Beépített szekrény 3 - segédlet a megrendeléshez

Annabella és Tamás 2017 május 06.

Sorozatunk korábbi részeiben foglalkoztunk a szekrény megjelenésével, illetve a beosztásával is, azaz, elsősorban a tervezési szempontokkal. Nézzünk rá a szekrényekre a gyártási oldalról is ezúttal és vegyük sorra, milyen részleteket kell majd átbeszélnünk az asztalossal a gyártás előtt.

Nézzük át, mik azok, amelyekről már korábban is szó esett:

- a beépített szekrény befoglaló mérete (szélesség x magasság x mélység) és külső, illetve belső elosztása: a polcos, a fiókos, az akasztós és az esetlegesen nyitott részek mennyisége.

 

     

 - a  beépített szekrény anyaga

A korpusz maga a szekrény teste, a bútor azon része, ahol a polcok, illetve fiókok vannak. Mivel a korpusz nem mindig látszik, így az legyártható más, olcsóbb alapanyagból, mint a front rész - ha szempont a költségtakarékosság. Alapanyaga legtöbbször bútorlap (laminált forgácslap) vagy furnérozott bútorlap.

A beépített szekrény front része a látható ajtók és a fiókelőlapok. A frontok alapanyaga lehet: bútorlap / MDF fóliás ajtó / PET- vagy acryl bevonatos ajtó / tömörfa / üveg vagy kombinált (fa és fémháló, fa és textil, bútorlap és tükör, stb.).

A front felülete lehet sima vagy díszített (mart, rátétes, intarziás, stb.), anyagában vagy utólag színezett (pl. RAL színskála alapján), matricázott, stb.

Kérjük meg az asztalost, hogy a végső döntésünket elősegítendő, hozzon magával anyag- és színmintákat!

 

 

- az ajtók típusa: toló (például, ha nincs elég helyünk az ajtók nyitásához) / nyíló (közézáródó - látszik a szekrény szerkezete vagy rácsukódó) / harmonika / kigördülő / nincs ajtó, helyette függöny vagy roló van.

 

      

- ha van ajtónk, akkor fontos részlet a beépített szekrény fogantyúja. Ez lehet egy ponton rögzített, két ponton rögzített, mart, de dönthetünk úgy is, hogy az ajtó nyomásra nyíljon - ebben az esetben nem lesz fogantyúnk.

 

 

- azt is gondoljuk végig, hogy a jobb térkihasználás érdekében szeretnénk-e "okos megoldásokat", például méretre igazított cipőtartókat, nadrágtartót, ékszerfiókot stb.!

 

És most lássuk, hogy milyen részletekről nem esett még szó!

Lábazati és homlokzati elem (párkány): legyen vagy ne legyen? Ha a szekrény olyan helyiségbe kerül, ahol gyakran mosunk fel, akkor érdemes lábazatot készíttetni. Ha készen kapható ajtókkal dolgozunk (pl. a barkácsboltokban kapható lamellás típusokkal), akkor a falfülke magassági többletét jótékonyan takarhatjuk el a lábazati, illetve a homlokzati elemekkel. Mindkét elem magasságát célszerű összehangolni a fal díszítőelemeinek (padló szegőléce, fal- és mennyezetfestés találkozási vonala, tapéta magassága, LED-csík dísztakarása, stb.) magasságával. Ezek a homlokzati díszítőelemek lehetnek visszafogottak, de dúsan mintázottak is, készülhetnek bútorlapból, fából, de lehetnek falszerűek is. Ha nincs párkánya a szekrénynek és a szekrény nem ér fel a mennyezetig, a szekrény jól megválasztott magasságával és a szekrény tetején elhelyezett kosarakkal, valamint kartondobozokkal pillanatok alatt meghitt hangulatot varázsolhatunk. Ezt a megoldást csakis a takarítás megszállottjainak ajánljuk! ;) Ha nem szeretnénk lábazati elemet, akkor nem csak földig érő ajtókban gondolkodhatunk, de a manapság divatos lebegő szekrényekben is.

 

Az oldalfal(ak) készülhet(nek) a szekrény anyagából (akár más színben is), a szekrény anyagától eltérő bútor alapanyagból vagy - a falszerű hatás miatt - akár gipszkartonból vagy YTONG-ból is.

 

 

Beépíthető falfülke esetén nem kell, hogy legyen a szekrénynek hát- és belső válaszlapja, a rendszerező elemeket elegendő csak a falakra rögzíteni. Ez az olcsóbb megoldás, de a tárolt tárgyak függvényében elképzelhető, hogy a szekrény belsejét gyakrabban kell majd kifestenünk, mint a szobát.

 

 

Az élfóliázások típusáról is érdemes előre tájékozódnunk. Az egyszerű, vasalós megoldás olcsó, de könnyen sérül, azaz egy rossz mozdulat hatására lelakott kinézete lehet a bútorunknak. Elegánsabb megoldás az ABS élfóliázást vagy - a lakás stílusától függően - a lekerekített élű bútormegoldásokat választani.

 

 

A fiókok esetében is előkerülhet egy-egy keresztkérdés: részben vagy teljes mélységben kihúzhatóak legyenek-e, esetleg szükségünk lesz billenős elemre is?

 

 

Végezetül gondoljuk át a szekrény világítását is! Ha a lakás egy sötétebb szobájába vagy folyosójára kerül a szekrény, jól jöhet egy, a szekrény tetejéről előugró lámpasor, de ha a visszafogottabb megoldások hívei vagyunk, akkor elegendő a szekrény belsejébe rögzítenünk egy ajtónyitásra működő LED sort.

 

 

Részletek hosszú-hosszú sora... - ráadásul a tervezés minden pillanatában észnél kell lennünk, hogy a szekrény összképe a lakással (vagy annak egy részével) is megtartsa harmonikus kapcsolatát.

süti beállítások módosítása