Budapest legszebb lépcsőházai: Hegedűs Gyula utca 15.

szucsadam 2016 július 08.

Léptél már be úgy lépcsőházba, hogy az ott látottak után napokig nem tudtad helyretenni az élményt? Láttál már egy igazán, rendkívüli módon, őrületesen zavarbaejtő lépcsőházat?

Ha szeretnél ilyet látni, a Hegedűs Gyula utca 15.-ben van a helyed.

Az épület kívülről is különleges, hiszen a homlokzata nagyvonalúan ad egy kis levegőt az utca emberének is, és nem tapad teljes felületével a lábazat síkjára. Ez a beugró pedig kellemese szellőssé teszi az előtte lévő teret, a kőbaglyok pedig tovább fokozzák a kíváncsiságot: ki volt ez a tervező, aki ilyen épületet álmodott meg ide?

Megmondom: egy bútortervező. Legalábbis Porgesz József, az 1911-ben átadott ház tervezője bútortervezéssel is foglalkozott, és hogy ez a tevékenysége nem volt neki mellékes, ez az épület is bizonyíték. Már a homlokzaton is lehet sejteni, miért, de az igazi izgalmak odabent kezdődnek.

Én Maczó Balázzsal, a Miénk a ház (vezetett túráik is vannak) munkatársával jártam itt korábban, ő elmondta, hogy mindenkinek más jut eszébe erről a belsőről. Ő úgy érezte, mintha egy asztal alá, vagy egy szekrény belsejébe került volna. Mások maja templomban érezték magukat. Én pedig egy legóembernek éreztem magam a cég "A piramisok világa" vagy hasonló nevű játékának belsejében, embermagas kockákból kirakott díszek között.

p1330558.JPG

Két atlasz tartja a födémet - persze statikai szerepük nincs valójában -, és különleges, szürke baglyok ékelődtek be egy-egy tartóoszlop tetejére, onnan néznek le ránk. Egyáltalán, a színek nagyon különlegesek, egyáltalán nem hasonlítanak egyetlen más lépcsőházra sem, ahol jártam Budapesten.

p1330540.JPG

A festés egyébként nem eredeti, ezt az utókor adta hozzá Porgesz József művészetéhez. És ez nem gúnyolódás: valószínűleg annyira megváltoztatta a belső tér karakterét ez a színezés, hogy maga Porgesz József sem nagyon ismerne rá a lépcsőházára. De az is lehet, hogy tetszene neki, ki tudja.

Azt tartották a szecesszió követői, hogy a művészek egyfajta modern papokká válnak, akik nevelik, terelgetik a népet a helyes irányba. Porgesz József pedig láthatóan hatásosan terelt, a munkája még halála után 72 évvel is zavarba ejt valakit. Így van, ha 2016-ból levonunk 72-t, 1944-et kapunk. Ekkor hurcolták el koncentrációs táborba a  zsidó származású bútor- és építészmestert.

Magunkban köszönjük meg neki, hogy ilyen játékos lépcsőházzal is összeakadunk itt-ott. Már csak arra kellene figyelni, hogy ne omladozzon a vakolat egy ilyen szép helyen.

süti beállítások módosítása