Hogyan lehet gyorsan felkészíteni egy lakást az eladásra, bérbeadásra? - home staging a gyakorlatban

Andris és Ildi 2019 január 24.

Előfordul, hogy olyan kéréssel fordultok hozzánk: készítsük fel a lakásotokat egy jövőbeni eladásra, Airbnb-zésre. Mert egyébként kiváló helyen van az ingatlan, minden szempontból jó vétel, de valahogy mégsem megy a dolog.

A home staging az a folyamat, amikor az ingatlant annyira kívánatossá tesszük, hogy muszáj legyen megvenni, vagy kibérelni. Ennek megfelelően az ingatlan értéke is nőni fog, többel, mint amennyibe a home staging került.

Ez tehát nem egy komplett felújítás. Itt feltételezzük, hogy műszakilag kifogástalan a lakás, a terek elosztása jó, a funkciók világosak és tiszták. Sőt, azt is feltételezzük, hogy a bútorok és burkolatok nagy része marad, csak olyan változtatásokat szeretnénk, amik a lehető legkisebb befektetéssel a lehető legjobban néznek majd ki az eladásra kínált fotókon, vagy ha belépünk a lakásba.

Lássuk, miből is indulunk ki:

img_1228_2.JPG

És most azt, hogy mit lehet ebből kihozni:

_pix8590.JPG

Ugye-ugye?

Lássuk részletesen, miktől kellett megszabadulni, és mi maradhatott, és miért:

img_1230.JPG

A tömött, nagy kanapénak mindenképp mennie kell, teljesen megfojtotta a teret. A dohányzóasztal egy fokkal jobb, de ebből is találni akartunk egy légiesebb verziót. A tévéállvány felesleges, csak a helyet foglalja - az új tévé a falra került. Az étkezőasztal körül a székeket mindenképp cserére ajánlottuk, szintén a robosztussságuk miatt, de a tulajdonos az asztalt is szanálásra ítélte. A parketta maradt, csak lecsiszoltuk. Az eredmény:

_pix8655.JPG

A konyhabútor rendben van, szerencsére annak idején ízlésesen választották ki a bútor ajtajait. Csak sajnos a falszín, a csempe és a padlóburkolat egy barna katyvaszt eredményez, ahelyett, hogy kiemelné a bútor természetes színeit. Fehér fallal, csempével, valamint szürke árnyalatú padlóval kiköszörültük a csorbát.

skfn98ptrmiuyancqmqhrw_thumb_5e0.jpg

Az eredmény:

_pix8673.JPG

A hálószoba ágya maradhatott, ez rendben volt. A polcot kivettük, valamint egy képet választottunk az ágy fölé. Nem is akárhonnan: mint kiderült, a tulajdonos édesanyja fest, és ilyen fehér alapú színes formákat szokott megálmodni. Nagyon örültünk: pont erre volt szükség. A párnák színét a gránátalmákhoz igazítottuk, nagyon kellemes lett a kis háló.

img_1231.JPG

Az eredmény:

_pix8552.JPG

Mi az, ami hiányzik?

Nagyon kell egy erős, határozott kép a falra, ami az egész lakásnak ad egy erőteljes boostot, egy karaktert. Ezen sokat agyaltunk, míg végül egy bölényes képet találtunk, ami szép, férfias ellenpontja a hálószobába választott nőies, gyümölcsprintnek. Fontosnak éreztük azt is, hogy egy igazi perzsa szőnyeget szerezzünk a lakásba, a nappaliba, végül 60 ezer forint körül szereztünk egy ilyen karakteres, gyönyörű, idős darabot.

_pix8649-2.JPG

Kellett a már említett bútorcseréken túl egy határozott fókuszpont, ami az étkező lámpája lett. Ez nem volt olcsó, és sokáig tartott, míg a tulajdonost meggyőztük a fontosságáról. Örülünk, hogy sikerült, mert ezzel lettek teljesek az arányok.

_pix8645.JPG

Szerettünk volna földig érő függönyöket is, de ez a radiátor miatt nem volt lehetséges - egy új fűtési rendszer kiépítése természetesen nem fér bele a home staging keretei közé -, így maradt a pliszé.

Fontos volt még a nagy növény is, a zöld szép ellenpont minden lakásunkban. Itt akkora növényt sikerült találni, amihez nem találtunk megfelelő méretű, szép ládát. Így maradt egy kávézsák, ami végül még jobb is, mint akármilyen láda.

A home staging tehát leginkább a külsőségekről szól, a "színpadi berendezésről", jelen példánkban itt-ott ki is törtünk ebből a kategóriából egyes szakipari munkákkal. De alapvetően egy jó adottságokkal, egyszerű elosztással rendelkező otthonból indultunk ki, ahol a funkciók világosak, a falakban futó vezetékekhez és csövekhez, meg úgy általában a falakhoz pedig nem nyúltunk.

Az "utána" fotókat Molnár Alida készítette

untitled.jpgSzeretnéd felkészíteni a lakásodat az eladásra? Kérd ajánlatunkat, ami komplett fotózást is magában foglal. Ha pedig átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást építtetnél Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása