetben. Min szoktak még spórolni? Nem verik le a vakolatot rendesen, kifizetve a nagyobb bontási és sittköltségeket. Nem cserélik ki a víz- és csatornacsöveket, mondván az előző tulaj elvileg azt megcsináltatta. Persze, lehet pár százezret spórolni rajta, de nagyon fog fájni, ha nemsokára az alattunk lakó kopogtat, hogy vizesedik a plafon. Olcsó csemperagasztóval teszik fel a csempét a gipszkartonra, ami miatt aztán szépen le is esik róla, és lehet elölről kezdeni. A drágább csemperagasztóval, persze.

Inkább gyűjtsetek még egy kis pénzt, és legyen igazán jó a felújítás. Nem kell sokat, a teljes felújításhoz képest egy kis plusszal már tényleg elégedettek lesztek évek múlva is. Ezt javasoljuk azoknak, akik minket keresnek meg a felújítással, és azoknak is, akik csak tanácsadást kérnek. Nekünk mindegy, mert sem a tervező, sem Misi nem keres többet vagy kevesebbet a döntés következtében, így is, úgy is ugyanannyi órát dolgoznak a projekten. Viszont a végeredmény egész más lesz.

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.