Variációk egy témára: egy lépcső élete

Horváth Patrik 2017 április 24.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy éppen egy építkezés kellős közepén állunk és még nincs minden kőbe vésve, vagy galériával, esetleg emelettel rendelkezünk és egy felújításnak nézünk elébe, akkor mutatunk pár ötletet, hogyan lehet feldobni egy alapjában véve funkcionalitása miatt létrejött képződményt: a lépcsőt.

industrial-staircase-design-ideas.jpg

Itt van mindjárt a legegyszerűbb kérdés: legyen-e alatta valami (mondjuk egy mini vendégszoba, esetleg mosdó) vagy sem? Fából, üvegből, esetleg fémből legyen? Nagyjából eddig mindenki el szokott jutni, hiszen ezeket tulajdonképpen muszáj eldöntenünk.

staircase-with-slide_designrulzjpg.jpg

Azt viszont kevesen gondolnák, hogy a rendelkezésre álló területet felosztanák egy nagyobb és egy kisebb részre, így nem csak a lépcsőfokoknak, de akár egy csúszdának is jutna hely, amit tuti, hogy minden kisgyerek előszeretettel használna.

style-industrial-staricase-decor-home.jpg

Akiket elbűvöl az indusztriális stílus, annak lehet például olyan lépcsője is, melyhez hasonlót jellemzően a belvárosi bérházakban láthatunk. Tudjátok, amelyik a liftaknát veszi körbe.

hanging-stairs-24-ad.jpg

Ki mondta ugyanakkor, hogy egy lépcsőnek kifejezetten csak klasszikus szögletes alakja lehet? Mint látható, némi kreativitással viszonylag könnyedén alakíthatunk ki rajtuk amolyan olvasósarkot, illetve pihenőhelyet...

escalier-suspendu-bois-design-moderne-espace-rangement.jpg

...vagy csinálhatunk belőlük papucsok, könyvek és egyéb kisebb dolgok tárolására alkalmas menő dolgot is.

finalstairs-560x746.jpg

Ha nincs lehetőségünk nagyon variálni a lépcső formájával, mert a falak miatt meg van kötve a kezünk, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy a lépcsők azon részét, melyekre soha nem lépünk kidekoráljuk kicsit.

paradise_stairs_990c04af-f020-4391-8983-8d18058b6aef_1024x1024.jpg

Ilyen lehet különböző idézetek elhelyezése, de akár egy jól megválasztott kép részletekben való megjelenítése is, ami mélységet és teret, de mindenképpen egy jellegzetes hangulatot kölcsönözhet a ház ezen részének.

stairs-rainbow-house-11-ad.jpg

Ha nem tudjuk eldönteni, milyen színű legyen a lépcső, mert többhöz is ragaszkodnánk szívünk szerint, akkor merjünk nagyot álmodni és legyen többszínű! Elsősorban csigalépcsőknél mutat jól az ilyesfajta megoldás, ám a zártabb feljáróknál is használhatunk mondjuk egy két vagy három színből álló, váltakozó mintát. Egy a lényeg: ne csak úgy gondoljunk a lépcsőnkre, mint egy szükséges rosszra a lakásunkon belül, ami arra szolgál, hogy a földszintről eljussunk az első emeletre vagy a galériára. Legyünk kreatívak és töltsük meg élettel!

süti beállítások módosítása