Hogyan születik egy kis rumliszobából tágas dolgozószoba?

Andris és Ildi 2016 június 01.

Mindannyian ismerjük a rumliszoba fogalmát, bár sokunknak csak átmenetileg van lehetősége ilyen apró luxusra. Ez a lakás azon pontja, ahol jobb híján összegyűlik egy csomó használati vagy használaton kívüli tárgy. Elrendezésük hierarchikus: elöl a sokszor használt cuccok, majd ahogy közeledünk a szoba sarka felé, kezdenek előbukkanni a lapos gumibelsők és minden egyéb, ami valószínűleg soha az életben nem kell már.

Nórinak is volt egy ilyen, amikor megkeresett minket. Egy kicsi, 12 négyzetméteres szoba, amiben csak gyűlt a holmi, és egyre kevésbé érezték úgy a férjükkel, hogy még valaha egyszer funkciójának megfelelően tudják kihasználni ezt a helyiséget.

A segítségünket kérték. És noha nem szoktunk elvállalni szobafelújításokat, csak teljes lakásokban gondolkozunk, most nem mondtunk nemet. Épp ráértünk, és tetszett a feladat.

Gyorsan kiderült a cél: Nóriék szerettek volna egy kényelmes, tágas dolgozószobát, ami mégis ugyanúgy ellátja a tároló funkcióját, mint eddig. A cél az volt, hogy egy friss, elegáns, jól kihasználható helyiséget tervezzünk, ebből:

kicsi07.jpg

kicsi01.jpg

Néhány bútor már adott volt, és mivel fix költségvetésen belül mozogtunk, azokat Nóriék nem is szerették volna már lecserélni. Néhány Ikea kocka-szekrényből indultunk ki, szerencsére mind egyforma, fehér színben. Abban maradtunk, hogy a nagyobb bútorok jöjjenek az Ikeából, és ha marad a büdzsében, fűszerezzük meg a szobát a kiegészítőkkel. 

Sakkoztunk a bútorokkal, hogyan legyen praktikus és gusztusos is a végeredmény. 

Elkezdtük felmérni, mennyi az a szekrény-mennyiség, ami elnyeli a cuccokat, de nem érzed magad egy dobozban, mert minden falon szekrények tornyosulnak feletted. Végül arra jutottunk, hogy a legjobban az fog a térbe simulni, ha az egyik falat meghagyjuk csurig szekrénynek, és már szinte fal hatása van.Így aztán egy PAX rendszer tölt most be egy teljes falat, míg a vele szemben lévő falfelület maradt szellősebb. A PAX szekrénysor most elnyeli a rengeteg akasztós ruhát, a takarítóeszközöket, és még sok más egyebet is. El sem hinnétek, mennyi mindent.

pax_tarolas.jpg

koncepcio_3_szekrenyfal.jpg

A szemben lévő falon alakítottuk ki a dolgozó funkciót. Az asztallap mérete adott volt, ehhez külön választottunk lábakat szintén az Ikeából. Ezt a fazont sajnos csak feketében forgalmazza az áruház, és a tapéta kiválasztása után kiderült: sehogy sem illik a szoba hangulatába. Szerencsére Nóri ügyes és lelkes, ezért kerestünk egy jól használható leírást  - itt - és már indult is a munka: az aranyra festés! Ami persze elsőre mindig könnyebbnek tűnik, mint amilyen valójában, de megérte a fáradságot az átalakítás, a lábak kaptak egy könnyed arany színt. Végül kirajzolódott a végeredmény:

1_3.jpg

kicsi22.jpg

kicsi17.jpg

A hófehér PAX szekrényre is arany gombokat javasoltunk, hogy megtörjék a nagy felület ridegségét, Nóri itt is szuperül választott. A dolgozó falán a bútorzat már sokkal szellősebb, mégis rengeteg tárolóhelyet biztosít, ami még jelenleg is feltöltés alatt van. 

kicsi23.jpg

kicsi15.jpg

Mivel a bútorozás elég egyöntetűen ikeás, szerettük volna valami finomítást, extrát. Válogattunk néhány tapétamintát Nóriéknak, készítettünk ezekkel hangulatképeket, hogyan mutatnának. Nóri azonnal beleszeretett ebbe a mintába, a férje pedig el tudta fogadni:) A helyiség legszebb dísze lett a gyönyörű, burjánzó Sanderson tapéta. Egy tekercs elegendő volt, hogy teljesen megbolondítsa a szobát, és végül gyönyörűen illeszkedjen a házilag festett asztallábakhoz. 

kicsi24.jpg

Íme a lista arról, hogy milyen elemek kerültek be az Ikeából:

  • 1 db 50cm széles Pax gardrób
  • 3 db 100cm széles Pax gardrób
  • 1 db Kallax polcos elem, 8-as osztású, 77x147cm
  • 1 pár Lerberg asztalláb
  • választott asztallap (120x80cm) 
  • 4db 110cm-es fehér Lack polc
  • 1db 190cm-es fehér Lack polc
  • 1db  Lakheden lámpa 
  • 7 db Faglavik bútorfogantyú 
  • 1 db Kallax polcos elem, 42x147 cm

Nagyjából 370 ezer forint volt a szoba berendezése, a tapéta pedig 40-50 ezer forint között állt meg.

A fenti szoba tervezőit itt érheted el. Ha neked is van menő lakásod, amit bemutatnál, keress minket ezeken az elérhetőségeken.

A szobáról készült összes kép megtekinthető a galériánkban:

Utána fotók: Bielik István - www.kepszerkesztoseg.hu

süti beállítások módosítása