Miért létfontosságú tudnunk, hogy a parketta mozog?

Domsa Mihály 2016 június 07.

Egy új vagy megújuló lakás esetében természetesen a tervezéssel indul az építkezés. A belsőépítészek menőbbnél menőbb ötletekkel állnak elő, ami minden különleges otthonra vágyó tulajdonos szívét megdobogtatja. Ezek az ötletek azonban néha szembe mennek a megvalósíthatósággal, ezért résen kell lennünk, mibe hagyunk beleszeretni titeket. És mi résen is vagyunk.

Főként a minimalista lakásoknál gyakori igény, hogy minden illesztés tökéletesen élesen, egy vonalban legyen egymással. Ennek kivitelezése azonban nem csak a szakin múlik, hanem a felhasznált anyagokon és a választott megoldáson is. Nemrég, az egyik felújításunk kapcsán találkoztam egy olyan felvetéssel, hogy a szalagparketta és a padlólap ne egy vonalban találkozzon egymással, hanem kicsit össze-vissza egymásba nyúljanak a különböző anyagok. Valahogy így:

ragno_rewind3.jpg

Kép forrása

Nekem is tetszik, hogy nem a hétköznapi egyenes vonalakkal választjuk el a két burkolatot egymástól, tényleg! Ezt azonban egyetlen jóérzésű parkettás sem vállalja. A probléma ugyanis ott van, hogy a parketta tágul, mozog. A fában feszültség van, ami jellemzően a nedvességtartalmának változásakor mutatja meg magát. Itt nem arra kell gondolni, hogy ha kiborul az ásványvíz, akkor rögtön kuka a parketta. Ennél sokkal banálisabb a helyzet.

Pára.

A levegő nedvességtartalmát felveszi a parketta, ha tehát magas a páratartalom, akkor dagad a cucc, ha alacsony, akkor pedig zsugorodik. Ezt is leginkább a rostiránnyal párhuzamosan teszi. Persze a padlólap is mozog, de az lényegesen kisebb mértékben, mint a fa. 

Így amikor a parketta elkezd tágulni, az eleinte pontosnak és egyformának látott fugák egyik helyen dupla akkorák lesznek, mint a másikon, és lesz, ahol fel is támaszkodik a padlólapra, sőt fel is púposodik a hatalmas feszültségtől. Amikor tehát a parkettás szépen lerakja ezt a cuccot, jobb, ha utána SIM-kártyát cserél, mert tutira hamarosan hívja a megrendelő egy kis garanciális javítás miatt.

A mozgás mértéke anyagfüggő. A széles, egy darabból álló deszkák nagyobbat dagadnak, mint a több rétegből készített szalagparketták. A laminált még kevésbé mocorog, igaz, ha az megszívja magát, meg is tartja új alakját.

És mekkora vajon ez az erő? Nincs ez egy kicsit túltolva most itt? 

Ennek érzékeltetésére egy példa: régen úgy repesztettek több tonnás sziklatömböket hetven kilós bányászok, hogy véstek egy kis repedést, amibe belevertek egy keményfa éket, amit aztán locsolni kezdtek. Ahogy az ék dagadt, szépen megadta magát a szikla. Baromi erők vannak itt!

Ezen a képen Tamás épp egy parkettahullámon szörfözik az egyik új munkánk színhelyén. Fentről beázott a lakás és ez történt:

thumb_img_6493_1024.jpg

Azt most igazán hagyjuk, hogy ez a parketta hogy is lett lerakva, de a kis dombocska jól megmutatja, mit csinál a víz a fával, ha az be van szorítva valahová.

Ezért kell eltartani egy kis dilatációs hézagot a falak és a parketta között. Ezért kell az a fránya szegőléc is, amit oly sokszor szeretnének elhagyni a dizájnerek. Ezért nem rakhatunk hektárokat dilatációs hézagok és "utálatos" burkolatváltó sínek nélkül. És például ezért nem szabad lerakni a parkettát a friss betonra, csak ha száradt már kábé nyolc hetet. 

Mi itt a Menő lakásom csapatnál szeretjük a szép megoldásokat, de ilyen hibákba nem engedünk belesétálni senkit. Inkább keresünk valami alternatív megoldást. A fenti képen látható érdekes összemosódást úgy oldjuk meg, hogy parketta helyett, fa hatású, hosszúkás padlólapot használunk.

Szóval, ha bírjátok a kompromisszumokat, akkor minden jöhet. Tudjátok, a szépség oltárán néha áldozni kell. De ez nem is mindig áldozat, nézzétek, milyen szép fahatású hidegburkolatok vannak:

img_0463.JPG

Misi az Én menő lakásom csapatának építésszervezője. Ő az, akivel először beszéltek, ha megkerestek minket, és ő az, aki átveszi a kulcsokat, ha őt bízzátok meg a felújítással. Ha többet szeretnétek tudni, hogyan tudtok együtt dolgozni vele, és miért más ő, mint egy generálkivitelező, itt olvashatjátok el a bemutatkozását.
süti beállítások módosítása