Házak, amiket nem lehetne közelebb építeni a természethez

szucsadam 2016 augusztus 17.

"Ez a levegő a madaraknak való. Az én tüdőmnek fajsúlyosabb dolog kell, egy jó kis városi levegő" - mondta Hercule Poirot, amikor kénytelen volt a vidéki Angliába utazni egy ügyben. Az otthon választásánál is fennáll mindig a dilemma, ami alapvetően más emberi hozzáállást feltételez. Valaki minél közelebb szeret élni a központhoz, ahol a dolgok történnek, más minél távolabb attól. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.

Mindig lenyűgöztek azonban a szélsőségek. Amikor valaki úgy dönt, hogy nemcsak "térfelet" választ a kérdésben, de annyira eltolja az elképzeléseit egyik vagy másik irányba, amennyire csak lehet. Lássuk, mit lehet kihozni a természetszeretetből, ha maximalisták vagyunk.

29284820.jpg

Ez a ház a Drina folyóra épült, Nyugat-Szerbiában bukkanhatunk rá, Belgrádtól 160 kilométerre, mondjuk horgászás közben. 1968-ban egy csapat fiatal építette, akik azt gondolták, hogy egy darab szikla ideális egy kis kunyhó alapjának.

Fotó: fotonst Panoramio

9647de9a-0737-4f79-bfcb-54880e6d75d2_lucero-hernandez.jpg

Mások a sziklát nem alapnak, hanem tetőnek használnak. Egy mexikói pár így tett: több 30 éve élnek egy szikla alá épített házukban, a férj egyébként növénytermesztéssel foglalkozik. Érdekesség, hogy a férfi először 8 éves korában látta meg ezt a sziklát, és már akkor elhatározta, hogy egy nap házat épít alá. 20 év múlva így is tett. A tető felől kizárt a beázás.

Fotó: Yahoo

664_mirror_cube_exterior_22a.jpg

364_mirror_cube_exterior_1a.jpg

Aztán vannak olyan házak, amiknek nincs is alapja. A kedvencem ez a svéd hotel (Treehotel), aminek a külső falait tükörrel vonták be, így a környezetébe annyira illeszkedik, amennyire csak ez egyáltalán lehetséges. 150 ezer forint körül foglalható egy éjszakára.

Fotó: Treehotel

screen_shot_2016-08-17_at_11_49_57.png

Hasonló megoldás, de inkább a Star Wars buckalakóit idéző megoldás a kanadai Free Spirit Spheres, aminek az építésekor a lehető legkisebb öko-lábnyomot szerették volna hagyni az építők. 175 dollárról, 48 ezer forinttól indul egy éjszaka.

fotó: freespiritspheres.com

opener.jpg

Ez pedig egy nagyon különleges terv, amiből végül nem lett semmi, szinte egy fillért sem tudtak összekaparni az építészek a megvalósításra. Mégis egészen újszerű módon közelíti meg a lakás és a természet összekapcsolását.

Az otthon a fa lombja köré szerveződik, az átlátszó, üveg épület teljesen körbeöleli a növényt. Alacsony alapterületű az épület, így ebben is megvalósul a környezet védelme. Nekem azonban mégis nagyon furcsa valami az elképzeléssel kapcsolatban.

Olyan, mintha befognánk egy fát, a saját céljainkra. Mintha megszelídítenénk, mint annak idején a lovakat.

A befogott növényt ugyanis nekünk kell innentől fogva ellátnunk vízzel, de még oxigénnel is, védenünk kell a betegségektől, és rendszeresen metszenünk kell, különben kitöri az ablakainkat. A fa megszűnik önellátó életté lenni, ellátásra szorul, folyamatos gondoskodásra, éppúgy, mint egy cserepes virág. Ha pedig beszélni tudna, és elmondhatná, van-e kedve egy üvegkalitkában leélni hátralévő életét, nyilván azt mondja majd, hogy nem kimondottan van oda az ötlettől.

Fotó: COURTESY OF A. MASOW ARCHITECTS

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást vagy házat magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek,  kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, ahol személyes tanácsokkal is segítjük a dolgot. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon. 

süti beállítások módosítása