Hogyan gyűjthetünk inspirációt a lakásunk berendezéséhez? - Kipofozzuk 4

Andris és Ildi 2018 augusztus 30.

Ebben az új sorozatban Ildi és Andris elmeséli, hogyan működik egy lakásfelújítás, ha a tervező saját magának dolgozik. Ez azért hasznos olvasmány, mert láthatjuk a kivitelezési dilemmákat: azt hihetnénk, hogy a gyakorlott lakásátalakítók elé sosem gördül akadály és mindig minden flottul, terv szerint készül el elsőre. Lássuk, hogyan újítanak lakást a tervezők!

Az előző részben megmutattuk, milyen alaprajzot találtunk ki a 28 négyzetméteres lakásunknak, most pedig a stílus kérdését járjuk körbe. Már az elejétől volt a fejünkben egy bizonyos kép vagy inkább hangulat, hogy milyen érzés lesz körültekinteni a lakásban, de hogy ezt pontosabban meg tudjuk fogalmazni, elkezdtünk inspirációs képeket gyűjtögetni. Ezt mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hiszen ezzel nagyban tudjuk bővíteni a látókörünket. Ha már van egy jó ötletünk, akkor keressünk már elkészült példákat a neten, ezzel képet kapva a különböző kivitelezési lehetőségekről, ha pedig még nincs ötletünk, akkor azért nézelődjünk, hogy legyen. Ebben a cikkben tehát a minket inspiráló képeken vezetünk titeket végig, elemezve az abból átemelt ötleteket, hogy végül összeálljon a lakás összképe, hangulata.

A mi vágyunk az volt, hogy a kis alapterület és a közepes mennyiségű természetes fény mellett is levegős, elegáns, kifinomult legyen az enteriőr, az ott lakók hangulatát napról napra pozitívan határozza meg ez a környezet. Minél több klasszikus stíluselemet szerettünk volna megtartani és bevinni a lakásba, ami egy pesti bérházban sosem idegen. Ugyanakkor a letisztultságot elősegítendő, sarkos, minimalista stílusjegyekkel kombináltuk azokat. Az alapelvünk az, hogy viszonylag egyszerű alapokból indulunk ki, és rétegről rétegre - falak, burkolatok, beépített bútorok, mobil bútorok, textilek, növények, dekorelemek sorrendjében - tesszük egyre összetettebbé, cizelláltabbá az összképet, ügyelve az egyensúlyra. A régi spalettás ablakok és a falak fehérek lesznek. Ezeket a burkolatokkal és a beépített bútorokkal kellett első körben úgy feldobni, hogy szolidan kontrasztos legyen a kép, a különböző funkciójú terek optikailag finoman elhatárolódjanak egymástól.

insp_1.jpg

1

A lakásba lépve az első meghatározó látvány a konyhaszekrény, amely nálunk pici és funkcionális lesz. Éppen ezért csetreszmentes, átlátható, de megkapó kell hogy legyen. A képen látható konyhabútorban a színkombináció, az egyszerűség, a felhasznált anyagok minősége az, ami megfogott bennünket: a vékony fehér kvarckompozit pult és a fekete frontok együtt éppen azt a minimalista eleganciát nyújtják, amit a mi konyhánkba is elképzeltünk.

2

A különböző képek között kalandozva ötlött fel bennünk, hogy egy nagy tükrös felületet is létrehozzunk, hogy a fehér falakon túl tovább tágítsuk és világosítsuk a teret. A tükrös felületek elhelyezésekor ügyelni kell arra, hogy a lakó ne érezze magát kényelmetlenül amiatt, hogy egész nap saját magát kell néznie, mert nem tud elbújni saját tükörképe elől. Úgy döntöttünk, hogy az előtérben elhelyezett konyhapult melletti egész falas szekrény (konyhai és előszobai tárolást is ellát) frontjai tükrösek lesznek, így az a bejárati ajtón keresztül bejutó fényt szórja majd a konyhapultra valamint a lakás belseje felé, az apró előteret pedig jótékonyan megnyújtja optikailag. Ugyanakkor a nappali és hálófülke intimitását háborítatlanul hagyja. A következő inspirációs képen egy gyönyörű aszimmetriával kialakított példát találtunk, ami nagyban hatott a mi bútortervünkre, bár az valamivel kevésbé lesz mozaikos:

