Látszódhatnak-e a villanyvezetékek a lakásban?

Annabella és Tamás 2017 augusztus 15.

Napjainkban már nemcsak az ipari dizájn elmaradhatatlan eleme a látszó villanyvezeték. Sokan idegenkednek még tőle, talán mert nekik is a korai panellakások mennyezet alatti konnektorba csatlakoztatott, karakter nélküli lámpái jutnak az eszükbe.

Pedig ez a megoldás nagy segítségünkre lehet például akkor, amikor a lakás felújítása közben változott a térelrendezési koncepciónk, de mi elfelejtettük ehhez hozzáigazítani a mennyezeti lámpakiállásokat; vagy ha a korábbi, kevés fényt adó egy vagy több karú lámpánkat játékosabbra szeretnénk cserélni; vagy ha eleve nincs mennyezeti villanykiállásunk, de konnektorunk van. (A napokban futottam bele egy ilyen kislakásba, ahol a kiadás előtt már nem akarták szétverni a lakást, csak a bútorozását szerették volna vonzóbbá tenni.)

A látszó vezetékes lámpák legegyszerűbb és készen kapható formája a póklámpa.

 

Mint a képeken is láthatjuk, a póklámpa lehet csak izzó plusz zsinór kombinációja, de lehet, hogy a csápok végein lámpabúrát is találunk. Izgalmas lámpatípus, de látszólagos egyszerűsége ellenére sok a buktatója: például ha a szoba méretéhez képest a csápokból túl sok van, vagy ha a csápok túl közel kerülnek egymáshoz, esetleg a belógatott kábelek lebegése túl hosszú - vagy túl rövid. De még az égők nem jó arányban megválasztott magassága is agyoncsaphatja az összképet. Az alábbi, ellenpéldaként szereplő képen a stílusok összehangolásával is van egy kis gond:

2.jpg

 

A függeszték laza kábelhullámai indíthatók egy vagy több távoli mennyezeti vagy éppen mennyezet közeli fali kiállásból is.

 

A látszó vezeték feszes, geometriai mintázatban is futhat és akár már az oldalfal alsóbb pontján elhelyezett konnektorban megkezdheti útját.

 

A kábel lazán körbeölelhet fa- és fémcsöveket,

...de el is tűnhet a fémcsőben, így nyomvonala továbbra is követhető, megjelenése pedig markánsabb.

 

Mint az előző képeken is láthattuk, a látszó kábel nemcsak a mennyezeti lámpáknál alkalmazható, hanem a falikarok esetében is.

 

A látszó kábel variációit megsokszorozza a ma már elképesztő színekben és mintákkal kapható kábelek. Akár lámpaboltokban is elcsíphetünk egy-két színesebb kábelt, de a színes textil- és műanyag kábelek gyártására szakosodott műhelyekben igazán széles a választék. A látszó kábelek búra nélküli lámpáinál fontos dizájnelem a villanykörte típusa, a foglalat és mennyezeti rózsa színe és formája, az esetlegesen beiktatott kapcsoló és kábelvezető szem színe és típusa. Vannak üzletek, ahol tervező programmal segítik az egyedi lámpa elkészítését, ilyen például a Tilka manufaktúra

 

A színes és jól öltözött kábelek nemcsak a falra rögzített lámpák megbolondítására alkalmasak, hanem lecserélhetik a hosszabbítók és lámpák unalmas és elrejtésért esedező fehér műanyag kígyóit is.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. 

süti beállítások módosítása