Tippek az otthoni munkavégzéshez, avagy így alakítsd ki a privát irodád

Horváth Patrik 2017 június 17.

Manapság egyre népszerűbb az úgynevezett Home office vagy másik nevén Working from Home, azaz a távolról, jellemzően otthonról történő munkavégzés. Ez a gyakorlatban ugye azt jelenti, hogy bizonyos napokon nem megyünk be a céghez, hanem otthonról intézzük az aznapi teendőinket. Hazavisszük a notebookunkat előző nap, esetleg a saját gépünkről dolgozunk vagy speciális esetekben tartunk külön egy masinát erre a feladatra a lakásban.

home-office-design-idea-with-sleek-wooden-surfaces-and-minimalistic-overtones.jpg

Bárhogy is legyen, az ilyen esetekben szükségünk van (vagy lenne) egy olyan elkülönített helyre, amely minden tekintetben ezt a tevékenységet szolgálja. Egy irodában jó esetben figyelnek az ergonómiára, azaz az asztalok a megfelelő magasságban vannak, a székek minden téren állíthatók, megfelelő mennyiségű a fény és sosem direkt, ésatöbbi. Otthon viszont ezek a dolgok legtöbbször nincsenek meg, hajlamosak vagyunk a konyhaasztalon dolgozni a krumplihámozó és a vágódeszka társaságában vagy éppen a nappali szőnyegén félig elnyúlva.

9-tiny-office-space.jpg

Azon kívül, hogy ezek egészségügyileg sem éppen a legjobb megoldások, hatékonyság szempontjából sem szerencsések, hiszen nem a produktivitás, illetve munkavégzésre ösztönöznek, sokkal inkább "csak még egy muffinra" vagy éppen filmnézésre. Egy telezsúfolt szoba vagy helyiség szintén nem olyan hívogató, inkább jár majd az eszünk a rendrakáson, mintsem a céges teendőinken - ami nem jelenti azt, hogy nem lenne érdemes rendet rakni.

10-tiny-office-space.jpg

Figyelembe véve, hogy jó eséllyel legalább négy, de akár nyolc órát is a gép előtt fogunk tölteni, nem árt, ha az otthoni "irodánk" hívogató, mentes a káosztól és tartalmazza azokat a szükséges kellékeket, melyre egy-egy ilyen napon szükségünk lehet (pl. rendszerező tábla, Sticky notes-ok, tűzőgép, színes tollak, stb.). Szintén fontos, hogy mindezekhez könnyen hozzá is férhessünk, ne kelljen állandóan felállni vagy nyújtózkodni, hogy magukhoz ragadjuk, ami kell.

18-tiny-office-space.jpg

6-tiny-office-space.jpg

Az sem baj, ha nem a lakás egyik eldugott részében alakítjuk ki leendő Home office környezetünket, ahol sem természetes fény, sem pedig csend nincs, mert mondjuk a fél ház ott jár keresztül-kasul a hátunk mögött. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár fotót, melyek ötletet adhatnak, illetve inspirálhatnak, hogy újragondold, valamint átalakítsd már meglévő otthoni irodádat, esetleg változtass a terveken, ha a dolog éppen folyamatban van. Ha van egy szűkös félszobánk, amit igazából jó ideje nem használunk másra, csak a kacatjaink tárolására, érdemes fontolóra venni, hogy egy kellemes hangulatú pihenő- és dolgozó szobává alakítsuk.

15-tiny-office-space.jpg

Egy jó hangulatot árasztó fotó, esetleg egy szép virág alapjaiban képes megváltoztatni a kedvünket, ahogy leülünk a számítógép elé. Játszhatunk a különböző színekkel vagy adott esetben az anyagokkal is ízlésünknek megfelelően. Mindez azért fontos, mert nem csak jobban fogjuk érezni magunkat munka közben, de adott esetben hatékonyabbak leszünk, ez által jobban is teljesítünk, így a jövőben akár egynél több otthon töltött napot is engedélyezhet nekünk főnökünk vagy a munkáltató.

01-seis-ambientes-onde-as-estantes-sao-as-protagonistas.jpeg

Ha helyszűkében vagyunk, kereshetünk okos, helytakarékos megoldásokat is, melyek nem csak a jó ügyet szolgálhatják adott esetben, hanem kifejezetten menő dolgok is lehetnek. Fontos tudnunk, hogy a világ a rugalmas munkavégzés irányába megy, melynek elsősorban két oka van.

tumblr_m2a4e3owx21r9tee7o1_1280.jpg

savvy-home-office-with-a-wooden-bench-that-disappears-into-the-unit.jpg

bpqdf3flrg8ifrt21lal.jpg

Az egyik, hogy a munkavállalók egyre inkább igénylik ezt, a másik, hogy a cégek eszméletlen mennyiségű pénzt fizetnek az irodák bérléséért, így azzal, hogy mondjuk az alkalmazottak egy ötöde folyamatosan távolról végzi a munkáját, rengeteg pénzt takaríthatnak meg és egyúttal lehetőséget teremtenek további bővítésre. Ezért nem mindegy, hogy milyen környezetben dolgozunk, amikor otthon vagyunk.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása