Ne félj a növénytől, ő sem fél tőled!

Andris és Ildi 2016 december 16.
„Nálam egy sem marad meg...”

– gyakori válasz, ha a megbízóink szobanövényekhez való hozzáállását puhatoljuk, és nem kétséges, hogy tényleg sokszor végzik rosszul a lakásban „felejtett” zöldek. Ezért mi igyekszünk biztosra menni, amikor növényt „tervezünk” a lakásba, márpedig mindig megtesszük, de mellé hasznos tanácsokkal is ellátjuk a leendő hobbykertészeket. Kezdetnek menjünk rá a méretes példányokra – egy-két kifejlett növény gondozására könnyebb időt találni, mint a sok pici, mindenféle polcra, párkányra helyezett kedvencére. Emellett nagy erényük, hogy kellemes, melegséget sugalló ellenpontjai lehetnek a fehér vagy világos falaknak, nyílászáróknak, amik viszont világossá és tágas érzetűvé tehetik a legkisebb szobákat is (példákat erre a munkáinkban itt, itt és itt találtok).

rozsa_utcai_meno_projekt_1.jpg

lantlevelu_fikusz_dob_utcai_meno_lakas.jpg

Íme néhány példa.

A növények túlélése tekintetében nehezebb esetnek gondolná az ember a sötétebb lakásokat, pedig sok olyan egyszerű de nagyszerű növény létezik, ami jól bírja a sanyarú fényviszonyokat.

Az első a kenciapálma, ami jó alternatíva a fenti képeken látott lantlevelű fikusz kiváltására akkor, ha nem túl jók a fényviszonyok, de szeretnénk egy meghatározó növényt a közelünkben tudni.

Gyönyörű, hatalmas, mutatós az izgalmasan sűrű hosszúkás leveleivel. Megfelelő gondozás mellett – nyáron jól tartjuk, sokat itatjuk, sose száradjon ki a földje, télen hagyjuk pihenni, és csak ritkán adunk neki vizet – akár 2-2,5 méteres darabbá is kinőheti magát. Nagypolgári lakások előnyben!

A második alapdarab, amit mindenki ismer valószínűleg, az anyósnyelv.

A kedvencem, amikor több tövet ültetünk egészen sűrűn, és a végeredményt egy hatalmas kaspóban ölelve tálaljuk. Nem tudok betelni vele. Ennek a növénynek rengeteg fajtája van, hegyes kardszerű, mélyzöld levelű, sárga szélű – nálunk ilyen van a gyerekszobában, nagyon vidám –, ezüstös, csíkos, lándzsás, hengerszerű levelű. Van belőle kicsi, nagy, csavaros, bőven lehet válogatni. Ami még különösen szerethetővé teszi a növényt, hogy tisztítja a levegőt pl. a műanyagokból kipárolgó formaldehidektől, és mindenféle egyéb jó tulajdonságot tulajdonítanak neki, ezért gyakran javasolják előszobába és gyerekszobába is. Figyelni kell rá, hogy a növény maga mérgező és szúrós, hegyes levelű, ezért nagyon kicsi gyerekek mellett csak óvatosan, nem megközelíthető helyen tartsunk belőle.  A gondozása egyszerű, figyelni kell a földjét, és mikor megszáradt, locsoljuk. Az állandóan vizes föld a vesztét okozza.

A harmadik kedvencem a filodendron, vagy könnyezőpálma.

Végtelenül egyszerű a nevelése, nem szabad túlöntözni. Figyelni kell az ő földjét is, és várni, míg megszárad, és aztán locsolható. Fantasztikusan mutatós növény, nagyon szeretem a változatos levélmintázatát. Nagy vágyam, hogy egyszer szert tegyek egy albínó, fehér-zöld foltos példányra.

albino_filodendron_green-24_de.jpg

Felmerülhet persze a kérdés, mi van olyan esetben, ha annyira sötét a helyiség, hogy nem maradnak meg a virágok, vagy éppen világos, de kicsi, nem fér be az, amit szeretnénk? Menő megoldás a növénymotívumos tapéta. Ezekből szerencsére ma már bőséggel válogathatunk, és nem terheli meg a költségvetésünket sem túlzottan, ha csak egy falat, vagy felületet szeretnénk vele feldobni. Ilyenkor egy tekercs is elegendő. Mi több projektben is javasoljuk, alkalmazzuk ezt a megoldást, pl itt: (Rózsa utcai Menő projekt)  (tapétás képek)

Végül pedig, ha érez magában az ember kedvet és elég merész, megpróbálkozhat akár az otthoni falfestéssel is.

 

További tippek:
  • Kifejlett növényeket kereshetünk hirdetésben, ugyanis sokkal de sokkal kedvezőbb áron, kedves emberektől vehetjük meg az ő otthonukhoz már túlméretes példányokat, míg kereskedőknél a mérettel az ár is hatványosan nő.
  • Padlófűtésnél vigyáznunk kell, hogy fűtési szezonban tegyünk valamilyen hőszigetelő védőréteget a földön álló kaspó és a padló közé. Egyes fajok gyökérzete nem bírja a padlófűtést.
süti beállítások módosítása