Lehet élhető lakást kialakítani MÁSFÉL MÉTER széles házban?

szucsadam 2016 október 07.

A Menő Lakásom csapata sokszor kerül szembe azzal a kihívással, hogy aprócska tereket kell jól kihasználni, a funkciónak megfelelően kitalálni. Vannak olyan tervezőink, akik ezeket a kihívásokat még jobban is szeretik, mint a nagyvonalú, bőséges alapterületeket.

Ha azonban azt mondom, hogy egy 92 és 152 centiméter közötti belső térrel kellene kezdeni valamit, azt hiszem, minden tervezőnek minimum elkezd izzadni a tenyere.

Pedig a világ legkeskenyebb háza ilyen belső méretekkel rendelkezik, a legtágasabb pontján is csak másfél méter széles. Keret House-nak hívják, Varsóban található, két panelház közötti térbe ékelődve.

1_5.jpg

Noha számos oldal úgy hivatkozik rá, mint egy lakóházra, valójában csak félig az: a Keret House egy művészeti installációnak indult, ami egy fontos problémára akarta felhívni a figyelmet. A második világháború és a háború utáni események ugyanis véletlenszerű, átgondolatlan építkezésekhez vezettek a városban, amit az épület alkotója kreatív káosznak nevez. Ez a miniház az egykori gettók területén arra mutat rá, hogyan is fest, amikor egy épület látszólag beleillik a környezetébe, mégis teljesen elkülönül tőle.

A háznak lakói is vannak. Az első szállóvendég Etgar Keret volt, innen is kapta az elnevezését az installáció. Azóta pedig jelentkezni lehetett művészeknek világszerte, akik lehetőséget kaptak, hogy legfeljebb 21 napig itt lakjanak, és innen nézhessenek rá Varsóra.

A helyszűke miatt izgalmas kialakításokat kapott az épület. A lépcső utolsó foka már a lábtörlő. A hűtőszekrénybe csak néhány üdítő fér el. Mini-fürdő és miniágy kapott helyet az épületben, aminek a belső tere vertikálisan nyitott, hogy ne érezze magát a bent lakó egy szardiniásdobozban.

Az eredeti tervek szerint idén lebontják az épületet, szóval már nem sokáig uralja a világ legkeskenyebb épülete címet. De addig is, kalusztrofóbiások, vigyázat.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása