Okosotthon: az igazi kényelem, ami teljessé teszi az új lakást

szucsadam 2017 december 21.

Az Én Menő Lakásom lakásfelújítási projektjeinek nagyon kevés kivétellel úgy van vége, hogy a tulajdonos elkölti a lakásra szánt pénzt, ezzel pedig lenullázza magát, és a legutolsó dolog, amire ekkor vágyik, egy újabb költekezés.

Pedig a lakás felújítása után már csak egy kis lépés lenne, hogy az otthont okossá, és így igazán kényelmessé tegyük.

Ha belépünk egy helyiségbe, felkapcsolódnak a fények. A lakásunk termosztátja nemcsak a belső, de a külső hőmérsékletre is reagál, így nem várja meg, hogy elkezdjen hűlni a lakás: ha kint hideg lesz, már dolgozik is rá odabent. Este más színű és más erősségű a világítás a nappaliban. Látjuk, melyik konnektorunkon mekkora fogyasztók vannak, tisztában vagyunk a kinti és benti páratartalommal, és ha kinyitjuk télen az ablakot szellőztetni, beindul a fűtésszüneteltetés, és a radiátor automatikusan lekapcsol.

És ezek egy okosotthon felhasználási lehetőségeinek csupán töredékei. Rajtunk áll, milyen észlelésre mit állítunk be.

Fél éve használom az Elgato okosotthon termékeit, úgyhogy kialakult egy képem arról, mik a lehetőségek jelenleg, és mik a határai az okosotthonnak. Ezek a termékek egyébként minimál dizájnt kaptak, általában hófehérek, így a legtöbb most felújított lakásban tökéletesen belepasszolnak a környezetbe.

További előnyük, hogy Apple HomeKit kompatibilisek. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy összekapcsolódnak egy iPhone-nal, hanem hogy mélyen integráltan működnek együtt vele. Egyetlen érintéssel elérhető a vezérlésük, és ha elmegyünk otthonról, érzékeli a helyzetváltoztatást és az előre megadott változtatásokat ilyenkor minden eszközön beállítja. Például lekapcsolja a fényeket, a konnektorokat, “letekeri” a hőmérsékletet és így tovább.

Elgato EVE Motion

image006.jpg

Ez egy mozgásérzékelő, ami kinézetre nagyon hasonlít a többi Elgato eszközre: nem látszik rajta, hogy mozgásérzékelő lenne, vagyis nem teszi ipari csarnokká az otthonunkat. A Motion eszköz annyit tud, hogy figyeli az általa belátott szögben érzékelhető-e mozgás. Ha igen, ezt kommunikálja okostelefonunk vagy tabletünk felé, amin egyébként beállíthatjuk az eszköz érzékenységét is.

Csakhogy míg korábban egy mozgásérzékelő „van mozgás / nincs mozgás” jelpárosát csak villanyszerelői munka után tudtuk feldolgozni, és mondjuk ezzel kapcsolni egy lámpát (tehát ha belépünk a szobába, legyen fény), addig egy okoseszköznél ezt megtehetjük vezeték nélkül. Ha van egy okos izzónk vagy egy Eve Energy okoskonnektorral ellátott lámpánk, máris összeköthetjük a két eszközt egy logikai kapcsolattal. Ha pedig a mozgásérzékelőt vagyonvédelmi okból használjuk, csak pár kattintás, és az Elgato alkalmazásában beállíthatjuk, hogy üzenetet kapjunk, amint valaki vagy valami elhalad az eszköz előtt (például amikor senki sincs otthon).

Állapot - visszajelzés - akció - automatizmus, ezek a szintjei az Elgato eszközök használatának. Tehát a készülék érzékel valamit, így különböző állapotokba vált. Mi ezt távolról, akár a Föld másik végéből is látjuk, és reagálhatunk rá, beavatkozhatunk. De ez még az okosotthonnak csupán egy szelete, az igazán kifinomult rendszereket automatizmusokkal tudjuk létrehozni: HA ez az érzékelő ilyen állapotba kerül, AKKOR ez a másik ilyen állapotba kerüljön.

Elgato EVE Door & Window

Még az előző eszköznél is egyszerűbb elmondani, mire jó ez a kütyü: felragasztva bármilyen nyílászáró peremére a két elemet figyeli, hogy az ablak vagy ajtó nyitva vagy csukva van-e (a két elem eltávolodott-e egymástól). Az okostelefonon mindig látjuk, hogy épp hol van nyitva az ablak, így nem kell végigjárni a lakást, hogy megbizonyosodjunk erről. Az otthoni bázis pedig biztosítja, hogy mindig biztosan megkapd az értesítést, ha valamelyik Door&Window-val felszerelt nyílászáróval történik valami.

Az automatizmus pedig ez esetben az lehet, hogy beállítjuk: ha nyitva az ablak - tehát szellőztetünk - a fűtés kapcsoljon ki, ne próbáljon az átmenetileg beömlő hideg ellenében ezerrel fűteni. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő termékhez.

Elgato EVE Thermo

elgato-eve-thermo-thermostatic-radiator-valve-04.jpg

A radiátor szelepét csavarhatjuk le, és ide erősíthetjük ezt az eszközt, ami különféle parancsok és beállított programok szerint állítgatja a hőmérsékletet. Természetesen érzékeli, hány fokos a levegő, és más eszközökkel összekapcsolva reagálhat arra is, hogy mikor van otthon valaki, mikor vannak nyitva az ablakok, vagy hogy hány fok van odakint.

