Hogyan használjuk ki a teret 28 négyzetméteren? - Kipofozzuk 2.

Andris és Ildi 2018 április 10.

Ebben az új sorozatban Ildi és Andris elmeséli, hogyan működik egy lakásfelújítás, ha a tervező saját magának dolgozik. Ez azért hasznos olvasmány, mert láthatjuk a kivitelezési dilemmákat: azt hihetnénk, hogy a gyakorlott lakásátalakítók elé sosem gördül akadály és mindig minden flottul, terv szerint készül el elsőre. Lássuk hát, hol tart a dolog most, és hogy milyen akadályok gördülnek a tervezők útjába. 

A cikksorozat előző részében arról írtunk, hogyan választottuk ki apró lakásunkat az ingatlanpiaci kínálatból. Most azt mutatjuk be, milyen szempontok alapján, és hogyan osztottuk el a különböző funkciókat a rendelkezésre álló 28 négyzetméteren. Íme, az eredeti és a tervezett alaprajz:
eredeti_es_tervezett_alaprajz.jpg

Adott volt egy nagyjából négyzet alakú lakás. A célunk alapvetően az, hogy két fő részére minden fontos funkció kényelmesen használható legyen, akár rövid távú kiadásra, akár saját vagy szüleink részére, ha a városban kell néhány napot töltenünk.

Az első dolgunk az volt, hogy kitaláljuk a hálóhely kialakítását. Kis garzonokban az ágy szinte mindig a nappaliban vagy alvógalérián kap helyet. Jelen esetben viszont kerestük annak a lehetőségét, hogy a nappali ténylegesen nappali maradjon, és ide inkább az étkezőt hozzuk be kicsit kávézós hangulatban, mint a hálórészt. Viszont a pici lakásban nincs hely külön hálószobának, a galériázáshoz pedig nincs meg a belmagasságunk sem, és a szüleinkre gondolva nem is preferáltuk ezt a megoldást. Így végül egy, a nappali felől nyitott hálófülkét terveztünk, amely a fürdő felől fallal, a konyha felől pedig egy derékig érő térdfallal, fölötte osztott üveg térelválasztóval határolt, így egyszerre lehet kuckós, védett, mégsem fullasztóan zárt. Ezen a sematikus 3 dimenziós ábrán érzékelhető a felosztás:

 

 osszkep_sematikus.jpg 

Mivel két főre, és főleg rövid ott-tartózkodásra optimalizáltunk, nem volt szempont a nagy konyha. Minden funkciót beletettünk, de igazán miniatűrben. A hűtő például egy szállodai minibár lesz, ami alkalmas élelmiszer hűtésére is. Mindössze 40cm széles, pult alá építhető, nem a hagyományos ki-be kapcsolós, berregős típus, hanem úgynevezett abszorpciós elvű, 0dB a zajkibocsátása, így nyugodtan lehet mellette aludni.

A többi gép is a legkisebbek közül való, a páraelszívót pedig teljesen elengedtük, mivel leginkább gyors reggelik készülnek majd itt. Valamint azáltal, hogy a bejárati ajtó közelébe kerül a konyha, a fenti kis ablakkal könnyen szellőztethető. Nem mellesleg, így az üveg térelválasztó letisztultságán sem esik csorba. Minden, ami nem fér a pult alá, az oldalsó főfal mentén kialakított beépített szekrénybe kerül, úgymint kávégép, mikró, tányérok stb. Sőt egy része az előszobai tárolásra is szolgál majd. 

A fürdőszoba is igen kompakt lesz. A tervezéskor szempont volt, hogy legyen benne egy tágas zuhanyzó, ahol idős emberek is akadálymentesen tudnak mozogni. Ezért lett a fürdőszoba majdnem fele a zuhanyzó, a mosdó egy keskenyített, de azért még jól használható típus lesz.

furdo.jpg

A wc-t is igyekeztünk helytakarékosan megoldani, ezért a wc-csésze is kompakt méretű (36x53cm), valamint a wc-tartályt szinte teljesen benyomtuk a falba, amihez egy érdekes megoldást kellett alkalmazni. A lenti képen látható, hogy a wc-keret vitte volna egy egész falrész súlyát, ezért acélból építettek köré egy masszív vázat, amire épült az Ytong-fal. 

fal.jpg

Mivel a fürdő és a konyha is pici, a mosógép és a bojler elhelyezése bajos volt elsőre. Végül azt találtuk ki, hogy a nappali hátsó falára szánt beépített szekrényben kapnak helyet, a fürdőhöz közel. Mindkét gép lapos kivitelű lesz, hogy ne kelljen túl mély szekrényt építeni miatta. Mivel még így is indokolatlanul böhömnek láttuk az egész falas szekrényt, egy részébe kis olvasó beülőt terveztünk, amellyel sokoldalúbb, érdekesebb lesz a nappali összképe.

A kanapé és kis étkezőasztal elhelyezését még nem érezzük teljesen biztosnak, mert ami a terven kézenfekvőnek néz ki, az az életben valahogy máshogy adja magát, itt hagyunk magunknak egy kis időt a véglegesítésig.  Még az is lehet, hogy fotel vagy hintaszék (is) kerül majd be, erről még lesz szó a következő cikkeinkben. 

A világítással nem spóroltunk, jól használható, szeparált világítást terveztünk mindenhova, gondolva a hangulatvilágításra is. Mi kifejezetten szeretjük, ha klasszikusabb stílusú enteriőrben a lámpatest látható bútordarab, ezért sok falikar és függesztett lámpa kerül majd be a lakásba. Az éjjeli olvasólámpák az ágy lábától és a fejrésztől is kapcsolhatóak, hogy ne kelljen a ki-bemászással bajlódni a kapcsolás miatt. A nappaliban a falra kerülő képek felülről kapnak megvilágítást, ami önmagában bekapcsolva kellemes alaphangulatot ad majd az esti órákban.

A konyhai térelválasztó filigrán eleganciáját erősítve a pult fölé lógatunk két letisztult formájú lámpát, ami a munkafelületet kellően megvilágítja. A bejárattól jobbra eső kis falszakaszra is kerül egy falikar, ami alatt tükör kap majd helyet. 

Mivel az átépítés már javában zajlik, és szokás szerint mindig akadnak megoldandó problémák, már összeállt a fejünkben egy sor hasznos tanács, amit a következő cikkben szeretnénk megosztani veletek, szóval legyetek présen!

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása