A vakolat jégakkuként hűtheti a lakást nyáron

szucsadam 2016 október 28.

Régi kihívás, hogy a lakásokat nyáron hűvösen tartsuk. A legegyszerűbb megoldás természetesen a légkondi, de sokan nem szeretik ezt a módszert. Én sem.

A falak szigetelése, a háromrétegű üvegablakok segítenek ugyan, de a beáramló napsütés, és a kánikula falakra gyakorolt melegítő hatása végül délutánra mindig győz, és a lakás melegszik. De ahelyett, hogy hatrétegű üveget fejlesztünk, és két méteres szigetelést fúrunk fel, létezik okosabb megoldás is.

Több fronton támadás!

Egy magyar fejlesztés, a Lasselsberger-Knauf halmazállapot-váltó vakolatát például erre fejlesztették ki. Nem kell megrémülni, valójában nem változtatja a halmazállapotát, legalábbis szabad szemmel nem látható módon. Mikrokapszulákban helyeztek el benne olyan speciális anyagot, ami 23 vagy 26 fokon fagy meg. Ezeket a mikrokapszulákat a lakás belső falára kenik fel a vakolattal - hiszen a termék maga a vakolat -, ami pont akkor hűti a lakást, amikor a legmelegebb van.

thermo01.jpg

Mi történik tehát melegben? A szoba, és a fal hőmérséklete 23-26 fok fölé kúszik, a "jég" pedig megolvad. Ami pedig olvad, hőt von el a környezetéből, mint a jégkocka, vagy a Parlament alatti termekben az a több tonna jég, amin keresztül átvezették az ülésterembe befújt levegőt annak idején, hogy jó legyen a képviselő urak hőérzete. Ezzel az olvadással a vakolt fal maga lassítja a szoba felmelegedését, hiszen pont akkor "kapcsol be", amikor kell. Este pedig, amikor odakint lehűlt az idő, kiszellőztetünk, és a kapszulák visszafagynak.

Másnap mehet minden elölről! 30 évig, minden nap, utána lehet újra vakolni, ha szeretnénk továbbra is a hűtés előnyeit.

thermo02.jpg

A Thermo Comfort nevű, nyolc évig fejlesztett terméket már több budapesti lakásban is tesztelték, a IX. kerületben. Ugyanolyan alaprajzi elrendezésű lakásokba került 1,5 cm és 0,8 cm vastagságban, egy harmadik lakásban pedig egyáltalán nem került a falra a Thermo Comfort elődje. Ezt a különbséget mérték:

thermo04.jpg

A hűvös falak hőérzetre gyakorolt hatása pedig a cég szerint még nagyobb is ennél.

És hogy miért a vakolatba keverték bele? Korábban más cégek is kísérleteztek hasonló megoldással, a gipszkarton falba építve. Csakhogy minél mélyebben van elrejtve a "jégakku", annál rosszabb a hatásfoka. Ráadásul az sem mindegy, mekkora felületen vonja el a hőt: ha kiteszel a szoba közepére egy húsz kilós tömböt, annak csak a külső felülete dolgozik, a falra feldolgozva azonban az összes mikropkapszula működik egy időben.

Szeptembertől került forgalomba a termék, listaára 1980 Ft / kg.

A poszt támogatója a Lasselsberger-Knauf.

süti beállítások módosítása