Egy kis LCD kijelzőt is kapott az eszköz második generációja, ami nagyon hasznos, hiszen bár az alkalmazásban gyorsan elérhetőek a funkciók, mégsem akarjuk minden egyes ellenőrzéshez elővenni a zsebünkből a telefont. Az okoseszközöknek is jót tesz, ha megtartanak bizonyos elemeket a “buta-korból”.

Elgato EVE Degree

image010.jpg

Ez tényleg egy gyönyörű, falra is szerelhető hőmérséklet- és páratartalommérő, ami kültérben is használható, hiszen vízálló és mínusz 18 fokig képes működni. Vegyíti az okos megoldásokat egy szép kijelzővel, amin ugyancsak leolvashatóak a pillanatnyi adatok, az appból pedig visszamenőleg kinyerhető az összes görbe. Láthatjuk, a lakásunk levegője melyik napszakban milyen állapotban volt, így akár még azt is kideríthetjük, egy növényünk miért pusztult el.

image004.jpg

Az automatizmus segítségével párásító berendezéseket indíthatunk el, ha a levegő páratartalma egy bizonyos szint alá csökkent, vagy vezérelhetünk ventilátort, ami a nagy melegben kapcsol be. Így télen ez különösen hasznos, amikor a száraz levegő még a bőrünkből is kiszívja a nedvességet.

Elgato EVE Room

image002.jpg

image003.jpg

Az előző eszköz párja, csakhogy ez beltéri cucc, ami a hőmérséklet és a páratartalom mellett a levegő minőségét is vizsgálja. Amíg nem volt ilyen eszközünk, el sem tudjuk képzelni, micsoda oxigénhiányos környezetben tartózkodunk egész nap: az alkalmazásból megtudhatjuk, mely napszakokban igazán rossz, elhasznált a levegő a szobáinkban, vagyis mikor érdemes szellőztetni egy alaposat. 

A Room a levegőminőséget az alábbi kategóriákba sorolja: Excellent - Good - Fair - Inferior - Poor. Az Excellentet nagyjából akkor látod, ha kiteszed az eszközt az ablakpárkányra. Ha Good kategóriában vagy, már örülhetsz, de éjszaka, hacsak nem nyitott ablaknál alszol - ami télen elég merész húzás lenne -, simán belecsúszol a skála rosszabbik végébe.

Az automatizmussal kapcsolatban nem tudom, mit lehet kitalálni, mert automatikusan nyíló okosablakokról még nem hallottam, pedig az lenne a jó, ha szellőztetne a szoba magától. Azonban beköthetünk a rendszerbe egy okoskonnektort, amibe ha egy elszívót vagy légcserélőt dugunk be, akkor az bekapcsol, ha a szobában rossz a levegő.

Elgato EVE Energy

image001.jpg

dsc06766.JPG

Na itt is van, az okoskonnektor. Egyrészt ugye szabályozható, hogy mikor kapcsoljon ki és be. Ez nagyon hasznos tud lenni olyan eszközöknél, amiknél fontos, hogy tutira kikapcsoljanak, ha elmegyünk otthonról. Ott felejtettem a vasalót? - szinte már vicc szintű a kérdés, de mégis azt kívánjuk néha, hogy 40 kilométerről vissza tudjunk pillantani a szobánkra. Na, ezzel vissza tudunk, és ha nem kapcsoltuk le a vasalót, akkor így le tudjuk. De nem csak visszanézni lehet, olyan hasznos helyzet alapú automatizációkat lehet beállítani az Energyvel, hogy ha elhagyod a lakást, kikapcsol az eszköz és már le is kapcsolt az összes lámpa és beáll a fűtés a megadott hőfokra.

Az eszköz ezeken túl figyeli a rajta áthaladó fogyasztást is, így azt is látjuk, hogy egy adott berendezés mennyi áramot zabál a hónap végi számlából. A kimutatás azonnali, így akár egy ilyen eszköz elég arra, hogy az egész lakást felmérjük, fogyasztónként. Persze erre is igaz, hogy a legjobb az egész lakást behálózni az eszközökkel, és teljes kontroll alatt tartani az otthonunkat.

A fenti eszközök két dologra képesek: egy rakás olyan információt szolgáltatni, visszamenőlegesen, amikről korábban fogalmunk sem volt. Ezeket az információkat egy helyen, egy alkalmazásban, nagyon jól áttekinthetően megtaláljuk, nem kell minden okoseszközre külön elindítani egy appot, a HomeKitben kezelhető minden. (Nagyon idegesítő tud lenni, hogy ha nem egy gyártótól vásárolunk, akkor az okoseszközöknek sokszor több a hátránya, mint az előnye. Például, ha csak ellenőrizni akarsz egy értéket, külön elindítani csak ezért egy programot.)

Persze ezek az Elgato eszközök nem fedik le a teljes okosotthon lehetőségeket. Viszont HomeKit-en keresztül az érzékelők vezérelhetnek más eszközöket. Akár még úgy is, hogy ha esőben szeretünk kávézni, beállíthatjuk, hogy ha az EVE Degree a páratartalom hirtelen megemelkedését érzékeli, akkor kapcsoljon be az okoskávéfőző. 

Persze ennél sokkal alapvetőbb és hasznosabb felhasználásokat találhatunk ki magunknak.

Disclaimer: az Elgato az Én Menő Lakásom hirdetője

süti beállítások módosítása