Hogyan lehet nekem is steampunk otthonom? Milyen egy budapesti steampunk kocsma?

szucsadam 2017 április 27.

A steampunk egy hihetetlenül érdekes stílusirányzat és műfaji tematika: a neoviktoriánus stílus egy kinövése, amit rajongók fejlesztettek fel egy valóságtól teljesen elrugaszkodott szintre, már-már szerepjátékká. Hitvallása, hogy a gőzgépek szépek, a műanyag pedig nem létezik.

800px-steampunk-falksen.jpg

forrás: Wikipedia

Egy olyan képzeletbeli kort álmodnak meg, amikor a fém még elsődleges építőanyag volt, a számítógépek és a tömeggyártás a távoli jövőbe veszett, a férfiak férfiasak voltak, a nők hosszú ruhát viseltek, és ha valakinek robotkarja volt, aranyberakásos ujjakkal, vagy félig kiborgként élt a vadnyugaton, hát istenem. Akkor úgy élt.

A stílus a lakberendezésben is elterjedt természetesen, noha igazán régetigényként bukkan csak fel.  Aki steampunk otthont szeretne, természetes anyagokkal, fémmel, fával, nyers téglával díszíti az otthonát, lehetőség szerint korabeli dísz- vagy használati tárgyakkal. Sokat jár az Ecseri piacon, hiszen az igényeinek nem megfelelőek a tömeggyártás modern termékei, az IKEA letisztustságát még hírből sem ismeri, és hajlandó vagyonokat fizetni korrodált fémlemezekért, amiket persze a legmodernebb vágógépekkel igazítanak a szükséges alakúra.

Íme néhány tipp a steampunk otthon létrehozásához:

1. Használj tompa, nyers színeket

2. Használj régi, használt bútorokat

3. Használj nyers téglát

4. Szerezz be régi térképeket

5. Szerezz be sok régi földgömböt

6. Szerezz be bőr bútorokat

7. Szerezz be cilindereket, amiket szerteszét hagysz a lakásban

8. Szerezz be régi kovácsoltvas varrógéplábakat

9. Hatalmas faliórákat vásárolj, dekorálj korrodált fogaskerekekkel

10. Rézcsöveket szigorúan falon kívül vezess

11. A nappaliban is elférnek a rézcsövek a plafonról, nem baj, ha nem folyik bennük semmi

12. Jó választás lehet a látszó díszvillanykörtés világítás

13. Ne használj laminált bútorlapot, csak valódi fát

14. Régi, fekete fehér portrék elférnek a falra, az sem baj, ha a rokonok cilindert, monoklit vagy földig érő rakott szoknyát viselnek ezeken

Ha pedig kíváncsiak lennénk, van-e steampunk módon berendezett nyilvános hely Budapesten, a válasz az: van. A Krak'n Town egy steampunk kocsma a Rákóczi tér mellett, ami akár lehetne egy olcsó megoldás is hangzatos névvel,

de nem az!

A bejáraton már látszik, hogy költöttek rendesen a helyre, odabent pedig szintén olyan megoldásokat látunk, amiből egyértelmű: a tulajdonos láthatóan komolyan vette a steampunkot, nem csak meglovagolja ezt a hullámot. A pincérek is megfelelő ruhában szolgálnak fel, felettünk hőlégballonok lógnak, és néhány suta bútorfestést leszámítva eléggé autentikus a hely. Már ha ennek az irányzatnak, aminek legfeljebb regényekben lelhetjük fel a hivatalos irodalmát, lehet autentikus értelmezéséről beszélni.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten meglévő otthonból, kattints ide Ha neked is van menő lakásod, és eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre. Workshopjainkra itt jelentkezhetsz.

süti beállítások módosítása