3

Mivel a hálófülke a nappalival van egybenyitva és a konyhától is egy osztott üveggel van leválasztva, tehát egy elég jól látható része a lakásnak, szempont volt, hogy sajátos atmoszférát teremtsünk számára, az elvonulás érzésével. A megoldást egy tapétában találtuk meg. A visszafogott színek tökéletes és izgalmas kavalkádja jelenik meg az Ellie Cashman tapétákban, amelyek közül a Dark Floralt választottuk ki. Masszív virágkompozíció, de a pasztell színek és a finom árnyalás révén elkerüli a túl harsány összhatást, sőt kifejezetten nyugalmat áraszt. Az előtér-konyha  modern, maszkulin kockasága mellé a nőies puhaságot hozza be.

4

A fürdőszobában is vegyülni fog a letisztult funkcionalitás és a klasszikus báj. Az inspirációs képeken újra és újra ugyanazon akadt meg a szemünk, a jól bevált téglalapcsempén, de a megszokott metrócsempéhez képest különlegesebb, elegánsabb kivitelben. A képen látható szürke mázas csempéhez hasonlót találtunk, amely mellett a kontrasztot egy egyszínű, fekete padlócsempe fogja adni, valamint modern vágású szaniterek. 

5

A nappali fehér falait és világos svédpadlóját klasszikus mintájú falipanelekkel, és egy ehhez passzoló beépített szekrénnyel igyekszünk strukturáltabbá és elegánssá tenni. Íme egy példa, hogyan lehet egy óriási szekrényt kvázi falszerűen kialakítani. A lényeg ilyenkor, hogy teljesen a plafonig és a határoló falakig érjen mindkét oldalon. Ha nem szeretnénk ezt a klasszikus hatást, teljesen sima frontokkal modern szekrényfalat kapunk. Bármilyen színben, fényesben és mattban is jól működik.

insp2.jpg

6

Ezek voltak tehát a beépített elemekre talált inspirációink, ezek után jönnek a mobil bútorok, kiegészítők, ahol már jobban el szeretünk rugaszkodni a visszafogottságtól. Az étkező hangulatára már megvolt az elképzelés. Nagyon szeretjük a körasztalos étkezőmegoldásokat, egy hangsúlyos függesztékkel kiegészülve. Sok helyen jön velünk szembe a  klasszikusan pikáns Tom Dixon-típusú gömblámpa, ami egy szappanbuborék játékosságát viszi elegáns módon az enteriőrbe. Az eredeti Tom Dixon mérete nem passzolt volna a már megvásárolt kis asztalunkhoz, ezért valami hasonló után kellett néznünk más méretben, és hogy szerencsével jártunk-e, a következő, "beszerzős" posztunkból kiderül. Íme egy jól komponált körétkező a fent említett lámpával.

7

A kanapé, mint nagyobb mobilbútor  kérdése is érdekes. Szempont volt, hogy legyen benne valami extra, mégse legyen tolakodó, illeszkedjen jól a pasztelles, klasszikus elemekkel tűzdelt stílusirányba. Ne legyen se túl nagy, se túl sötét, mert a lakás közepesen benapozott. Valami hasonlóan kecses darabra vágytunk mint ez:

8

A szőnyeg kapcsán nagyon sok variáns szóba került a vibráló színűtől a legegyszerűbbig, végül a kanapé kiválasztása után a marhabőr mellett döntöttünk, hogy ne vigyük túlzásba a nappali színezését, és hogy a karbantartása se okozzon túl sok macerát a leendő lakónak.  

A fenti képek tehát segítettek minket abban, hogy jobban körvonalazzuk a kívánt alapberendezést. Mindezek alapján összeállítottunk néhány hangulati táblát, ahol egymás mellett látjuk a kiválasztott elemeket. 

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

p_teljes.jpgEz alapján már csak a korábban már megálmodott alaprajon kellett elhelyezni a bútorokat, ami alapján egy 3D-s tervet is készítettünk. Az alábbi videóban pedig körül tudtok nézni a lakásban virtuálisan.

 

 Arról, hogy konkrétan mit és honnan szereztünk be, a következő posztunkban olvashattok. 

 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb -  akár Andris és Ildi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

 

Fotók: Fabrika, Remodel, Pinterest

süti beállítások módosítása