Funkcionális tippek, trükkök rövid távú lakáskiadáshoz 1.

Atilla N. 2016 szeptember 16.

Ha rövid távú lakáskiadásba kezdesz, érdemes, sőt, ma már szükséges valami extrát nyújtani, hogy a te szálláshelyedet válasszák többen. Budapesten ugyanis több, mint 6000 (igen, jól olvastad, hatezer!) szálláshely működik az Airbnb szerint, tehát nem egyszerű kitűnni. És szerencsére a budapesti lakástulajdonosok szívesen áldoznak a befektetésnek, a szuper lakásoknak se szeri, se száma. Mutattunk már erre zseniális példákat mi is. (LINKEK)

Az pedig külön büszkeség, hogy a nem reprezentatív, ámde alapos házi kutatásunk eredményeképpen nem találtunk egy olyan európai vagy akár tengerentúli várost sem, ahol ennyi frissen felújított, vagány/hipster/trendi/menő/csajos/elegáns lakás közül választhatnánk, mint nálunk. Szóval nagy vállveregetés Budapestnek!

De a menőség mellett van pár dolog, amire érdemes figyelni már a lakásátalakítás/felújítás során, mert:

  • A vendég ugyan nem köszöni meg, ha ezekre figyeltél, de szóvá teheti, ha esetleg nem figyeltél,
  • A láthatatlan, nem észrevehető kényelmi dolgok tudat alatt fokozzák az élményt
  • Az utólagos kialakításuk pénz és időigényes lenne

Térérzet

Ez a legkeményebb dió, mert ugye a legkisebb helyen szeretnénk a legnagyobb profitot termelni. De mégis, van néhány hüvelykujjszabály, a teljesség igénye nélkül:

Az átlagos belmagasság lakóterekben legalább 250 cm legyen (ez törvényi előírás is egyébként, de a 260-280 cm még jobb), míg a kiszolgálóterekben is el kell érje a 220 cm-t (wc, fürdő, stb.)

Egy szobának/térnek érdemes legalább 20 négyzetmétert hagyni, ha egyszerre több funkciót is ellát (mondjuk nappali+konyha+étkező, és esetleg még háló is egyben). Minden ami ennél nagyobb, jót fog tenni a térérzetnek.

Ha egy lakószoba csak egy funkciót lát el, pl. külön hálószoba, akkor sem érdemes 9 négyzetméter alá menni, mert szűk, nyomasztó lesz. Ez különösen akkor igaz, ha nagy a belmagasság, mert ilyenkor úgy érzi magát az ember, mintha egy gödör alján lenne.

Fontos az egyes bútorok, berendezések rendeltetésszerű használatához szükséges „használati zóna” biztosítása. Ilyen pl. az ágy melletti minimum 45 cm mindkét oldalon, a szekrények vagy konyhapult előtti 60-90 cm vagy a székek mögötti közlekedőterület.

A fürdőszobában a minimális távolságok betartásával tudjuk a funkciókhoz szükséges teret biztosítani.


  1. 1. A wc mellett legalább 45-45 cm széles helyet kell hagynunk mindkét oldalon, a wc közepétől számolva. A wc előtt legalább 50 cm szabad tér kell legyen.

  2. 2. A zuhanyfülke kisebbik oldala minimum 80 cm kell legyen, de még jobb, ha a 90x90 cm-t vesszük minimumnak

  3. 3. Kádból értelemszerűen a minél nagyobb a kényelmesebb (140 -> 160 -> 180), de óvatosan kell bánni vele, mert pl. 180 cm feletti kádhossznál már előfordulhat, hogy valakinek annyira nagy, hogy nem tud benne feküdni.

  4. 4. A mosdónak, ha nem kis kézmosóról beszélünk, akkor célszerű legalább 60 cm szélességet választani, mert ez már elegendő bárminemű mosakodáshoz. Ha van több helyünk, de nem elég dupla mosdóra, akkor egy 75-80-90 cm széles mosdóval is jó hatást érhetünk el, ott már tud egyszerre két felnőtt fogat mosni

A következő részben azt nézzük meg, hogy a lakás berendezésénél, kezdve a gépészet kialakításától a tárolóeszközök vásárlásáig, mire kell figyelni.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, akár Atilla segítségével, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása