Hogy tudunk jól kihasználni egy tetőteret? És mi van a szigeteléssel?

szucsadam 2017 március 29.

A tetőtérben sokan csak a rosszat látják. Ferde falak, beverjük a fejünket, a tér leszűkül, meleg van nyáron, hideg télen. Nem rendezhetjük be úgy, ahogy akarjuk, hogy mást ne mondjak, a ferde falon nagyon hülyén festene egy akasztott kép.

Adunk pár tippet arra, hogy miként lehet jól hozzáállni a tetőtérhez, és miként hozhatjuk ki a legtöbbet belőle. A következő posztunkban pedig bemutatunk egy adott tetőteret is, amit háromféleképp rendezünk be, és láthatjuk, hogy minden funkciót tökéletesen képes ellátni. Egy kis ízelítő:

rs19015_tz_20170313_0061-150.jpg

@expert{{name:"Misi", title:"építésszervező", message:"Kezdjük ott, mennyire negatívan állunk a tetőtérhez: az 1,9 méter alatti részeket egyáltalán nem számoljuk a hasznos, nettó alapterületbe. A térdfalat általában 1 - 1,2 m magasra alakítják ki, de lehet kisebb is, sokszor döntés kérdése, hol falazunk. Így még több lehet a _nem hasznos_, de valójában fiókos beépített szekrényekkel kihasználható terület.////És van még egy trükk: a tetőablak alatt el tudsz sétálni a térdfalig, anélkül, hogy bevernéd a fejed, hiszen az ablak a tető külső felületéhez illeszkedik, így 40-50 centivel karcsúbb, mint a teljes tetővastagság. Így, ha jó helyre tesszük a tetőablakokat, vagy helyesen rendezzük be a teret, sosem verjük be a fejünket akkor sem, ha egyébként a térdfalig kell gyalogolnunk."}}

Íme egy jó példa a tetőtéri ablak kihasználásról:

Belsőépítészeti szempontból is tartogat lehetőségeket egy tetőtér. Ugyanis általában gipszkartonból készülnek a ferde síkok, amik nagyon megkönnyítik a süllyesztett világítás elhelyezését. Ritka, hogy egy mennyezeti világítás jobban passzol egy ilyen térbe.

@expert{{name:"András", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Célszerű elfordítható sugarú fényforrást választani, hogy ne a szembe világítson. Ha a nyeregtető csúcsa a szobában - annak lehetőleg a közepén - van, akkor nagyon szépen lehet alkalmazni a három függesztékből álló függőlámpasort, amelynek sugara szinte követi a ferde síkok vonalát, így minimális lesz a felül sötét érzés.////Kétszínű festéssel is lehet fokozni vagy enyhíteni bizonyos egyedi belső struktúrákat. Ha magas a szoba, fel lehet vinni a színt egy normál szoba magasságáig. Ezzel kiemeljük, hogy eddig tart a szoba, de még afölött is van hely. Ha alacsony a szoba, akkor a függőleges falrész (térdfal) lehet egy szín, ami mélységet és határozottabb szobahatárokat mutat."}}

Íme néhány példa a jó felhasználásra:

Amiket használhatunk a ferde falsík és padló találkozásánál: csövezés, villanyvezetékek, bojler, bizonyos magasság mellett vécé plusz tartály, polc, szekrény, radiátor, íróasztal (álló számítógépháznak bőven van hely alatta a lábtér zavarása nélkül, és egyébként is ül az ember, nem fontos a nagy belmagasság), ágy, bizonyos esetekben tévé, hifi, mosógép, mosogatógép, konyha esetén sütő is betolható a csücsökbe. Szintén konyhában, ha a pult egy ilyen ferde síkot érint, a konyhabútor lábazatába fokozottan hasznos nagy fiókot építtetni, hiszen hosszú “kihúzhatósága” van. Esetenként kanapét, fotelt is elbír a hely az állásra, járásra már alacsony részeken (a kanapé mögé pedig még mindig elférhet ez-az).

A ferde fal alatt jól néz ki a kő- vagy faszobor, növényláda, akár mini konyhakert, ha a fényviszonyok megengedik. De bedobhatunk-egy-két szép bőröndöt is, amiben éppen pihenő, szezonon kívüli ruháinkat tartjuk.

A tetőtér hőmérsékletének szabályozására pedig a Bramac építésze tud egy jó megoldást.

Mivel az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, nyáron pedig ez a tér melegszik fel a legkönnyebben, ezért a tetőtér, mint élettér használata az építőipartól is innovatív megoldásokat kíván, hiszen nem egyszerűen csak be kell építeni, élhetővé is kell tenni. Aki már találkozott olyan tetőszakasszal, ahol az iparosok valamiért kiszedték egy kis szakaszon a szigetelést, és elfelejtették visszatenni, tudja, mennyit számít egy ilyen hiba. A forró falfelület akár az egyész helyiséget kazánházzá változtathatja.

screen_shot_2017-03-28_at_14_02_54.png

Egy jól kialakított tetőrendszerrel viszont ettől is megkímélhetjük magunkat. Ilyen például a Bramac °Cool három lépcsős tetőrendszere is. Az első lépcsőben a °Cool SMART csomag szakszerű átszellőzéssel akár 5 °C-os hőmérséklet-csökkenéssel enyhítheti a nyári hőséget a tetőtérben. A COMFORT csomag Bramac Tectura Thermo Protector vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel - amelyek háromszor nagyobb mértékben visszatükrözik az infravörös sugárzást, mint a hagyományos tetőcserép - 7 fokra emeli a hőmérséklet csökkenést. A SMART és COMFORT csomag °Cool hőszigeteléssel kombinálva még hatékonyabban akadályozza meg a hő behatolását a belső térbe, így akár már több mint 11 fokkal csökkenthetjük tetőterünk hőmérsékletét a legnagyobb nyári kánikulában is, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent télen nyáron egyaránt, hogy minden évszakban maximálisan élvezhessük tetőterünket.

Disclaimer: a posztot a Bramac támogatta

süti beállítások módosítása