Mi a különbség két nyerstégla burkolat között?

szucsadam 2018 július 26.

Aki már járt a Gyorskocsi utcában (és a folytatásaiban, a Királyfürdő utcában vagy a Kandó Kálmán utcában), feltűnhetett neki a viszonylag egységes építészeti elgondolás:

a nyerstégla burkolat.

Legyen szó az olyan régi épületekről, mint a börtön - ahonnan annak idején megszökött a Viszkis -, vagy az egykori Ipari Anyaghivatal, később Könnyűipari Minisztérium épülete, esetleg az olyan újakról, mint egy alig tíz éves szálloda, az elgondolás hasonló. Mégis, hatalmas különbségek vannak az egyes homlokzatok látványában. Ahogy ott sétáltam, elkezdtem ilyen szemmel körbenézni, és elámultam.

Elég felkapott építőanyag a nyers színű tégla. Már három-négy évvel ezelőtt is elkezdték felzabálni a magánszemélyek a bontott kisméretű téglákat, eleinte 30, később 50, majd akár 80 forintért árulták darabját. Az előnye - elvileg - az alacsony ár volt, és az, hogy a szabálytalan külső, a különböző, sárgától vörösig tartó színek heterogén felületet adnak, amit szépnek látunk.

Mások mást gondolnak szépnek. Akik homogén színben gondolkoznak, azok is megtalálják a számításukat: épp a Gyorskocsi utcában is több példát találunk egyszínű klinker burkolótéglára, ami nem teljes értékű tégla, mert vékonyabb, és inkább kész falak leburkolására szolgál. Egy teljes méretű klinkertéglával (a kifejezés inkább van összefüggésben az égetés hőfokával, ezáltal a vízzel szembeni ellenállóképességgel) akár teherhordó falat is építhetünk, de akik ilyet választanak, általában egy második falat építenek az első mellé, ezt több ponton rögzítik a főfalhoz, és a kettő közé építik be a szigetelést.

A helyzet mégis az, hogy az dizájnerek, és általában mindannyian szebbnek látjuk a kis szabálytalanságokat felmutató felületeket. Egy túl szabályos, túl színes téglafal művinek látszik, ezért veszünk régi, bontott téglákat. Egy piros klinker burkolótéglát hiába nő be a borostyán vagy a vadszőlő, sosem képesek méltósággal tartani a növényt, az ilyen felületek az idővel inkább megpimpósodnak, semmint beérnek, nemesednek.

dsc01132.JPG

Egy jó példa egymás mellett: a Regnum Residence szálloda és a mellette lévő EC irodaház.

dsc01121.JPG

Nyilván nem csak a téglaburkolaton látszik, hogy más igénnyel épültek, hanem az egész homlokzaton, az épület egészén. Lássuk a szállodát jobban:

A Hotel Regnum Residence épületén, én elsőre azt gondoltam, egy bontott tégla határolófalat láthatunk, látszott a fal súlya (amit ügyes trükkökkel már a vékony burkolatoknál is megpróbálnak előidézni, de azért még kilóg a lóláb), az irodaházon pedig egy homogén, számomra kevésbé értékes és időtálló megoldást.

Nem hagyott nyugodni a dolog, megmondom miért: én is bontott kisméretű tégla határolófalat építtettem a házunkon, de az közel sem lett ilyen szép. És persze tudom, tégla és tégla között is rengeteg különbség van, de tudni akartam, mit látok pontosan. Megkerestem a szállodát, akik a kérésemre elárulták a tervező Perényi Tamás nevét. Rövid keresés után megtaláltam a tervező email-címét is, hiszen a BME-n egyetemi docens. Itt írt az épületről egyébként.

Megtudtam, hogy az épület tervei 2005-2006-ban készültek, a nyitás a recesszió miatt elhúzódott. A téglákat a Parlag Kereskedelmi Kft.-től rendelték, és egyáltalán nem használtak. Holland kézzel formázott téglákról van szó (amit a régi kézzel vetett téglákat idézi), tehát kissé szabálytalan élekkel rendelkeznek, és vagy 50 féle árnyalatot képesek felmutatni.

Megkerestem a téglákat akkor leszállító céget is, akik elmondták, ezt a fajtát (NU 1114 020) már nem forgalmazzák, bezárt a holland Nuthi gyár, mert elfogyott a klinker minőségű agyag. De van helyette hasonló, más gyártótól. Az építész elmondása szerint ugyan vszonylag tényleg drága egy ilyen fal felépítése - 22-25 ezer forint négyzetméterenként, ennek az árnak a harmada volt a tégla, a többi a szükséges felépítmények és építés -, de a végeredmény végül lehet hogy csak 10 százalékos eltérés lesz más, szintén jó minőségű megoldáshoz képest. Ami szintén több millió forint lehet, de én azt mondom, a végeredményt látva megéri.

Komolyan vehető, szemet gyönyörködtető homlokzatot lehet ilyenekkel létrehozni, szépítsük a várost azzal, hogy annyira azért már nem spórolunk.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha lakást vennél, itt találod a garantáltan menő lakásokat. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása