Budapest legdrágább homlokzata a 8. kerületben épül?

szucsadam 2017 november 21.

A 8. kerület kilábalása a régi megítélésből, a környék egyre élhetőbb átalakulása jelenleg Budapest legizgalmasabb folyamata. 

Azok, akik a Szigony utcát meghallva még mindig felszisszennek - vagyis akik elég idősek ahhoz -, nem is ismernek rá a Corvin-negyed épülése után a környékre. És a kerület felfejlődése nem állt meg itt: logikusan a Nagykörút és a hármas metró volt a kiindulási pont, de a Corvin után már itt van a Magdolna negyed átalakulása , majd ezután az Orczy-kert környéke következik.

screen_shot_2017-11-16_at_15_02_38.png

Ez a változás egyrészt köszönhető  az önkormányzati és szociális ellátórendszernek, akik nyugati mintára változtatják élhetőbbé a Magdolnát is. Közösségi mosodát hoztak létre wifivel, hiszen ott erre valós igény van, a felújított tereket pedig a lakók gondozásába adták, akik programokat szervezhetnek oda, de a karbantartást is meg kell oldaniuk. Másrészt sokat számít az is, hogy az ingatlanberuházók az új építésű ingatlanok felépítésével átszabják a környék megítélését, ezzel növelik az ingatlanárakat, a saját határaikon kívül is. 

Mi az eredmény? 10 éve a lakások 80 százaléka volt komfort nélküli, ma már 80 százalék komfortos. A környék fejlődésének alapja a projektben részt vevő ingatlanfejlesztő szerint, hogy a helyiek nagy része mindent megtesz, hogy növelje az életszínvonalát. Ebbe a folyamatba csatlakoznak be az ide költöző fiatalok, művészek és a környéken tanuló és fogyasztó diákok.

A Magdolna ingatlanfejlesztéseinek központjában a Mantra Development áll, akik először gondolták azt a thaiföldi luxusberuházások és a rózsadombi építkezések után, hogy van értelme itt belekezdeni valamibe. Hobbiprojektnek is felfoghatjuk: olyasmi volt a cég számára, ami izgalmas, amit szokatlan, ami alkotómunka.

Így született meg a Simona Ház projekt.

A Simona ház koncepciója arra épül, hogy a VIII. kerületben állítólag 35 ezer (!) felsőoktatásban tanuló diák él, akiknek a legnagyobb része ugyan itt tanul, de távolabb lakik. Nekik a környék ideális, szexi lakásban akarnak élni abban a pár évben, amíg itt tanulnak, közel az egyetemeikhez és a bulikhoz. A Simona ház elsősorban rájuk számít, és a lakások alaprajzai is így kerültek kialakításra:

Két normál méretű háló, külön wc fürdőszoba és közös konyha.

23eafe_b326fd942a2e4412a7de3f40eeb80d02_mv2_d_2480_3507_s_4_2.jpg

Ez általános, persze vannak más lakások, akár csak egy lakóra kifejlesztett verzió, vagy akár négy szobás penthouse lakás, amit már családok is vásárolhatnak. Vagy befektetők: valójában ők adják a vásárlók legnagyobb részét a Mantra Development képviselője szerint, hiszen a belvárosban úgy elszálltak az ingatlanárak, hogy például az V. kerületben az egymilliós négyzetméterár már jónak számít, befektetni a feljövőben lévő negyedekben érdemes.

A Magdolnában pedig nemrég még 170 ezer forintért adták egy használt lakás négyzetméterét, ma már 320-340 ezer forint ugyanez - állítja az ingatlanfejlesztő. Itt pedig a stúdiólakások négyzetméterára 550-620 ezer forint között alakul.

Az épület keveri a befektetés és a saját hasznosítás előnyeit: a tanulók szüleinek lehetőséget ad, hogy úgy vásároljanak be egy lakást a gyerekük iskolájának közelében, hogy a suli után vagy kiadni, vagy eladni az építtető elvárásai szerint elég kedvezően lehet majd. És tényleg ezt mutatják a trendek.

screen_shot_2017-11-13_at_17_34_54.png

screen_shot_2017-11-13_at_17_34_12.png

Ami viszont az egész házban a legcsodálatosabb, az a homlokzat. A Mantra Development úgy gondolta, hogy az épület megérdemli, hogy alumínium kompozit lemezzel fedjék be, ami önmagában is elég menő, viszont ők ebből is a drágábbat, a beeső fény iránya alapján színváltós verzióra kértek árat. Így néz majd ki:

23eafe_8836bd4ec5e849e098834590808079bc_mv2_d_3147_5120_s_4_2.jpg

Valószínűleg ez lesz Budapest legdrágább négyzetméteráron épített társasházi homlokzata a kivitelező szerint.

Persze a cég nem a véletlenre bízta, bejönnek-e a számításai, vagy sem. Mielőtt belevágott ebbe a projektbe, rengeteg szempontot mérlegelt, külföldi hasonló projektek sikerét is vizsgálta és arra jutott, hogy noha a Corvin-negyednél fontos volt a tömegközlekedés közelsége, és persze fontos a piac, meg az egyetem jelenléte is, mégis a legfontosabb: a gazdag szomszéd. Azok a városrészek fejlődtek a várakozásoknak megfelelőek, ahol a szomszédos kerületben volt tőke. Ez pedig itt nem lesz probléma. 

Az viszont, hogy egy ilyen cég piaci alapon így döntött, és tesz is a környék fejlesztéséért, azt mutatja, hogy a Magdolna-negyed fejlődése megállíthatatlan lesz, és érdemes lesz rendszeresen idelátogatni majd, hiszen másféle izgalmakat is rejt hamarosan a kerület a korábbiakon túl is.

A Simona ház 1. tervezett átadása: 2018. április. Akit jobban érdekelnek a lakások, akár befektetői, akár beköltözési céllal, itt tájékozódhatnak

Disclaimer: Mantra Development Az Én Menő Lakásom hirdetője.

süti beállítások módosítása