Menő budapesti lakások: Hihetetlen, mennyi ötletet sűrítettek ebbe a budai házba

szucsadam 2017 április 21.

Sok szép házat és lakást láttunk már, amióta az Én Menő Lakásom blogot írjuk, de most először éreztem ennyire közel a szívemhez egy otthont. Helga és Roland ugyanis láthatóan épp azokat a dolgokat tartja fontosnak egy otthonban, amit én is.

Kezdjük ott, hogy a ház néhány percre van autóval a BAH-csomóponttól, mégis egy csendes zsákutcában kapott helyet, így egyszerre van közel a városhoz, mégis távolabb a közvetlen autózajtól. Ez adottság, de fontos szempont sokaknak, nekem is az lenne.

Másrészt a ház olyan nagyvonalúan bánik a térrel, amivel nagyon kevés helyen találkozunk.

Ahogy belépsz az ajtón, rögtön a földszinti tér közepébe kerülsz. De micsoda térbe! Egyetlen válaszfalat sem látsz (na jó, egyet, egy külső fal felé fordított (!!), mindkét oldalról nyitott könyvespolcét), de egyébként az első szint mind a 90 négyzetmétere ott hever előtted. Órási konyha-tékező, még hatalmasabb, fogócskázásra alkalmas nappali. De a legérdekesebb nem is ez, hanem az, ami ennek a térnek a két oldalán látható.

Ha balra nézel ugyanis, megpillantod fél Budát. Martonhegy, Orbánhegy, Svábhegy. Sőt, a Mária Magdolna templom tornyát is látod, a Kapisztrán téren, hatalmas, padlótól plafonig tartó üvegen keresztül. Ha meg jobbra nézel, egy kedves, emberléptékű, rejtett kis kertet látsz hatalmas, padlótól plafonig tartó átjárón keresztül, hintával, trambulinnal, a szomszédság felé szinte nulla átlátással. Az egész lakás átalakul benned, ahogy eltöltesz egy kis időt itt, a tér elkezdi magába foglalni az ablakokon túli világot. A nappali és a konyha egy átjáró lesz, és bocs, hogy most nagyon Oravecz Nórás leszek, de esküszöm, hogy

egy varázslatos tölcsérnek kezded látni, a fél budai hegyvidék magában foglaló látványa és a belső, rejtett kis természet, zöldövezet között. Az otthon határai kitágulnak, mindkét irányba.

Egyébként a hatalmas üvegfelületek a ház minden részén érvényesülnek. Háromrétegű üvegekről beszélünk természetesen, így nem kell félni a hőveszteségtől (az egész házban nagy figyelmet fordítottak a hőszigetelésre), a szellőzést pedig egy egészen bravúros módon oldották meg hozzájuk: egy külön nyitható, padló-plafon részt tudunk nyitogatni, amin épp nem fér ki egy kisgyerek, viszont átöblíthető vele a teljes tér pillanatok alatt.

Ha nem mondtam volna még, itt azért már lehet sejteni: a tulajdonos építész, aki magának és családjának tervezte a házat, a lehető legtöbb okos megoldással, nagy odafigyeléssel.

A fölszint plafonja még megér egy külön említést: látszóbeton. A ház 2010-ben épült, vagyis elég fiatal, mégis inkább csak az utóbbi időben sokasodtak meg azon vendégek száma, akik értik, mi is ez. Hogy nem félkész a födém, hanem direkt így tervezték. Egyébként elég menőn fest tényleg.

hegyteto_08m.jpg

Alattunk ekkor egy két autó befogadására alkalmas, szintén 90 négyzetméteres garázs, felettünk pedig a hálószobák foglalnak helyet. Összesen három: egy 45 négyzetméteres szülői háló, és két teljes értékű szoba, amiben két nagy gyerek is bőven jól érzi magát. A gyerkeknek egy külön fürdőszoba, és még egy, külön a szülői hálószobába. Amiről egy külön bekezdést írok mindjárt. Sőt, kettőt.

Atya-úr-isten.

Szóval itt elaludni, a teljes budai panoráma pislákoló fényeire, a budai várnegyedre nézve, és itt kelni, belátva KÖBKILOMÉTEREKET - ez az élet, Babolcsai néni. És a hálószoba eléggé különös megoldással egyben egy fürdőszoba is: a kád, a zuhanyzó és a kézmosók szervesebb részei a szobának, mint mondjuk a gardrób: semmiféle fallal nincsenek leválasztva. Így a kádból a már előbb említett agyeldobós panorámát nézhetjük. 

A házhoz egyébként napkollektorok is tartoznak, amik a szükséges meleg vizet nulla fok közeli külső hőmérsékleten is lazán előállítják, ha picit süt a nap. A ház hűtése és fűtése levegős hőszivattyúval megoldott, padló és falfűtés, -hűtés egyenletes hőmérsékletet ad mindenhol, átalányban a teljes, közel 190 négyzetméteres lakótérre vonatkoztatva havi 30-35 ezer forintos villanyszámlát generálva. Még egyszer: ebben benne van minden elektromos eszköz, a melegvíz, a fűtés és a hűtés is.

Okos megoldások plusz hőszigetelés. Máris van egy házad, ami rengeteg napfényt enged be, alacsony energiafogyasztású, és nagyon izgalmas. Tipikusan olyan ház, ami nem való mindenkinek, de aki értékelni tudja  a posztban leírtakat, garantáltan beleszeret.

A ház egyébként eladó, itt találjátok az árat, és még több információt róla.

süti beállítások módosítása