Menő budapesti lakások - 13 méteres látótávolság a XIX. századi bérpalotában

szucsadam 2018 június 20.

A Palotanegyedben járunk, egy több mint száz éves épületben, ahol a földszinten kezdetben báró Podmaniczky László lovai kaptak helyet. Ez a lakás az elsőn van, nem kell izgulni.

A Bródy Sándor utca olyan a Palotanegyedben, mint a Városház utca az V.-ben. Szűk, csendes, és mégis körbeveszi a nyüzsgés, gyalog el lehet érni bármit. Ennek megfelelően a lakások is élhetőek, mégis sok a fiatal a környéken tobzódó egyetemek miatt. Utcapartikat viszont nem itt tartanak.

Enikő kábé három éve újít fel eladási céllal budapesti lakásokat, már jártunk korábban általa tervezett és kivitelezett épületben. Általános megfigyelésem lett, hogy jó érzékkel választ ki környéket és alapanyagot, hogy azokból tágas, átlátható és átjárható, mégis izgalmas elosztású lakásokat rendezzen be. És általában viszik a bútorokat is a vevők, szóval elég jól eltalálja azt, ami egy ilyen helyre kell. Lássuk:

Ennek a lakásnak már a megvásárlása is kalandos volt, hiszen Enikő elmondta: egy megyei alispán és felesége volt a tulajdonos, az adásvételt az unoka bonyolította le. Én nem tudtam - egészen idáig -, hogy az alispáni rang mikor szűnt meg, de abban biztos voltam, hogy a középkorban jött létre. És tényleg: 1113-ban már említik a tisztséget, ami végül 1950-ben kiadott helyi tanácsokról szóló törvénnyel szűnt meg. Így aztán ha egy alispántól vehetsz ma lakást Budapesten, az azt mutatja, hogy tényleg köztünk él a történelem, ennél már csak a bordélyházvezető tisztség időtlenebb. Hisz olyan még ma is van.

Az épület homlokzatát egyébként idén újították fel. A belső udvar pedig mesebeli:

dsc00466.JPG

Enikő nagyon szép minőségben készítteti el a terveket, és nem is olcsón intézi a kivitelezést: három év alatt háromszorosára nőttek a szakmunkások munkadíjai, miközben jó szakembert kifogni háromszor olyan nehéz, nagyon kemény hely lett az építőipar. Ehhez képest nagyon patent odabent minden, szép a szilózás, simák a falak - valahol gipszkartonnal kellett kiegyenesíteni a régi, görbe vonalakat -, szép a tapétázás, a bútorok.

De amiért igazán lehet rajongani, az a térérzet.

0012.JPG

Egyrészt van egy kellemes belmagasság, másrészt vízszintesen is óriási távolságokra lehet ellátni. Például rögtön a bejárattól el lehet látni a nappali ablakáig, ami 12-13 méter. A közös részek nagyvonalúan bánnak tehát a térrel, a hálószobák pedig csak akkorák, amekkora szükséges.

dsc00474.JPG

A lakás dizájnjának központi eleme végül a két darab marokkói mintás gyapjúszőnyeg lett. Ebből kiindulva keresték meg a többi bútort, és találtak végül asztalt, vázát, tükröt, meg a többit. A falra egy hatalmas tapéta is került egy árkádsorral, ami nagyon kellemesen megnyitja a teret épp ott, ahol szükség van rá.

Alapvetően a kék-fehér színek dominálnak, némi rózsaszínnel, ez pedig a fürdőszobában látszik csak igazán:

Ahogy mondtam, az alaprajz izgalmas és praktikus, a belépés után rögtön egy vendég WC-be ütközünk, ahová elfért a mosógép és a szárító is. Ezután egy konyha-étkező nappali tengelybe lépünk, amik ugyan nincsenek egy térré nyitva teljesen, de amennyire lehet, ezt megoldották.

Balra egy háló található, saját fürdőszobával, a nappali falának másik felén pedig egy kétszobás, fürdőszobás összeállítás. Összesen tehát három háló, két fürdőszoba és három WC fért el a 109 négyzetméteren, és miután a saját házamban ugyanekkora területen ugyanilyen kiosztásban találhatóak meg ezek a helyiségek, azt mondom: ez kell. Ha valami kényelmes, hát akkor ez _az_.

0007.JPG

0022.JPG

Persze a gépészet is igazodott ehhez az igényhez. A fűtést és melegvizet kombicirkóval oldották meg, de egy 200 literes melegvíztartály is helyet kapott, hogy mindenki le tudjon zuhanyozni. Új nyílászárók, asztalos által készített egyedi konyha, új villamosvezetékek, nem spórolós burkolatok, ahogy kell.

A lakás egyébként megvásárolható, itt találjátok az adatlapját, ahol egyéb információ is rendelkezésre áll. A lakást az Én Menő Lakásom nézi át, és mutatja meg a vásárlónak, amennyiben azt megvételre javasoljuk. És ezt: javasoljuk!

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.